Een ode aan mijn zusje

12/01/2012 - 40 reacties

Mijn zusje zat in haar 1 na laatste jaar van Engels taal&cultuur opleiding. Na heel lang nadenken besloot ze om te stoppen. Ik vind engels eigenlijk helemaal niet zo leuk, vertelde ze me. “Gewoon echt niet leuk. Ik vond het al heel lang niet leuk, maar ik dacht elk jaar “even volhouden, je moet nog zoveel jaar”. En ik dacht: ik doe dit niet meer voor mezelf. Ik doe dit alleen maar zodat ik kan zeggen dat ik mijn master heb gehaald. En ik ben het echt zat, zat om dingen voor anderen te doen of omdat dat nou eenmaal zo hoort in de maatschappij. Als ik er nu mee stop is het zonde. Als ik er mee doorga is het ook zonde, want ik wil er toch niets mee doen. Dus ik stop ermee”.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik was er niet helemaal blij mee, maar ik besef me ook goed dat dit haar beslissing was, en toen ze het me uitlegde snapte ik het wel.

Zo niet andere mensen. De omgeving. Mijn zusje kreeg een storm van kritiek, alsof ze Eva Hoeke zelf was. Iedereen heeft er een mening over en niemand doet moeite om de mening te verbergen:”ja, maar dan heeft ze geen diploma”. “Maar wat gaat ze dan doen?”. “Maar ze hoefde nog maar 1 jaar”. “Wat gaat ze nou doen dan?”. “Weet ze wat ze dan wel wilt met haar leven?”.

Mijn zusje is altijd iemand geweest die doet waar zij zin in heeft. Als puber droeg ze rebelse zwarte make up. Ze draagt de kleren die zij leuk vind. Ze knipt haar haar kort, of verft het roze. Of blauw. Toen ze na 2 jaar haar relatie verbrak simpelweg omdat ze niet meer verliefd op elkaar waren kreeg ze ook van alles over haar heen “jullie kunnen het toch nog wel proberen?”, “maar je was zo verliefd op hem”, “maar het is zo’n leuke jongen!”.

Omdat mijn zusje iemand is die elke keer een andere keuze maakt die “men verwacht”, moet zij zichzelf elke keer verdedigen. Nu ze verhuist naar een appartementje midden in het centrum en verschillende sollicitaties heeft lopen krijgt ze de vragen weer “hoe duur is de woning dan?”, “kan je het wel betalen?”, “maar waar ga je werken dan?”,  “hoeveel verdien je daarmee?”.

Ik zie het allemaal wel, zegt ze. “Ik maak me er niet druk om, maar ik vind het wel ontzettend vervelend dat iedereen om me heen er wel druk om maakt. Niemand die achter mijn keuze staat, en elke keer moet ik mezelf verdedigen. Ik doe gewoon wat ik wil. En ik ben er klaar mee om me druk te maken wat andere mensen er van vinden”.

Van de zijlijn kijk ik toe. En ik ben denk ik de enige die denkt: wat goed. Wat sterk. Wat knap. Dat ze doet, echt doet, waar zij zin in heeft. Dat ze schijt heeft aan de mening van anderen. Dat ze wel ziet waar het heen gaat, want niets kan je plannen in het leven. Of ik het er altijd me eens ben? Nee. Maar ik laat haar. Want ik weet dat ze verstandig is. Dat ze nooit iemand heeft lastig gevallen en hulp heeft gevraagd. Dat ze gewoon haarzelf is. En ondanks dat is er niemand die achter haar staat. Niemand die zegt: wat goed, dat jij gewoon voor jezelf kiest.

Als niemand het doet, doe ik het wel:

wat goed, Raf. Dat je zo voor jezelf kiest. Ga er gewoon mee door, echt. Want op zo’n zusje kan ik alleen maar trots zijn.

Vorige post Volgende post

40 reacties

 • Reageer Raf 12/01/2012

  effe janke brb

 • Reageer Eva 12/01/2012

  Wat ontzettend lief Des! En dat andere mensen altijd een mening ergens over moeten hebben, is zo vermoeiend. Als het gaat over dingen die ons allemaal aangaan, oke, maar over andermans leven? “Hoe is dit jouw probleem?” Denk ik dan altijd.

  Dus go Raf!

 • Reageer Nicolle 12/01/2012

  Ahhh, mooi geschreven Des! En Raf; Kick ass momma!! #love

 • Reageer Dina 12/01/2012

  Super! En wat lief zeg.

 • Reageer Kiwi 12/01/2012

  Halelujur!
  You go, girl! Mensen Hebben t vaak niet over jou hoor (ik praat nu tegen Raf). Eigenlijk zeggen ze “whoa, wat cool maar vet eng, ik zou t niet durven! Wat nou als dit en wat nou als dat? Fucking eng!”. Snap je? Hun eigen twijfels en angsten bij alles projecteren ze op jou. Terwijl veel mensen op hun 40ste, 50ste wakker worden en denken “Had ik maar meer schijt gehad en gedurfd”.

  Dus Raf, props to you!
  En Des, awesome sister you!

 • Reageer nathalie 12/01/2012

  En ook al ken ik haar niet, ik sta ook achter je zusje. Mooi dat ze haar eigen ding doet, echt heel mooi om te zien. Daar kan ik soms best nog een voorbeeld aan nemen!

 • Reageer Sylvia 12/01/2012

  Heel moedig om dan toch die knoop om te hakken, jammer dat de omgeving gelijk zo oordeelt. Ze is nog jong, dus kan nog alle kanten op. Oew, nu klink ik oud, maar je begrijpt wel wat ik bedoel 😉

 • Reageer Thamar 12/01/2012

  Ont-zet-tend lief! En inderdaad wees maar trots. Lieve grote zus!

 • Reageer 77235 12/01/2012

  aah wat ben jij een leuke Zus.

 • Reageer Aïsha 12/01/2012

  Ik kan alleen maar zeggen dat ik stil van dit stukje word. Mooi. AI LAF DE GEZUSTERS B!

 • Reageer Myrthe 12/01/2012

  Ahw zo lief! En ik wil dat ook kunnen, gewoon helemaal, 100% niets aantrekken van anderen. Ruhhspeccttt ouwuh.

 • Reageer manja 12/01/2012

  Hoe herkenbaar, ik ben ook gestopt met een studie terwijl ik bijna klaar was, niemand kon het begrijpen, heb het werkelijk jaren moeten horen, net als toen ik het uit maakte met de liefste jongen ooit… nu ga ik na 7 jaar toch weer mn eerste studie afmaken. Ik heb 0% spijt dat ik er toen mee gestopt ben. Ik doe wat ik wil, neem nooit overhaaste beslissingen dus heb nooit ergens spijt van.
  Dus leuk stukje om te lezen en doet me goed dat er meer zo zijn, van mensen als je zusje krijg ik altijd inspiratie en is een bevestiging dat ik vooral door moet gaan met doen wat wil 🙂

 • Reageer Eline 12/01/2012

  Zo vervelend als je je altijd moet blijven verdedigen. Iedereen zou zich wat meer met zichzelf moeten bemoeien in plaats van met anderen. Goed dat Raf gewoon haar eigen weg gaat.

 • Reageer Leila 12/01/2012

  Ik bewonder je zusje! Geweldig en lekker schijt hebben aan al die meningen. Boeiuh!

 • Reageer Lin 12/01/2012

  Hartje voor zusjes en hartjehartje voor dit stukje!

 • Reageer ioon 12/01/2012

  Wat een lief stuk. En ontzag voor je zusje. Ik denk dat samen met mij een hoop mensen zouden willen zo voor zichzelf te kunnen kiezen. 🙂

 • Reageer Tam 12/01/2012

  Helemaal super, wat is veiligheid en op safe spelen nu. Echt dat werkte jaren geleden maar nu is het geen garantie.
  Leef ( na keuze in te vullen)

 • Reageer Latina92 12/01/2012

  wat een mooi stukje. ik denk ook dat je altijd moet doen wat je zelf wilt (hoe moeilijk ook). want iedereen heeft altijd wel een mening over wat je doet, of het nou “goed” is of niet. toen ik obsessed was met mijn lichaam en erg op de lijn lette was ik volgens iedereen “veel te dun” en moest ik echt meer eten want DIT KON NIET! nu ben ik aangekomen, heb ik een gezond lichaam met lekkere rondingen en moet ik volgens mijn omgeving afvallen omdat ik “zoveel ben aangekomen, DAT KAN ECHT NIET!”. Oftewel: doe nooit iets om je omgeving te pleasen. Hulde aan je zusje!

 • Reageer yourlifestyleguide.nl 12/01/2012

  Thumbs up voor je zusje! Het is toch hinderlijk, al die mensen die altijd maar een mening over je hebben. Wat knap dat ze zich er niets van aantrekt en gewoon voor haar eigen geluk gaat!!

 • Reageer anke 12/01/2012

  Wat een cool mens lijkt me dat:D. misschien wordt zij mijn voorbeeld wel.:). Leuk des trouwens! Je nieuwe blog!

 • Reageer Joy 12/01/2012

  Wat een fijne blog. Mensen zouden eens wat minder hun eigen verwachtingen moeten opleggen aan anderen. Gelukkig zijn er nog mensen zoals jouw zusje die daar gewoon keihard schijt aan hebben en als nog vol plezier doen waar ze zin in hebben. En het is dan heerlijk dat er gelukkig nog een grote zus is die ze daarin steunt <3 liefde.

 • Reageer Pippi 13/01/2012

  Wat boft jouw zusje met zo’n zus! Daar ben ik wel een beetje jaloers op hoor. Iemand steunen zonder de eigen denkbeelden op te dringen schijnt voor heel mensen enorm moeilijk te zijn.

  Ik heb je blog pas ontdekt en ik ga de komende tijd lekker bijlezen:)

 • Reageer Roxanne 13/01/2012

  Wat een lieverd ben je Des! Inderdaad knap dat ze lekker doet waar ze zin in heeft, ik zou willen dat ik dat ook kon.

 • Reageer Aleida 13/01/2012

  Alleen maar respect dat ze dat gewoon kan, en niet nadenkt over wat andere denken, zou ik ook vaker moeten doen 😉

 • Reageer Leonie 13/01/2012

  Ahhh Dessie ik vind dit zo lief en zo mooi! Ik kan gewoon even niks anders dan glimlachen om jullie zussenliefde nu (al is zussenliefde een gek woord vinnik maar ok).

 • Reageer Rianne 13/01/2012

  Wat een ontzettend lieve blog! Zussenliefde is het beste wat er is. En daarnaast: complimenten voor je zus (ik kan alleen maar dromen van zo’n mentaliteit xD)

 • Reageer Eva 15/01/2012

  aaaah, wat een lief stukje!

 • Reageer Noelle 15/01/2012

  Wat een lieve blog en ik herken mezelf een beetje in jouw zusje. Ik heb 3 studies gedaan die gefaald zijn omdat het gewoon niet MIJ was. Mijn familie was het er absoluut niet mee eens en ik moest constant mezelf verdedigen, waarom het nu weer niet gelukt was. Ook boekte in vanaf 2008 elk jaar minstens 2 reisjes naar de USA en dan kreeg ik weer commentaar van mijn moeder over me heen; “waarom ga je zo vaak terug?” “waarvan betaal je dat?” (terwijl ik een baan had en veel spaar). En vooral omdat ik alleen ging. Ik heb daar wel vrienden maar dat kon haar weinig schelen.

  Verschil is, ik had helaas niet iemand aan mijn zij die mijn support was. Nu gelukkig wel ^^

  Jouw zusje komt er wel 🙂

  • Reageer Des 30/01/2012

   Zie deze blog ook als een support voor jou! En check al deze reacties, mensen vinden mensen als jij juist alleen maar stoer!

 • Reageer Blauwe sokken 16/01/2012

  Wat een lief stukje! En respect voor je zusje!

 • Reageer Rowan 18/01/2012

  Heel veel bewondering heb ik voor je zusje.
  Ik ben zelf gelukkig ‘op tijd’ gestopt. Gelukkig heb ik maar een half jaartje een opleiding gedaan die ik niet leuk vond. Nu kies ik voor mezelf 🙂

  Loves,
  Rowan

  http://www.redreidinghood.com

  ps: Join my GIVEAWAY for a chance to win TWO tickets for the ‘Miss Taylor’ event, part of the AIFW downtown program

 • Reageer Lyanne 18/01/2012

  Wat een super lief blogje over je zusje!

 • Reageer Lenneke 22/01/2012

  Wat een lief stukje over en voor je zusje. Ik vind dat Zusje gelijk heeft. Je moet dingen niet doen voor een ander, omdat het gewenst is of omdat je druk voelt om het te doen. Je moet vooral doen wat je zelf leuk vindt en waar jij echt voor wil gaan. Ik vind het stoer en bewonderenswaardig dat ze altijd haar eigen pad bewandelt. 🙂 En ach, verdedigen? Misschien volstaat een “Ik doe wat ik zelf wil” ook wel eens. Mensen hoeven niet altijd goede argumenten te krijgen als zij een andere denkwijze hanteren. 🙂

 • Reageer Debby 24/01/2012

  Ik herken me wel in jouw zusje 🙂

 • Reageer Naomi 28/01/2012

  Wat een lieve boodschap naar je zus toe!

 • Reageer Des 30/01/2012

  Dank allemaal voor de reacties! (ook namens zusje R.!)

 • Reageer emily 31/01/2013

  wauw heel mooi geschreven en echt heel knap van je zusje en wat een sterk figuur! ze mag blij wezen met zo’n toffe zus 🙂

 • Laat een reactie achter