Als je nu gaat bevallen moet je eerst dit even lezen

05/03/2013 - 22 reacties

Hahahaha. Die Iris toch. Laat een reactie achter “wat fijn dat je ons de details bespaard van je bevalling”.
Dacht ik even niet he Iris. Daarom hierbij alle details van mijn bevalling:

 

 

 

 

 

 

 

 

Grapje natuurlijk. Ga ik niet doen. Sterker nog: als ik het wel doe moet ik ook een schoen opeten want ik heb mezelf voorgenomen om niet zo’n schrijfstertje te worden. Geen smerige details dus.

Als ik namelijk tegen mensen zeg dat ik 3 dagen in de weeen heb gelegen, zonder ruggenprik, voordat kleine A. eens dacht: he laat ik de wereld eens ontdekken, kijken mensen mij vaak verbaasd aan. Of met bewondering bijna: 3 dagen in de weeen? Zonder ruggenprik? En zo snel al op de been? Dat ik al op de dag na de bevalling aan het lopen was en in de week na de bevalling al ging fietsen, was kennelijk ook niet echt normaal.

De waarheid is dat ik me dan een beetje een held op sokken voel. Ik heb denk ik gewoon het geluk gehad dat ik een hele makkelijke bevalling had. Een hele fijne bevalling zelfs. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik heb echt wel gejankt. Geschreeuwd. “Dit vind ik niet leuk meer!”, “Hij moet er UIT, HIJ MOET ER NU UIT!”. ย en “ik wil maar 1 kind,ik houd het bij 1 kind”. schijn ik ook te hebben geroepen.

En toch viel het allemaal mee. ย Omdat ik ook de kwaadste niet ben: mocht u binnenkort toevallig gaan bevallen, hierbij mijn tips:

 • Wees niet bang voor de pijn. Hahahahahaha. Nee maar echt. Het doet gewoon pijn, klaar. Kunnen we lang en breed over lullen, maar dan had je maar niet zwanger moeten worden hoor.
 • zit eerst lekker in je vel. Ok, goed dat is wellicht makkelijker gezegd dan gedaan. Ik was bijvoorbeeld na 12 weken zwanger niet meer misselijk. Ik kan me voorstellen dat je bij 9 maanden zwangerschap nog steeds misselijk bent; totaal niet lekker in je vel zit. Maar probeer, waar mogelijk; van jezelf te houden (gaaaaaaaaaaaaaaaap), jezelf te accepteren (gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap), en jezelf goed te kennen (braaaaaaaaaaaaaaaak)
 • als het mogelijk is: ga mooi de bevalling in. Waarbij ik niet wil zeggen dat je er helemaal gekapt en opgemaakt bij moet liggen, maar mijn zusje smeerde mijn benen bijvoorbeeld in met heerlijk lekker ruikende bodylotion. Of doe een rode lippenstift op. Of doe je haar even in een mooie knot. Van die kleine dingen.
 • kom ik weer, maar Mama Glow is een boek waar ik heel erg veel aan heb gehad. Misschien iets te zweverig voor de nuchtere dames, maar ben je van de meditatie, gezond eten, en zwangerschapsyoga, lees dit boek dan eens door.
 • luister goed naar je vk. LUISTER. GOED. NAAR. JE. VK.
 • drink genoeg (en ga ook vaak naar de wc. Een volle blaas en weeen is een no-go).
 • neem iets mee wat je afleidt van de pijn. Ben je in het ziekenhuis, dan is er wel een tv. Of neem magazines mee, of een ipod met je lievelingsliedjes.
 • zorg voor een superteam om je heen. Waarvan sowieso 1 iemand die goed kan masseren.
 • en tenslotte het allerbelangrijkste: heb een pak Oreo koekjes bij je. De allerbeste pijnstiller.
Vorige post Volgende post

22 reacties

 • Reageer manja 05/03/2013

  Ik ga het onthouden voor de tijd dat ik in de toekomst misschien nog wel eens ga bevallen ๐Ÿ™‚

 • Reageer Wendy 05/03/2013

  En ik vind Oreo koekjes helemaal niet lekker. Hahaha. Maar goed, misschien wel als ik ooit zwanger ben. ๐Ÿ˜‰

 • Reageer Marieke 05/03/2013

  Wat heb je toch een leuke blog!

  Ik wil ook zwanger zijn nu. ๐Ÿ˜€

  En ik heb net ff je smilenotes gelezen (oke, niet allemaal), maar ik word er zo happy van dat er mensen zijn die happy zijn met gewoon random leuke dingen, en dan denk ik: Ja, ik moet ook vaker blijer zijn om kleine dingen…

 • Reageer Maria 05/03/2013

  Vooral de laatste tip ga ik onthouden;)
  Geweldige blog heb je!

 • Reageer Latina92 05/03/2013

  ohhhhh……. de pijn…… de pijn!!!!
  ik hoef nog laaaaaaaaaaang niet zwanger te worden, maar nu krijg ik al zweethanden als ik denk aan die bevalling. ik denk dat ik 9 maanden alleen maar ga stressen denkend aan HET MOMENT. maargoed, ik ben er nog lang niet, dus wie weet krijg ik ooit vrede met het idee dat er een baby uit mn vajeejee komt……
  je bent een held Des, met of zonder sokken!!

 • Reageer Olga 05/03/2013

  Je bent alleen vergeten te zeggen dat je alle pijn en het leed vergeten bent als je je baby in je armen hebt!

 • Reageer Laura 05/03/2013

  Ah Des waarom wuif je nou weg dat je een held bent? Het is misschien moeilijk om complimenten te accepteren, maar 3 dagen weeรซn lijkt me geen pretje! Mensen zeggen niet voor niets dat ze ontzag voor je hebben, dus misschien is het een goed idee om ze te geloven als ze zeggen dat ze vinden dat je dat top gedaan hebt, zo’n bevalling!

 • Reageer Raf 05/03/2013

  GA NOU WEG WEE! Heb je ook geroepen

 • Reageer Fatima 06/03/2013

  Ik dacht echt… en nu gaan we alle details krijgen. Gelukkig niet, alhoewel het wel raar is dat ik hier kwam omdat ik dacht details te krijgen.
  #Vreemd.

  Handige tips! Ik zeg ook altijd tegen elke zwangere vrouw dat ze niet moet zeuren over pijn, want dat het pijn gaat doen dat weten we allemaal. En dat kan ik weten, zelfs zonder een kind gebaard te hebben hahaha.

 • Reageer Marah 06/03/2013

  Oreo’s <3!

 • Reageer Sas 06/03/2013

  Haha geweldig stukje weer. Super tips ๐Ÿ˜‰

 • Reageer Wen. 06/03/2013

  Ja, hou t maar bij 1. De tweede kan zomaar net zo zwaar zijn als ik bij de geboorte; 4000 gram ๐Ÿ˜‰

 • Reageer Inge 06/03/2013

  Echt super leuk geschreven, en je zou al wat minder bang worden voor een bevalling =D
  Goed gedaan dus!

 • Reageer Sigrid 06/03/2013

  ik moet wel zeggen dat ik toen ik hoorde dat kleine A. er was ik wel dacht: “Oh, als Des kan bevallen, dan kan ik het ook wel.” Of dat nou een compliment voor jou is, of juist een belediging, dat weet ik eigenlijk niet. (Ik moet zeggen dat het ook wel eens geruststellend is als iemand er niet alleen maar hysterisch over doet) ๐Ÿ˜‰

  Maar ik moet het wel even zeggen: respect hoor, dat je drie dagen in pijn hebt gelegen. En dat je zo snel weer op de fiets zat!

 • Reageer Madelon 06/03/2013

  Oreo <3

 • Reageer Marieke 06/03/2013

  Hahaha, briljant stuk. Ik ga het opslaan en bewaren voor als ik ooit zelf moet!

 • Reageer Foodloveandhappiness 06/03/2013

  Goede tips mama Des!

 • Reageer Iris 06/03/2013

  Ik ben zo blij dat ik mijzelf dit nooit aan ga doen. Desondanks wel fascinerend om te lezen, als ik aan bevallingen denk, krijg ik namelijk meteen de beelden van De Gelukkige Huisvrouw in mijn hoofd :’) Ik heb onwijs veel respect voor mammie’s (in spรฉ), wat een gedoe allemaal!

 • Reageer Dina 07/03/2013

  Oreo koekjes zou je altijd bij je moeten hebben, ook als je niet gaat bevallen. ๐Ÿ™‚

 • Reageer Ikram 07/03/2013

  Schattig al die tips ๐Ÿ™‚ Ik ben niet zwanger en ook niet van plan om te zijn, maar ik vind je stukjes echt leuk om te lezen!

 • Reageer Miss Moneypenny 08/03/2013

  Pfoe, ik werd even bang zeg. ๐Ÿ˜‰ Nee, serieus, Ik kan heel goed tegen de details van een bevalling, maar meestal vind ik ze gewoon niet zoโ€ฆ interessant. (oeps, sorry).

  Zoals je wellicht weet ben ik groot fan van bevallen! Ik vind het het werkelijk het coolste dat ik ooit gedaan heb, twee keer zelfs! Ja, zelfs met al die pijn. Ben blij dat jij dat ook een beetje zo ervaren hebt. Die pijn is er wel, je voelt het ook, maar het doet er niet toe. Dat vond ik tenminste.

  Ik denk dat het dat is met bevallingsverhalen waar ik ook zo’n hekel aan heb altijd: dat geweeklaag, en vrouwen die tegen elkaar gaan opbieden wie de ergste bevalling had. Alsof dat iets uitmaakt (en alsof het iemand iets interesseert). Bevallen is helemaal niet erg, het is spannend en cool, yeah! En daarom vind ik je tips extra goed en leuk. Zelfs die ene zweverige. ๐Ÿ˜‰

  En er mooi bij liggen tijdens je bevalling, tssk. Ja, dat was ook mijn doel. Negen maanden lang waste ik trouw elke dag mijn haar want stel je eens voor dat ik daar met vette piekjes in dat ziekenhuisbed zou liggen! Echt negen maanden lang, elke dag. Tot die ene dag dat ik er te moe voor was, precies op de uitgerekende dag. Ik dacht: โ€˜Ach, welke baby komt er nu precies op de uitgerekende datum? Hahaha!โ€™ Nou, dat lachen verging me wel toen ik diezelfde middag nog met spekvet haar in een verloskamer lach te zweten (waardoor het vetgehalte natuurlijk alleen maar toenam). Toen moest ik ook nog eens een nachtje in het ziekenhuis blijven, terwijl ik te zwak was om te douchen, dus oh-oh-oh, dat haar werd vetter en vetter en uiteindelijk kwam ik niet als een blije, jonge moeder het ziekenhuis uit maar als een blije maar ranzige Ma Flodder.

  Dus ja, bij die tip sluit ik me volledig aan. WAS ELKE DAG JE HAAR, NEGEN MAANDEN LANG!

  P.S. You rock, Des!

 • Reageer annouska 09/03/2013

  Ooit als ik weer een relatie heb en van die persoon zwanger ga zijn (dat laatste valt niet onder WEER, want ik ben nog nooit zwanger geweest) dan ga ik dit blogje weer opnieuw lezen!

 • Laat een reactie achter