Misschien wel ooit

13/03/2012 - 46 reacties

 

De laatste tijd denk ik steeds vaker of ik misschien ooit een hoofddoek zou (kunnen) dragen.

“Vroeger” dacht ik altijd: nooit. Dan kan ik nooit meer een skinny jeans aan! Of een rokje met blote benen! En ik heb juist zulke lekkere volle benen, die wil ik wel showen!  Nee, nee, ik was er wel duidelijk in: me bezig houden met het geloof, maar een hoofddoek hoeft niet perse.

Nu ben ik ouder en verdiep ik me steeds meer in het geloof. Ik zie steeds vaker vrouwen met een hoofddoek. Stoere vrouwen. Knappe vrouwen. Ik vind het prachtig om te zien hoe vrouwen de meest leuke kledingcombinaties kunnen maken met een hoofddoek erbij.

Maar ik vraag me af of ik het zou kunnen. Want zo heb ik praktische punten: wat nou als ik wil zwemmen? Of als ik op vakantie ga, naar een heel warm land. Met een mooie witte strand, wat nou als ik aan het strand wil liggen? Wat nou als ik toch ooit een bui heb om mijn vriendinnen op te bellen “meisjes, we gaan helemaal los vanavond!” en eens lekker wil stappen?

Ik vroeg het 3 vrouwen uit mijn omgeving. Mijn schoonzusje, nicht en een internetvriendinnetje. Vrouwen met dezelfde leeftijd als ik, die de Islam ongeveer op dezelfde wijze praktiseren als ik. Ik vroeg ze of zij er ook weleens aan denken om een hoofddoek te dragen. Waarom wel, waarom niet, en wanneer dan eventueel ?

Ik ben er nog niet aan toe, zegt mijn nicht. Ik wil meer kennis van de Islam hebben, nu ben ik daar nog helemaal niet mee bezig, zegt mijn schoonzus. Het is niet alleen een hoofddoek, zegt mijn nicht; ik zal mijn hele kledingstijl moeten aanpassen. Alle drie zeggen ze: ik wil het goed doen.  Niet dit jaar een hoofddoek dragen en volgend jaar toch weer niet. Geen “knothoofddoek” waarbij de nek nog open ligt. Mijn internetvriendinnetje en nicht zeggen ook rekening te houden met werk.  Je gaat toch vragen krijgen van collega’s, waar ik wellicht niet altijd antwoord op heb, zo zegt mijn nicht. Mijn internetvriendinnetje zegt ook na te denken of ze wel net zo snel een baan vindt als zonder hoofddoek, iets waar ik met mijn naïviteit nog helemaal niet over heb nagedacht.

Het zijn allemaal punten waar ik ook aan denk. Heb ik genoeg wilskracht om een hoofddoek voor altijd te dragen? Ook op vakanties? Ook in de zomer? Of wil ik toch mijn haren laten zien, omdat ik me dan toch, heel stiekem, mooier voel? Ik weet het niet.

Wat ik wel weet na het schrijven van dit stukje: ik heb nog zoveel meer respect voor vrouwen die nu al een hoofddoek dragen. Vooral vrouwen van mijn leeftijd, of zelfs jonger. Ik kom er nu achter dat het niet gaat om een simpel stofje om je haren. Het is veel meer dan dat. Het gaat om kracht. Het gaat om de wil. Om de motivatie om voor je geloof te gaan. Om de uitdaging aan te gaan en de hoofddoek op een fijne manier in je leven te krijgen.

Ik ben nog niet zover. Misschien. Ooit.
Al is het maar om een bad hair day te verbergen.

Vorige post Volgende post

46 reacties

 • Reageer yourlifestyleguide.nl 13/03/2012

  Echt, mooi stuk Des! Ik heb de laatste jaren ook zoveel mooie, stoere meiden met hoofddoek om me heen gezien. Ik denk dat je inderdaad een echt “wil” moet hebben om een hoofddoek te kunnen dragen. Ben benieuwd of je ooit de keuze gaat maken. Het staat je iig goed!!

  • Reageer Des 15/03/2012

   nou weet je, ik vind mezelf er ook erg FOXY uitzien met hoofddoek!

 • Reageer Essia 14/03/2012

  Allereerst, gefeliciteerd met je huwelijk! Ik reageer nooit, maar ik lees al een tijdje mee. Je schrijft echt zo leuk.

  Zelf zit ik eigenlijk met dezelfde vragen als jij en met precies dezelfde overwegingen. Want ik ken mezelf, dan wil ik het goed doen ook. Geen makeup meer, nooit meer mijn haren los in de wind. Ik weet wel al dat ik er nu niet aan toe ben, maar tegelijkertijd heb ik ook al weleens gekeken hoe het mij zou staan.

  Ik moet eerst maar eens beginnen met bidden, want dat is toch wel stap nummer 1. Die hoofddoek komt bij mij ooit vanzelf wel.

  • Reageer Des 15/03/2012

   ah wat lief, dankje Essia. Ik heb je naam inderdaad nog niet eerder gezien, wat lief dat je een reactie achterlaat.

   Ik bid al. Niet 5x per dag, maar ik haal ’s avonds wel in. Ik denk dat dat inderdaad al een goede start is!

 • Reageer forrthira 14/03/2012

  Ooooh, ik heb een moeder op school (waar ik werk) en zij draagt haar hoofddoek zó mooi! Vaak een prachtige lange zwarte hoofddoek, met een gekleurde eronder. Het is zo’n hippe vrouw en het hoeft inderdaad helemaal niet oubollig te zijn!

  Wat goed dat je hier bij stil staat! Hoe denkt je man (hihi) over dit onderwerp?

  • Reageer Des 15/03/2012

   mijn man (haha) maakt het niet veel uit. Ik ben zelf eigenlijk praktiserender dan hem, hij doet wel ramadan.

 • Reageer Tam 14/03/2012

  De mensen die ik ontmoet heb met een hoofddoek vond ik allemaal sterke vrouwen. Ik heb ook twee meiden met een hoofddoek in de klas gehad die er echt voor gingen, dit waren zulke mooie meiden. Tijdens buikdansworkshops met alleen meiden, gingen de hoofddoeken af en kwam er beautiiiiful haar tevoorschijn, we hebben vele gesprekken gehad en ik had echt mega respect en liefde voor hen.

  de vragen die jij jezelf afvraagt kan ik mij erg goed voorstellen, alles op zijn tijd meis en wanneer je er klaar voor bent dan weet je dat gewoon 😀

  • Reageer Des 15/03/2012

   ja ik denk ergens ook dat ik te snel wil. je hebt gelijk: de tijd komt vanzelf

 • Reageer nathalie 14/03/2012

  Goed geschreven Des. Moeilijke kwestie; een hoofddoek is inderdaad zoveel meer dan alleen een lapje stof. Maar zoals Jolien al zei: het staat je in ieder geval goed!

  • Reageer Des 15/03/2012

   ja stom he, ik dacht dus al die tijd dat het maar om een lapje stof ging. er komt gewoon veel meer bij kijken

 • Reageer Saskia 14/03/2012

  Mooi stukje! Het heeft zo z’n voor en nadelen denk ik..

 • Reageer Pippi 14/03/2012

  Als jij ervoor kiest ben je één van die zelfverzekerde vrouwen die haar hoofddoek met overtuiging, trots en liefde draagt.

  • Reageer Des 15/03/2012

   dat vind ik een mega compliment, dankje Pippi!

 • Reageer Nora 14/03/2012

  Ik begrijp je gedachtes heel goed. Maar ik denk dat je voorbij gaat aan de reden achter de hoofddoek. Als je je daar bewuster van zou zijn, zou je juist met tróts je haren bedekken.. Ipv deze liever te willen showen. En ik denk ook dat de hoofddoek maar een stukje stof is. Begin met het gebed, en kennis opdoen. Dat versterkt je imaan.. en dan komt de rest, stapje voor stapje, vanzelf. Insha Allah. De hoofddoek is belangrijk, maar niet het belangrijkste. Zoals je zegt, als je ervoor kiest om hem te dragen wil je het het liefst goed doen en het blijven dragen, toch? En ik denk dat dat alleen kan als je een bewuste keuze maakt… en er met heel ej hart achter staat!

  • Reageer Des 15/03/2012

   “De hoofddoek is belangrijk, maar niet het belangrijkste”, hier heb je gelijk in.

   ik wil ook eerst veel meer kennis opdoen van de islam. dat heb ik nu nog lang niet. als ik dat heb, weet ik ook de reden achter de hoofddoek. en ik denk dat ik dan pas echt met volle overtuiging de hoofddoek kan dragen.

 • Reageer Rianne 14/03/2012

  Bedankt Des, voor dit stukje achtergrond (motivatie, overwegingen, voor/tegens) met betrekking tot het dragen van een hoofddoek …

  • Reageer Des 15/03/2012

   voor een reactie als deze doe ik het <3

 • Reageer Fleur 14/03/2012

  O Des, weer zo mooi, dit. Jij.

  Ik vind het mooi hoe je het overweegt; hoe je die overweging beschrijft. Wat je schoonzus, nichtje en internetvriendin zeggen. En dat je zo veel respect hebt voor vrouwen die er al een dragen.

  Ik ben benieuwd naar wat je uiteindelijk zult doen.
  (En hij staat je inderdaad goed :)).

  • Reageer Des 15/03/2012

   dankje lieve FLeur!

 • Reageer Marjolein 14/03/2012

  Mooi stukje Des, je laat het dragen van een hoofddoek van een andere kant zien, een kant waar ik zelf nooit zo over nagedacht had.

  • Reageer Des 15/03/2012

   ik hou zoveel van dit soort reacties! hier doe ik het voor!

 • Reageer Rosanneke 14/03/2012

  Goed stukje! Ik heb een Turkse collega die er de laatste tijd ook over aan het nadenken is. Ik vind het heel mooi dat het zo’n bewuste beslissing is. Niet zo van: ik draag een kruisje want dat vind ik mooi en ik ben toevallig ook nog christelijk, en verder niets.
  En ik vind dat je het goed kunt hebben hoor 🙂

  • Reageer Des 15/03/2012

   “Niet zo van: ik draag een kruisje want dat vind ik mooi en ik ben toevallig ook nog christelijk, en verder niets”, ja! inderdaad, er zit veel meer achter. ik kan niet zomaar een hoofddoek dragen en denken: joehoe, dit was het! er zit veel meer achter.

 • Reageer Stéphanie 14/03/2012

  Het lijkt me eerlijk gezegd best lastig om een hoofddoek te moeten dragen. Want zoals je zegt, dat moet dan áltijd en heeft invloed op je hele uiterlijk. Ik ben geen moslim, dus hoef er ook niet over na te denken, maar toch. Pas zag ik ook in de sportschool een meisje sporten mét hoofddoek en lange mouwen. Dat lijkt me best wel warm!

  • Reageer Des 15/03/2012

   haha, mij ook inderdaad!

 • Reageer 77235 14/03/2012

  ooh wat een mooi stuk Des! ik kan mezelf hier helemaal in vinden. ik vind de grens ook heel moeilijk: een nichtje van mij praktiseert Islam, een ‘good girl’ is,maar ze draag geen hoofddoek. terwijl mijn andere nichtje wel een hoofddoek draagt, maar ondertussen alles doet wat verboden is. Dat vind ik dan weer egoïstisch.

  one day …

  • Reageer Des 15/03/2012

   en daarom wil ik de hoofddoek goed dragen. maar op de manier hoe ik vind dat ik het goed doe.

 • Reageer Lnnk 14/03/2012

  Het belangrijkste is dat je moet doen waar jij je goed bij voelt. Ik denk dat je vanzelf voelt wanneer je er eventueel klaar voor bent.
  Overigens denk ik dat het je top zou staan 🙂

  • Reageer Des 15/03/2012

   dankje Lonneke 🙂

 • Reageer Danielle 15/03/2012

  Haha, wat sluit je af met een prachtige zin! Ik heb een aantal collega’s met hoofddoek en ik moet zeggen dat zij er stuk voor stuk allemaal prachtig uit zien!

 • Reageer Joy 15/03/2012

  Wat een mooi, sterk stukje en goed onder woorden gebracht. Ik denk inderdaad dat het belangrijkst is dat, als je hem gaat dragen, je de hoofddoek draagt om de redenen die voor jou het belangrijkst zijn, niet wat volgens anderen zou moeten. Dan doe je het goed. Hij staat je in ieder geval fabulous.

 • Reageer Eline 15/03/2012

  Eigenlijk is het natuurlijk belachelijk dat je je tegenover anderen moet verantwoorden als je een hoofddoek draagt, ja toch? Ik vind het een mooi symbool, maar ik snap dat het echt een keuze is die veel consequenties met zich meebrengt. Wat heb je dit mooi opgeschreven.

 • Reageer Rianne 16/03/2012

  Applaus! Mooi stukje zeg. Het is inderdaad zoveel meer dan alleen een stukje stof. Iets wat ik een lange tijd wel heb gedacht (tot ik een collega met hoofddoek kreeg)

 • Reageer Blauwe sokken 17/03/2012

  Ik heb niet veel kennis over de Islam, maar ik heb enorm veel respect voor alle vrouwen die een hoofddoek dragen en de bijbehorende ‘keuze’ die ze hebben gemaakt. En door jouw stukje Des des te meer!

 • Reageer Madelon 17/03/2012

  Ooo Des wat staat het je goed! Ik denk er ook over na…maar inderdaad, er komt zoveel meer bij kijken dan alleen het doekje. Zelfs de lengte van het doekje haha.
  <3 deze blog.

 • Reageer Xaviera 25/04/2012

  Tsja, in de koran staat nergens dat je er eentje moet dragen. En het idee dat je je zou moeten bedekken om mannen ervan te weerhouden onbehoorlijke gedachten te hebben staat me enorm tegen. Daarbij werkt het totaal niet op die manier, want mannen kunnen dat ook prima bij vrouwen die wél een hoofddoek dragen.

  Een hoofddoek vind ik niet zo spannend, je keuzes en je gedrag zijn veel interessanter en spannender. De doek is betekenisloos zonder karakter.

  Wat overigens niet wegneemt dat iedereen die dat wil er een op moet zetten hoor. Maar ik zal het never snappen.

 • Reageer Yvonne van Loon 25/04/2012

  Ik ben hier gekomen in het kader van #realeren. Ik heb met grote interesse jouw stukje gelezen. Ik weet helemaal niets van de Islam. En heb dus ook geen idee waar het dragen van een hoofddoek precies voorstaat. Ik begrijp wel dat als je er voor kiest je er helemaal voor moet kiezen en niet een klein beetje. Respect voor je om er zo goed over na te denken, maar ook om er zo eerlijk en open voor uit te komen.

 • Reageer Karin 25/04/2012

  Mooi geschreven, dilemma waar ik nooit aan gedacht had. Veel succes met alle #realeren reacties 🙂

 • Reageer Elja 25/04/2012

  Prachtig hoe je beschrijft waar je over nadenkt en hoe je erover nadenkt. Ook ik kwam op je blog terecht via #realeren. En ook ik weet er heel weinig van, de islam. En nog minder over wat het betekent een hoofddoek te dragen! Wat een wilskracht vereist dat inderdaad…nooit over nagedacht. Dank voor dit nieuwe inzicht!

 • Reageer Eef 25/04/2012

  Ik begrijp de hoofddoek niet. Waarom zou je een hoofddoek als je ook dmv je gedrag volgens je geloof kunt leven? Wat heeft het voor toegevoegde waarde in een land waar het gros van de bevolking géén hoofddoek draagt en de mannen dus sowieso overal om zich heen met ‘verleidingen’ worden geconfronteerd? Ik bedoel dit overigens niet provocerend, ik vraag het me echt af. Ook omdat ik er veel te weinig over weet natuurlijk. Dus als je over een tijdje een besluit hebt genomen, maak het dan even wereldkundig. Dan kom ik weer terug om te lezen wat er nog meer achter zou kunnen zitten. Misschien dat ik het dan beter snap.
  Verder: mooi dat je via je blog dit soort gedachten deelt! Daar kom ik graag op #realeren :-).

 • Reageer Remon Hendriksen 25/04/2012

  Een artikel die ik niet vaak lees. Daarom niet minder interessant. Ik vind het leuk om te lezen dat je er serieus over nadenkt.

  Heb je in het dagelijks leven, in het openbaar al wel eens een hoofddoek op gehad? Merkte je dat mensen anders naar je keken?

  Persoonlijk vind ik het niet echt mooi staan bij vrouwen, ook niet wanneer zij met een hoofddoek met de laatste trends mee proberen te gaan. Kwestie van smaak. Een pet vind ik ook niet mooi staan bij vrouwen:p

  #realeren

 • Reageer linda kwakernaat 25/04/2012

  wat stoer om daar zo opelijk over te twijfelen.
  een van mijn regels is : bij twijfel niet doen!
  lijkt me dat je er 100 % achter moet staan!

 • Reageer linda kwakernaat 25/04/2012

  owww ik ben zo’n soepkip, vergeet #realeren sorry

 • Reageer Judith van Weel 26/04/2012

  Mooi onderwerp. Met name die alinea over “wat als…” stipt zaken aan waar ik niet meteen aan denk, terwijl ik weet dat het speelt.

  Succes met overwegen!

  Hier en daar zie ik nog wel een spel- of grammaticafoutje, maar verder schrijf je leuk. Let erop dat je ww-tijden en persoonsvormen in bijzinnen overeen laat komen #realeren

 • Reageer Rick 05/05/2012

  Leuk om te lezen Des. Ik wist helemaal niet dat vrouwen twijfelden over een hoofddoek. Ik dacht dat het gewoon iets was, waar je vanaf kinds af aan mee opgroeit of niet. Maar ik weet ook weinig van de Islam af. Goed geschreven #realeren

 • Reageer Karin 30/05/2012

  Bijzonder wel je stukje. Over het combineren van de buiten- en binnenkant van je geloof. Datgene waar de hoofddoek voor staat, daar heb ik persoonlijk veel moeite mee. Ik vind het moeilijk de kracht achter die keuzes te ontdekken, wellicht lees ik in de toekomst meer daarover bij je. Dank je voor het delen dus.

 • Laat een reactie achter