Het hoofdje van kleine A.

25/06/2013 - 16 reacties

Kleine A heeft een “voorkeurshouding”. Een lievelings lighouding. Dat was in het ziekenhuis al zo. Op z’n rug, met z’n hoofdje naar links. Ook thuis ging dat verder.
Kleine A. kijkt het liefst naar links, in zijn bedje, in ons bed, in de box, op de grond, op de bank, en als je hem vasthoudt.

Zo’n klein kopke gaat er natuurlijk naar vormen. Wist ik veel. Ik hoorde het pas op het consultatiebureau (moederentaal: het cb). De verpleegkundige bekeek kleine A. van top tot teen, hield zijn hoofd vast, draaide er wat mee (niet van z’n romp af), en zei: “yep, hij heeft duidelijk een vlakke kant doordat hij continue naar links kijkt”.

Ik kreeg de opdracht met hem oefeningen te doen. Hem vaak op z’n buikje leggen. Speelgoed aan de rechterkant te liggen. Hem op mijn andere arm dragen. En het moeilijkste: zijn hoofdje naar de andere kant te draaien.

Heel voorzichtig pakte ik dan zijn hoofdje, zette ik hem voorzichtig naar rechts en ja hoor. Kleine A. fronst wat, kijkt mij verontwaardigd aan, krijgt een pruillipje en begint te huilen. Keihard.
Soms wachtte ik tot hij lag te slapen. Dan verplaatste ik zijn hoofdje naar rechts, YES, liep ik terug naar de woonkamer,  keek naar de babyfoon en ja hoor. Demonstratief had hij zich weer naar de andere kant gedraaid.

Ik deed vervolgens het meest verschrikkelijke wat je als moeder kan doen. Of eigenlijk: niet kan doen. Uit pure luiheid&gemak, en ja ik zeg het maar heel eerlijk: ook omdat ik het maar niets vond dat kleine A. elke keer begon te huilen, stopte ik met de oefeningen.

We hadden weer een afspraak bij het cb en daar kreeg ik uiteraard mijn straf. Nu echt oefeningen doen anders moet kleine A. naar de fysio. Of nog erger: een helmpje op.

Dit kan dus niet langer. Ik ben weer druk bezig met oefeningetjes. Kleine A. vindt het nog steeds niets. Maar ik denk aan mijn eigen hoofd. Die heeft ook een heel vlak achterkant. Zo erg dat een jongen op de basisschool eens achter mij stond en keihard zei “jezus Des, wat heb jij een lelijk achterhoofd”.

En geen enkel meisje mag dat later tegen kleine A. zeggen.

Vorige post Volgende post

16 reacties

 • Reageer Femke 25/06/2013

  Jeetje, ik wist helemaal niet dat dat ook nog bestond, linkskijkerts. (Of rechtskijkerts, waarschijnlijk bestaan die ook nog.) Gossie.

  Ik hoop dat kleine A. snel ontdekt dat er aan de rechterkant ook nog een heel stuk wereld is dat-ie nog moet ontdekken, succes met de oefeningetjes! (Is hij al om te kopen met eten, dat je via rechts aanbiedt?)

  Ik heb door jouw blogje nu wel ‘Irreplaceable’ van Beyonce in mijn hoofd. Om nog maar even iets totaal nutteloos aan deze comment toe te voegen.

 • Reageer Sigrid 25/06/2013

  O hoe heet dat nou? Een afgeplat hoofd, ofzo? Mijn ouders zetten vroeger altijd een beertje in een hoekje (afwisselen) van het bedje zodat ze wisten naar welke kant mijn hoofd moest (ik had ook een voorkeurskant…) ik kan je geen tips geven natuurlijk maar succes wensen kan ik je wel! X

 • Reageer Maris 25/06/2013

  Hier hadden ze ook allebei een voorkeur. Kon ze in de kraamweek al draaien wat ik wilde, maar binnen een seconde lagen ze weer terug. Ik heb het maar gewoon gelaten. Ze hebben allebei een prachtig rond bolletje. Niet te druk om maken, valt allemaal wel mee 🙂

 • Reageer Saar 25/06/2013

  Aahw arme A. Je kunt ook nog proberen om A. op zijn zij te laten met een kussen in zijn rug. Dan kan hij niet terugrollen.

 • Reageer Gonny 25/06/2013

  Mijn zoon heeft ook een enorme voorkeurshouding gehad waardoor hij uiteindelijk met zo’n redressiehelm heeft gelopen. Heeft gelukkig wel iets geholpen, maar het heeft zijn koppie niet helemaal rond gekregen.

  Zo’n helmpje is trouwens niets ergs hoor behalve dat je op je kind moet letten zodra het helmpje na een tijdje afgaat. Dan kunnen ze nog weleens onvoorzichtig zijn. Mijn zoon stortte zich iedere keer gewoon op zijn koppie op de grond. Met helm geen probleem, maar toen zonder tja…ouch!

 • Reageer Lenneke 25/06/2013

  Awhhhh. Komt vast goed 🙂

 • Reageer Vlienelien 25/06/2013

  Mn nichtje heeft zo’n redressiehelmpje gehad. Was voor haar ideaal. Ze begon met kruipen en daarna n btje lopen. Overal butste ze tegenaan. Als ze nu valt, vindt ze t alleen maar leuk. Best handig :p

 • Reageer Indira 25/06/2013

  Hihi, succes met de oefeningen!

 • Reageer manja 25/06/2013

  Het kan zijn dat er iets in zn rug/wervelkolom niet zo lekker zit waardoor hij altijd naar links kijkt. Volgens mij kan een osteopaat (of fysiotherapeut, of manueel therapeut) dat zo verhelpen. Ik weet het niet zeker, google eens zou ik zeggen.

 • Reageer Wendy 25/06/2013

  Heel veel succes. En ja, als het dan toch bij zo’n helmpje komt is dat ook geen ramp hoor. Ik heb via mijn werk al veel kindjes met zo’n helm gezien en ze wennen er vanzelf aan. Alleen midden in de zomer als het heel warm is, dan vind ik het wel eens sneu. Van die natte, bezwete koppies. Aaaaawh

 • Reageer Tam 26/06/2013

  Ohw vreselijk voor je dat kleine A begint te huilen wanneer jij je huiswerk doet.
  Ik hoop voor je dat hij snel gaat wennen en zowel links als rechts de wereld in gaat kijken

 • Reageer Marieke 26/06/2013

  Ik heb op m’n werk ook kindjes gehad met zo’n helmpje. Vinden ze vaak helemaal niet erg, hoor! En ze hebben nog leuke ook haha.
  Dus mocht het moeten, is t ook geen ramp hoor.

  Wij vinden zoiets dan zielig maar die kindjes hebben daar geen weet van :))

 • Reageer Rosanneke 26/06/2013

  Des, ik weet dat we onze kinderen al aan elkaar gekoppeld hebben maar ik denk dat we toch een probleem hebben: onze Noor heeft ook een voorkeurshouding, en ook naar links…Hoe moet dat iets worden tussen die twee als ze elkaar nooit aankijken?! 🙂

 • Reageer Niekje 27/06/2013

  Ja sneu, maar wel voor een goed doel!

 • Reageer ais 28/06/2013

  aaaaahahahaahah DES jij krijgt het voor elkaar dat ik bij élke blog moet lachen, al is het maar om 1 zin. “jezus des wat heb jij een lelijk achterhoofd’ hahahaash LEKKER BELANGRIJK!

  maar echt goed, datj e weer doorgaat, uiteindelijk is het voor het beste. Mijn buurjongetje had een poosje een helmpje op vroeger, hij had echt het achterhoofd van een tennisracket, helemaal plat dus. Is inmiddels helemaal goedgekomen so no worries denk ik! Gewoon netjes je oefeningen doen : )

 • Reageer Sas 29/06/2013

  Succes met de oefeningen! Toch belangrijk hoor om het te doen, voor later..

 • Laat een reactie achter