Laatst waren schoonouders

14/01/2011 - 0 reacties

en schoonzusje weer eens op bezoek. Ik besloot mijn fameuze pompoensoep (nog maar 1x gemaakt, maar LOML vond het lekker, dus dan categoriseer ik mijn gerecht al snel naar “fameuze gerechten; alleen te maken voor belangrijke personen”) voor ze te maken.

Ik haalde broodjes, maakte een salade erbij en nacho’s uit de oven met guacamole. Ik zette de pompoensoep op tafel, deed de pompoensoep in alle kommetjes en..

het was op.
Mijn pompoensoep was op. Geen enkele druppel zat er in de pan. “Ik ehh….oh..is er wel genoeg?”.

Ik kon wel door de grond zakken. Want bij ons is er niet zoiets als precies genoeg koken. Je kookt altijd teveel. Want er kunnen extra mensen komen. Of mensen willen meer opscheppen. En als je teveel eten over hebt, dan doe je ze in plastic bakjes en geef je ze mee. Zo gaat dat. Mijn moeder heeft een kast vol met plastic bakjes en ze weet precies welke tante er nog een plastic bakje heeft en welke andere tante een deksel (“ja, ze geeft alleen bakje terug, heb ik niets aan, ik wil toch ook deksel!”).

Daar ging dus mijn titel als perfecte schoondochter. Ik durfde het niet eens tegen vriendin R. te zeggen (die zou met een wenkbrauw omhoog naar me kijken en vervolgens met een zucht wegkijken) en tegen mijn moeder durfde ik het al helemaal niet te zeggen, want die zou mij zeggen/schreeuwen: WAT HEB IK JE NOU GELEERD!

Uiteindelijk vertelde ik het toch wel tegen mijn moeder. Terwijl ik beschamend naar de grond keek. Mijn moeder keek mij aan, zei alleen maar “is  toch malu*Des”.
(mijn zusje R. stond achter mijn moeder om mij uit te lachen) en zei vervolgens: “luister naar mij Des. Goed luisteren. Wat je ALTIJD in huis moet hebben, ALTIJD, is rijst. En eieren. En sardientjes. Desnoods in blik. En sambel oelek, dan maar in potje, want sambal maken kan je toch niet. En corneed beef (ik: corned beef? Ma: JA LUISTEREN!). Als er mensen langskomen kun je altijd gewoon rijst koken, sardientjes tjumi-tjumi*, met knoflook, uien en sambal er doorheen. Klaar. Makkelijk. Oja. Dus knoflook en uien, ook altijd in huis hebben. Hoor je me. En laat het niet nog een keer gebeuren”.

Ik gehoorzaamde braaf. Er staan nu stapels blikjes sardientjes en corned beef in de voorraadkast. Ik weet nog steeds niet waar de corned beef goed voor is, maar komen jullie een keer onverwacht langs?

*malu: verlegen. Schaamte.
*tjumi tjumi: wokken.

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter