Bij mij op de afdeling werkt een grote donkere man.

19/12/2011 - 0 reacties

Hij komt oorspronkelijk uit Curacao. In de eerste week toen ik bij het bedrijf begon te werken, kwam hij eens in de ochtend de afdeling op lopen. Goedemorgen, groette hij iedereen vriendelijk.

“Goedemorgen Bokito! Fijn weekend gehad?”, hoorde ik van alle kanten. Ik wist niet wat ik hoorde. Bokito? Jawel. Mijn donkere collega werd Bokito genoemd op de afdeling. Zijn koosnaampje. Toen hij jarig was kreeg hij een hele grote kaart met een grote gorilla erop “van harte gefeliciteerd Bokito!” stond erin. Toen zijn vrouw beviel van de derde zoontje hoorde ik een collega “schattig, allemaal mini bokito’s!” zeggen.

Collega R. is van Marokkaanse afkomst. Soms komt hij een kamer binnenlopen en hoor ik collega’s aan hem vragen “en, nog wat gejat dit weekend? Hahahahahah”. Als een collega een kladblok oid kwijt is hoor ik ze gekscherend ” vast die Marokkaan, snelle vingers he” zeggen. Ook hoor ik weleens collega’s tegen hem zeggen “van het weekend is er weer een ruit ingeslagen bij een buurman van me. Ze denken dat het een Marokkaan is. Geert Wilders heeft gelijk hoor: weg met die lui”.
De eerste keer lachtte collega R. nog mee. De tweede keer lachtte hij wat minder, en de derde keer lachtte hij helemaal niet. “Ach, kom op, het is maar een geintje hoor, niet raar bedoeld”, hoorde ik een collega toen zeggen.

Toen ik nog in Amsterdam werkte stond ik eens met een Surinaamse collega in een kamertje. Een (blanke Nederlandse) collega kwam binnen. “Goedemorgen ex-kolonies van Nederland” zei hij.
Mijn collega en ik lachtten beiden niet.

In de Jackie staat nu een reportage over de kledingstijl van Rihanna. “Niggabitch” staat er met grote letters. In mijn timeline barstte een hel los. De editor in chief, Eva Hoeke, tweette terug “volgens mij ligt de grap er duimendik bovenop. Wie dat niet ziet, is extreem gevoelig op onderwerp. Maar indien gekwetst:excuus”.

“Op een bijna sarcastische manier wordt er excuses gemaakt” zei iemand in mijn TL. Weer een ander zegt “Ik ben noch negroide of vrouw maar zie de grap er niet van in”.

Ik denk niet dat mensen door hebben dat je, heel simpel, over sommige dingen geen grappen hoeft te maken. Omdat het niet grappig is. Omdat het niet netjes is. Het woord neger/nigga (en let wel: ik vind ook dat donkere mensen het woord zelf ook niet in de mond hoeven te nemen), een donker persoon vernoemen naar een aap, grappen maken over Marokkanen, “joden aan het gas” roepen in voetbalstadions’, het is gewoon niet grappig.

Je kwetst hier mensen mee. Het is totaal onnodig. Maak grapjes over het weer of over Jantje die te laat kwam, weet ik veel.

Ik snap de humor van de reportage in Jackie totaal niet. Maar volgens Eva ben ik dan overgevoelig.
Ik noem mezelf eigenlijk gewoon: goed opgevoed.

Ik vroeg mijn collega of hij dat nou echt niet erg vond “dat bokito”.
“Ach, weet je, zei hij, je moet het met een grote korrel zout nemen”.

Misschien moet ik dat inderdaad wel doen ja.
En er keihard maar om lachen.
Hahahaha.

Edit: Jackie Magazine, en dan met name de Editor in Chief: Eva Hoeke heeft inmiddels op Facebook excuses geplaatst en beloofd dat er in het volgende nummer het 1 en ander wordt rechtgezet. Het maakt veel goed, maar toch jammer dat ze deze reactie niet als eerste heeft gezegd ipv haar Tweets.
Ik wil jullie ook allemaal bedanken voor jullie comments en meningen. Er zaten ontzettend vele herkenbare bij, maar ook nieuwe heldere “wow-zo-had-ik-het-nog-niet-gezien” comments. Tof!

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter