Kent u het boek

15/04/2011 - 0 reacties

Eten, bidden en beminnen” van Elisabeth Gilbert? Ik wel. En tijdens het lezen van het stuk waar ze in Bali is, dacht ik: ik moet naar Ketut Liyer.

(Dat is eigenlijk niet waar. Ik dacht eigenlijk eerst: ik moet nu naar Italie en die lekkere knapperige zachte bodem van die pizza weten te vinden).

Voor zij die het boek nog niet hebben gelezen: ik ben niet zo goed in samenvattingen, maar Ketut wordt een “family man” genoemd, een soort van medicijnenman. Hij kan handen lezen, hij lijdt  leidt ceremonies (daarvan worden er honderden gehouden op Bali), en meer van dat soort hokuspokus, want daar geloven wij Indonesiërs wel sterk in.

Begrijp mij niet verkeerd, ik geloof er zo af en toe wel in, maar dan moet zo’n iemand wel met de juiste informatie komen.

Ik vond Ketut Liyer in Ubud. Dat is niet zo moeilijk, want iedereen in Ubud kent hem. Per dag komen er ontzettend veel mensen, maar hij heeft maar 30 nummertjes. Om half 8 ’s ochtends gaat zijn deur open, terwijl er al om 7 uur mensen staan. Je pakt een nummer, en als je pech hebt heb je nr 30, waardoor je de hele dag moet wachten.

Ik had (gelukkig) nummer 5. Daar ging ik dan. Ketut zong eerst een Nederlands liedje. Of ik de betekenis voor hem wou vertalen? Ik kon het niet heel goed verstaan, maar het was iets met “Bali met haar mooie bergen”. Hij lachte zijn 2 tanden bloot.

Toen begon hij mij te lezen. Eerst mijn gezicht. Mijn wenkbrauwen, mooi. Mijn wangen, pery pretty. Mijn lippen, sweet as sugar.
“I see u have 2 ear, pery pery good!”, zei hij. Gelukkig.

Ik moest mij omdraaien. Ketut begon mijn bovenrug te lezen: strong energy. Pery Good. U pery nice girl. Pery Good. Toen mijn knieën, good feet! U become 101 years old! Good knees! No accidents! But be carefull with your bike, yes! U very impatient!
Pery pery good.

Na een kwartiertje was Ketut klaar. Ik word 101 jaar oud, wordt word erg rijk, en ben erg ongeduldig.
En ik ben pery pretty.  Maar dat wist ik eigenlijk al.

.

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter