Een klein beetje over BV

16/11/2012 - 22 reacties

Laat ik maar met het slechte nieuws beginnen: dit stukje gaat een beetje over borstvoeding.
Het goede nieuws: dit stukje gaat maar een beetje over borstvoeding.
Het allerbeste nieuws; dit wordt het eerste en laatste stukje wat een beetje over borstvoeding gaat.
En zal ik dan maar meteen borstvoeding afkorten met BV? Voorkomt weer het visualiseren van een kind die aan mijn tiet hangt, nietwaar.

Ik had al eerder gezegd; word zwanger en je krijgt een stortvloed van vragen/adviezen/ en vooral heel veel meningen over je heen. Gek hoe zelfs meiden (meiden ja; geen vrouwen)  dapper tegen mij konden zeggen: ja maar, dat is toch helemaal niet goed om nu brie te eten?
De meest  gestelde vragen die je krijgt zodra je zwanger bent zijn; waar ga je bevallen en ben je ook van plan om BV te geven? Het vervelende is; je zal nooit iemand naar tevredenheid kunnen antwoorden. Vooral het BV is nog steeds een heikel topic in Nederland. Dat viel me al op toen ik voor het eerst naar de verloskundige ging. In de wachtkamer zag ik, naast de tig geboortekaartjes waar de naam Sem op stond, ook vele foldertjes over BV. En cursussen over het geven van BV. En zelfs de vele mama-magazines die verspreid over de tafel lagen gingen vooral over “adviezen van de lactatiedeskundige”.

BV in Nederland wordt overal geprezen. Doen! Zolang mogelijk! Het is veel beter dan flesvoeding! Je kind gaat gezonder worden! Je krijgt een betere band met je kind! Ga gezellig naar het BV cafe en melk erop los!
Begrijp me niet verkeerd; ik ben van plan om BV te geven. Maar om maar 1 reden; voor mij is het geven van BV het ultieme moedergevoel. Zo’n lief klein kindje tegen je aan. Ik heb nooit gedacht dat ik BV ga geven omdat het gezonder is. Of omdat ik dan een betere band met mijn kind kan krijgen. In tegendeel. Ik ben van mening dat in 2012 er genoeg gezonde flesvoeding bestaat en dat er niets mis is met een kindje die flesvoeding gaat krijgen.
(Om een voorbeeld te noemen: alleen tegen buikvirussen werkt BV goed. Althans: vier op de honderd baby’s die BV kregen, kregen in die periode 1x minder buikgriep dan hun kunstmelkcollega’s. Bij deze “kunstmelkbaby’s” horen ook baby’s uit derdewereldlanden bij. Inderdaad; derdewereld-landen waar het water (waar je flesvoeding van maakt) al een stuk onveiliger is).

Nou hoef ik me gelukkig niet te verdedigen aan het “BV-Team”, maar ik heb ook vrouwen gesproken die wel continue moeten uitleggen waarom zij hebben gekozen voor flesvoeding. Vermoeiend lijkt me dat. Zo laat mijn nichtje A. haar jongste kind nu bewust niet vaccineren. Zij hoort bij het team “vaccinatievrij“.  Ze merkt dat iedereen in haar omgeving daar een heleboel van vindt. Want zo gaat dat in de maatschappij. Als je ook maar even afwijkt van de ” normale norm”, moet jij jezelf verdedigen. Terwijl ik het juist knap en dapper van haar vindt, je zo goed laten informeren en op basis daarvan een afwijkende beslissing nemen.

En zij is niet de enige. BV, flesvoeding, wel of geen vaccinaties, ik vind dat elke vrouw moet doen wat zij denkt wat goed is voor haar kind. Want ik ben er heilig van overtuigd dat elke moeder het doet met maar 1 reden; het beste voor je kind voor hebben.
Ok, behalve deze moeder dan.

 

Vorige post Volgende post

22 reacties

 • Reageer Femke 16/11/2012

  Ik vind het ook bizar dat zoveel mensen (ongevraagd) hun mening geven over andermans persoonlijke beslissingen. Ik vind wel dat je er met mensen over moet kunnen praten, maar dat advies-gedoe altijd.

  Die moeder is inderdaad krankzinnig. Zij heeft dan wel weer echt dringend advies nodig, volgens mij.

  (En trouwens, ik vind “Ga je borstvoeding geven?” een ontzettend persoonlijke vraag, of ben ik nou gek?)

 • Reageer taaltje 16/11/2012

  hihi…

 • Reageer Shanti 16/11/2012

  Stom dat je je zo moet verantwoorden voor de keuzes die jij maakt. Zolang je het beste met je kind voor hebt en je kind geen kwaad of pijn doet vind ik niet dat de buitenwereld er zich mee hoeft te bemoeien. Daarnaast vind ik de vraag ga je borstvoeding geven echt een beetje vreemd/persoonlijk, of de opmerking over wat je wel of niet mag eten volgens andere.

 • Reageer Sahar 16/11/2012

  Oh dan vind je dit misschien ook interessant: http://www.youtube.com/watch?v=vvr6BgTqDeM over een moeder die haar kind enkel rauw voedsel geeft en zelfs van de middelbare school heeft gehaald. Erg controversieel..

  ps erggg laat bedankje nog voor je mooie kaartje! heb bij wagamama gegeten en loved it 🙂

 • Reageer Pippi 16/11/2012

  Lactatiedeskundigen? De moedermelkmafia zal je bedoelen. Deze destijds 38-jarige nieuwbakken moeder moest uitleggen waarom het flesvoeding zou gaan worden!
  Tja, ik had graag BV gegeven, maar het kind moest er niks van hebben.

  Lekker doen wat je zelf goed acht. Heb je al gezeur gehad van vrouwen die je aanvallen om je beslissing minder/meer/evenveel te gaan werken?

 • Reageer LNNK 16/11/2012

  Ik verbaas me vooral over al het ongevraagde advies wat mensen kunnen geven. Laat iedereen lekker doen waar hij/zij zelf zin in heeft!

 • Reageer Marah 16/11/2012

  Omg, die moeder! Wtf! Lijkt me inderdaad raar als iedereen zomaar ineens baby-expert blijkt te zijn en met ongevraagde adviezen komt aanwaaien..

 • Reageer Wen. 16/11/2012

  “Voorkomt weer het visualiseren van een kind die aan mijn tiet hangt” Dank u voor dit beeld 😉
  Wat een heerlijke afsluiter toch weer 😀

 • Reageer Sharmayne 16/11/2012

  Ik geef nog bv.. En als je bv geeft en vooral langer dan 3 maanden krijg je ook te maken met vooroordelen vreemde adviezen zo gek kan je het niet bedenken.

  Gewoon doen waar je je goed bij voelt al moet ik zeggen dat ik wel heel pro bv ben ! 🙂

 • Reageer Tam 16/11/2012

  Hear, hear 🙂
  Doen wat jij denkt dat het beste is voor je kind. Jij bent de moeder en niemand anders x

 • Reageer Foodloveandhappiness 16/11/2012

  Inderdaad een hele persoonlijke vraag (in reactie op een reactie). En o mijn god, die moeder van die zonnebank! Geloof je toch niet!?

 • Reageer Sas 17/11/2012

  Amen met de laatste alinea 🙂

 • Reageer Marieke 17/11/2012

  Ik haat het als mensen zich zomaar zonder te vragen met zulke persoonlijke beslissingen bemoeien. Dus Amen voor je stuk!

 • Reageer emily 17/11/2012

  Ik vind het sowieso vrij vervelend dat je overal jezelf moet verdedigen vanwege je mening of keuze. Respecteer gewoon iemand z’n keuze of mening toch?

 • Reageer Miss Moneypenny 17/11/2012

  O god, de borstvoedingsmaffia, ze zijn dus ook al aan jouw deur geweest. Schijt aan hebben. En verder straks natuurlijk vooral genieten van dat moedergevoel! 🙂

 • Reageer mille pagine 17/11/2012

  BV vind ik één ding (als in: daar heb je gelijk), maar vaccinaties weigeren… is iets anders. Vaccinaties werken alleen als het meerendeel van de kinderen/mensen ze laat zetten, de zogenaamde ‘herd immunity’. Als er gaten in de ‘kudde’ vallen, kunnen ziektes weer de kop opsteken. En die ziektes zijn nogal wat, polio staat bijvoorbeeld voor (kinder)verlamming, niet echt iets wat je even ‘uitziekt’.
  – Ik heb die site gelezen en moet zeggen dat er veel aandacht aan besteed is en ook echt goed over nagedacht is. Toch vind ik het onbegrijpelijk naar je kind toe én naar de samenleving/andere kinderen toe om je niet te laten vaccineren voor ziektes die nog wel steeds rouleren. Alleen dankzij vaccinaties hebben we pokken de wereld uitgekregen…

  • Reageer des 17/11/2012

   Dat vind jij. Dat mag. Mijn nichtje, en vele andere moeders vinden anders. Dat is hun beslissing en daarin respecteer ik hun keuze.

  • Reageer Des 18/11/2012

   oeps, een beetje te strenge reactie die van mij, zo bedoel ik het niet! Wat ik bedoel met mijn stukje is dat er dus ook zoveel meningen zijn. Jij vindt dus dat vaccinaties belangrijk zijn, maar er is dus ook een grote groep die dat niet vindt. En als kersverse moeder moet je dus wel een beslissing maken, voor je kleine. Wat vindt jij belangrijk, hoe komt jouw kindje het meest gezond uit? Mijn kennis over vaccinaties gaat lang niet zo ver, dus ik kan daar niet zoveel zeggen, maar mijn nichtje heeft zich wel goed genoeg ingelezen om daar een beslissing over te nemen. En dat vind ik dus knap.

   • Reageer mille pagine 20/11/2012

    Bedankt dat je het nog even toelicht, op internet is het soms een stuk moeilijker ‘horen’ hoe iemand het bedoelt 😉

    Mijn opvatting is dus dat vaccinaties bewezen werkzaam zijn, inderdaad en vooral het verschil dat het niet alleen om je eigen kindje gaat, maar ook om andere én om toekomstige kinderen (immers, door niet-vaccineren kan een vaccinresistente bacterie ontstaan, zodat in de toekomst niemand meer immuun kan worden gemaakt). Dat gezegd hebbende, ben ik het met je eens dat het 1. moeilijk is hier een beslissing over te maken en 2. inderdaad erg knap dat je durft te kiezen voor wat afwijkt van de norm, met uitgebreid voorafonderzoek. Je merkt zelf hoeveel kritiek je dan over je heen krijgt… dus wat dat betreft, inderdaad, heel knap dat je daar achter blijft staan 🙂

 • Reageer Elise 19/11/2012

  Je kan ook gaan kolven en dat als flessenvoeding geven. Iedereen blij.

  Behalve jij.

 • Reageer Indira 20/11/2012

  Ik snap niet waarom mensen zich daar druk over maken. Je hebt twee opties, wel en niet. En het is allebei oké. Dan maakt het toch niets uit? Volgens mij zijn mensen die geen borstvoeding hebben gehad niet verminkt of achterlijk als ze volwassen zijn 😛

  PS. Ik schrok van die zonnebankverslaafde. Foto sprong ineens in beeld. IEL.

 • Reageer Ezel! « Sylvia Kuijsten 22/11/2012

  […] ‘lightbulb-moment’. Zo’n verhaal kwam ik een jaar geleden tegen en toen ik het stukje van Des over het BV-dilemma las, moest ik er meteen weer aan denken. Sinds ik dat verhaal ken, durf ik meer op mezelf en mijn […]

 • Laat een reactie achter