Briefjes voor kleine A.

12/06/2013 - 27 reacties

971803_10151490657017684_1460907104_n

Jeroen Krabbe was eens te gast bij De wereld draait door. Om te praten over zijn nieuwe tekeningen. Hij vertelde dat zijn vader gewoon elke tekening, echt elke tekening, die Jeroen ooit heeft gemaakt, heeft bewaard.
Ik vroeg mijn moeder wat zij met mijn prachtige kunstwerken heeft gedaan en ze keek me toen een beetje schuldbewust aan. De vader van Jeroen had niet alleen tekeningen bewaard, maar er ook bij geschreven wat de toen kleine Jeroen over de tekening had gezegd.

Dat wil ik ook, dacht ik toen. Tekeningen bewaren van kleine A. Maar ook iets mee geven. Iets kleins. Iets wat mij niet heel veel moeite hoeft te kosten, maar waarvan ik toch hoop dat kleine A. het later leuk gaat vinden.

Dus dacht ik aan mijn liefde voor schrijven, maar ook mijn liefde voor kleine A. Dus besloot ik om elke dag iets in een boekje voor kleine A. te schrijven. En dat boekje wil ik dan aan hem geven als hij 18 is.

Ik ben inmiddels begonnen. Ik schrijf over alles. Wat we die dag gedaan hebbben. Toen hij voor het eerst in zijn eigen kamertje ging slapen. Dat hij met geldproblemen altijd bij zijn opa moet zijn, die heeft er genoeg.Β  Hoe vrolijk LOML en ik van hem worden maar ook: tips. Of advies:

..Het allerbelangrijkste advies wat ik van datok en nenek heb gekregen is dat je nooit 11 euro moet uitgeven als je maar 10 euro hebt. Mijn beste advies voor jou? Dat zijn er zoveel, maar ik heb een soort van “combi-advies”. Mama hoopt dat je altijd, altijd, een keuze maakt waar jij voor 100% achterstaat. Dat je altijd moet kiezen voor iets wat jou gelukkig gaat maken. Ook al zegt de hele wereld om het niet te doen. Ook al zullen papa en mama misschien gaan zeggen “nou kleine A, misschien is het beter om..”. Kies wat jij wil. Doe iets waar jij gelukkig van wordt. Voetballen, surfen in Marokko, ballet dansen, trompet spelen of misschien wil je wel reizen. Misschien wil je in Moskou wonen. Wat dan ook. Het maakt niet uit. Zolang jij gelukkigΒ bent, zal mama altijd achter je staan.

En nog 2 kleine net zulke belangrijke tips: behandel vrouwen zoals papa mama behandeld. Als een prinsesje. Behalve als ze je hart breken, dan komt mama wel achter ze aan. En mama’s geheim van de perfecte tosti is oude kaas. Dit moet tussen ons blijven”.

Vorige post Volgende post

27 reacties

 • Reageer Sylvia 12/06/2013

  ”Ook al zegt de hele wereld om het niet te doen. Ook al zullen papa en mama misschien gaan zeggen β€œnou kleine A, misschien is het beter om..”. Kies wat jij wil.” Haha, dat is een gevaarlijke uitspraak πŸ˜‰

  En aha! Oude kaas dus, good to know πŸ˜‰

 • Reageer Marjolein 12/06/2013

  Mijn moeder maakte ook zo’ n boekje voor mijn tijdens mijn eerste jaar. Ik vond het ontroerend hoe liefdevol ze schreef. Mooi idee des!

 • Reageer Lieke 12/06/2013

  Zo lief πŸ˜€

 • Reageer manja 12/06/2013

  Wat een super mooi en leuk idee!

 • Reageer Maris 12/06/2013

  Hihi leuk! Heel leuk! Gaat kleine A vast blij mee zijn later πŸ™‚ Maar ook weer niet teveel bewaren hoor, dan is het weer niet bijzonder. Zo kregen we van de moeder van Rick dozen vol ‘troep’. Oude tekeningen, oude knutselwerkjes, alles had ze bewaard. Rick gaf er niets om, maar voelde zich toch schuldig om het dan weg te doen. Uiteindelijk hebben we toch alles maar weggegooid, want ja… wat moet je ermee? Dus bewaar echt alleen bijzondere dingen, zoals dit soort mooie verhaaltjes.

 • Reageer natanja 12/06/2013

  het mooiste cadeau ever , mijn moeder heeft het ook een tijdje gedaan , het is mijn het meest dierbaar wat er is ,als er brand zou zijn zou ik dat boekje pakken en mijn hond de rest kan mijn eigenlijk niet schelen !!!

 • Reageer Laura 12/06/2013

  Aw wat ontzettend lief en leuk dit!

 • Reageer Anouk 12/06/2013

  Wat leuk en lief! <3

 • Reageer Sas 12/06/2013

  Awww super leuk en die laatste alinea, geweldig<3

 • Reageer Emma 12/06/2013

  Mijn moeder heeft de eerste 4 jaar van mijn leven een soort dagboekje bij gehouden en ik kan er nog steeds met plezier in lezen. Hoe ik sampelmijntje zei in plaats van manderijntje en dat mijn lievelingsboek wip en wanneke was want ik kon de J niet uitspreken. Dat ik toen ik 3 dagen oud was rood haar kreeg en mama schreef “ik hoop dat je vader het niet ziet want die haat rood haar.”
  Ik wil dit later ook doen voor mijn kinderen, het is zo’n leuke herinnering voor later.

 • Reageer Sigrid 12/06/2013

  mijn vader heeft dat ook voor mij gedaan <3 (ongeveer tot ik kleuter was, toen hield de tijd blijkbaar op, maar ik ben al heel blij met dat wat hij geschreven heeft (ook wel multomappen vol trouwens :'). het is heel mooi en lief om dat te doen, ook voor jezelf, af en toe kun je eens teruglezen, want de tijd gaat zo snel bij kinderen (ik heb er natuurlijk geen, maar mijn oppaskind heeft een bh, terwijl ze gisteren, zo voelt het, nog kleuter was)

 • Reageer Henny Boelhouwer 12/06/2013

  lieve Des, wat een lief en mooi idee. Kleine A zal je hiervoor dankbaar zijn. Vooral de tip; wanneer hij geld te kort zal komen en dan bij opa terecht kan want die heeft toch genoeg, haha En ook de andere adviezen. Liefs en een dikke kus voor jullie drietjes

 • Reageer Mirthe 12/06/2013

  Geweldig.

 • Reageer Simone 12/06/2013

  Wat een mooi idee! En wat een ontzettend lief advies-stukje!

 • Reageer blauwesokken 12/06/2013

  wat leuk Des, en lief! En een mooie herinnering voor later.
  A boft echt met zo’n mama als jij πŸ™‚

 • Reageer Anouk 12/06/2013

  Amai Des, mooiere woorden kan ik me al niet voorstellen voor in zo’n boekje… Wauw

 • Reageer Rosanneke 12/06/2013

  Aaaaaah, jij bent echt een leuke moeder!

 • Reageer Marieke 12/06/2013

  Liefde!!!

  Wat een mooi stukje πŸ™‚

  A. boft maar met zo’n lieve mama.

 • Reageer Ikram 12/06/2013

  oooooooh! Dat wordt zo leuk om aan kleine A te geven wanneer hij het kan lezen en begrijpen πŸ˜€

 • Reageer Femke 12/06/2013

  Ahw, prachtige woorden weer! πŸ™‚ Kleine A. boft maar met zo’n mama (en papa!). Heel mooi idee om dat te doen, zal heel waardevol zijn.

 • Reageer Marah 13/06/2013

  Dit zou ook zeker doen, veel bewaren en schrijven en foto’s maken en filmen. Mijn ouders hebben dit tot op zekere hoogte wel gedaan (niet alles bewaard, maar wel veel), maar de ouders van mijn vriend hebben niks bewaard. Hij zelfs maar een stuk of 20 foto’s van zijn hele jeugd tot zijn 18e jaar en hij zelf foto’s ging maken. Hij vind dit vreselijk jammer (en ik ook) πŸ™ dus dat gaan wij bij onze toekomstige kids zeker wel doen!

 • Reageer Maaike 13/06/2013

  Super leuk Des!! Wat ben jij een leuke moeder πŸ˜€

 • Reageer Marcella 13/06/2013

  Wow, dat is leuk om later terug te lezen voor A! Mooie tekst ook!

 • Reageer Roxanne 13/06/2013

  Sooooo cute!

 • Reageer Daan 14/06/2013

  Goed advies! πŸ˜€

 • Reageer mille pagine 15/06/2013

  Mooi. Ik neem je advies voor je zoontje ook maar zelf ter harte πŸ™‚

 • Reageer Yeji 22/06/2013

  Des, hoi, ik wil even zeggen dat ik hier een beetje een brok van in m’n keel kreeg (ja, IK ja) omdat het me zo erg aan mijn eigen ouders deed denken. Alleen heeft mijn moeder mij nooit het geheim voor de beste tosti verteld potjandorie. Maar voor de rest heb ik volgens mij de allerbeste opvoeding gehad die een kind zich maar kan wensen, en ik hou zielsveel van mijn ouders en ben ze zo dankbaar voor alles. En ik weet dus heel erg zeker dat jij een fantastische moeder voor kleine A. bent, zult zijn, en zal blijven (en LOML vader).

 • Laat een reactie achter