Mijn ouders hebben altijd beiden gewerkt.

01/12/2011 - 12 reacties

Ze dropten ons (mijn zusje en ik) bij mijn oma, waar ook mijn andere neefje en nichtje kwamen. Oma en opa brachten ons naar school, haalden ons tussen de middag op, en na werk haalden mijn ouders ons weer op. Prachttijd was dat. Nog steeds heeft mijn neefje erover dat ik altijd zijn autootjes kapot maakte en hem dwong om met barbies te spelen.

Later gingen we verhuizen naar een andere wijk. En dus ook een andere school. Het was te ver van mijn oma en opa, en daarom gingen mijn zusje en ik nu tusen de middag naar de overblijf. Na school liepen we alleen naar huis.

2x heeft mijn vader mee geholpen met een schoolactiviteit. Hij nam vrij om zich op te offeren als “brengouder”  naar schaatsles (ja dat hadden we in Fryslan). En hij hielp een keertje mee met tenten opzetten voor schoolreis. Voor de rest hebben mijn ouders nooit iets voor school gedaan. Soms kregen we brieven van school mee dat ze luizenmoeders, voorleesmoeders of knutselmoeders nodig hadden, maar die gooide ik altijd weg. Mijn ouders werkten beiden. Ik wilde ze niet lastig vallen met 1 of andere brief waarin gevraagd werd om luizen te zoeken.

Later op de middelbare school kreeg ik zo af en toe de vraag of ik mijn huiswerk had gemaakt. Mijn vader heeft weleens geholpen met mijn wiskunde en economie omdat ik daar nogal moeite mee had (en aan mijn financiele budget te zien heb ik dat nog steeds niet onder de knie).
Ik wist wanneer ik toetsen had, en dan leerde ik. Ik had mijn ouders daar niet voor nodig om mij daar op te wijzen.

Heb ik iets gemist als kind? Dat mijn ouder zich nooit met school bemoeiden? Ik denk dat ik het als kind wel leuk had gevonden als ik ook eens mijn moeder op school zag voorlezen. Omdat ik vooral zag dat het altijd dezelfde moeder waren en dat die kinderen dat ook heel leuk vonden. Maar of ik het erg vond?

Ik kan nu oprecht zeggen van niet. Mijn moeder moest de keuze maken: of thuisblijven of werken. In mijn eentje had mijn vader, als allochtoon met een simpel baantje, het financieel nooit gered. Dan had ik nooit op balletles, zwemles, typles gezeten en had mijn zusje nooit naar een dure muziekschool kunnen gaan. Doordat mijn ouders beiden werkten, hebben mijn zusje en ik niets gemist. En ja, mijn moeder las elke avond voor het slapengaan voor.
Nu zegt mijn moeder dat ze zich wel schuldig voelde. Ze had echt graag meer willen doen, en ook meer thuis willen zijn.

Volgens minister van Bijsterveldt moeten ouders zich meer bemoeien met de school van hun kinderen. Voorlezen, naar ouderavonden, desnoods onder dwang van een contract. Dat de minister zelf koos voor haar carriere en een oppas naar de ouderavonden van haar kinderen stuurden, doet er volgens haar niets aan af, zo zei ze gisteren in Nieuwsuur.

Let wel: minister Bijsterveldt is hoogopgeleid, en heeft dus een goed betaalde baan waar ze die oppas ook nog eens van kon betalen. Volgens de minister moeten ouders desnoods inleveren op hun carriere en part-time werken.

Ik ben (nog) niet moeder, maar wel een vrouw. Ik snap het nog niet helemaal. De regering zegt eerst dat het zonde is van mijn diploma als ik thuisblijf, maar als ik naar werk ga en voor m’n carriere kies ben ik egoistisch.
Het beste ervan maken, wat mijn moeder deed: part-time werken is volgens Bijsterveld, verdorie zelf een vrouw, kennelijk niet goed genoeg.

Met een opgestoken vingertje wijst de minister ouders op hun tekortkomingen: het is nog niet genoeg om en te werken, en aan je kinderen te denken, hen te wijzen op hun huiswerk, en het huishouden te doen, en zo af en toe in sexy setje je man te verwennen: nee, we moeten ons ook echt bemoeien met de school van ons kinderen.
En ohja, daar tussendoor moeten we ook onszelf niet vergeten.

Met andere woorden: de minister wil graag dat we superouders worden. Supervaders, en supermoeders.

1 ding is in ieder geval wel zeker: als ik ooit moeder word zal ik zoals mijn moeder deed: gewoon mijn best doen. Dan ontbreekt het mijn kind aan helemaal niets.
En ik kan het weten.

ps.nieuwsbericht
ps.2 En ja, ik kan een  perfecte pirouette maken, al zeg ik het zelf.

 

Vorige post Volgende post

12 reacties

 • Reageer Karin 07/03/2012

  Eigenlijk is het dus helemaal niet erg als je beide ouders werken. Zeker niet wanneer je daar een fijne opa en oma plek bij hebt 🙂
  Mijn moeder was wel thuis toen wij klein waren. Ik vond dat prettig. Maar soms was het ook heerlijk om bij vriendinnetjes te gaan spelen waar geen ouders thuis waren 😀 En ja ook dan maakten we eerst ons huiswerk.

 • Reageer Karin 07/03/2012

  oh ja, ik kwam hier dus via #realeren 🙂

 • Reageer linda kwakernaat 07/03/2012

  hoi ook ik ben hier via #realeren
  je zette me eerst op het verkeerde been,”Ze dropten ons (mijn zusje en ik) bij mijn oma”,maar het is een mooe blog.De twijfel, doe ik het goed, werken niet werken,
  helpen of niet, is duidelijk herkenbaar.Ik heb geprobeerd beide te doen, maar ben ioteindelijk gestop met helpen op school.Opvallend feit is dat het de werkende moeders zijn die altijd rijden en helpen ..

 • Reageer JHS_NL 07/03/2012

  Ben hier gekomen via #realeren en moet zeggen dat ik je verhaal leuk vind weg lezen en dat ik het wel met je eens ben. Dat niet alle ouders dingen in het belang van hun kinderen doen (om welke reden dan ook) betekent niet dat je bezighouden met de school de oplossing is.

 • Reageer Sandra 07/03/2012

  Hello Des
  Waar het volgens mij allemaal om gaat, is een simpel ding, en dat is aandacht. Aandacht voor elkaar, voor jezelf, en dus ook voor je kinderen. Dat heeft de minister denk ik nog niet helemaal door. Of misschien heeft ze daar geen aandacht voor? Of je ouders nu thuis zijn of niet, zegt nog niet zo veel over de hoeveelheid (oprechte) aandacht die een kind krijgt. Er zijn ook ‘thuismoeders’ die dus wel degelijk veel thuis zijn, maar de meeste tijd op internet of aan de telefoon zitten.. Uit jouw verhaal klinkt door dat je lieve ouders had, die er voor je waren, en al hadden ze misschien meer thuis willen zijn, ze gaven je de aandacht die je nodig had. Dat is, naar mijn mening, het allerbelangrijkste, geef je moeder daar maar eens lekker een complimentje voor! Bedankt voor het delen, Ciao!
  #realeren

 • Reageer NielsApp 07/03/2012

  Via #realeren. Leest lekker snel weg. Maar kan sneller en fijner. Namelijk, enige puntjes van kritiek zijn het niet uitschrijven (gebruik van ‘2’ in plaats van ‘twee’) en wat spelfouten. Die halen de vaart uit de tekst.

 • Reageer Mirjam 07/03/2012

  Leuk om te lezen. Mijn haren gingen ook overeind staan bij het (lispelende) belerende toontje van Van Bijsterveldt. Maar ik denk vooral dat het de verkeerde ouders (in spe) zijn die zich aangesproken voelen.
  #realeren

 • Reageer Peter 07/03/2012

  Lekker geschreven weer hoor! De verontwaardiging ten opzichte van zo’n bewindspersoon druipt er (terecht!) vanaf. Het zal wel voormasseren op bezuinigingen zijn, vermoed ik.
  Sowieso vind ik de relatie tussen opvoeding en opgroeien wat kleiner dan algemeen aanvaard, hooguit dat ouders die – soms met wat moeite – een gebalanceerde opvoeding geven kinderen krijgen de op henzelf lijken. Zo’n minister praat die geen schuldgevoel aan, hoop ik. Maar goed om jouw kant van het verhaal te lezen, dankjewel. #realeren

 • Reageer Rianne 07/03/2012

  Ik kwam hier al, en nu lees ik een ‘oudje’ van je…
  Altijd een genot om je schrijfsels te lezen… #realeren

 • Reageer Yvonne van Loon 07/03/2012

  Ook ik ben via #realeren hier terecht gekomen. Het leest inderdaad lekker weg. De genoemde spelfoutjes halen je inderdaad soms uit. Maar verder niets op aan te merken.

  Als je kiest om te blijven werken om te stoppen, maar niets uit. Je doet alles voor je kind, omdat je hem/haar het beste wil geven. Iedereen moet doen waar hij/zij zich prettig bijvoelt. Als jij het idee hebt het goed te doen, dan straal je dat uit en daar is jouw kind altijd bij gebaat.

  Groetjes,
  Yvonne

 • Reageer Rick 07/03/2012

  Goed stuk hoor. Maar er had van mij nog wel wat meer sarcasme in gemogen. Ben je tegen van Bijsterveld, dik het vooral lekker aan. Overdrijven doet het altijd goed. #realeren

 • Reageer Robert Keizer 12/03/2012

  Lekker geschreven. Hier en daar wat slordigheidjes, dat is wel jammer. En het einde had wat mij betreft iets puntiger mogen zijn. #realeren

 • Laat een reactie achter