Sollicitatietips anno maart 2012 en anno Des

21/03/2012 - 29 reacties

We kennen allemaal de do’s en de dont’s bij sollicitatiegesprekken die op het internet staan. Bellen nadat je je brief hebt verstuurd, bijvoorbeeld. Altijd in pak komen, ook zo’n eentje. Blablabla, denk ik dan. Die tips zijn allemaal achterhaald. Zo hoorde ik laatst van een p&o collega dat ze altijd gek worden van al die telefoontjes die ze krijgen van mensen die bellen om te vragen of hun brief is aangekomen. “Wij onthouden die namen allemaal echt niet, het heeft niet heel veel zin om te bellen”. Kijk, dat wist ik dus niet.

In deze barre economische tijden willen bedrijven het liefst iemand van 20 jaar met 15 jaar werkervaring. Met andere woorden: je moet de juiste papieren,werkervaring en natuurlijk ook gewoon mazzel hebben dat je wordt aangenomen. Heb je bij de ene werkgever teveel ervaring, bij de ander heb je voor precies dezelfde functie misschien wel te weinig.

En daarom, en ook omdat ik meedoe met de bloguitdaging en nou eenmaal 15 blogs deze maand eruit moet poepen: mijn sollicitatietips voor jullie:

 • Wees niet jezelf.  Ik vind wees gewoon lekker jezelf echt de grootste dooddoener ever. Na geld maakt niet gelukkig. Kom op zeg. Wees jezelf? Willen mensen nou echt dat je helemaal jezelf bent bij een sollicitatiegesprek? Ik zal je zeggen wanneer ik mezelf ben: wanneer ik in joggingbroek languit op de bank tv lig te kijken. Of wanneer ik met mijn vriendinnen lach om sexblunders. Of wanneer ik naakt thuis rondloop, dan ben ik helemaal mijn pure zelf. Ik ben mezelf wanneer ik alleen aan mijn besties vertel waar ik onzeker ben. Dus nee: bij een sollicitatiegesprek ben je nooit jezelf. Je wilt die baan heel graag. Dus ben je die collega, die je zelf graag zou willen hebben. Je bent die werknemer, die elke werkgever wil hebben. Je doet keihard je best, maar echt: je bent niet jezelf.
 • Kleed je netjes. Ja, ok, snap ik. Wanneer je solliciteert, kleed je je netjes. In ieder geval :geen spijkerbroek. En natuurlijk: in pak. Maar ook dat vind ik achterhaald. Begrijp me niet verkeerd: solliciteer je bij een advocatenbureau of een bank: kom dan gerust in pak.  Je hoeft echt niet in een tutu te komen, met sneakers, want “he, zo ben ik nou eenmaal mezelf”  (zie punt hierboven). Maar een beetje creatief zijn met kleding, mag best. Werkgevers kunnen best tegen een stootje wat betreft kleding. 
 • Piercings en tattoo’s: volgens mij las ik eens in mijn Twitter dat iemand haar neuspiercing uit moest doen omdat ze bij een advocatenkantoor ging werken. Een neuspiercing. EEN NEUSPIERCING! Bij 9 van de 10 mensen zie ik dat niet eens meer. Nogmaals: 10 sterretjes op je gezicht getatoeerd, nee dat is niet handig. Maar ook het idee dat je geen lip/neus/wenkbrauw piercing mag hebben op je werk, vind ik ouderwets. Ik heb zelf geen piercings, maar mocht een werkgever moeilijk  doen om een neusknopje dan zou ik me sterk afvragen of zo’n bedrijfscultuur uberhaubt bij mij past.
 • Social media: ach ja. Het eeuwige onderwerp. Ik heb een beetje een haat/liefde verhouding met social media. Ik vind het aan de ene kant een prachtig medium, maar ik vrees natuurlijk ook voor de bescherming van de privacy. Ik heb bijvoorbeeld wel op mijn cv geschreven dat ik blog voor Nadelunch&Ilikegroningen.nl. Van een ander meisje kreeg ik de tip om ook mijn eigen blog op mijn cv te zetten. Daarmee laat je zien dat je niets te verbergen hebt, en zo ben je je werkgever voor, mocht hij je ooit gaan google-en. Ik vond dat wel iets om over na te denken.
  En ik hoef je niet uit te leggen dat dit soort foto’s nooit handig zijn om te plaatsen op je Facebook.
 • Zet iets op je cv wat eruit springt. Dus niet hobby’s: koken, lezen, sport. Bij mijn cv wordt altijd gevraagd naar mijn vrijwilligerswerk en waarom ik ooit een curus Frans in Parijs heb gedaan. Ik denk dat het vooral opvalt omdat ik iets heel anders heb gestudeerd. Je moet natuurlijk geen hobby te verzinnen maar ik vind bijvoorbeeld dat DIY-en er best op kan. Maak je vaak moodboards? Dan kan je dat er ook bij zetten. En als je mooie foto’s maakt, misschien een linkje van je portfolio erbij?

Deze tips zijn natuurlijk allemaal nav mijn eigen ervaringen en vooral wat mijn mening erover is.  Misschien vind jij het, weet ik veel, wel normaal om in Uggs aan te komen bij een gesprek. Het kan best, he lieverds. Maar misschien heb je ook wel zelf goede tips voor mij. Ik hoor ze graag!

Vorige post Volgende post

29 reacties

 • Reageer Amanda 21/03/2012

  Thanks Des voor deze post (: Top!
  Ik ga binnenkort solliciteren en had er niet aan gedacht om mijn flickr-account op mijn cv te zetten!

  • Reageer Des 22/03/2012

   olleee! hoop dat het werkt!

 • Reageer Danique 21/03/2012

  Goed stuk! Ik vind dat sollicitatiecultuurje altijd maar een beetje apart. Mij iets te serieus soms. Mijn vriend heeft een hele tijd geleden gesolliciteerd voor een bijbaantje met niveau zero maar kreeg echt een kruisverhoor met drie mensen waar je nachtmerries van krijgt.

  • Reageer Des 22/03/2012

   ja nou ook zoiets inderdaad. dat snap ik ook niet
   het is ook een apart cultuurtje hoor. en ik vind dat mensen aan de andere kant van de tafel (het bedrijf) ook wel wat meer hun best mogen doen

 • Reageer manja 21/03/2012

  Ik bel niet naar p&o maar naar degene met wie het gesprek is, dat is soms even googlen om te achterhalen wie leidinggevende is, maar tot nu toe altijd succes 🙂

  • Reageer Des 22/03/2012

   ow das ook wel een goede. meestal staat die naam trouwens ook bij de vacature

 • Reageer ioon 21/03/2012

  Ik ben blij om te lezen dat dat bellen overbodig is. Ik heb er zo’n hekel aan en voel me zo’n domme gans als ik vraag of mijn brief is aangekomen of wanneer ik vooraf bedachte vragen ga stellen.

  Ik kreeg van iemand onlangs de tip om vooral niet te bescheiden te zijn. Dat ben ik vaak wel, en dat komt (schijnbaar) onzeker over in mijn brieven. En niet te algemeen zijn maar zeggen waarom jij goed bent voor die baan.

  In pak naar sollicitatie gesprek. Echt afhankelijk van de branche. Ik weet dat op het werk van mijn broer, ze mensen uitlachen die in pak komen want dat past niet bij de ethos van dat bedrijf. Ik zou het zelf ook niet snel doen, wel netjes maar niet te. Mijn vakgebied is welzijn, als je daar in mantelpak/pak komt dan denken ze dat je te stijf bent om met ‘normale mensen’ om te gaan. 😉

  Ik probeer vaak het bedrijf te bekijken, foto’s van de mensen die er werken (en het liefst ook hun facebook) en dan aftasten wat voor mensen het zijn.

  • Reageer Des 22/03/2012

   goede tips van jou, dankje!
   vooral die laatste, die wou ik ook bij deze tips zetten. als zij jou kunnen google-en, dan kan jij hun ook google-en toch?

 • Reageer Marlous 21/03/2012

  goede tips ja!
  en hoewel dat piercing stuk misschien achterhaald is kan ik me er wel iets bij voorstellen. ik vind piercings in het gezicht vaak wel ordinair staan, daarnaast zou ik het ook raar vinden als een advocaat een super opzichtige ketting zou dragen.
  dat zou ik dan gewoon in je vrije tijd doen (als je die dan nog hebt haha).

  • Reageer Des 22/03/2012

   whahahah
   ja, ik weet niet
   er is ook die ene advocaat, ben even haar naam kwijt, maar ze komt ook vaak op tv.
   pikzwart haar en zwarte eyeliner. beetje gothic. sommige zouden haar misschien ook ordinair vinden, maar ze is wel goed in haar vak (en advocaat ook!)

 • Reageer Laura 21/03/2012

  Haha leuk weer Des! Ik heb morgen toevallig een sollicitatiegesprek dus je voelde ‘m aankomen.
  Wat betreft je inleidende plaatje: geloof dat ik daar niet erg hoog in de ranking zal komen :’)

  • Reageer Des 22/03/2012

   ow ik wel. ik flink wel!

 • Reageer nathalie 21/03/2012

  “Zet iets op je CV dat eruit springt”, dat vind ik een goede! En zoals iemand in de comments al opmerkte; niet bescheiden zijn.

  • Reageer Des 22/03/2012

   vond ik ook een goede. vind ik zelf ook vrij moeilijk trouwens.
   want wanneer ben je aan het opscheppen?

 • Reageer Saskia 21/03/2012

  Hele goede tips. En dat plaatje… GEWELDIG hahahaha.

  • Reageer Des 22/03/2012

   het schijnt te werken, dus doe er je voordeel mee 😉

 • Reageer tam 21/03/2012

  leuk! solliciteren is iets aparts. Een goede brief met nog betere CV en stralen.
  Kijk zoals je weet groeit er weinig haar op mijn bolletje, dat kan een voordeel zijn en een nadeel. Of ik laat een extra indruk achter die goed valt, “die kale”kan je goed onthouden, hihih of een indruk van heb ik jou daar.
  Tot nu toe, altijd raak geweest..
  Als een werkgever een kale vrouw niet ziet zitten dan weet ik ook zeker dat ik niet op de goede plek zit, maar ik mag niet klagen. Vandaar dat ik denk dat een goede uitstraling ook erg belangrijk is

  • Reageer Des 22/03/2012

   wow, hallo, goede reactie laat je hier achter!
   en je hebt gelijk, wil je werken bij een werkgever die kale vrouwen niet “goed” genoeg vind?

 • Reageer sterrie 21/03/2012

  Altijd lastig, solliciteren. Het is in deze tijd al moeilijk om überhaupt een uitnodiging voor een gesprek te krijgen, maar ik zal je tips onthouden voor de volgende keer! 🙂 Thx!

 • Reageer 77235 21/03/2012

  als ik het plaatje moet geloven moet ik me geen zorgen maken :’)

  bij hobby’s kun je ook beschrijven waarom: ik heb bij reizen staan: nieuwe landen, culturen, gewoontes ontdekken. maar als je meer van zon,zee,strand,feesten op kos bent zou ik het er niet op zetten.

  toen ik een stageplek ging zoeken schreef ik een echte ‘tea’ e-mail: met dingen zoals: ja ik ben goed ik kopietjes maken en theezetten. als mensen dit niet kunnen waarderen, dan is het ook niet het soort bedrijf waar ik bij pas. uiteindelijk bleek mijn baas dezelfde humor te hebben en vond hij mijn mail geweldig.

  • Reageer Des 22/03/2012

   hahahaha. keihard gelachen om je reactie!
   en weet je, soms zit ik er ook aan te denken om een gewoon leuke solliciatiebrief te schrijven. in plaats van zo’n saaie “ik zie het als een uitdaging om..blablabla”

   en trouwens: je reizen, hele goede tip, absoluut!

 • Reageer Sophie 22/03/2012

  Ik ben op dit moment ook op zoek naar een baan en het valt niet mee…maar je tips zijn leuk! Ik neem ze mee! Dank je!

  • Reageer Des 22/03/2012

   hihi, hoop dat je er iets aan hebt

 • Reageer emily 22/03/2012

  Geweldig geschreven/onderwerp. Ik ben wel een keer in (nep) uggs bij een bedrijf langsgegaan, dat was voor stage. Ze vonden mijn stijl hartstikke leuk en zag er verder niet als een zwerver uit haha.
  Maar idd, als ik ga solliciteren dan doe ik net even iets spontaner, netter dan in het gewone leven. Dus ik ben dan niet 100% mezelf.
  En dat stukje over je CV vind ik ook een heel leuk stuk.

 • Reageer Myrthe 22/03/2012

  Des, je bent de enige bij wie ik zo’n lap tekst helemaal uitlees. En met plezier. Schuddebuikend op mijn stoel.

 • Reageer Sigrid 22/03/2012

  hahaha ik moest zo lachen om “jezelf zijn”. Mijn moeder krijgt altijd patienten op spreekuur die klagen dat ze moeite hebben “zichzelf te zijn”. mijn moeder oppert dan weleens dat het misschien niet altijd handig is om altijd maar jezelf te zijn :’). mensen begrijpen dat niet. ik ben mezelf als ik een zachte broek aan heb en mijn haar boven op mijn hoofd in een knotje, maar ik peins er niet over zo te gaan solliciteren :’).

  wat kleding betreft… ben ik met je eens! ik vind dat je best een beetje eh.. jezelf mag zijn (haha). ik had dat nu bijvoorbeeld op mijn stageschool. ergens dacht iK: ik wil er ouder uit zien, en netjes, dus ik doe steeds een jasje enzo aan. ik vond het ook wel leuk, maar ik dcht ook: sigrid, face it: je houdt van je spijkerbroek, je houdt van leuke shirtjes, van rokjes en allstars: dat mag ook best.

 • Reageer Rianne 22/03/2012

  Goede tips! Ik heb anderhalf jaar geleden mijn laatste sollicitatie gehad en ging netjes maar niet té gekleed, ben echt mezelf geweest (was al zenuwachtig genoeg om me beter voor te doen), heb later netjes aan mijn baas ‘toestemming’ gevraagd vóórdat ik mijn tatoeage liet zetten en hoewel hij weet dat ik op twitter zit en blog betwijfel ik of hij me ooit gegoogled heeft. Al vind ik het wel een goede tip om je blog op je CV te zetten. Inderdaad laten zien dat je niets te verbergen hebt.

 • Reageer Chantal 01/04/2012

  Goede tips!
  Die van die piercing ligt echt enorm aan de bedrijfscultuur. Ik werk op een accountantskantoor en daar zou ik dat echt niet moeten flikken. Spijkerbroeken zijn ook not done en open schoenen of slippers in de zomer worden ook niet gewaardeerd. Ik denk dat je dat punt echt moet aanzien. Het ene bedrijf is een stuk formeler dan het andere.

  • Reageer Des 02/04/2012

   klopt, heb je gelijk in hoor. al vind ik wel dat zelfs accountantskantoor (of advocatenkantoor) wel een beetje openminded mogen zijn. wat stelt een neuspiercing nou eigenlijk voor

  Laat een reactie achter