Een baby kost duur.

12/11/2012 - 22 reacties

Ik had natuurlijk ook wel door dat een kind niet goedkoop is. Kinderwagen, kinderkamer, rompertjes waar ze binnen no-time uitgroeien, spenen, flesjes, Maxicosi (pardon; het autozitje, de Maxicosi is het merk), een wiegje, een schommelstoeltje, box, verzorgingsspullen, luiers en weet ik veel wat er nog meer op de checklist “een baby, wat je allemaal nodig hebt” staat.

Dus gingen LOML en ik eens lekker burgerlijk naar de Babydump (een winkel dus, niet een plek waar je je baby kunt dumpen) om ons eens te laten informeren. Lees: ons over te laten halen om al ons spaargeld erdoor heen te jagen.

Ik dacht: een uurtje en dan gaan we weer naar huis waar ik lekker op de bank kan neerploffen (mijn heilige plek van het huis deze maanden) en heel veel chocola kan eten.
Ik had het mis.

Zo begonnen we bij de kinderwagens. Ik zoek een kinderwagen, zei ik. Dat bleek de meest domme zin te zijn als je bij de babywinkel komt. Wat voor kinderwagen wou ik dan: met 1 voorwiel of 2, lekker compact in de auto of robuust en stoer, luchtbanden of foambanden, een knopje bij de wielen of toch een springveertje, enz enz.

Ik had geen idee. Ik wou gewoon “een goede kinderwagen”. Voor een “goede prijs”. Wat voor goede prijs dat dan was, wist ik niet. Een eurootje of ehh..300? Weer fout. Voor 300 euro schijn je best een goede kinderwagen te hebben, maar die is wel na 2 wandelingen kapot. Bij wijze van dan. Zei de verkoper.

De echte goede kinderwagens begonnen bij een eurootje of 800. Exclusief bekleding. En accessoires. En adapters voor de autozitje. Wat je dan wel hebt? Een onderstel. Met wielen. Fijn, weer.

En bij sommige kinderwagens kreeg je er een gratis autozitje bij. “Maar deze aanbieding geldt wel alleen vandaag”, zei de verkoper er ietwat dreigend bij. “En het was wel een autozitje van versie I. Ja, je hebt ook versie II, die is duurder en voldoet wel aan de laatste veiligheidseisen, maar die kreeg je er niet bij.
Ook fijn.
Het autozitje kreeg je overigens niet bij de Bugaboo. Maar daar kreeg je wel een gratis voetenzak bij kado.
Een voetenzak, jawel. En je mocht zelf een leuk hip kleurtje uitkiezen.

Ik dacht dat ik klaar was, maar we kwamen ook voor de kinderkamer. Dat doen babywinkels natuurlijk ook heel slim. Babykamers kun je alleen in sets kopen (een kast, commode en bedje). Met prijzen vanaf 600 tot 1100 euro. Ja, je kan de meubels ook apart kopen maar dat is “uiteraard” wel duurder.

Ik was ondertussen moe geworden en wou naar huis. Ik wou chocolaatjes. Maar nee; bij een bedje hoort ook een matras. Want een babykamer van ruim 1100 euro is natuurlijk wel exclusief matras, laat dat duidelijk zijn.

Dus heb je een hypoallergeen matras, een hard matras, een matras met ganzenveren,een matras met springveren en het duurste matras. Een matras van ruim 140 euro.
“Maar dan heb je wel een matras met een ‘aerosleep” systeem wat wiegendood bij je kindje moet voorkomen”, zo vertelde het 17jarige verkoopmeisje mij.  Om het te verduidelijken gaf ze ons een korte demonstratie. Een glazen staaf waar een bolletje doorheen ging. “Kijk, zei ze, zo gaat je baby dan niet dood”.

Ik geloofde haar op haar woord, natuurlijk. Geen enkele moeder wilt dat je kind overlijdt aan wiegendood, waarbij jij als moeder dat had kunnen voorkomen door 140 euro uit te geven aan een matras (overigens exclusief Aerosleep hoeslakens van 20 euro per stuk).

Na 2,5 uur en een tas vol foldertjes reden LOML en ik weer terug naar huis. Mijn zak chocolaatjes was binnen 10 minuten op.
Een  persoonlijk record.

Vorige post Volgende post

22 reacties

 • Reageer Sharmayne 12/11/2012

  Er is niks zo luceratief als een geboorte, trouwerij of een overlijden …

  Het loont om op Marktplaats te kijken maar dat moet je wel willen, Wij hebben een prachtige bugaboo op marktplaats gekocht 1 kindje had er in gewandeld. voor maar 100 euro!

 • Reageer Chezzelia 12/11/2012

  Tjeetje.. ik wacht nog wel even 😉

 • Reageer Anneke 12/11/2012

  Mijn broer en zus hebben allebei kinderen en ik ben er toen ook behoorlijk geschrokken van die prijzen.

 • Reageer Marahschrijft 12/11/2012

  Jeetje, wat een gedoe!

 • Reageer Olga 12/11/2012

  Maar je kunt toch ook wel gewoon een hoop leuke meubels via Marktplaats krijgen? Goed, sommige dingen zou ik ook niet tweedehands aanschaffen, zoals een matrasje, maar van de rest krijgt je baby niks hoor. Net alsof hij/zij snapt wat Marktplaats is 😉

 • Reageer Sigrid 12/11/2012

  Ik zou je meubels niet bij zo’n winkel kopen.. Op MP? Kringloop? Dingen die veilig en nieuw moeten zijn zoals stoeltje en matrasje dekentjes enzo nieuw kopen natuurlijk!

  (Maar wat weet ik er van ;-))

 • Reageer ioon 12/11/2012

  Zeg kan ik niet een dealtje sluiten dat ik het dadelijk gewoon van jou overneem? Heb ik de rit naar de andere kant voor Nederland wel voor over. Ik krijg al een halve paniek aanval als ik denk aan verkopers die op je emotie spelen met dode baby’s.

 • Reageer Tam 12/11/2012

  Oh dear, klinkt als een ramp!
  Ik hoop dat je je weg vind in babyland en lekker goed na jezelf luisteren. Je zal adviesen in overvloed krijgen en dit is mijn laatste babyadvies

 • Reageer Judith 12/11/2012

  wat een gedoe zeg! XO

 • Reageer Maris 12/11/2012

  Geen areosleep kopen hoor, is echt verkoopklets. Mijn kinderen hebben dat ook allebei niet gehad en leven nog steeds hoor 🙂 Ennuh.. die acties bij babydump hebben ze altijd, wij kregen twee jaar geleden ook al een gratis autostoel, dus ook dat is verkooppraat 🙂 Zijn ze heel goed in daar, inspelen op de hormonen van de zwangere vrouw. Neem maar lekker de tijd. Wij hebben trouwens een Mutsy 4-rider light weight active coffee met gratis voetenzak en gratis maxicosi. We waren 750 euro kwijt, inc leren stuur en extra boodschappenmand. Succes!

 • Reageer Maris 12/11/2012

  O en die wagen hebben we nu twee jaar en is nog steeds super! Is echt een aanrader!

 • Reageer Foodloveandhappiness 12/11/2012

  Oh vreselijk! Ik leef met je mee haha

 • Reageer Madelon 12/11/2012

  Arme jij. Ik ben eens met een vriendin gaan shoppen voor de babykamer. Nou ik kan je een ding zeggen. Ik ben blij dat die verkooppraatjes bestand zijn tegen mijn grote mond haha.

 • Reageer Nataal 12/11/2012

  Poppie!
  Wat een ellende zeg 🙁 ik zou alles maar vanaf de vertrouwde plek op de bank bekijken via internet. Alle fora, consumentenbond etc sites bekijken naar t advies van ervaringsdeskundigen luisteren zoals new moms of creche juffen enzo 🙂 Good luck mommy to be xxxx

 • Reageer Dionne 12/11/2012

  Marktplaats inderdaad! En kringloop, in je omgeving rondvragen, etc. M’n zusje had in één dag een maxi-cosi, kinderwagen én box alles bij elkaar voor 140 euro. Een vriendin van me is er helemaal een ster is, die weet dingen vaak gratis voor elkaar te schoppen.

  Superzonde om alles nieuw te kopen, ze zijn overal in no-time uitgegroeid.

 • Reageer Sas 13/11/2012

  Wat een ellende zeg… Blij dat ik geen kind heb 😉
  Maar wel chocola…

 • Reageer Femke 13/11/2012

  Holymoly. Als je een kinderwens hebt; begin maar vast met sparen, dus. Wat een prijzen!

 • Reageer marij 13/11/2012

  Laat je niet gek praten door allerlei verkooptechnieken.
  Mijn kleintjes zijn inmiddels allemaal groter dan ik, hebben alle drie in overgenomen ledikant e.d geslapen en gespeeld.
  Alleen een nieuw matrasje gekocht.
  Via Marktplaats is een hele hoop aan te schaffen voor leuke prijsjes, spaar je dat geld maar uit voor als ze groter zijn. Je kindje en je man hebben meer aan een happy mom.
  Succes ermee!

 • Reageer Indira 14/11/2012

  Mijn god…

 • Reageer Marieke 15/11/2012

  OMG wat een HEL lijkt me dat!! Ik wacht nog wel ff… 😉

 • Reageer Marieke 15/11/2012

  MP is your friend!

 • Reageer Ikram 16/11/2012

  Ja ja een dure grap zo’n baby 😀

 • Laat een reactie achter