“Do you see me?- Oprah Winfrey” Ik volg nu een tijdje Franse lessen. In het begin was he

16/12/2011 - 0 reacties

“Do you see me?- Oprah Winfrey”

Ik volg nu een tijdje Franse lessen.

In het begin was het nog redelijk makkelijk. De kennis van de mavo en de talencursus die ik in 2007 in Parijs deed zat er nog redelijk vers in. Ik heb nog een paar woordjes onthouden (“bit” natuurlijk als eerst) en deed ook best wel stoer tegenover mijn klasgenoten.

Ja het is een beginnersklasje en ook ik ben maar een amateurtje maar stiekem moest ik wel lachen om de vrouw die “ku esse ke sest” uitspreekt.

Nou karma bites me hard in the ass want een paar lessen verder en ik zit verdorie te zweten tijdens het huiswerk maken. Ik leer nieuwe grammatica regels die ik niet snap. Ik pak steeds vaker het woordenboek. Ik weet elke keer het verschil niet tussen avoir en aller, en zelfs Badu kan mij er niet bij helpen.

Maar goed, ik ben er om te leren. Dat kan: samen met mijn 2 super leraressen. Maandag krijg ik les van de liefste schattigste oud Frans vrouwtje ever. Ze is heel klein en iel en heeft een zacht stemmetje maar als ze iets uitlegt of, nog leuker, Nederlands praat met haar Franse accent: dan wil ik haar het liefst in een doosje meenemen naar huis. Waar ik haar zal dwingen mij een spoedcursus te geven.

Totaal tegenovergestelde is de lerares die ik donderdag heb. Een echte Francaise. Ze ziet er altijd tiptop gekleed uit. Draagt altijd sieraden. Is altijd fashionable late. Heeft een ietwat strenge blik. Snel, bijna ongeduldig, legt ze alles uit. De Franse arrogantie beheerst ze ten top (haar antwoord als wij haar vragen waarom Franse grammatica soms anders is dan de Nederlandse: “gewoon. Waarom is die van jullie anders dan die van ons?”.

Ze geeft ons altijd extra oefeningetjes erbij. Zo heeft ze ons laatst een yoga handleiding in het Frans gegeven zodat wij leren hoe je verschillende lichaamsdelen in het Frans benoemd. Verder moeten we een korte presentatie geven over een zelfbedacht thema. Ze youtube zo af en toe een Frans liedje om de tekst te vertalen en vraagt ons tips hoe je gezonder kan eten.

Maar wat ik echt gemerkt heb: ze toont oprecht interesse. In elke cursist. Ze stelt iedereen persoonlijke vragen, in het Frans uiteraard. Ze vraagt verder. Ze kijkt iedereen recht in de ogen aan.

In haar laatste show vertelde Oprah dat iedereen zich het volgende afvraagt: “zie je mij staan?” “word ik ook gezien?”, “val ik op”?.  Ik dacht dat ik de enige aandachttrekker van het heelal was, maar gelukkig is dat niet zo.

Mijn Franse lerares ziet mij staan. Zij merkt mij op.
Daarom vind ik haar de leukste.

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter