“Ja, ik vind je stukjes over papa wel grappig enzo,

12/12/2010 - 0 reacties

maar je mag ook wel over iemand anders  schrijven hoor. Ja, moet je natuurlijk zelf weten. Ik bedoel: we weten wel dat je zo gek ben op je papa, en je bent een papa’s kindje natuurlijk, weten we ook wel, maar misschien moet je ook over iemand anders  schrijven? Ja, weet ik veel over wie, ik ken jouw publiek toch niet, schrijf maar gewoon over andere mensen”.

Oftewel.
Hoog tijd voor een stukje over mama.

Zo ging ik dit weekend even naar ouders en zusje omdat ik graag cadeautjes wilde vangen omdat ik afgelopen woensdag 25 was geworden al een tijdje niet gezien had.
Ik werd flink verwend natuurlijk. Er werd heerlijk gekookt, en mijn moeder had weer iets lekkers gemaakt (tapiocaballetjes in pittige pindasaus. Recept komt ooit later), en toen had ik opeens heel erg zin in roti kukus.

Mijn moeder is de enige in onze familie in Nederland (dat vergeet ze zelfs soms er achteraan te zeggen) die roti kukus te maken. De cake moet namelijk van boven een beetje opengaan, dan is ie precies gelukt. En hij moeten natuurlijk lekker luchtig zijn. En hij moet natuurlijk niet plakken tegen het bakpapier. En je moet er natuurlijk niet teveel 7-up in doen, dat is een beetje het geheim.
Conclusie: het is volgens mij verdomd moeilijk om een goede roti kukus te maken.

Dus vroeg ik mama om het recept. En je moet het opschrijven, zei ik, want dat is het makkelijkste. “Ik kan dat niet goed opschrijven”, zei ze. “Jawel, toe maar, geef niets als het niet goed Nederlands is”. Toen ging ze schrijven. Na een paar minuutjes zei ze “maar kijk, ik doe altijd beetje van dit, beetje van dat he, niet precies precies”. “Nee ma,geeft niets, schrijf maar gewoon, ik probeer zelf wel te maken wat het beste is”.

Op een half a4tje staat nu Het roti kukus recept van mijn moeder. Ik denk dat ik onterfd word als ik het online ga zetten, maar ik doe alles voor mijn lezers natuurlijk. Dus rechtstreeks overgenomen van het papiertje:

Nodig heb je:
5 eieren
250 gram of 300 gram suiker (als je van zoete hou)
250 gram of 300 gram bloem (moet zelfde zijn als suiker)
1 zakje vanille suiker
½ kopje zeven-up
cacao Poeder

          Eiren+suiker+vanillesuiker mixen tot rommig massa (hoog stand mixer)

          Bloem erin (laag stand mixer) en dan gooi je zeven-up en weer mixer tot gladde massa.

          Stop mixer

          In een kommetje beslag mengen met cacao poeder

          In stoompan leg je bakpapier

          Eerst de witte beslag alles erin, daarna cacaobeslag gooi in het midden en met vork maak een kringetje

          Onderkan van stoompan vul met water en eerst laten koken (zacht vuur)

          Bolu kukus beslag laten stommen, deksel met keukendoek,  deksel niet opendoen voor 30 minuut.

ps. het recept is voor een grote roti kukus. Het plaatje waar ik naar link is naar kleintjes a la cupcakes.

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter