“Nou meid, wat zie je er goed uit! Ben je afgevallen?”.

23/04/2012 - 20 reacties

Ik ben afgevallen.
Ik merk het aan mijn kleding. Mijn 2 Levissen die ik voor een prikkie in New York heb gekocht, hangen om mijn billen heen. Mijn jurkje die ik in oktober 2011 in Barcelona heb gekocht en toen niet dicht kon krijgen, zit opeens goed. Op mijn vrijgezellenfeestje leende ik een LBD van mijn vriendin R. Een slanke den met geen grammetje vet, en ik paste hem ook nog. Je mag hem wel hebben, zei ze nog, hij is mij te groot. De trut.

Ik weet niet hoeveel kilo ik ben afgevallen, ik sta alleen met de katten op de weegschaal om te weten hoe zwaar zij zijn, maar ik merk het aan alles.
Het zal een combinatie van gezonder eten en hardlopen zijn denk ik. En een klein beetje trouwstress.

Of ik ook ben afgevallen, is de eerste vraag die ik krijg te horen als ik zeg dat ik veel hardloop. Of als ik zeg dat ik gezonder ben gaan eten. “Oh, ben je al afgevallen? Welk dieet volg je dan?”.

Best raar, als je erover nadenkt. Ik volg geen dieet, ik  ben op mijn eten gaan letten omdat ik me zo papzakkerig voelde. Ik ben gaan hardlopen omdat sporten nou eenmaal “moet”, en vooruit: omdat het ook gezond is. Maar nee, de vraag  (die ik uiteraard alleen van vrouwen hoor) was meteen “oh, je bent bezig met afvallen?”.

Ik stoor me aan die ene vraag. Oh ben je al afgevallen? En ik stoor me,hoewel het lief is bedoeld, dat weet ik echt, aan de opmerking: Des, je ziet er goed uit, ben je afgevallen?
Het viel me pas op toen ik dat zelf laatst tegen een meisje zei.

Alsof je er alleen goed uit ziet, als je bent afgevallen. Alsof je alleen aan het sporten bent, om af te vallen. Dat idee  heb ik. Terwijl dat hele afvallen helemaal  niet een punt moet zijn.

Afvallen is echter nooit mijn doel geweest. Gezonder leven, dat wel. En een betere conditie krijgen. Dat is gelukt.  En daar gaat het ook om. Dat je sport, omdat je gezonder wilt leven. Dat je gezonder wilt leven, omdat je je lichaam&gezondheid moet koesteren.
Afvallen moet nooit een doel zijn voordat je jezelf hebt geaccepteerd zoals je nu bent.

Neem ik nu een eerst een hapje van mijn overgebleven bruidstaart. Omdat de trouwstress bijna voorbij is.

Lin schreef er eerder een stukje over.

Vorige post Volgende post

20 reacties

 • Reageer Marahschrijft 23/04/2012

  “Afvallen moet nooit een doel zijn voordat je jezelf hebt geaccepteerd zoals je nu bent.” Goeie quote!

  • Reageer Naomi 23/04/2012

   Zeker.. Sporten is ook fijn als ontspanning!

 • Reageer Suus 23/04/2012

  Amen.

 • Reageer Jennn 23/04/2012

  Goed bezig, altijd fijn om gezonder te leven. Voel je je ook beter? Dat had ik wel toen ik gezonder ging doen, ik merkte het in eerste instantie niet zo aan de weegschaal, maar voelde me wel veel energieker enzo 🙂

  Ik heb je ook getagd 🙂

 • Reageer francisca 23/04/2012

  Ten eerste des.. Je kan super leuk schrijven.. Ooit gedacht om een boek te schrijven??.. Ten tweede je hebt helemaal gelijk.. Gezond leven is veel belangrijker dan een crashdieet of ieder ander dieet, dat hou je niet je leven lang vol.. Ik ben zelf ook bezig met gezondere te gaan leven geen frisdrank en redbull meer… Wat heel moeilijk is want dat waren echt mijn lievings drankjes maja.. Nog ff volhouden went dat ook wel weer!!

 • Reageer emily 23/04/2012

  Goed van je dat je lekker aan het sporten bent! Ik zou het eerst ook leuk vinden om te horen ‘je ziet er goed uit, ben je afgevallen’ maar naarmate ik na zou denken zou ik op dezelfde conclusie gekomen zijn.
  Maar ik zou er niet te veel bij nadenken, en ze bedoelen het natuurlijk altijd goed 🙂
  Maar leuk geschreven weer Des!

 • Reageer Hanneke @ Oh beautiful world 23/04/2012

  Wat heb je een grappig blog!

  En heerlijk toch dat je beter in je vel zit door gezond te leven! 🙂

 • Reageer Elisse 23/04/2012

  Ik snap wat je bedoelt! Toch goed hoor, dat je gezonder bezig bent. Ik zou ook dringend moeten sporten, dan zou ik me sowieso ook gezonder en beter in mijn vel voelen!

 • Reageer Sandra 23/04/2012

  Goede instelling, afvallen als doel hebben is in mijn ogen alleen verstandig (of nodig) als je er fysiek problemen mee krijgt. Verder heb je gewoon een maat die bij je past als je gezond eet en een beetje (genoeg) beweegt. Het moet wel leuk blijven natuurlijk! En hé, doe mij ook een stukje taart 😉 dat kan ik wel gebruiken bij het aankomen.

 • Reageer Saskia 23/04/2012

  Hele goede instelling. Ik wil eigenlijk ook beginnen met gezonder te eten… maarja 😉

 • Reageer Marieke 23/04/2012

  Idd mooie quote! Het gaat erom dat jij je goed voelt. Heel fijn dat dat zo is, you go girl!

 • Reageer Nicole 23/04/2012

  Volgens mij “ken” ik jou.. Uit een vorig blog leven van me! Weet het niet zeker maar je schrijfstijl en naam komen overeen.. Dus kan is groot?!

  Maar goed, ontopic, ik heb mezelf geaccepteerd, ik ben gezonder gaan eten en nu nog het sporten.. En wie weet ga ik me ook gezonder voelen.. En wie weet val ik ook nog wel af, maar dat is geen must. Als ik maar gezonder ben!

 • Reageer Dina 24/04/2012

  Hé Des, ben je afgevallen?

 • Reageer Caithlin 24/04/2012

  Ik ben er ook nooit bewust heel erg mee bezig .Ik denk dat dat ook een stuk beter is, dan val je gezonder af!

 • Reageer Myrthe 24/04/2012

  Ja, mee eens! Als ik gezonder wil eten en eens ga sporten wordt ik gelijk aangevallen met de vraag of ik “TOCH NIET AAN HET AFVALLEN BEN HÈ????”

 • Reageer Maaike 24/04/2012

  Leuk stukje, des. Ik sport ook weer sinds december (heb het 3 jaar uitgesteld ofzo) en ik voel me zo veel beter!! Het is ook een heerlijke uitlaatklep 🙂 De raarste opmerking die ik ooit kreeg was de vraag waarom ik naar de sportschool ging “want dat had ik toch niet nodig”. Dat je denkt ehh wat?

 • Reageer Madelon 24/04/2012

  Goed bezig en goede instelling!

 • Reageer Lin 24/04/2012

  HAHA oh Des; ik vind ben je afgevallen nog netjes na de opmerkingen die ik naar mijn hoofd heb gekregen.

  Ik zweer je.

 • Reageer tam 25/04/2012

  yay het gaat erom dat je je beter voelt.
  Ik als magere lat krijg altijd complimentjes als er weer eens iets vet op mij blijf zitten, je ziet er goed uit, aangekomen? Dus dit mes snijdt aan twee kanten

 • Reageer Marcella 25/04/2012

  Ook gek dat ze vragen welk dieet je volgt, terwijl je eigenlijk een gezondere levensstijl hebt ontwikkeld. Daar kan geen dieet tegenop!

 • Laat een reactie achter