Bij mij op de afdeling werkt een grote donkere man.

19/12/2011 - 16 reacties

Hij komt oorspronkelijk uit Curacao. In de eerste week toen ik bij het bedrijf begon te werken, kwam hij eens in de ochtend de afdeling op lopen. Goedemorgen, groette hij iedereen vriendelijk.

“Goedemorgen Bokito! Fijn weekend gehad?”, hoorde ik van alle kanten. Ik wist niet wat ik hoorde. Bokito? Jawel. Mijn donkere collega werd Bokito genoemd op de afdeling. Zijn koosnaampje. Toen hij jarig was kreeg hij een hele grote kaart met een grote gorilla erop “van harte gefeliciteerd Bokito!” stond erin. Toen zijn vrouw beviel van de derde zoontje hoorde ik een collega “schattig, allemaal mini bokito’s!” zeggen.

Collega R. is van Marokkaanse afkomst. Soms komt hij een kamer binnenlopen en hoor ik collega’s aan hem vragen “en, nog wat gejat dit weekend? Hahahahahah”. Als een collega een kladblok oid kwijt is hoor ik ze gekscherend ” vast die Marokkaan, snelle vingers he” zeggen. Ook hoor ik weleens collega’s tegen hem zeggen “van het weekend is er weer een ruit ingeslagen bij een buurman van me. Ze denken dat het een Marokkaan is. Geert Wilders heeft gelijk hoor: weg met die lui”.
De eerste keer lachtte collega R. nog mee. De tweede keer lachtte hij wat minder, en de derde keer lachtte hij helemaal niet. “Ach, kom op, het is maar een geintje hoor, niet raar bedoeld”, hoorde ik een collega toen zeggen.

Toen ik nog in Amsterdam werkte stond ik eens met een Surinaamse collega in een kamertje. Een (blanke Nederlandse) collega kwam binnen. “Goedemorgen ex-kolonies van Nederland” zei hij.
Mijn collega en ik lachtten beiden niet.

In de Jackie staat nu een reportage over de kledingstijl van Rihanna. “Niggabitch” staat er met grote letters. In mijn timeline barstte een hel los. De editor in chief, Eva Hoeke, tweette terug “volgens mij ligt de grap er duimendik bovenop. Wie dat niet ziet, is extreem gevoelig op onderwerp. Maar indien gekwetst:excuus”.

“Op een bijna sarcastische manier wordt er excuses gemaakt” zei iemand in mijn TL. Weer een ander zegt “Ik ben noch negroide of vrouw maar zie de grap er niet van in”.

Ik denk niet dat mensen door hebben dat je, heel simpel, over sommige dingen geen grappen hoeft te maken. Omdat het niet grappig is. Omdat het niet netjes is. Het woord neger/nigga (en let wel: ik vind ook dat donkere mensen het woord zelf ook niet in de mond hoeven te nemen), een donker persoon vernoemen naar een aap, grappen maken over Marokkanen, “joden aan het gas” roepen in voetbalstadions’, het is gewoon niet grappig.

Je kwetst hier mensen mee. Het is totaal onnodig. Maak grapjes over het weer of over Jantje die te laat kwam, weet ik veel.

Ik snap de humor van de reportage in Jackie totaal niet. Maar volgens Eva ben ik dan overgevoelig.
Ik noem mezelf eigenlijk gewoon: goed opgevoed.

Ik vroeg mijn collega of hij dat nou echt niet erg vond “dat bokito”.
“Ach, weet je, zei hij, je moet het met een grote korrel zout nemen”.

Misschien moet ik dat inderdaad wel doen ja.
En er keihard maar om lachen.
Hahahaha.

Edit: Jackie Magazine, en dan met name de Editor in Chief: Eva Hoeke heeft inmiddels op Facebook excuses geplaatst en beloofd dat er in het volgende nummer het 1 en ander wordt rechtgezet. Het maakt veel goed, maar toch jammer dat ze deze reactie niet als eerste heeft gezegd ipv haar Tweets.
Ik wil jullie ook allemaal bedanken voor jullie comments en meningen. Er zaten ontzettend vele herkenbare bij, maar ook nieuwe heldere “wow-zo-had-ik-het-nog-niet-gezien” comments. Tof!

Vorige post Volgende post

16 reacties

 • Reageer Muireann 15/02/2012

  Exact, zo denk ik er ook over! Ik zou niet weten waarom mensen van die mopjes over zich heen zouden moeten laten gaan. We refereren maar al te graag naar al deze vooroordelen, maar meteen blijkt dan ook weer dat ze nog bestaan, die vooroordelen!

  Mensen zijn mensen. Je moet ze in hun waarde laten!

  #realeren

 • Reageer Marionne 15/02/2012

  Je hebt helemaal gelijk. Het is eigenlijk triest dat het zo ‘normaal’is, dus dat het grappen maken over dit soort zaken een alle daagse bezigheid is/lijkt. Ook diegene waar het om gaat, weten haast niet beter. Triest en zo onnodig.Het getuigt niet van respect. We hebben nog een hoop te leren.

  #realeren

 • Reageer jacob jan voerman 15/02/2012

  Bizar.
  Dat dit nog bestaat.

  Ja dus, kennelijk. Goed dat je dit doorblogt!

  Ik ben niet zo van de politieke correctheid, maar dit kan dus echt niet.

 • Reageer maud merks 15/02/2012

  Vreemde collega’s die zomaar Bokito tegen mensen zeggen en zich dan van geen kwaad bewust zijn. Nu vind ik het niet erg als een groep mensen mij eenmalig ‘kaasmeisje’ of ‘brilsmurf’ zou noemen oid maar als dat mijn standaard naam zou worden bij collega’s zou ik het toch een beetje jammer vinden… We hebben allemaal gewoon een eigen naam, gebruik die dan ook. Helemaal met je eens. #realeren

 • Reageer Xaviera 15/02/2012

  ik zou graag bij je solliciteren. Ben er namelijk érg goed in, in mensen dit soort eikelgedrag afleren. Van conditioneren kun je namelijk óók leren. Een paar keer een goeie verbale tik en het houdt direct op. Hier heb ik dan ook zelden last van 🙂

  #realeren

 • Reageer lotty 15/02/2012

  Over de inhoud kan ik kort zijn. Mijn advies: zoek een leuke baan en neem die donkere collega’s gezellig mee! Over je blog: Ligt het aan mij of ben ik de enige die bij de titel heel andere gedachten kreeg? Maar het verhaal ging een andere kant op! Je schrijft lekker recht uit het hart en dat past helemaal bij het onderwerp. Je houdt het bij jezelf maar zet anderen aan het denken en dat is mooi!
  #realeren

 • Reageer Rianne 15/02/2012

  Ik sluit mij bij het commentaar van Lotty aan. Zoek een andere baan. Verder vind ik het leuk dat je ‘ons’ met de titel van je blog op het verkeerde been hebt gezet.
  #realeren

 • Reageer Serenitheory 15/02/2012

  Schandilig! Een grapje is leuk, maar je moet weten waar de grens ligt.Zoiets zou ik in iedergeval niet met een korreltje zout nemen, want kan er de humor totaal niet van inzien. Verder vind ik je schrijfstijl erg leuk, ga zo door!

 • Reageer Elja 15/02/2012

  Deed me denken aan twee artikelen die ik rond Sinterklaas las over hoe discriminerend het hele ‘Zwarte Piet’-fenomeen is. Het was schokkend.
  Niet alleen om wat de auteurs (beiden zwart) vertelden, hoe ze beschreven hoe ze Sinterklaas beleven.
  Maar omdat ik mezelf betrapte. De argumenten die we in Nederland gebruiken om Zwarte Piet goed te praten (ach, het is toch gewoon leuk voor de kinderen; het is niet discriminerend bedoeld; etc. etc.) heb ik ook een tijd gebruikt.
  Ben als een blad aan een boom omgeslagen. En was heel, heel blij dat ze hier in Chicago (waar ik woon) bij de Nederlandse Club Sinterklaas vieren met blauwe, groene en rode pieten. Soms houd je jezelf gewoon voor de gek.

  In een van de artikelen (link hieronder) vertelt de auteur dat een Zuid-Afrikaanse vriend na een bezoek aan Nederland concludeert dat Nederland racistischer is dan ZA. Jouw verhaal sluit daar mooi bij aan. Het is toch een beetje van: niet zeuren, meelachen, mond houden.
  Bokito? Serieus? Hoe DURVEN ze. En als groep ook. Samen sterk? Samen op je achterhoofd gevallen. En wat knap van je collega, dat hij het van zich af kan schudden. Hij moet ook wel….
  (link naar het stuk over Zwarte Piet: http://www.thoughtleader.co.za/readerblog/2011/12/01/look-a-black-piet/)

 • Reageer mirjam 15/02/2012

  Je hebt niet al te snuggere collega’s getroffen zeg. Sjonge. En ik ben het met je eens, dit soort onhandige domheid (of domme onhandigheid?) heeft met humor niets te maken.
  Je schrijft leuk. Vooral het eind moest ik om lachen.

  #realeren

 • Reageer Rick 15/02/2012

  Iedereen reageert vooral inhoudelijk, dus dat ga ik niet meer doen. Ik vind dat je leuk schrijft, maar er staan wel slordigheidjes in op gebied van komma’s, leestekens, spaties. Je vele witregels maken het gelukkig wel prettiger leesbaar dan een lange lap tekst.

 • Reageer Laura Lovestrong 15/02/2012

  Door dit soort verhalen schaam ik me om Nederlander te zijn, die kortzichtigheid van die mensen die zo praten of maar lachen om dat soort dingen brr.. Fijn blog!

 • Reageer Peter 17/02/2012

  Bij mij werkt ook zo’n grote, brede neger; prachtvent, z’n lach schatert gemakkelijk het hele bedrijf door. En verder werkt hij er net zoals de rest van ons, ook al járen. Nooit opmerkingen gehad, gaan er niet komen ook, verwacht ik. Volgens mij moet je toch maar ‘ns voorzichtig aan andere collega’s gaan denken dan.
  Maar goed dat dit aan de kaak wordt gesteld, teveel mensen voelen zich verheven boven anderen en halen daarmee niet alleen zichzelf naar beneden, maar ook een beetje degenen over wie ze die ‘grapjes’ maken. Gelukkig is niet iedereen zo, de meesten weten wel dat we allemaal doodgewone mensen zijn.

 • Reageer Robert Keizer 17/02/2012

  Dit soort stukjes kunnen wat mij betreft niet vaak genoeg geschreven en gelezen worden. Want misschien is het onderliggende racisme van dat soort gedrag niet altijd even bewust, het is en blijft oordelen en veroordelen op basis van een kleurtje. En het is nooit eens een keer iets positiefs, het is altijd alleen maar ten koste van anderen.

  qua #realeren: Ik zie hier en daar wat tik/taalfoutjes staan.
  In de 3e en 4e alinea gebruik je een aantal keren ‘lachtte’ en ‘lachtten’, waar dat ‘lachte’ en ‘lachten’ moet zijn.
  Verder ben je niet overal even consequent met de aanhalingstekens. Voorbeeld:
  “Ach, weet je, zei hij, je moet het met een grote korrel zout nemen”.
  Dat zou eigenlijk moeten zijn:
  “Ach, weet je”, zei hij, “je moet het met een grote korrel zout nemen”.

 • Reageer Eef 19/02/2012

  Leuk blog, Des! Het allereerste wat ik me afvroeg was ook: waar werk jij in vredesnaam?? Het werkt goed om eerst anekdotes op te sommen, om vervolgens je eigen kijk op de zaak te beschrijven. Bovendien is het momenteel een hot item, dat doe je goed :-).
  Verder eens met Robert, maar ik ben dan ook echt een sucker for foutloos taalgebruik ;-).
  #realeren

 • Reageer Linda 21/02/2012

  Ja, het is zo gewoon geworden om overal maar zogenaamd terloops de draak mee te steken. Dat gegrap is gewoon modern day discriminatie. Ik probeer mijn kinderen dat ook altijd duidelijk te maken. Mensen zijn gewoon mensen. Tuurlijk mogen we af en toe best stereotyperen, omwille van het verhaal. Maar daar moet je wel verstandig in zijn en niet kwetsend. Leuk en vlot verhaal!

 • Laat een reactie achter