To afval or not to afval

31/01/2013 - 20 reacties

IMG_20130131_104034

Links ziet u mijn zusje in haar iets vollere periode, rechts ziet u mijn zusje welgeteld 20 kilo’s lichter.

Ik spreek over haar “iets vollere periode”. Ik noem iemand niet gauw dik (nouja..), maar mijn zusje al helemaal niet. Omdat ze in mijn ogen ook niet echt dik was. Iets voller misschien. En omdat ze een paar koppen kleiner is dan ik, en omdat ik al vroeg de bijnaam ‘de strijkplank” kreeg (die bijnaam heb ik al jaren niet meer trouwens), viel het ook wat meer op.

Ja, ze was wellicht iets voller, en ja, ze was ook van al haar vriendinnen niet 1 van de slanksten maar ik vond haar juist wel stoer. Ze kwam al die jaren bij mij juist over als iemand die schijt heeft aan wat andere mensen over haar denken, haar eigen gang ging, en zich ook zeker niet druk ging maken om een vetrolletje hier en daar.

Tot ze liefdesverdriet kreeg. En zoals we allemaal wel weten, liefdesverdriet is wellicht wel de beste dieet in de wereld. Ze viel af, kreeg ook nog eens griep, viel nog meer af, tot ze die ene broek niet meer paste. En dat ene truitje ook niet meer. Te groot. Afgevallen.

Ze zat opeens beter in haar vel. Of het kwam doordat ze over de liefdesverdriet heen was, of omdat ze zo was afgevallen; feit is dat ze op haar eten ging letten. Niet dat ene taartje laten staan, maar dan wel de volgende dag extra opletten. Ze is in totaal 20 kilo afgevallen en heeft de hele inhoud van haar klerenkast weg moeten doen (detail: veel truitjes aan mij gegeven).

Soms komt ze mensen tegen die haar lange tijd niet hebben gezien. Die herkennen haar zowaar niet meer terug.”Wow!”, kirren ze om haar heen “wat is je geheim, welk dieet volg je?”. Liefdesverdriet en op mijn eten letten, is dan haar antwoord.

Ik denk dat mijn zusje, in mijn ogen, het ultieme voorbeeld is dat afvallen lukt op een gezonde manier. Gewoon: gezond eten en bewegen. Mijn zusje zou nooit eten laten staan (dat zit niet in onze genen, geloof mij), maar elke avond een stuk taart gaat natuurlijk niet werken.

We doen straks samen mee met de hardlooptocht. En eten nog steeds samen een taartje. En liefdesverdriet blijkt, zoals altijd, ergens goed voor geweest.

Ik schreef ook een stukje over sociaal wenselijke dingetjes. Kijk maar.

 

 

 

 

 

Vorige post Volgende post

20 reacties

 • Reageer Thamar 31/01/2013

  Super vind ik het. Ik vind haar prachtig en vind het fantastisch dat het haar op een gezonde manier is gelukt. Semi-gezond dan, want griep is niet zo tof en liefdesverdriet is alleen maar goed om schoenen te kopen en inderdaad kilo’s af te vallen.

  Ik kijk ook altijd naar mijn foto’s uit mijn, zogenaamde, ‘vollere periode’ en dat motiveert mij extra om dat kleine beetje, wat er nog af moet, af te krijgen. En de foto van je zusje en haar zelfvertrouwen wat ze uitstraalt, ook!

 • Reageer Eline 31/01/2013

  Size ain’t nothing but a number. Maar wat fijn dat ze ook lekkerder in haar vel zit, want dat is het allerbelangrijkste!

 • Reageer Joy 31/01/2013

  Je zusje is sowieso prachtig, en ik vind het echt heel leuk om te lezen met hoeveel liefde jij over haar praat. En ik ben inderdaad ook van mening dat dieten eigenlijk helemaal niet werken, maar dat het gaat om simpelweg op je eten letten.

 • Reageer Elise 31/01/2013

  Jeeeetje 20 kilo, doet ze toch maar even netjes hoor.

 • Reageer Foodloveandhappiness 31/01/2013

  Wat super goed van haar! Fijn dat ze beter in haar vel zit nu, dat vind ik, naast gezond zijn de belangrijkste reden om af te willen vallen. Knappe dame ook! En goed dat ze niet aan het crash dieeten is geslagen, ik geloof daar niet in…

 • Reageer Robin 31/01/2013

  Wat een lief stukje! En je zus ziet er ontzettend goed uit, wauw!

 • Reageer Maris 31/01/2013

  Wauw! Is het niet meer dan 20 kg? Ik ben trots op je zusje. Ze ziet er prachtig uit! โ™ฅ

 • Reageer Femke 31/01/2013

  Wat een lief stukje! En 20 kg, daar kun je alleen maar heel erg veel respect voor hebben natuurlijk. Ik zit momenteel volop in mijn vollere periode, hopelijk gaan bij mij de kilo’s er ook (ooit) vanaf. Maar dan zonder liefdesverdriet.

  Maar het belangrijkste is dat ze goed in haar vel zit, super!

 • Reageer Latina92 31/01/2013

  wowie !! ik dacht eerst dat het een of ander plaatje was, gepikt van het internet…. wat een werk! en gelukkig was je zusje in haar vollere periode ook blij & gelukkig, maar nu ze gezonder is gewoon nรณg gelukkiger, zo hoort het !

 • Reageer Meiryems 31/01/2013

  Wauw, wat knap!

 • Reageer Ikram 01/02/2013

  Waw 20kg dat is echt knap van d’r ๐Ÿ™‚

 • Reageer Femke Blogt 01/02/2013

  Hartenbrekers for the win!

  Niet echt, dus ๐Ÿ™

  Maar wat ziet ze er fantastisch uit ๐Ÿ˜€

 • Reageer Laura 01/02/2013

  Dat heeft je zusje inderdaad goed gedaan, sterk van haar!
  Mijn moeder is ook afgevallen, weet je wat mensen toen zeiden: ‘Wat zie je er gezond uit!’ Ik kon ze wel slaan. Wat ongelooflijk onbeleefd om te inpliceren dat ze niet gezond was voor ze afviel (ze deed het namelijk voor zichzelf, niet omdat het van de dokter moest)!

 • Reageer Marlous 01/02/2013

  Wow ontzettend knap en wat ziet ze er goed uit! Is dat liefdesverdriet nog ergens goed voor geweest..

 • Reageer Sas 02/02/2013

  SUPER! En op beide foto’s een pracht meid.

 • Reageer Marcella 02/02/2013

  Wow, wat een verschil! Ik hoop wel dat ze zich ook niet meer verdrietig voelt nu, dat ze weer helemaal happy is!

 • Reageer LNNK 02/02/2013

  Wat goed van haar! En erg fijn dat ze nu happier is, ze ziet er prachtig uit op de foto. Ik ben nu 26 kilo kwijt en eerlijk is eerlijk, dat maakt me een stuk (een heel stuk) gelukkiger. O ja.. ja mag ook allemaal nieuwe kleding kopen (=fijn).

 • Reageer Annouska 04/02/2013

  Wauw ondanks liefdesverdriet is daar veel moed en discipline voor nodig. Respect voor haar en wat onwijs mooi dat jij daarover blogt!

 • Reageer Sandra 05/02/2013

  Wat ziet ze er prachtig uit! Op beide foto’s welteverstaan. Al vind ik dat fleurige roze wel lekker zelfverzekerd overkomen! Het belangrijkste is dat je zussie zich goed voelt dus het is echt super dat het zo goed met dr gaat.

 • Reageer Marieke 08/02/2013

  Wat ziet ze er fantastisch uit! Enorm knappe prestatie.

 • Laat een reactie achter