Lieve Des, 5 jaar,

28/02/2011 - 0 reacties

Daar zit je dan. En hoewel je denkt dat je nu al zo’n grote meid bent:  grote meisjes knippen niet zomaar in jurkjes. Ooit ga jij jurkjes namelijk heel mooi en verslavend vinden, en het is daarom erg zonde dat je nu in je groene jurkje hebt geknipt.

Het geeft niets. Fouten maken mag. Van fouten maken leer je. Durf fouten te maken. Je hoeft nergens bang voor te zijn.

Nee.
Wacht.
Die laatste zin moet je even vergeten.

Je mag best ergens bang voor zijn. Maar onthoud altijd wat het ergste is wat je kan gebeuren. Als je bijvoorbeeld leert fietsen, mag je bang zijn om te vallen. Maar het ergste wat er kan gebeuren als je valt is een open knie.
Op dat wondje kun je een pleister plakken. En zo moet je dat zien Des, een wondje kan altijd weer geheeld worden.

Je gaat straks naar school. En je leert andere kindjes kennen. Die kunnen misschien gemeen tegen je zijn. Dat is alvast een klein lesje wat je moet onthouden. Er zullen in je leven altijd mensen zijn die een beetje gemeen tegen je zijn. De kunst is om daar mee om te gaan. Om ermee om te gaan, het te onthouden voor de volgende keer, en het los te laten. En ja, dat loslaten, daar zijn vele boeken over geschreven. Het is aan jou om dat te leren.

Je zult vriendjes krijgen. Je gaat liefdesverdriet krijgen. Daar moet ik je nu alvast even voor waarschuwen: weet je nog die operatie waar je amandelen eruit werden geknipt? Toen je zoveel pijn had? Liefdesverdriet doet nog meer pijn. En je wordt niet eens verdoofd. Maar net als de pijn bij het amandelen knippen, is ook de liefdesverdriet op een dag over. En ook hier telt dat ijsjes de beste medicijn is. 

Lieve Des, het gaat er uiteindelijk om wat jij wilt. Wat jij echt wilt in het leven.

Het leven is zo’n groot woord. Je gaat zoveel keuzes moeten maken, maar het belangrijkste is dat jij doet waar je gelukkig in wordt. En anders moet je altijd denken aan die wijze les die je hebt geleerd bij het leren fietsen:  wat is nou het ergste wat er kan gebeuren.

Dag lieverd. Ik hou van jou.

Kusjes

Des.
27 jaar.

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter