Mijn ouders hebben altijd beiden gewerkt.

01/12/2011 - 0 reacties

Ze dropten ons (mijn zusje en ik) bij mijn oma, waar ook mijn andere neefje en nichtje kwamen. Oma en opa brachten ons naar school, haalden ons tussen de middag op, en na werk haalden mijn ouders ons weer op. Prachttijd was dat. Nog steeds heeft mijn neefje erover dat ik altijd zijn autootjes kapot maakte en hem dwong om met barbies te spelen.

Later gingen we verhuizen naar een andere wijk. En dus ook een andere school. Het was te ver van mijn oma en opa, en daarom gingen mijn zusje en ik nu tusen de middag naar de overblijf. Na school liepen we alleen naar huis.

2x heeft mijn vader mee geholpen met een schoolactiviteit. Hij nam vrij om zich op te offeren als “brengouder”  naar schaatsles (ja dat hadden we in Fryslan). En hij hielp een keertje mee met tenten opzetten voor schoolreis. Voor de rest hebben mijn ouders nooit iets voor school gedaan. Soms kregen we brieven van school mee dat ze luizenmoeders, voorleesmoeders of knutselmoeders nodig hadden, maar die gooide ik altijd weg. Mijn ouders werkten beiden. Ik wilde ze niet lastig vallen met 1 of andere brief waarin gevraagd werd om luizen te zoeken.

Later op de middelbare school kreeg ik zo af en toe de vraag of ik mijn huiswerk had gemaakt. Mijn vader heeft weleens geholpen met mijn wiskunde en economie omdat ik daar nogal moeite mee had (en aan mijn financiele budget te zien heb ik dat nog steeds niet onder de knie).
Ik wist wanneer ik toetsen had, en dan leerde ik. Ik had mijn ouders daar niet voor nodig om mij daar op te wijzen.

Heb ik iets gemist als kind? Dat mijn ouder zich nooit met school bemoeiden? Ik denk dat ik het als kind wel leuk had gevonden als ik ook eens mijn moeder op school zag voorlezen. Omdat ik vooral zag dat het altijd dezelfde moeder waren en dat die kinderen dat ook heel leuk vonden. Maar of ik het erg vond?

Ik kan nu oprecht zeggen van niet. Mijn moeder moest de keuze maken: of thuisblijven of werken. In mijn eentje had mijn vader, als allochtoon met een simpel baantje, het financieel nooit gered. Dan had ik nooit op balletles, zwemles, typles gezeten en had mijn zusje nooit naar een dure muziekschool kunnen gaan. Doordat mijn ouders beiden werkten, hebben mijn zusje en ik niets gemist. En ja, mijn moeder las elke avond voor het slapengaan voor.
Nu zegt mijn moeder dat ze zich wel schuldig voelde. Ze had echt graag meer willen doen, en ook meer thuis willen zijn.

Volgens minister van Bijsterveldt moeten ouders zich meer bemoeien met de school van hun kinderen. Voorlezen, naar ouderavonden, desnoods onder dwang van een contract. Dat de minister zelf koos voor haar carriere en een oppas naar de ouderavonden van haar kinderen stuurden, doet er volgens haar niets aan af, zo zei ze gisteren in Nieuwsuur.

Let wel: minister Bijsterveldt is hoogopgeleid, en heeft dus een goed betaalde baan waar ze die oppas ook nog eens van kon betalen. Volgens de minister moeten ouders desnoods inleveren op hun carriere en part-time werken.

Ik ben (nog) niet moeder, maar wel een vrouw. Ik snap het nog niet helemaal. De regering zegt eerst dat het zonde is van mijn diploma als ik thuisblijf, maar als ik naar werk ga en voor m’n carriere kies ben ik egoistisch.
Het beste ervan maken, wat mijn moeder deed: part-time werken is volgens Bijsterveld, verdorie zelf een vrouw, kennelijk niet goed genoeg.

Met een opgestoken vingertje wijst de minister ouders op hun tekortkomingen: het is nog niet genoeg om en te werken, en aan je kinderen te denken, hen te wijzen op hun huiswerk, en het huishouden te doen, en zo af en toe in sexy setje je man te verwennen: nee, we moeten ons ook echt bemoeien met de school van ons kinderen.
En ohja, daar tussendoor moeten we ook onszelf niet vergeten.

Met andere woorden: de minister wil graag dat we superouders worden. Supervaders, en supermoeders.

1 ding is in ieder geval wel zeker: als ik ooit moeder word zal ik zoals mijn moeder deed: gewoon mijn best doen. Dan ontbreekt het mijn kind aan helemaal niets.
En ik kan het weten.

ps.nieuwsbericht
ps.2 En ja, ik kan een  perfecte pirouette maken, al zeg ik het zelf.

 

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter