Nog even dit dus

18/03/2013 - 9 reacties

Of ik nog recht had op kraamzorg, vroegen mensen mij. Het zal wel toch, zei ik toen.

(Ik ben zo kneuzigerig met dingen uitzoeken. Ik zoek het liefst dingen gewoon niet uit. Ik kom er vanzelf wel achter, denk ik dan)

Het bleek dus niet zo te zijn.Omdat kleine A. 2 weken in het ziekenhuis moest blijven, had ik geen recht meer op kraamzorg.
Oh.

(Kijk, dit bedoel ik nou. Ik had dit moeten weten. Want ik had een intake gesprek met de kraamzorg. Waar ze mij vertelde dat bij elke dag in het ziekenhuis, er 1 dag kraamzorg afgaat. Maar ik, zoals gewoonlijk, luisterde alleen maar met een half oor. Of nouja: ik kon alleen maar denken aan het feit dat ze mijn sanitair ging schoonmaken. En ik dacht ook nog van “pff, ik verblijf heust niet zolang in het ziekenhuis”. Karma noemen ze dat jongens. Karma)

Oh, wacht. Ik had dus wel recht op kraamzorg. Op vier uurtjes. Vier uurtjes per  dag? vroeg een naive LOML mij nog. Nee, vier uurtjes..in totaal.

(dat klinkt overigens erger dan het is hoor.  In het ziekenhuis leerden de verpleegkundigen mij ook heel veel dingetjes. Hoe je bijvoorbeeld het beste een baby kunt aankleden. Of hoe je temperatuur moet meten. Hoe je de baby in moet stoppen. Of een badje met de baby doen. Ik had geen flauw idee hoe dit allemaal moest).

Maar toch. Vier uurtjes maar. Zou ze in die vier uurtjes mijn badkamer wel kunnen schoonmaken? Mijn keuken? Mijn wc?  Het huis stofzuigen?

(ben ik weer he. Dat ik dan weer over zoiets nadenk. Maar ik zag er ZO naar uit. Want jullie weten zo langzamerhand ook wel dat ik een sloddervosje ben. LOML heeft bijvoorbeeld al  de hoop opgegeven dat hij ooit naar werk komt met 2 dezelfde sokken aan).

Dus kwam ze hoor. De kraamhulp. Met een rood kort pittig kapsel. En blauwe oogschaduw. Nou dan weet je het wel. In vier uurtjes maakte ze mijn badkamer blinkend schoon, veegde ze het stof van de wc,  dweilde ze de keuken en ging ze de woonkamer stofzuigen, inclusief 4 muisjes van Totoro.  Ze leerde mij thuis ook nog het badje met kleine A, ze maakte zijn bed op, schilde nog een appeltje voor mij en ik mocht ook nog even rusten.

(ik kon niet rusten. Ik lag op m’n bed met ogen wijd open. Moest ik zelf ook wat doen? Was ik niet een beetje brutaal door in m’n eigen huis een beetje op bed te liggen? Moest ik met haar praten? Moest ik haar wat eten aanbieden? Of kon ik haar wellicht ook vragen of ze mijn administratie wou doen?)

Ze ging mijn administratie niet doen. Ze kneep wel in mijn borst.
Ja, omdat ze kleine A. hielp met aanleggen hoor.
Wat dachten jullie dan?

Vorige post Volgende post

9 reacties

 • Reageer Eva 18/03/2013

  Ik vind het bijna mishandeling dat er met elke ziekenhuisdag eentje van je kraamzorgdagen afgaat. Thuiskraamzorg is toch wel een luxe die je verdient als je een kind hebt gebaard, eigenlijk het hele eerste jaar elke dag. Maar je overleeft het wel, dus dat is fijn. Ik wil ook wel kraamhulp, maar nog even geen kind. Kan dat ook?

 • Reageer Myrthe 18/03/2013

  Lijkt me echt vet gek, dat je opeens een baby’tje hebt en dat er van je verwacht wordt dat je opeens een soort Alleswetende Mama bent. Wel gek dat er bij elke ziekenhuisdag één dag kraamhulp (ik typte kruimhalp, ok) af gaat? Vind dat een raar principe.

 • Reageer annouska 18/03/2013

  Oke ik geloof dat ik heel veel dingen moet opschrijven, man wat weet ik nog veel niet zeg. Dus je bent niet de enige die dit soort dingen gaat overkomen dat weet ik nu al hahaha.

 • Reageer Marieke 18/03/2013

  Oh, dat wist ik ook echt niet, dat als je in het ziekenhuis ligt, er dagen van je recht op kraamzorg af gaan… Apart wel. Maar goed, ze heeft die 4 uur wel optimaal benut zo te lezen!

 • Reageer Femke 18/03/2013

  En weer wat geleerd. Bizar. Wel fijn dat je zo’n poetsdame hebt getroffen!

 • Reageer Marcella 19/03/2013

  Nou, dan is de badkamer maar schoon. Lijkt me een fijne zorg minder nu je zo druk bent met je kleintje. Fijn dat ze goed aan de slag is gegaan.

 • Reageer Roxanne 20/03/2013

  Hahaha! Wel fijn zo’n gratis schoonmaakbeurt.

 • Reageer Annagreet 25/03/2013

  Scheelt weer dat nu alles weer schoon is. 🙂

 • Reageer Saviena 18/05/2013

  Hoi Des, wat apart! Mijn kleine is 10 weken te vroeg geboren en ik kreeg ze wel allemaal. Overigens heb ik haar last minute afgezegd, want ik had toen geen zin in meer mensen, maar goed, wat raar dat het bij jou anders ging! Misschien dat je het nu met terugwerkende kracht kan krijgen? Zou wel lekker zijn! Gna gna… Groetjes!

 • Laat een reactie achter