Ik had mijn eerste date met

17/12/2010 - 0 reacties

 Els. Niet op de fiets in de stad gelukkig, maar gewoon in de kantine/huiskamer van de flat waar Els woont.

In de huiskamer zag ik Els al zitten. Ze zat aan tafel, met meerdere vrouwen, in een hoekje. Els stak haar hand naar mij op.
Hoi Els, zei ik.
Ja! zei Els.

Els is dus slechthorend. Heel slechthorend. Dat wist ik bij ons eerste kennismakingsgesprek nog niet. Was ik een heel verhaal aan het vertellen terwijl ze mij niet aankeek. Ik dacht nou: nou, nou, das ook een beetje onbeschoft, wil ik jou buddy zijn, reageer je niet eens.
Maar ze hoorde mij dus niet.
Goed gedaan weer Des, dacht ik later.

Nee, HOI ELS! HOI! Ja, een gesprek moet toch altijd een beetje vriendelijk beginnen, dacht ik zo.
JA! zei Els.
Dit gaat weer goed, Des, zei ik.
JA! zei Els.

Goed Els, hoe gaat het met jou?
HOED! Ze stak haar duim op.
Mooi zo! En wat heb je allemaal gedaan vandaag?
GELAUWEN!
Gelauwen?

Oh Jezus, dacht ik. Dit gaat een lange avond worden. Niemand heeft me uitgelegd wat de regels zijn als je een gehandicapte niet verstaat. Moet ik haar nou nog een keer vragen wat ze gedaan heeft? Of moet ik haar gewoon eerlijk zeggen dat ik haar niet begrijp? Of doe je zoiets niet bij iemand die moeilijk spreekt?
Gelauwen, gelauwen, wat lijkt er in hemelsnaam nou weer op gelauwen? Think, Des, THINK!

Els wees ondertussen met haar vinger naar haar knie. GEHALLEN! Gehallen? Oh, je BENT GEVALLEN ELS?!Oh ELS TOCH!! Wat ZIELIG!! WAAR BEN JE GEVALLEN???

Daar! Ze wees naar buiten, naar het winkelcentrum. Ben je daar GEVALLEN?? Ja DAAR! Gehallen! Op hiets!

Gevallen op fiets, ok Des,dit gaat gesmeerd. En wat heb je nog meer gedaan? Gelauwen! Ik keek weer bedenkelijk. Gelauwen, mijn god, wat zou ze nou  met dat gelauwen bedoelen?

Els keek mij ook aan. Ze al wel denken. Leuke buddy is dit. Begrijpt mij niet eens. Ik praat toch gewoon duidelijk? GELAUWEN! Ze deed voor hoe ze iets opvouwde.
AHA! Je hebt GEVOUWEN vandaag! Wat heb je gelauwen? Ik bedoel: GEVOUWEN! (voordat je het weet ga je ze napraten. En denken zij dat je ze belachelijk maakt. Ik zou niet durven).
BROEK! GELAUWEN!
Ok! Broek opgevouwen, ik snap het! Ik stak mijn duim naar haar op. Zij deed dat ook. Zou dit ons eerste teken van vriendschap zijn? “en toen stak ik altijd mijn duim naar haar op en wist ze dat het goed ging, en dan deed zij dat ook, en wist ik gewoon: Els, dit tussen ons zit goed”.

Ik ging achterover zitten. Ok. Wat gaan we nu eens doen.
Ehh, spelletje anders doen Els?
Ja!
Wat voor spelletje?
JA!
Nee, WAT VOOR SPELLETJE ELS?
JA!
Ik zuchtte.

We speelden maar een potje memory. Na 3 rondjes memory wou Els domino spelen.  Het was domino voor kleine kinderen, er zaten plaatjes van dieren op.

Kijk El! zei ik. Een KOE. Een KOE ZEGT BOEH!!!

Els keek me raar aan.

Ik zuchtte. Omgaan met gehandicapten, ik moet dat beter kunnen.

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter