BV (echt de laatste keer)(denk ik)

05/06/2013 - 20 reacties

Jaja, ik weet het. Ik zou geen stukjes meer schrijven over BV. Maar ik doe het lekker toch. Omdat ik moest denken aan dit stukje van Maris: borstvoeding geven in het openbaar.

Een paar weken geleden reden we namelijk naar mijn beste vriendin R. die in Rotterdam woont. Een flinke rit voor kleine A, al sliep hij gelukkig lekker rustig in de auto. We stopten onderweg bij een wegrestaurant, en kleine A. had honger.  Ik besloot dus om bv te geven, alleen had ik helaas niet snel een doekje bij de hand. Ik draaide me daarom een beetje weg van het “etende publiek” en gaf zo toch huppa, in het openbaar borstvoeding.

Voordat ik zwanger was had ik nooit gedacht dat het toch nog steeds een heikel punt blijkt te zijn: bv geven in het openbaar. In mijn ogen is het iets heel natuurlijks. Je borst open en bloot in het openbaar leggen doe je niet zomaar. Je doet het omdat je kind honger geeft, om een klein wezentje te voeden.

Zelf leg ik voor iedereen die het wilt zien zo mijn boob eruit. Heb ik, om heel eerlijk te zijn, echt geen problemen mee (maar goed; hier spreekt ook iemand die het fijn vind om naakt thuis te lopen). Maar, omdat ik nu ook weet dat niet iedereen het leuk vindt om blote borsten te zien, leg ik er wel een doek overheen of ga ik even in een hoekje zitten.

En toch vind ik het raar. Over topless zonnen hoor je (bijna) niemand, maar je kind in het openbaar borstvoeding geven is dan toch wel “apart”.  Wat vinden jullie hiervan?  Wat zouden jullie doen? En hebben jullie er problemen mee om het in het openbaar te zien? Waarom wel/waarom niet?  

(Kim verwoordde in een reactie op het stukje van Maris precies hoe ik erover denk: “Doordat er altijd zo ‘raar’, word gedaan over bv in het openbaar, word het voor moeders die borstvoeding geven steeds moeilijker om het ook te doen. Als je je al ongemakkelijk moet voelen tegenover andere moeders, omdat je je kindje op de meest natuurlijke manier wilt voeden, wat houd moederschap dan nog in? Borstvoeding is op en top moederschap en ik vind het jammer dat dit onder moeders een taboe is. Het is zo makkelijk om te zeggen als je zelf geen bv geeft. Als een kindje honger heeft dat de fles krijgt, word er gezocht naar een plek om de fles klaar te maken en vervolgens kan je weer aanschuiven en ondertussen de fles geven. Een moeder dat bv geeft, heeft de borst nou eenmaal nodig en wil haar kindje op dat moment net zo graag voeden. Moet ze zichzelf dan maar opsluiten in een bezemkast of het toilet? Alleen omdat andere vrouwen (moeders) hier ongemakkelijk van worden? Trots zouden we moeten zijn. Niet wegkijken“).

Vorige post Volgende post

20 reacties

 • Reageer manja 05/06/2013

  Het maakt mij niet uit als moeders bv geven, maar ik vind het wel netjes als er een doekje overheen hangt. Topless zonnen doe je ook niet in het restaurant 😉
  Maar ook als je geen doek meehebt, een baby moet eten, dus gewoon doen!

 • Reageer Myrthe 05/06/2013

  Ik snap ook niet echt de ongemakkelijkheid rondom borstvoeding, jongens kom op het gebeurt al duizenden jaren en we leven in de 21 eeuw.. bang voor een borst is een zoooo 800 voor christus

 • Reageer Anouk 05/06/2013

  Ik vind ook dat het moet kunnen. Tegen halfnaakte vrouwen op billboards heeft men over het algemeen toch ook niets? Dan is bv véél natuurlijker (en ook minder bloot).

 • Reageer Sylvia 05/06/2013

  Ben het helemaal eens met Kim!

 • Reageer Femke 05/06/2013

  Ik moet eerlijk toegeven dat ik het een keer heel even awkward vond toen ik ooit met een moeder stond te praten (die ik verder niet kende o.i.d.) en zij tijdens het gesprek haar tiet tevoorschijn toverde en haar kind begon te voeden. Maar dat duurde maar kort (dat ik het awkward vond, bedoel ik.) Het was even zo’n: “HO, oké.”-momentje. (Begrijpt iemand wat ik bedoel????)

  Maar ik vind borstvoeden in het openbaar absoluut niet raar of not done. Het is het beste wat je je kind kunt geven toch? (Toch?)

  • Reageer Des 06/06/2013

   ik snap je “ho-ok”momentje heel goed Famke (dat is meisje in het frysk)

 • Reageer Mattijs 05/06/2013

  Ha Des, lang geleden dat ik een reactie plaatste op je weblog. Na 4 vrouwelijke reacties op je BV-blogpost toch een beetje het digitaal testosteron een beetje opwerken hiero. To the point:

  De vergelijking met het topless zonnen is misschien een beetje appels-peren, maar ik snap je punt. Op een strand zijn blote borsten toegestaan. Daar heb je in principe als bezoeker de keuze gemaakt om geconfronteerd te worden met blote borsten. In- en op andere openbare gelegenheden is dit niet het geval. Ondanks de seksuele moraal (zoals Myrthe en Anouk die al benoemen) die geldt denk ik dat het netjes is dat je een doekje gebruikt. Zo kun je toch in het openbaar borstvoeding geven én er tegelijkertijd blijk van geven dat je je ervan bewust bent dat je je in een openbare gelegenheid bevindt (waar mensen er klaarblijkelijk toch nog altijd aanstoot aan nemen).

  Dus su wat, nou?

  Groet uit Leeuwarden.

  • Reageer Des 06/06/2013

   ah helemaal niks nou!

   Dank voor je testosteron in deze muis. Maar ik vraag me dan af: waarom is het wel netjes als je een doekje erover heen doet als je borstvoeding geeft, maar wordt er over topless zonnen niet zo over gedacht? Wat Marah ook hier zegt: waarom wordt er over kinderen voeden in het openbaar moeilijk gedaan, maar zodra er een vrouw met laag decolete langsloopt niet?

   • Reageer Mattijs 17/06/2013

    Ik denk dat dat te maken heeft met twee dingen: in de eerste plaats een dubbele moraal, die we allemaal geconstateerd hebben (decolleté versus borstvoeding). En in de tweede plaats omdat het een handeling betreft waarbij ‘intieme delen’ zijn betrokken. Bij een decolleté is dit niet het geval, dat is gevoelsmatig wat passiever. Denk ik dan. Maar goed. 🙂

 • Reageer Maris 05/06/2013

  Als iemand topless op het terras gaat zonnen vind ik het net zo raar dus dat argument gaat nergens over. Maar goed… je weet hoe ik erover denk 🙂

 • Reageer Sanne 05/06/2013

  Ik vind BV in het openbaar geen probleem zolang je ziet dat de moeder de rust even opzoekt, al is dat door even weg te draaien of een doek te gebruiken. Ik vind borstvoeding iets heel intiems tussen moeder en kind waar ik persoonlijk niet per sé mee geconfronteerd hoef te worden.

  Voor moeders die voeden in het openbaar heb ik wel bewondering en respect en in een situatie als die van jou kan ik het mij goed voorstellen. Het laat zien dat je kind bovenaan staat. Ik denk dat het even wegdraaien het verschil maakt.

  Wat ik écht verschrikkelijk vind en niet begrijp zijn de foto’s die ik steeds vaker op internet (Instagram) voorbij zie komen van een tiet met een kind er aan. Daar krijg ik echt plaatsvervangende schaamte van. Het eerste wat ik dan denk: daar heeft dat baby’tje toch niet om gevraagd?!

  • Reageer Des 06/06/2013

   omg, dat laatste, meen je dat? ik heb dat nog nooit zo gezien in mijn Instagram, gelukkig, en dat is ook niet iets wat ik zal doen. Waarom zou je zoiets op de foto zetten???

  • Reageer Raf 06/06/2013

   ik ken iemand die dit op facebook heeft gezet, samen met haar zus, met als onderschrift: gezusters gezellig samen aan de borst!!

   Even ter bevestiging, dit gaan wij dus nooit doen he Des.

 • Reageer Marah 06/06/2013

  Ik heb er absoluut geen probleem mee, maar ik ben dan eigenlijk ook niet zo preuts. Ik heb duizend keer liever iemand die haar kind bv geeft terwijl ik met haar sta te praten, dan al die seksueel getinte vrouwonvriendelijke clips op mtv.

 • Reageer Miss Moneypenny 06/06/2013

  Ik heb ook ooit bv in het openbaar gegeven. Het kon niet anders, want we gingen uit eten, de kleine ging mee en die kreeg nog niets anders dan bv. Dus het moest, ik wist het en ik was voorbereid met doekjes enz. Toch voelde ik me heel ongemakkelijk. En mijn schoonouders waren er bij. Het enige wat ik dacht was: Ieeeks, als mijn schoonvader mijn boobies maar niet ziet! Dus ik ging echt wel verdekt opgesteld achter zo’n groot Grieks beeld zitten (we waren bij de Griek…)
  Maar goed. Mijn mening over anderen die het doen: Top! Geweldig! Gewoon blijven doen. Het zou heel normaal moeten zijn… 😉

 • Reageer Elise 06/06/2013

  Gewoon lekker doen. Jouw kind, jouw eigen melkfabriekje. Ik hoor vaak dat zoiets ‘onsmakelijk’ is en dat snap ik echt niet. Er is niets seksueels aan een blote tiet behalve als je het seksueel máákt en dat lijkt me verrekt lastig als een baby’tje er melk uit drinkt. BV, het is de -fucking- natuur mensen.

 • Reageer Marcella 06/06/2013

  Wij waren laatst op visite bij vrienden en dan is het toch even raar dat je opeens de borst ziet van iemand die je al een tijdje kent. Ik en mijn vriend hadden even een weg-kijk-momentje zeg maar. Want het praten gaat gewoon door, en dat voelt wat gek, het is toch een intiem moment.

  Maar verder vind ik het eigenlijk wel iets moois om te zien, bijzonder ook. Ik vind het ook prima om in een restaurant te zien. En eerlijk gezegd zie ik dat niet eens zo vaak, kennelijk omdat de vrouw zich al afwend.

  Maar wat eerder ook genoemd werd, vind ik kindjes aan de borst op Instagram wel wat té. Dat hoeft van mij nou ook weer niet 😉

 • Reageer Rosanneke 07/06/2013

  Hm. Ik vind mezelf niet preuts en heb niet snel moeite met naaktheid. Maar toch, ik vind het voeden van je kind iets intiems, ik weet niet, en ik hoef daar niet perse bij te zijn als iemand die ik niet ken, daarmee bezig is. Familie of een vriendin, dat vind ik iets anders. Maargoed, ik heb gewoon niet zoveel met bv, ik ga zelf ook flesvoeding geven, heb nooit serieus bv overwogen, het idee staat me tegen. Weet ook nie 🙂

 • Reageer Fatima 07/06/2013

  Echt zo’n dubio onderwerp.
  Ik merk dat ik hier best wel preuts in en zie mijzelf later mét doek erover borstvoeding geven. Het blijft naakt ook al is het op dat moment een natuurlijk flesje.
  Hoewel je vrouwenlichamen overal ziet blijft naakt op plekken waar je dat niet verwacht een beetje raar. In gesprekken vind ik het raar ook als ik in een cafe ben oid.

  Maar aan de andere kant help ik zo nichten met voeden/aanleggen van een baby, bestudeer ik gerust de tepel van een vriendin die pijn heeft. En lig ik naast de drinkende baby met de moeder te praten.

  Je bericht zorgt ervoor dat ik zelf even kritisch over mezelf ga nadenken 😉
  Goed geschreven.

 • Laat een reactie achter