Weet u nog

21/09/2011 - 0 reacties

van Els? Het Best Buddies vrijwilligerproject duurt altijd 1 schooljaar. Daarom ben ik er nu mee gestopt. Tijd voor een nieuw vrijwilligersbaantje.

Via Sigrid kwam ik bij Humanitas. Humanitas zoekt regelmatig voorleesvrijwilligers.
Inderdaad; kindjes die te maken (kunnen) krijgen met een taalachterstand. 

Ik heb me aangemeld en werd gekoppeld aan een, hoe toevallig, Marokkaans gezin gezin met roots uit Marokko. 

De moeder is 7 jaar in Nederland en volgt Nederlandse lessen en er zijn 3 kinderen. De middelste zoon (8 jaar) heeft inmiddels ook een voorleesvrijwilliger. Ik ben voorlezer van kleine H. van 3 jaar oud. Elke week zal ik een uurtje gaan voorlezen. Vooral niet langer, want man oh man wat is dit een druk kindje. Maar ook heel schattig, want tijdens het voorlezen legt hij dan heel lief zijn handje op mijn schouder <3 ftw.

Enfin. Als ik zeg dat ik vrijwilligerswerk doe dan is meestal het eerste wat ik hoor:”goh? Wat goed van jou zeg!”
Alsof ik moeder Theresa zelf ben (zo wil ik wel graag overkomen).

Had je mij 5 jaar geleden gevraagd of ik ook vrijwilligerswerk zou doen, dan had ik je midden in gezicht uitgelachen. Zo van: HAHAHA. Werken? Voor niets? Geen geld ervoor krijgen? Pff, alleen mensen die geen sociaal leven doen dat zeker. 

Daar kom ik nu op terug. Zo werk ik 36 uur per week, heb ik tijd om te sporten *kuch*, om stukjes voor jullie te schrijven (ja, dat kost ook tijd hoor!) en om te internetten. Ik mis geen enkel tv-serie en weet toch elke week 1 uurtje vrij te maken. Zou ik geen vrijwilligerswerk doen dan zou ik in dat ene uurtje toch op m’n luie reet op de bank hangen.
Als je echt geen uurtje kunt missen in de week, kun je er ook eventueel voor kiezen om 1 week op vrijwilligersvakantie te gaan. Voordeel hiervan is ook nog eens dat alles voor je betaald wordt! Lees: dagjes Efteling of een paar dagen Euro Disney Parijs. 

En ok, je krijgt er geen geld voor terug. Maar je bent er ook geen geld aan kwijt. Meestal moet je een VOG aanvragen, maar dit kun je gewoon declareren.

Daarnaast leer je er echt veel van. Zo heb ik vrijwilligerswerk gedaan met lichamelijk gehandicapten en daardoor weet ik nu meer over verschillende “handicapten” of wanneer iemand nou echt het syndroom van Down heeft (voorheen dacht ik dat elke gehandicapte dat was. Wat erg van mij). Ik weet hoe rolstoelen werken, ik weet hoe je iemand mbv een lift kunt optillen en hoe je het beste iemand die in een rolstoel zit kunt wassen. Tijdens mijn vrijwilligerswerk met autistische kindjes heb ik geleerd wat autisme nou echt is en dat heust niet elk kind die een beetje druk is meteen ADHD heeft.

Nog een voordeel: het staat retegoed op je cv. Nee maar echt. Bij elk sollicitatiegesprek die ik heb gehad werd ernaar gevraagd. En zeg nou eerlijk: wie van jullie heeft bij hobby’s “koken, lezen of kunst” staan? En hoe vaak werd daar nou naar gevraagd? Dat bedoel ik.

En tenslotte: het is ontzettend dankbaar werk. Echt. Ik vind echt dat iedereen het eens zou moeten proberen. Een vakantieweekje of iets simpels als een wandelingetje met een oud omaatje.

 Als u na dit prachtige opgestelde reclamebericht nog twijfelt..

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter