Weer een stukje over wijze lessen.

21/01/2013 - 12 reacties

Een van de meest wijze lessen die ik van mijn ouders heb gekregen is “als je 10 euro hebt, moet je niet 11 euro gaan uitgeven“.  Mijn vader zei vroeger ook altijd zodra ik mijn loon van mijn krantenwijkje binnen had en meteen hippe Spice Girls schoenen wou kopen “Des, je hoeft niet meteen elke keer je loon uit te geven”.
Als 14-jarige vond ik het uiteraard ontzettend irritant, maar nu ik ouder ben (en zucht, wijzer) besef ik dat het een hele wijze les is.

Zo op de eerste plaats lijkt het dat het alleen om geld gaat. Dat je moet leren niet meer uit te geven dan je aan geld hebt. En dat je niet elke keer je hele salaris op moet maken en dat het niet kwaad kan om te sparen. Eigenlijk zit er veel meer achter.

Zo zegt de les voor mij ook dat je niet materialistisch moet zijn.  Dat spullen niet perse je status verhogen. Dat je niet mee hoeft te doen met trends of massaconsumtie. Dat je het ook best wel even moeilijk mag hebben; als je 10 euro hebt, en maar 5 euro kunt uitgeven bijvoorbeeld. Dat je het kopen van spullen niet perse je leven hoeft te verreiken. En doordat je niet altijd je salaris hoeft uit te geven, leer je kleine dingen te waarderen. Dingen die geen geld hoeven te kosten; gewoon mooie momenten.  Ook zegt de les mij dat je dus ook moet kunnen leven met minder. Dat dat niet erg is; en je daardoor bescheiden op te stellen (in mijn ogen een hele belangrijke eigenschap).

Ik hoop later ook zo’n wijze les door te geven aan Baltazar.  Dat ik bijvoorbeeld zeg “eet niet zo gulzig je tosti op”,  en dat hij dan later tegen z’n vrienden zegt “de meest wijze les die ik van mijn oude moedertje heb gekregen is “eet niet zo gulzig je tosti op”, en daar zit echt heel veel achter”.
Dat hoop ik echt.

ps. Er komen nu soms ook wat updates over mijn boek. Lees maar!

 

 

Vorige post Volgende post

12 reacties

 • Reageer Desi 21/01/2013

  Grappig en diepzinnig tegelijkertijd! I like this 🙂

 • Reageer Femke 21/01/2013

  Mijn ouders zeiden ook altijd dit soort dingen. “Geef geen geld uit dat je niet hebt!”
  Duh, dacht ik dan. Alsof dat kan, meer geld uitgeven dan je hebt.

  Snap pas wat ze bedoelden toen ik op mezelf ging wonen. Het is eigenlijk precies hetzelfde soort les. 🙂

  Oh en ik ben superbenieuwd naar je boek!!

 • Reageer Niya 21/01/2013

  Wat leuk dat je een “echt” boek gaat schrijven! Je idee doet me een beetje denken aan Mindy Kaling’s boek Is Everyone Hanging Out Without Me, ook een soort grappige essays over haarzelf/haar gedachten, misschien is dat leuk om te lezen als je tijd hebt!

 • Reageer Marlous 21/01/2013

  Maar het is wel waar hoor, ik zie nu ook dat er veel meer achter de wijze lessen van mijn ouders zat.
  en wat een leuk stuk over je boek! ik ben heel erg benieuwd!

 • Reageer Blauwe sokken 21/01/2013

  en zo is het! Dat heb ik ook meegekregen en daar ben ik heel blij om. Helemaal nu ik in een “minder gunstige financiële situatie” zit, kan ik de kleine dingen/momenten extra waarderen.

  Baltazar mag nu al trots zijn op zo’n moeder!

 • Reageer Natalina 21/01/2013

  Gelukkig zijn er nog ouders die dit soort wijze lessen doorgeven aan hun kinderen, en als ik ooit zelf kleine monstertjes krijg zal ik het zeker ook doen. Maar tot dan heb ik nog tijd om er ook zelf naar te leven….haha!

 • Reageer Elise 21/01/2013

  Wijze mama wordt/ben je ^_^

 • Reageer Marieke 21/01/2013

  Een heel wijze les en zooo waar. Goed om aan je kind mee te geven!! Gaat ie profijt van hebben, net als jij nu. 😀

 • Reageer Marah 22/01/2013

  Zeker goede les. Ik zit nu al soms te bedenken wat voor wijze lessen ik wil doorgeven, maar ik kom niet verder dan ‘doe je jas aan als je naar buiten gaat’, iets wat ik altijd vergeet als ik even snel in de winter naar de brievenbus/prullenbak moet en waar ik altijd spijt van heb als ik eenmaal zonder jas buiten sta te bibberen.

 • Reageer Lenneke 22/01/2013

  Dit had je echt eerder moeten zeggen. Al mijn centjes zijn op. Ik houd van de overheid als mijn stufi over twee dagen weer binnenkomt.

 • Reageer Lenneke 22/01/2013

  Onderwijzer(d)es. Jeempje. Kwam ook ineens in me op.

 • Reageer Ikram 29/01/2013

  Tja mama’s hebben altijd gelijk! wat je ook zegt 😀
  & Hoera voor je boek! Ik vroeg me al af waarom dat tabje daar zo leeg stond te wezen 😀

 • Laat een reactie achter