De kunst van het uitstellen, ik beheers het

12/05/2012 - 46 reacties

Kennelijk ben ik dus een uitsteller.
Wist ik dus ook niet he.
Ik dacht altijd dat ik een beetje perfect was.

Ik zocht namelijk laatst iets (sleutelhanger, kaarsjes, pen oid), en opeens zag ik nog een stapel brieven op de tafel liggen. Administratie, rekeningen, brieven, kaartjes die ik nog wou opsturen, kaartjes die ik nog wou ophangen, boeken, losse schriften, bonnetjes, knoopjes, engazomaardoor.

Al weken zeg ik tegen mezelf (en de stapel): ok Des. Vandaag ga je het echt opruimen, kom op. Maar maak er eerst een stapeltje van. En doe anders eerst even je laptop aan..

Kijk.  Daar gaat het al mis he. Alles gaat verkeerd zodra je denkt: even mijn laptop aandoen.

Net zoals elke vrijdag, mijn vaste schoonmaakdag. Nou is het eigenlijk niet mijn schoonmaakdag, maar goed, dat zijn nou eenmaal de plichten die de vrouw op 1 of andere magische manier toegeëigend krijgt.

De vrijdag verloopt zo: ik word wakker. Ik denk: ok Des,  eerst ontbijten, en dan meteen schoonmaken, dan ben je er tenminste vanaf meid.
(dat meid maakt het iets minder streng).
Dan maak ik een ontbijtje,  zet een kopje thee, zet de laptop aan, en bedenk me: nou voordat ik ga schoonmaken, wel eerst een leuk muziekje erbij. Maar niet voordat ik mijn mail heb gelezen. Twitter heb doorgenomen en oh er zijn nog wat mensen jarig, dus op Facebook even feliciteren. Ik lees m’n blog door, kom op andere blogs, wil opeens hoognodig google-en wat origami nou echt betekent en voor ik het weet ben ik helemaal gehypnotiseerd door deze filmpjes.

En wat ik dan doe is eigenlijk nog wel het allerergst: ik zie tot mijn schrik dat ik alweer 1 uur verder ben, besef me dat ik nu echt moet schoonmaken, maar dat ik toch eerst een liedje moet zoeken.

JAWEL! Het hele uitstelproces herhaalt zich weer!!  En niet 1x, wel 1000000000000099 miljoen keer achter elkaar!!

Wat ik eigenlijk wil zeggen: ik zoek een leuke tip qua muziek tijdens schoonmaken. En graag een artiest die ik ken. Zodat ik die niet eerst hoef te google-en, want anders ben ik zo weer drie uur verder.

Vorige post Volgende post

46 reacties

 • Reageer Sandra 12/05/2012

  Herkenbaar! Zowel met schoonmaken als met studie. Ik heb dus net naar mini klei ijsjes zitten kijken minutenlang terwijl die scriptie zichzelf echt niet afschrijft.

  Gebruik je btw google chrome? Dan moet je Chrome nanny eens googlen. Die “blokkeerd” sites op ingestelde tijden. Maar natuurlijk saboteer ik mezelf en blokkeer ik sites zoals deze en die van de selfhelphipster nooit zodat er altijd iets te soggen overblijft 😉

  • Reageer Sandra 12/05/2012

   blokkeert dus :’) jammer de bammer

   • Reageer Chantal 12/05/2012

    Oh! En ik hou nu van jou! Die app kende ik niet. Ideaal (denk ik, want heb het niet gebruikt, maar ga ik nu doen!)

  • Reageer Des 13/05/2012

   ja maar hallo, ik ken dat programma dus, en ik weet dat ie blokkeert, en daarom heb ik em nog niet gedownload, want ik wil natuurlijk nog wel ehh ja…afgeleid zijn hahaha

 • Reageer Annemijn 12/05/2012

  Prijs je gelukkig met het feit dat je niet de enige bent die uitstelt! (Hoewel het niet echt heel gelukkig is dat de halve wereld niks doet wat hij/zij moet doen, maar toch). Heb je spotify? Daar bestaat namelijk een ‘Motivational songs for cleaning-list’, door ene Phoebe. Denk dat Phoebe wel een villa heeft met 10 verdiepingen, want de playlist is nogal lang. Maar beter te veel dan te weinig, toch!

  • Reageer Des 13/05/2012

   I love phoebe nu al!

 • Reageer Anni 12/05/2012

  Ah het internet, haat en liefde!
  Ik moet vandaag eigenlijk schoonmaken. Ik heb al wel wat schoongemaakt in de slaagkamer en de afwas gedaan. Dan mag ik van mezelf weer even stoppen…..

  • Reageer Des 13/05/2012

   haha, ja ik doe het ook in fases

 • Reageer Ayla 12/05/2012

  Haha, misschien moet je gewoon de radio aanzetten! (maar ik mag niks zeggen, want ik ruim nooit op gewoon zodat ik het bovenstaande proces niet meer door hoef te maken)

  • Reageer Des 13/05/2012

   ook heel slim 😉

 • Reageer Olga 12/05/2012

  Dat uitstellen ben ik nu eigenlijk ook aan het doen. Ik zou namelijk met een essay moeten beginnen, maar ik vind bloggen, samenvatten en schrijven op dit moment even belangrijker :’)

  • Reageer Des 13/05/2012

   ik vind al die dingen ALTIJD belangrijker

 • Reageer Annemijn 12/05/2012

  Jaa. Eigenlijk moet ik nog een hoop doen, toch zit ik hier achter mijn laptop. Tja, erg herkenbaar 😉

  • Reageer Des 13/05/2012

   zo gaat dat nou eenmaal, als je al achter je laptop zit haha

 • Reageer Marlous 12/05/2012

  haha sjonge ik denk ik ga even Des’ blog lezen.. oh hee een youtubelink? BAM 30 minuten verder hahaha! Wel fascinerend ja, die klei dingen.
  Maar euh goed, ja herkenbaar dus. Vandaag is ook een SOGdag voor mij.

  • Reageer Des 13/05/2012

   hahahaha, nou zo gaat het dus ook altijd in mijn hoofd

 • Reageer Stéphanie 12/05/2012

  Best wel herkenbaar. Dat ik nu reageer is ook een vorm van uitstelgedrag namelijk..

  • Reageer Des 13/05/2012

   je bent niet de enige!

 • Reageer nathalie 12/05/2012

  Op dit moment ben jij onderdeel van mijn uitstelproces. Toch maar even verder met m’n scriptie dus :+

  • Reageer Des 13/05/2012

   kom op, je kunt het!

 • Reageer Pippi 12/05/2012

  Procrastination is my middle name:)

  Als ik schoonmaak luister ik graag naar AC/DC, Slayer en Mötörhead!

  • Reageer Des 13/05/2012

   ken ze niet dus ben benieuwd

 • Reageer Rianne 12/05/2012

  Ik houd van jullie allemaal
  Ik ben ineens niet meer bijzonder
  Ik ben gewoon een vrouw

  • Reageer Des 13/05/2012

   Lieve Rianne, join the club!

 • Reageer Linda 12/05/2012

  Ik ben hier de enige die niet iets aan het uitstellen is door jouw blog te lezen geloof ik, haha. Ik kan ook eindeloos doorklikken op internet en dan opeens 3 uur verder zijn.. terwijl ik eigenlijk zou leren. Ook ik herken het dus.

  • Reageer Des 13/05/2012

   gelukkig. fieuw.

 • Reageer ioon 12/05/2012

  Ik stel vaak uit met kwartieren. Dan denk ik ‘ik begin om 8 uur’ en dan is het dus 8.03 en dan denk ik, ja nu ben ik al te laat. Dan zeg ik tegen mezelf, 8.15 echt beginnen maar dan is het 8.21 en ja ik kan echt niet beginnen om 8.21 etcetera etcera. Tot ik uren verder ben en ik bedenk dat het vandaag niet meer gaat lukken en ik het morgen wel echt ga doen.

  • Reageer Des 13/05/2012

   awww hahahaha. ja dat doe ik ook altijd. of dan denk ik: nou is het nou echt zo erg dat die stapel papier nog even blijft liggen..?

 • Reageer Foodloveandhappiness 12/05/2012

  Haha heel herkenbaar! En vreselijk wanneer je in zo´n bui eindelijk door hebt waar je mee bezig bent…Gelukkig hoef ik niet meer aan de studie, dus dat ontwijken is niet meer van toepassing. Maar zo´n stapeltje administratie (vandaag doe ik het echt!) heb ik ook, en ja, hij ligt er ondertussen al zo’n 2 wkn….

  • Reageer Des 13/05/2012

   hahaha ja inderdaad, die “vandaag doe ik het echt, echt!!”

 • Reageer Sophie 13/05/2012

  Herkenbaar! Ik zet als ik de afwas moet gaan doen vaak iets heel vrolijks op zoals Asteroids Galaxy Tour of desnoods Rianna of Glee. En dan hard meezingen terwijl ik met flair de borden afwas!

  • Reageer Des 13/05/2012

   ah dank voor de tip!

 • Reageer yourlifestyleguide.nl 13/05/2012

  Haha herkenbaar! Ik denk dat we allemaal wel last hebben van uitstelgedrag bij bepaalde (niet leuke) klusjes..!

  • Reageer Des 13/05/2012

   het is eigenlijk dus gewoon menselijk. en dus heel normaal.

 • Reageer Maris 13/05/2012

  Haha alsof mijn man dit geschreven heeft, die is er ook zo goed in. Ik heb dat gelukkig niet zo, dat uitstellen. Kan daar namelijk echt wakker van liggen en me druk over maken, dus bij mij moet het direct gebeuren.

  • Reageer Des 13/05/2012

   oww, ik wou dat ik dat ook had!

 • Reageer Jennn 13/05/2012

  haha, dit zou ik geschreven kunnen hebben 😛

  • Reageer Des 13/05/2012

   ach lieverd, elke vrouw had dit kunnen schrijven 😉

 • Reageer Lisa 13/05/2012

  Bij mij gaat het altijd precies hetzelfde. Helaas, helaas, want als je het nou eerst had gedaan had je allemaal vet leuke dingen kunnen doen ipv uitstellen. Wat bij mij het beste werkt is de computer uitlaten en dan naar een cd luisteren, of naar de radio. Liefst naar de radio. Krijg je van alles voorgeschoteld, geen keuzestress!

  • Reageer Des 13/05/2012

   ja klopt! en dan ga ik dus alsnog mijn administratie doen, of een afwas, maar ondertussen ben ik al flink chagerijnig op mezelf omdat ik er zoveel tijd mee heb verloren

 • Reageer Elisse 13/05/2012

  Hihi, zéér herkenbaar! Zeker dat van die filmpjes! (Bij mij wel van iets andere aard, maar toch) Zoek gewoon een vrolijke playlist op Spotify en gebruik die om mee op te ruimen? Ideaal denk ik zo 🙂

 • Reageer Saskia 14/05/2012

  Ik had dit vroeger inderdaad ook, vooral met school of dingen. Nu ben ik juist een pietje precies en doe alles op de tijd dat ik ingepland had… Ook heel vervelend hoor, zou liever wat minder precies willen zijn.. Is zo vermoeiend 😉

 • Reageer emily 14/05/2012

  Oh zo herkenbaar! Maar ik kan gewoon niet streng zijn tegen mezelf, daar vind ik mezelf te lief en te grappig voor. Dusja..

 • Reageer Nadie 14/05/2012

  Ik baal dat ik vandaag pas je site heb ontdekt, je schrijft ontzettend leuk en dit is zooo herkenbaar, ook handig dat ik nu wat van de tips meekrijg 🙂

  • Reageer Des 15/05/2012

   aww, dankjewel, Nadie!

 • Reageer Miss Moneypenny 20/05/2012

  ‘I want to break free’ van Queen zou toch op z’n minst moeten helpen bij het stofzuigen. 😉

 • Laat een reactie achter