Project 365 – Tips & Tricks

09/01/2011 - 0 reacties

2010 is afgelopen en 2011 is begonnen. Een prima tijd om met het Project 365 te beginnen! Het Project 365? Ja, het Project 365, ook wel P365 genoemd, is een project waar je het hele jaar lang een foto maakt, van iets wat je van die dag wilt herinneren. Dat kunnen kleine dingen zijn, zoals een nieuwe jurk of je maaltijd van de dag, maar ook grote dingen als de verjaardag van je dochter of het behalen van je rijbewijs.

Het afgelopen jaar heb ik het volgehouden en dat was niet altijd makkelijk. Maar nu het boek naar de drukker gaat, kan ik alleen maar trots zijn en heb ik een herinnering voor het leven gemaakt. Omdat P365 leuk is, maar vooral ook wat zelfdiscipline vraagt heb ik een aantal tips en tricks geschreven die je het jaar moeten doorhelpen.

Je hebt verschillende manieren om P365 in te vullen. Ik ga uit van de gescrapte manier. Je foto’s verwerken in een digiscrap en die af laten drukken in een fotoboek. Je kan ook elke dag een foto posten op je log of speciale fotoblog of op bijv. Flickr. Ik ga uit van de manier zoals ik het heb gedaan en ik ga ervan uit dat je ervaring heb met digiscrappen, zo niet, dan kan je me altijd mailen.

 • Maak elke dag een foto! Waarschijnlijk het belangrijkste, zonder foto, geen P365. Het hoeft geen spectaculaire foto te zijn, als het jou maar vertelt, wat je van die dag wil herinneren. Bijv. “Ik ben bij de dokter geweest voor mijn grote teen” Nu neem je geen foto van je huisarts maar je kan wel het gebouw van de huisarts fotograferen of een lege wachtkamer of de grote teen waar het allemaal om draait.
 • Neem altijd een fototoestel mee. Al is het naar de groenteman. Er zal maar net iets gebeuren en je hebt geen fototoestel bij je, dan baal je. Altijd een fototoestel mee dus. Heb je een goede camera op je mobiele telefoon? Dan is dat ook goed natuurlijk!
 • Vertel zoveel mogelijk mensen dat je aan P365 meedoet. Mensen staan nogal raar te kijken als je op een zondagmiddag bij de thee je fototoestel tevoorschijn haalt maar als je de rede uitlegt zullen mensen het een leuk idee vinden en je zelfs willen helpen.
 • Vertel niet alleen in je omgeving dat je meedoet aan het project 365 maar ook op je blog, hyves, twitter etc. Andere p365’ers die ook het project doen kunnen een stimulans zijn en je kan ook nog eens tips en ideeën uitwisselen.
 • Vraag iemand om je eraan te herinneren of je lay-out al klaar is en laat hem ook zien. Vaak ziet iemand anders sneller een typefout, of een foutje in de datum. Niet alleen zal die gene dus een stok achter de deur zijn maar ook je helpen om je boek helemaal perfect te maken.
 • Bedenk een doel. Voor wie doe je het? Met welke reden? Doe je het voor je kinderen? Voor jezelf? Zodra je een doel hebt hou die voor ogen!
 • Kijk eens rond op Weeds & Wildflowers. Het walhalla als het om P365 gaat. Ze hebben er een galerij met inspiratie, een forum en natuurlijk een shop met heel veel p-365 scrap goodies.
 • Bedenk hoe je het gaat doen. Hou je het systeem aan van W&W, snel en makkelijk te scrappen. Of geef je je fantasie een kans en maak je elke week een andere lay-out qua opmaak en kleuren (iets wat meer tijd kost).
 • Maak op je computer een speciale P365 map met 52 (week 1 t/m 52) sub-mappen. Elke week doe je daar je lay-out in zodat het overzichtelijk blijft. Maak ook 52 mappen waar je elke dag of week je geschoten foto’s instopt. Zo hou je overzicht en hoef je niet te zoeken.
 • Maak ook een map inspiratie aan! Zie je een lay-out die je leuk vind en waar je je graag door zou laten inspireren? Sla hem op! Heb je even een dipje, kan je die lay-out erbij halen en daar ideeën van opdoen.
 • Heb je even een dipje in het jaar? Een tegenslag of misschien wel iemand overleden? Laat dat ook zien! Een jaar kan nooit alleen maar zonneschijn zijn. Een tegenslag kan je bijvoorbeeld laten zien door een simpele lay-out of een donkere. Of een speciale scrap voor de gene die er niet meer is.
 • Schiet je een foto waarvan je later denkt dat hij toch niet zo belangrijk is? Gebruik hem toch! Je vond het toen belangrijk en later als je terug kijkt zal je het weer belangrijk vinden. Let maar op!
 • Maak voor een vierkant boek de scrap in 3600 x 3600 pixels , je kan de scraps ook in langwerpige vorm maken maar de meeste templates gaan van vierkante vormen uit. Gebruik voor het lettertype ongeveer grootte 12.
 • Gebruik templates! Ben je nog niet zo kundig in digiscrappen en ben je bang dat de lay-out niet goed zichtbaar wordt in het boek dan kan je het beste gebruik maken van templates. Verderop in deze log staan links naar gratis templates.
 • Aan het begin van het jaar heb ik het fotoboeken-programma van Albelli gedownload en daar elke week mijn LO’s ingezet. Zo kreeg ik al een beeld van hoe mijn boek zou worden, wat weer een extra stimulans gaf en je kon al beginnen met bladeren, wat alweer een hoop ‘Oja!’ opleverden.
 • Op sommige dagen schiet je veel foto’s. Denk aan verjaardagen, vakanties of kerst. Zonde om daar maar 1 foto van te gebruiken. Maak dan een extra scrap die bijv. je achter je week zet. Let wel op dat bijv. bij Albelli je boek max. 120 blz. mag tellen. Dit is makkelijk te doen maar als je veel extra bladzijdes toevoegt, of bijvoorbeeld een maand titel elke maand kan dit wat krap worden. Hou daar rekening mee!
 • Heb je teveel bladzijdes? Of vind je het boek te dik worden? Dan zijn twee boeken misschien een idee. Het eerste boek druk je af na 26 weken en het tweede boek na 52 weken. Zo heb je na een half jaar al tastbaar resultaat in handen.

Dan tot slot nog wat kleine tips:

 • Deze en deze lijsten zijn erg handig als je even een dagje geen inspiratie op. Ze zijn wat Amerikaans (Denk aan Thanksgiving en 4th July) maar er zitten echt goede ideeen bij.
 • Zorg dat je een goede camera heb en maak je foto’s in hoge resolutie.
 • Je kan het zelf zo duur maken als je wil. Google eens op P365 of p365 freebies en je zult leuke goodies vinden. Van deze (zoek op p365), deze en deze site heb ik vaak de templates gebruikt.
 • Hier nog wat leuke scrap-freebies: Klik en klik.
 • Bedenk dat het project een heel jaar duurt en het per week gewoon tijd kost. Maar hoe langer je het doet hoe vaardiger je je wordt.

En dan de belangrijkste! Niet stoppen! Stop je, dan is alle moeite voor niks geweest. Succes!

Doe jij ook mee dit jaar of heb jij nog leuke ideeen of links? Ik hoor ze erg graag!

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter