Good hair

21/05/2012 - 41 reacties

Hebben jullie weleens de documentaire Good Hair van Chris Rock gezien?

Good Hair is een documentaire waarin Chris de wereld van het Afro-Amerikaanse haar ontdekt cq uitlegt.

En dat was wel hoognodig bij mij. Ik was dus zo’n kneusje. Ik dacht serieus dat alle donkere mensen dat steile haar van zichzelf hadden. Of dat ze er anders “even snel”  de tang doorheen haalden. Iets wat ik ook wel even snel in de ochtend deed als ik weer eens verkeerd had geslapen en wakker werd met een soort van ‘there’s something about Mary” kapsel.

Tot ik dus via via hoorde van een donker meisje die elke maand ruim 180 euro kwijt was aan de kapper. Dan ging ze naar de afrokapper die haar haar verzorgde, liet ze het stijlen en relaxen. Ze zat dan met het chemische goedje in haar haar, vooral niet langer dan de afgesproken tijd (anders ben je al je haren kwijt), en vervolgens had ze net zulk zachte steile haar als ik.

Voor een kappersbezoek trok ze zo de hele middag voor uit. Ik snapte opeens mijn excollega M. veel beter. M, van creools surinaamse afkomst. Ik vroeg haar dan: wat ga je vanavond doen? Mijn haren, zei ze dan. Ja, en wat nog meer? Ik ben daar wel de hele avond mee bezig, antwoordde ze.
Ik keek dan naar haar kapsel en zag dat er bovenin inderdaad een beetje kroeshaar te zien was. Maar even de stijltang erdoor heen, en het was toch klaar?

Je merkt het, ik was zo’n kneus. Ik had geen idee. Tot ik dus Good Hair zag. Relaxen, wave, dreads, je kunt er zelfs een lening voor krijgen. Vrouwen vertelden dat ze soms wel 200 dollar kwijt waren aan de kapper. Zelfs kleine meisjes zaten al in de kapperstoel met een pot relaxspul in het haar.

Ik snapte het opeens wel, maar ook weer niet. Goed, kroeshaar is snel breekbaar en moet goed verzorgd worden. Maar waarom zo nodig willen stijlen? Waarom willen donkere vrouwen perse stijl haar hebben? In Good Hair wordt het pijnlijk duidelijk. De afro, een volle bos kroes haar, is tot de dag van vandaag nog steeds niet echt geaccepteerd in de beautywereld. Let wel: een ongeschreven regel.  Stijl zacht engelen haar is nog steeds een vorm van schoonheid in de maatschappij. Net als grote ogen, daarom laten chinezen hun ogen liften. En een lichte huid, daarom zie je in de Indiaase Bollywood films alleen maar blanke actrices. Overigens is India hier niet de enige in. Zelfs “mijn” land Indonesie doet mee met deze racistische schoonheids idealen: op tv zien je alleen maar blanke mensen en tegen mij wordt vaak gezegd “loop niet zoveel in de zon, je bent al zo zwart, dat is niet mooi”.

Goed, de media doet misschien keihard mee door te bepalen wat mooi is.  Maar laten de vrouwen dat gewoon zelf doen. Kijk naar Solange Knowles die bij Oprah vertelde voortaan voor een naturel look te gaan en haar geld niet langer wil spenderen aan de kapper. En kijk haar eens stralen met die afro.

Ik zou een moord doen voor jouw haren, zei collega M. eens. Ja, en ik voor jouw kleine krulletjes waar je zo’n mooi wild kapsel van krijgt, zei ik toen.

Het is ook nooit goed.

 

 

 

Vorige post Volgende post

41 reacties

 • Reageer Dina 21/05/2012

  Ik heb dan krullen, maar soms had ik het liever anders gezien. Iedereen zegt wel altijd ‘wauw wat is je haar mooi, ruilen?’
  NOU KOM MAAR OP, denk ik dan. Krullen vergen zoveel meer verzorging dan stijl haar en ja, daar gaat nu eenmaal veel tijd in zitten.

  • Reageer Des 22/05/2012

   ja dat hoor ik vaker inderdaad

 • Reageer Sylvia 21/05/2012

  Ik vind afro-kapsels juist fantastisch! Sowieso heb ik een zwak voor krullen bij mannen 😉 Jammer, die schoonheidsidealen, ik ben bang dat we daar nooit vanaf komen..

  • Reageer Des 22/05/2012

   dat vrees ik ook ja

 • Reageer Saskia 21/05/2012

  Helemaal eens met Dina hierboven. Ik heb ook een haat-liefdes verhouding met m’n krullen. Super mooi hoor, maar vaak onhandelbaar.

  • Reageer Des 22/05/2012

   dat hoor ik vaker ja

 • Reageer Anni 21/05/2012

  Ik vind zo’n afrokapsel ook mooi. Hoewel het bij mij niet zal staan.

  En wat je zegt van bruin worden, dat is ook zoiets typisch. Ik heb twee vriendinnen, de een uit Pakistan de ander van Jamaica. Zij gaan dus niet de zon in want ze willen niet bruiner worden. Terwijl zij dus in de schaduw liggen, lig ik er naast in de zon, hopen dat ik nu wat sneller bruin wordt. Best apart dat elke cultuur/land zijn eigen schoonheidsidealen heeft.

  • Reageer Des 22/05/2012

   ja dat vind ik dus ook apart. en daarom is schoonheid ook zo’n breed begrip

 • Reageer Xaviera 21/05/2012

  Heb echt jackson 5 afro haar van mijzelf en relax het zo ongeveer om de 3 maanden. Het voelt vrouwelijker met stijl en langer haar. Met een afro toen ik mijzelf nog niet kleedde 😉 werd ik vaak als jongen gezien. Het is zonde dat het zo de wereld in wordt geholpen maar ik ben super blij dat er een mogelijkheid is mij vrouwelijker te voelen door alles met mijn haar te kunnen doen wat God verboden heeft.
  En idd, het is nooit goed.

  • Reageer Des 22/05/2012

   maar is het ook echt vrouwelijker met stijl haar? ik vind vrouwen met een afro echt supersexy nl

 • Reageer Sterrie 21/05/2012

  Het is inderdaad raar om te zien dat elk cultuur z’n eigen schoonheidsidealen heeft. Waar wij allemaal maatje 36 willen, houden ze ergens in Afrika (weet zo even niet precies meer waar…) juist van vollere vrouwen. En dat met de blanke huid, dat is echt raar. Heb een keer een rondreis door Indonesie gehad en als we dan ergens stopten in een klein dorpje, gingen ze je armen aaien en voelen, omdat ze blank -en dus mooi- waren. Blank betekent in hun ogen welvaart. Heel apart toch? Achja, iedereen ‘wil’ toch wel iets wat je zelf niet hebt?

  • Reageer Des 22/05/2012

   ja, maar je zou eigenlijk juist tevreden zijn met jezelf, denk ik dan. ik vind het raar dat heel indonesie (met veel donkere mensen) perse niet donker willen zijn.

 • Reageer D 21/05/2012

  Het is ook nooit goed idd. Maar vergeet niet dat om kroeshaar te hebben/houden je ook moet weten het te verzorgen en wat er mee te doen. Zelfs zo’n afrokapsel moet je maken. Anders ziet hij er niet mooi rond uit. Als je kroes haar wilt vlechten moet je ook weten dat te doen of iemand het voor je laten vlechten. Ook dat vergt wel een avondje. Al met al, met kroeshaar is niks ff snel en makkelijk, of je het nu puur natuur houdt of chemisch behandelt… Verder ben ik wel (met chemisch gemaakte krullen) trots een donkere vrouw te zijn en ga ik de aankomende dagen elk zonnestraaltje pakken wat ik kan! :))

  • Reageer Des 22/05/2012

   maar als je er helemaal niets aan doet, misschien zo nu en dan wel verzorging, hoe zit je haar dan? ben ik serieus benieuwd naar

 • Reageer ioon 21/05/2012

  Tot dit stuk wist ik er ook niks van. 😡 *schaam*

  • Reageer Des 22/05/2012

   joe, je bent niet de enige hoor!

 • Reageer Lin 21/05/2012

  Het is inderdaad nooit goed! Ik was eens in Thailand met een Thais meisje aan het fietsen, we deden een tour. ‘You are so nice white’ zei ze. Ik wilde graag bruin worden. De Thaise fietste met een soort lange armwarmers om (in 35 graden) zodat haar armen wit bleven. Ik vind een schoonheidsideaal een vreemd iets, juist de diversiteit aan mensen is mooi.

  • Reageer Des 22/05/2012

   mijn familie in indonesie noemt mijn man “zo mooi blank”.
   ik, vrij donker voor indonesische begrippen, zou nooit in indonesia “mooi zwart” genoemd worden.

 • Reageer Maris 21/05/2012

  Ja ik was daar ook een keer over verbaasd toen ik erachter kwam hoeveel werk zij hebben aan hun haar. Maar.. mag gezegd worden: het zit dan ook wel prachtig. In tegenstelling tot mijn haar, waar ik bijna nooit wat aan doe en heel vaak in een staartje heb. Ik moet ook echt zo nodig naar de kapper… ga direct een afspraak maken!

  • Reageer Des 22/05/2012

   hahaha, nou zo zie je maar waar een stukje over de kapper naar kan leiden

 • Reageer Flaviena 21/05/2012

  Ik ben trots op mijn afro haar, ik kan er zoveel mee variëren, de ene dag stijl föhnen, en dan weer naturel wild laten opdrogen of strak opsteken, krullen erin twisten.. 🙂 ik gebruik ook alleen maar natuurlijke verzorgingsproducten.

  Je hoort vaak dat de een met krullen graag stijl haar wilt of een afro en de ander met stijl haar die weer niet zoveel kan variëren.. give yourself a break ladies!! love it, own it en accepteer jezelf. xoxo top Des, WEER EEN SUPER ARTIKEL van je

  • Reageer Des 22/05/2012

   thanks!! doe je er ook weleens een dagje niets aan? gewoon, naturel? ben ik wel benieuwd naar

   • Reageer Flaviena 22/05/2012

    Yep! ik laat het heel vaak naturel drogen. Net als met kleding houd ik ook wat mijn kapsel betreft van afwisseling.

 • Reageer Myrthe 21/05/2012

  Het is ook een gekke wereld eigenlijk. Waarom is het een wel mooi en het andere niet? Omdat dat als welvarender wordt/werd gezien of zo? Ik vind het stom. Ik hou van kroeshaar en afro’s vind ik supervet. Dus.

 • Reageer Lisa 21/05/2012

  Ik wist dat ook niet, eigenlijk! Nou ja… misschien wist ik het ook wel, maar was het nooit echt tot me doorgedrongen, of zo. Ik vind het een heel naar dat het Europese schoonheidsideaal vandaag de dag nog steeds zo overheersend is. In Thailand zie je in reclames ook alleen witte mensen, en overal (nou ja, in Bangkok dan) billboards met advertenties voor crème waar je wit van wordt. Volgens mij zit dat wel iets dieper dan bij blanke mensen die liever krullen of een donkere huid willen hebben omdat wat je niet hebt mooier is…

  • Reageer Des 22/05/2012

   ja! je zegt precies wat ik eigenlijk wil zeggen met dit stukje. En ik vind overigens dat de mensen zelf (ik bedoel afro amerikanen of aziaten) hier dan ook mee doen.

   bijv in indonesie waar iedereen blank mooier vind. dat doen ze zelf. ik vind dat ze juist moeten zeggen: we zijn blij met onze aziatische kenmerken

 • Reageer Blauwe sokken 21/05/2012

  sjonge jonge, ik sla hier steil (ha ha ha) van achterover, I had no idea! Ik vind een afro zoooo cool! Jammer dat dat in de ‘beautywereld’ blijkbaar niet geaccepteerd wordt.
  Vraag me alleen nog even wat ‘relaxen’ is (met je haar dan) dus ik ga die documentaire nu even kijken.

  • Reageer Des 22/05/2012

   dan doe je chemisch spul in je haar, en wordt het stijl!

 • Reageer emma 21/05/2012

  Ja ik wilde altijd een afro, ik zei het vooral als grap, maar stiekem vind ik dat toch erg gaaf. Tot ik er achter kwam hoeveel werk er in stak (mede door die documentaire inderdaad)& sindsdien ben ik erg blij met mijn blonde steile haartjes 😀
  Over dat blanke huidje, dat was er heel heel lang geleden ook al, maar dat heeft vooral met welvaart te maken (als je rijk bent hoef je niet in de zon te werken) Terwijl hier in het ‘westen’ bruin zijn een teken is van welvaart. Wat een rare wereld leven we toch in..
  En ik heb echt bewondering voor Solange!

  • Reageer Des 22/05/2012

   ja, en het staat haar echt geweldig!

 • Reageer Eline 21/05/2012

  Ik wist dat wel ja, maar dat komt omdat een oud-vriendinnetje van mij ook altijd zo enorm veel met haar haar bezig was. Zwemmen in het zwembad deed ze ook nooit, want dan was al dat geld voor niks uitgegeven.
  Ik vind een afrokapsel vaak wel mooi!

  • Reageer Des 22/05/2012

   ik dus ook!

 • Reageer tam 21/05/2012

  hihiih het is nooit goed. Ik loop er lekker au naturel bij,alhoewel ik af en toe een scheermes er over moet halen. Een pluizenbol is niet mijn ding :p

  • Reageer Des 22/05/2012

   hihi, dat kan ik me in jouw geval voorstellen 😉

 • Reageer Foodloveandhappiness 21/05/2012

  Ik heb ´em gezien, vond het wel interessant! Wist wel dat er in dat stijle haar heel wat werk zit. Ik zou een moord doen voor een dikke bos natuurlijke krullen…Helaas heb ik die van mijn papa en mama niet gekregen en moet ik het van m´n krultang hebben!

  • Reageer Des 22/05/2012

   ja, ik dus ook 🙁

 • Reageer Nicole 22/05/2012

  Ik was me hier ook totaal niet van bewust! Al die schoonheidsidealen zijn zo raar: blanken moeten zo bruin mogelijk zijn, mensen met een donkere huidskleur moeten zo blank mogelijk zijn, ik bedoel, kunnen we niet gewoon ophouden met heel dat gedoe en ons bezighouden met hoe we het hier zo leuk mogelijk maken?
  Het lijkt me een interessant documentaire trouwens!

  • Reageer Des 22/05/2012

   en grappig met Chris Rock, dus zeker zien!

 • Reageer Marieke 22/05/2012

  Wij vrouwen willen gewoon altijd iets wat we niet hebben. Niks aan te doen. 😉

 • Reageer womens blog 20/12/2014

  Hey there, You’ve done a great job. I will certainly digg it and
  personally suggest to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this website.

 • Laat een reactie achter