Online vs IRL

10/04/2012 - 47 reacties

De bloggers die bij mijn links staan lijken me allemaal stuk voor stuk aardige meiskes. Denk ik dan he. Zeker weten doe je het nooit. Misschien zijn het wel allemaal vieze kale stinkende mannetjes. Die met een hand in de broek een stukje probeert te schrijven.  Of misschien zijn het wel takkewijven. Zuurpruimen, die alleen maar afgeven op lieve oude vrouwtjes.

Ik denk het niet hoor. Ze komen bij mij,middels hun blog, in ieder geval wel aardig over.

Het kan ook andersom natuurlijk. Bloggers, waarvan ik de namen niet zal beautybloggers noemen, die ontzettend arrogant overkomen. In hun blogs. In hun tweets. Door bepaalde zinnen in hun blogs denk je ongeveer te weten wat voor opscheppers het eigenlijk zijn. Door hun geschreven stukjes heb je toch een soort beeld. Of nee: je denkt een soort beeld te hebben. Waar in het echte leven een eerste indruk alles zegt, hebben we zelfs online een mening over anderen.

De vraag natuurlijk is: klopt dat wel? Oftewel: ben je online hetzelfde als in het echte leven?

Zo verbaasde het me dat ik op stukjes als deze comments kreeg als “je lijkt mij een hele leuke gezellige meid”.  Klopt natuurlijk wel *kuch*,maar ik weet ook van mezelf dat ik mijn online leven zowel op mijn blog of Twitter ietwat vergroot.  De stukjes die ik schrijf zijn vaak wel echt gebeurd, al schrijf ik er wel extra zinnetjes bij waardoor het stukje, in mijn ogen, net wat grappiger wordt. Natuurlijk zit er een lijn in mijn stukjes. In het echte leven ben ik net zo onhandig&lomp&klunzig. Ik denk dat ik online heel druk en grappig overkom,wat ik heel vaak juist niet ben.

Hoe denken jullie online over te komen? Ben je online ook net zoals je IRL bent? En zijn jullie stiekem echt geen vieze oude mannetjes?

inspiratie

Vorige post Volgende post

47 reacties

 • Reageer Ann 10/04/2012

  Ik verzin geen dingen of leuk geen verhalen op, maar ik hou het wel grotendeels positief. Sommige mensen gooien ook hun miserie en ellende op het internet, en dat vind ik knap, dat ze zich blootgeven. Ook al leest de hele wereld mee. Ikzelf durf dat niet. Volgens mijn blog (niet dat daar momenteel veel leven in zit) lijkt het allemaal nogal ideaal ten huize Ann, terwijl dat allesbehalve zo is.

  Ook heb ik soms de indruk dat ik op the internetz een stuk zelfzekerder overkom dan ik eigenlijk ben. Ik ben een enorm verlegen kind en trek mij ontzettend hard aan wat andere mensen van mij denken, alleen is dat achter een computer makkelijk te verbergen :-).

  • Reageer Des 11/04/2012

   mwahh, ik schreef weleens een stukje dat ik me niet helemaal happy voelde. maar ik probeer dat nog wel met een grappige manier. een blog met alleen maar gezeik, nee daar word ik neit vrolijk van. het is knap van mensen als ze dat kunnen, maar ik heb er niets mee

 • Reageer theselfhelphipster 10/04/2012

  Ik ben (denk ik zelf) ongeveer hetzelfde on-line als off-line. Behalve dan dat ik niet met zelfhulp pamfletjes rondloop en die in iedereen’s gezicht wapper dan*.

  Ik heb ook een beeld van de bloggers die ik lees en heb er al best wat in het echt mogen ontmoeten. Gelukkig kan ik zeggen dat bijna iedereen die ik in het echt ontmoet Echt was, Echt in de zin van Leuk en in de zin van Zoals Ze Schrijven. Ik heb ook een aantal keer gehad dat dit beeld later echt compleet verkeerd bleek te zijn (in negatieve zin), maar daar leer je van zoals mijn wijze oma zou zeggen.

  Mijn zelfhelp idool Steve Pavlina houdt van sm, meerdere vrouwen en is nogal rigoreus in shit die hij zegt, de haters zeggen dat hij een ongelooflijke klootzak is in real life, maar tot ik hem zelf heb ontmoet kan ik daar niets over zeggen en laat ik het mijn beeld niet verpesten. Wie weet is Gala Darling echt een super bitch en wie weet ben jij een vies hand-in-broek mannetje! What do I know?! Maar ik geniet en leer van jullie stukjes en zolang ik je niet in echt hebt ontmoet, vertrouw ik erop dat mijn Eerste Dan Wel Digitale Indruk klopte. <3

  *Dat doe ik alleen als ik daartoe word uitgenodigd.

  • Reageer Des 11/04/2012

   gala is geen bitch!! ik weet het zeker!!

 • Reageer Sylvia 10/04/2012

  Haha, ik ben toch echt geen vies oud mannetje, don’t worry 😉

  Hm, ik moest over je vraag wel even nadenken. Ik denk dat ik op mijn blog wel ietsje anders ben dan in real life. Op mijn blog heb ik namelijk meer ‘vrijheid’. Waar ik bijvoorbeeld in de collegezaal naar mijn gevoel me een soort van aan moet passen aan de rest, hoeft dat op mijn blog niet. Ik ben er iets ongeremder, directer en opener en de mensen die mijn blogs lezen, kunnen dat over het algemeen volgens mij ook wel waarderen. Ik vind het ook leuk om een soort van discussie uit te lokken, meningen van anderen kunnen ontzettend waardevol zijn. Ik maak mijn leven niet mooier dan het is, ik zie het nut daar niet van in 😉

  • Reageer Des 11/04/2012

   ja ik zie dat ook zo. ik heb op mijn blog ook meer vrijheid, want het is toch ook je eigen forum waar je je mening kwijt kunt

 • Reageer amine 10/04/2012

  Ik ben online zoals ık ırl ben denk ık

 • Reageer Dina 10/04/2012

  Ik ben IRL nóg leuker dan online. Nee, denk toch eigenlijk van niet.

  • Reageer Des 11/04/2012

   hahahaha
   nee ik denk ook van niet hoor

 • Reageer Aïsha 10/04/2012

  Ik ben stiekem een vies oud mannetje.
  En verder mag jij me vertellen of ik IRL net zo ben als online.

  • Reageer Des 11/04/2012

   jij bent ECHT WEL EEN VIES MANNETJE

 • Reageer Petra 10/04/2012

  Ik ben IRL hetzelfde als online, al denk ik online wel beter na bij wat ik zeg, haha! En ik denk dat ik in het echt wat meer zeur, haha! Maar ik zeg het ook als het wat minder goed sta en op mijn about-pagina staan ook wat slechte eigenschappen van mezelf..

  • Reageer Des 11/04/2012

   ik durf juist online meer te zeggen, dan IRL.

 • Reageer Natalina 10/04/2012

  Weer een geweldig stukje tekst en een zeer interessante topic. Ik denk dat veel mensen in hun blogs drukker en/of socialer overkomen, of dat haal ik er dan uit. Zelf weet ik niet echt zeker hoe ik overkom, heb er nooit bij stil gestaan eigenlijk….

 • Reageer Sandra 10/04/2012

  Ik denk eerlijk gezegd dat ik online iets suffer overkom dan offline. Maar om nou al mijn slechte scharrelverhalen het internet op te gooien om dat beeld te veranderen…. Haha what the heck, misschien moet ik dat inderdaad maar gaan doen. 😉

  • Reageer Des 11/04/2012

   HAHAHA, ik ben benieuwd!

 • Reageer Myrthe 10/04/2012

  Haha ik weet echt achtenveertigduizend procent zeker dat jij echt een hilarisch mens bent, dus zeggen dat je alleen grappig overkomt op je blog is een no-go.

  Ik ben óntzettend leuk in het echt. Echt om te rollen van het lachen zo leuk.

  Nee, oké, ik ben wel redelijk hetzelfde denk ik. Als ik uit mijn autisten schulp ben gekropen in het echt, trouwens.

  • Reageer Des 11/04/2012

   hahaha, nou ik moet ook eerst uit mijn autistenschulp kruipen hoor

 • Reageer Maris 10/04/2012

  Je hebt inderdaad twee soorten mensen op internet:
  1. de mensen die zichzelf zijn
  2. de mensen die zich anders voordoen

  Je merkt dat er ontzettend veel mensen proberen iemand anders te zijn online dan ze in het echt zijn. Waarom? Geen idee, misschien omdat het prettig voelt. Maar wat merk je? Dat mensen bij die blogs heel snel afhaken, omdat het niet echt ‘voelt’.

  Wij weten ook heus wel dat je wat zinnen toevoegt om het leuker/mooier/beter te maken. Maar dat wil niet zeggen dat je niet echt bent op internet, dat geeft alleen maar aan dat je een goede schrijver bent 🙂 En of het nou wel of niet waar is, je doet iets met mensen, je komt over. En dat zie je aan hoeveel mensen je volgen!

  Daarom kunnen mensen na zo’n blog zeggen: Je bent een leuke meid. Dat voel je, net als in het echt. En dat ben je, merkte ik ook direct en daarom volg ik je ook 🙂

 • Reageer Pippi 10/04/2012

  Bij minstens twee plaatselijke voetbalverenigingen vindt men mij een pleuriswijf. Mijn zusjes vinden dat ook.
  Ben ik online aardig? Lees me en oordeel zelf. Vraag het desnoods aan die honderden ex-leerlingen.

  Online schrijf ik over mezelf en ik denk dat ik IRL net zo ben. Blijft de vraag: schrijft deze oude vrouw leuke stukjes?

 • Reageer Anke 10/04/2012

  Dit vind ik een interessante gedachte en ik vraag me zelf ook wel eens af hoe ik online overkom. Zeker ook omdat ik merk dat ik van anderen een beeld vorm aan de hand van online uitingen, zowel positief als negatief. En tja, je wilt toch liever overkomen als leuk dan als stom, toch? (Gelukkig heb je online ook een groter publiek en zo’n kruisje rechtsboven in de hoek ;)) Zo denk ik wel eens dat ik online wat egocentrisch overkom, omdat het toch vooral gaat over wat ik doe/vind/etc. Maar wat ik online gooi is natuurlijk ook maar een gedeelte/kant van mij, daardoor zeker niet minder echt, maar ik denk wel anders als hoe ik het er irl vanaf zou brengen. Dat is ook wel iets dat ik me bij anderen realiseer/probeer te realiseren, het is een/mijn online (denk)beeld, geen compleet plaatje van iemands persoonlijkheid. Want je ziet wel dat het online soms zo makkelijk is om iemand (verkeerd) te be/veroordelen. Maar ik hoop wel heel hard dat het niet allemaal vieze oude mannetjes zijn 😉

  • Reageer Des 11/04/2012

   klopt! ik ben, denk ik, ook niet minder “echt”. soms denk ik dat ik meer echt online ben, dan irl

 • Reageer ayla 10/04/2012

  Jij komt op mij inderdaad (op een leuke manier hoor!) hyperactief over.

  Ik kom zo online denk ik ook over en dat ben ik ook. Misschien lijk ik online ook wel manisch depressief – heel blij of heel verdrietig maar ja over de saaie/normale dagen schrijf je nou eenmaal niet!

 • Reageer Flaviena 10/04/2012

  Ik blog/schrijf/tweet zoals ik praat en houd me eerlijk gezegd weinig bezig met hoe anderen over mij denken/praten. Her en der krijg ik reacties die vaak erg leuk zijn maar daar doe ik het niet voor. Ik doe het (bloggen e.d) om te creëren, delen en hopelijk verrijken.

  Jouw blog is al jaren een van mijn vaste go-to leesvoer 🙂 en het leest als een leuk boek dat steeds een nieuw verhaal heeft.

 • Reageer Linda 10/04/2012

  Ik denk dat je leven altijd een beetje anders lijkt hoe je het online beschrijft. Je schrijft namelijk stukjes over dingen die goed gaan, die je leuk vindt of over dagen waar je enorm onhandig was, dat soort dingen.. maar je gaat geen stukje schrijven dat je de hele dag geen reet hebt gedaan, ook niet als dat wel zo was. Je haalt gewoon de interessante stukken uit je leven eruit om op internet te plaatsen, maar ik vind dat, dat je nog niet minder ‘echt’ maakt. Het zorgt er gewoon voor dat mensen het leuk vinden om jouw stukjes te lezen.

 • Reageer Saskia 10/04/2012

  Ik ben iniedergeval geen kaal mannetje haha 😉
  Maar je hebt helemaal gelijk! Ik ken iemand die persoonlijk heel anders is dan ze op haar blog beschrijft. Haar volg ik dan ook niet meer aangezien ik niet van zulke mensen hou. Zelf ben ik wel zo eerlijk mogelijk op mijn blog maar natuurlijk probeer je wel zo interessant mogelijk te bloggen 🙂

 • Reageer Rianne 10/04/2012

  Ik ben geen mannetje dat weet ik zeker. En de mensen die mij virtueel hebben ontmoet en daarna IRL hebben leren kennen zeggen dat ik gewoon mijzelf ben. IRL soms alleen wat scherper..

  En wat dat aandikken en opleuken betreft. Dan doen ‘we’ denk ik allemaal wel. Het is alleen zaak te onthouden dat je het opleukt en dat de werkelijkheid iets minder smeuïg is als je wil doen voorkomen.

  • Reageer Des 11/04/2012

   eens met je laatste zin inderdaad!

 • Reageer Marieke 10/04/2012

  Mooi vervolgstuk op iets wat ik me afvroeg idd. 🙂 Ik ben in het echt net zo als op mijn blog denk ik, maar laat dus wel voornamelijk de zonnige, luchtige kant van mezelf zien. Over gezeik op werk, met familie of met vriendje hoor je me niet. Te privé en het kan problemen opleveren.

  • Reageer Des 11/04/2012

   ja klopt. ik ga natuurlijk geen stuk schrijven over ruzie met mijn man, maar ik schrijf daarnaast ook weer niet over de intieme momenten tussen ons. en dan bedoel ik niet eens seks, maar de gesprekken die je bijv met elkaar hebt

 • Reageer Lisa 10/04/2012

  Het grootste verschil tussen mijzelf in het echt en in het online is dat ik in het echt mijn ogen WEL open kan doen. Verder ben ik denk ik wat eh, awkwarder dan online. Of ben ik online ook al heel awkward? In ieder geval. Ik ben een beetje verlehegen.
  Ik herken me verder wel in jouw beschrijving, over het uitvergroten, dat doe ik ook altijd. Maar volgens mij ligt dat er wel dik bovenop. Bij jou had ik ook zo het vermoeden 😉

  • Reageer Des 11/04/2012

   ik heb soms wel lezers erbij die denken dat een stukje ECHT gebeurd, haha

   • Reageer Lisa 11/04/2012

    Haha daar ben ik dus altijd bang voor. Ze zouden zo teleurgesteld zijn!

 • Reageer Eline 10/04/2012

  Ik ben online bijna hetzelfde als offline, denk ik. Ik prbeer me nooit anders voor te doen in ieder geval.

 • Reageer Danielle 10/04/2012

  SHIT! HEB JE ME DUS MOOI BETRAPT!
  Ik ben online en offline wel hetzelfde, hoewel ik mijn blogs schrijf met een bepaalde toon, wat meer overdreven, sarcastisch en inderdaad net als jij, net een paar extra zinnetjes erbij die het leuker maken. Maar daar kijk ik wel doorheen, na zoveel blogervaring denk ik dat jij en ik best kunnen oordelen aan iemands stukjes hoe iemand is 🙂

 • Reageer tam 11/04/2012

  Ik denk dat ik het vrij hetzelfde ben maar ik schrijf niet alles op het www. Ik ben geen vies oud mannetje hahah maar kaal ben ik wel. Ik denk dat ik ook gemakkelijk te traceren ben op en via het internet want heb mijzelf op het kaal gebied al behoorlijk bloot gegeven. Dik in dingen aan? Nee niet echt, ben soms maf, soms verdrietig, soms boos etc.
  Ik spreek slechter Nederlands dan ik schrijf, dat dan weer wel, Turbo indo taal , hihih korten zinnen, liefst steekwoorden met wilde gebaren

  • Reageer Des 11/04/2012

   jij bent een lekkere sexy kale turbo indo!

 • Reageer Elisse 11/04/2012

  Haha leuk stukje! Ik ben alleszins geen vieze ouwe man. Ik weet wel dat ik op mijn blog vaak alleen de ‘leuke’ dingen post, bij mislukkingen of dagen dat ik me niet goed voel zal ik niet vaak een blogje (daarover) schrijven. Gewoon omdat ik daar dan geen behoefte aan heb, niet omdat ik niet wil dat mijn volgers weten dat ik ook menselijk ben.

 • Reageer Marahschrijft 11/04/2012

  Ik heb eigenlijk geen idee hoe ik overkom via mijn blog, hoef het ook niet te weten. Anders ga ik me daar veel te veel mee bezig houden haha. Ik probeer me in ieder geval niet mooier of beter voor te doen (en ik ben ook niet kaal).

 • Reageer Jennn 11/04/2012

  haha, hier ook geen vies kaal mannetje hoor 🙂 Ik doe me online niet anders voor dan IRL

 • Reageer Eva 11/04/2012

  Ik schijn online nog wel eens lief en rustig over te komen en werd laatst zelfs sereen genoemd. Zo zou ik mezelf irl nou niet echt noemen :p Ik denk dat ik online iets meer gecomposeerd overkom en in het echt praat ik niet zoals ik schrijf. Ik denk namelijk wel na voor ik iets schrijf maar lang niet altijd voor ik iets zeg. Of voordat ik iets doe. Ik denk irl waarschijnlijk gewoon uberhaupt minder na 😉

 • Reageer Rosanneke 11/04/2012

  Goed topic Des! Ik denk dat ik op mijn blog soms een beetje als een zweverige zeur overkom 😉 terwijl mensen die me irl kennen, dat totaal niet bij mij zouden noemen denk ik. Ik vergroot bepaalde dingen van mijn karakter uit op mijn blog, voor entertainment-value zal ik maar zeggen 🙂

 • Reageer Serena 11/04/2012

  Ik schrijf over het algemeen alleen maar positieve stukjes. Mijn leed gaat anderen niet aan… Maar ja, wie boeit het leed van een 80-jarige oud krom mannetje nu? ;o)

 • Reageer 77235 12/04/2012

  bij mij is het probleem dat mijn sarcasme niet altijd goed doorkomt op het www. soms kom ik over als socially awkward penguin terwijl ik natuurlijk meer een awkwardly awesome penguin ben … duh

 • Reageer yourlifestyleguide.nl 13/04/2012

  Goed stuk Des! Ik ben voor zover ik me daar zelf bewust van ben op mijn blog hetzelfde als IRL. Mijn vriendinnen zeggen ook dat zij mij horen praten als ze mijn stukjes lezen. Het is gewoon hoe ik ben. Maar ik ben wel bewust bezig met wat ik wel en niet op mijn blog zet. Als ik een kutweek heb kan ik best zeggen dat ik een kutweek heb maar ik ga niet alle redenen en mijn gevoelens blootleggen op mijn blog. Dus eigenlijk laat ik maar een klein stukje van mezelf zien en zien lezers dus niet de ”complete” Jolien.

 • Reageer emily 20/04/2012

  Ik ben geen vies oud mannetje, nee ;p Zoals jij denkt dat ‘wij’ je zien, zo dacht ik idd dat je zo bent, druk enzo. Maar vooral heel gezellig en leuk om mee te kletsen.
  Ik heb werkelijk geen idee wat voor beeld mensen die m’n blog lezen van mij hebben, volgens mij kom ik gewoon aardig over en verder weet ik het niet. Misschien soms wat negatief terwijl ik zelf alles heel positief vind ;p hahaha
  Erg interessant trouwens deze post. Want ik heb een vriendin die met iemand had afgesproken (een blogger. Diegene kwam op internet heel lief over maar is in het echt een lul. Dus sinds ik dat weet heb ik toch nog altijd een soort van tweede gedachte over hoe iemand in het echt zou zijn ;p

 • Laat een reactie achter