IK WIL NIET MEER CLEAN EATEN

03/06/2013 - 48 reacties

Ik eet best gezond, al zeg ik het zelf. Ik eet m’n groentes en m’n fruit. Ik drink genoeg water, ik eet een zuurdesembroodje, maak regelmatig een pasta, lepel nog een magere kwark naar binnen en m’n blender maakt overuren met de gezonde sapjes. Om maar niet te spreken over de verschillende potjes superfoods waar m’n keukenkastjes vol mee zitten.

Maar dat schijnt tegenwoordig niet genoeg te zijn. We zijn met z’n allen namelijk volop aan het #cleaneaten geslagen. Suikers is een big nono. Zuivel schijnt ook niet gezond te zijn, brood ook niet, pasta niet,  we moeten heel veel water drinken, oh nee heel veel kokoswater en oja; het liefst volgen we allemaal het Paleo principe.  Dat laatste schijnt iets te betekenen als eten als de oeroude holbewoners.

En terwijl ik dacht dat ik genoeg beweging had met elke dag fietsen en om de dag 6 km hardlopen, nee nee. We moeten ook squads doen. En buikspieroefeningen. En yoga als het kan.

Ik merk het overal, maar vooral online. De foto’s van de vele gezonde sapjes, de borden vol salades of weer een foto van het rennen vliegen me om de oren. En begrijp me niet alsjeblieft niet verkeerd, ik doe er net zo hard aan mee.
Maar ik word er zo onzeker van. Flink onzeker. Want ik dacht dat ik al gezond bezig was. Maar het moet nu allemaal nog gezonder. Terwijl ik ook maar een mens ben verdorie. Wat zeg ik: een vrouw.  En een moeder. Ik heb al moeite om de tijd te vinden om om de dag hard te lopen, laat staan dat ik er ook squads bij moet doen, of buikspieroefeningen (hoe graag ik dat laatste ook wil doen met m’n puddingbelly).

Laten we gewoon weer terug naar de schijf van vijf gaan. Of gewoon normaal eten, maar dan moet mate. Met zo af en toe een Tony Chocolonely reep (caramel salt) en een wit broodje met oude kaas. En daar dan ook een foto van posten op je blog/Instagram of Facebook.
Zodat ik niet de enige ben.

Edit: djiezes jongens. Ik leg even m’n telefoon aan de kant (om m’n kind inderdaad “de tiet te geven”), en ik lees opeens allemaal sarcastische tweets enz. Voor zij die zich (kennelijk) aangesproken voelen door dit stukje: ik doe zelf ook keihard mee aan het posten van “gezonde eetfoto’s”. Dat heb ik er immers ook bij geschreven. Ik wou met dit stukje alleen maar zeggen dat gewoon gezond eten ook gezond is. En dat ik me, net als vele anderen gezien de herkenbare reacties op dit stukje, onzeker of ongezond voel als ik 1 keer in de week een stuk taart neem.
Kom op lieverds. Niet meteen zo streng doen.

Vorige post Volgende post

48 reacties

 • Reageer Jazzy 03/06/2013

  Dit is pas #fitspiration

 • Reageer Maris 03/06/2013

  Gewoon lekker eten wat je lekker vindt en je er niet druk om maken. Dat is het gezondsts.

 • Reageer Sigrid 03/06/2013

  ohhh EENS ik wilde net vandaag hier een stukje over schrijven!
  ik doe bijvoorbeeld ook niet aan superfoods en sapjes maken, want daar ben ik (eerlijk) gewoon te lui en te gierig voor. ik hou van lekker eten en dan geef ik liever geld uit aan lekkere kip en lekker ijs en lekkere wijn dan aan bessen uit nepal (ofzo)

 • Reageer theselfhelphipster 03/06/2013

  Love it – zo herkenbaar (en dat je dan denkt dat jij het dus niet goed genoeg doet want jij hebt niet 302433 x gesport/gezond gegeten deze week maar op de bank gezeten met Tony Chocolonely of Ben&Jerry en dus ben jij dan stom en lui. of dat heb ik dan #neuroses )

  Ik ga vanaf nu speciaal voor jou de ongezonde dingen IG-en. Ik zet gelijk mijn Milka reep voor je op de foto.

  #dolopDes.

  • Reageer Lin 03/06/2013

   Oh coole hashtek #dolopdes

 • Reageer Lin 03/06/2013

  Laat je niet gek maken lieve Des! Want hoewel ik vandaag wel een springtouw heb besteld (schijnt Doutzen geheim te zijn) heb ik vanmiddag lekker een wit broodje geitenkaas met dressing op. Genieten van spareribs en de volgende dag een lekkere smoothie. De ene dag een lekkere pastasalade, de volgende dag een big ass salade. Ik zou nooit helemaal clean willen eten maar vind het wel fijn om afentoe zulke maaltijden te eten. Balans baby!

  • Reageer theselfhelphipster 03/06/2013

   +1 Vergelijken is killing want er is altijd iemand die verder gaat in het gezonde eten dan jij. Maar als je je goed voelt bij wat je eet heb je een top dieet denk ik dan maar.

 • Reageer Eva 03/06/2013

  Same here. Ik eet ‘normaal’ maar heb door alle Instagram-foto’s en Tweets van iedereen het idee alsof ik elk moment mee kan doen met een ‘Weet wat je eet’-programma waarbij ze alles wat je in 1 week eet op tafel legt waarna iedereen geschokt is. Ik ben dus wel voor het posten van frietjes, spareribs en af en toe een sapje.

 • Reageer Marieke 03/06/2013

  Amen Des! Ik eet hier in de USA nog even wat pancakes en een enorme burger. Hou ik als ik thuis ben wel weer ff een balansweekje. Denk ik. 😉

 • Reageer Suus 03/06/2013

  AMEN.

  Mooie observatie. Erg raak. (en: I feel you, ik heb er ook ‘last’ van soms.)

 • Reageer Inge 03/06/2013

  Iedereen zit je inderdaad met al die dingen rond de oren te slaan, zotjes gewoon. Maar we zijn toch allemaal goed bezig, denk je niet? Zolang we niet de hele dag koekjes en chocolade eten…

 • Reageer Robin 03/06/2013

  Ik heb al een paar keer een beetje laf geroepen op Instagram dat ik het beu ben, dat gerommel met het eten. Ik kreeg er serieus bijna een eetprobleem van. Kon even niet meer normaal boodschappen doen bij de Albert Heijn omdat ik vond dat het minstens Ekoplaza moest zijn.

  En ik snap er geen reet van, want ik vind het eigenlijk helemaal niet zo boeiend om te zien wat anderen eten, maar blijkbaar gaat het dus wel heel erg in mijn hoofd zitten en ben ik mezelf constant aan het vergelijken met anderen. En dat is pas niet boeiend.

  Ik ben gewoon opgegroeid met aardappelen, groente, vlees… Eens per week een bord pasta, zondag frietdag, twee stuks fruit, een boterham met kaas en in het weekend een bakje chips. En daar lijkt me niets mis mee.

  Fijn dus Des, dit stukje. Héél fijn 🙂 <3

 • Reageer Sterrie 03/06/2013

  You go girl!
  Ik wil altijd zo graag wat gezonder eten, zeker nu, maar op een of andere manier is een chocoladekoekje altijd een lekker ontbijtje… 😉

 • Reageer Femke 03/06/2013

  Man, ik was 10 rondes geleden al afgehaakt. Dans nog steeds ergens rond in het Zumba-tijdperk en heb die hele kutschijf van vijf pas net onder controle. (En ja, die Instagram ik volop.)

  En trots dat ik ben!

  Doe vooral waar je je goed bij voelt Des. Doe ik ook, is veel leuker. Ik bedoel, je kunt dingen altijd uitproberen, maar als het niet bevalt: voor wie doe je het dan nog eigenlijk?

  (Zullen we eens een Tony Chocolonely-feestje organiseren? Ik ben voor!)

 • Reageer Olga 03/06/2013

  Ik heb toevallig vorige week uitgebreid foto’s gemaakt van een grote chocoladereep, heerlijk!

 • Reageer Niya 03/06/2013

  Heel herkenbaar! Ik dacht dat ik gezond bezig was maar voel me zo dik/ongezond/niet-gespierd door de enorme focus op clean eten en fanatiek sporten (en niet op health blogs maar op facebook, beauty blogs, overal!) dat ik weer hele fijne gevoelens van onzekerheid en niet-dun/mooi-genoeg-zijn heb. Yayy…

 • Reageer Latina92 03/06/2013

  Hahahaha, zó herkenbaar, heb net mn rondje favo beautyblogs gedaan…. Allemaal sneak peeks, en waar ging het allemaal over ? Clean eten, detoxen, afvallen, buikje juist wel/niet showen, etc…..
  Ik ben hartstikke pro gezond (maar ook lékker!) eten, en bewegen, maar inderdaad, je wordt er knap onzeker van om het zo bij iedereen te zien. En wat ik nog vervelender vind is dat er zo weinig wetenschappelijk bewijs is voor de gezondheid van sommige dingen, maar omdat “personal trainers” iets roepen is het opeens hartstikke heilig. Begrijp me niet verkeerd, tuurlijk is groente en fruit eten heel gezond, maar waar ik een beetje moe van word zijn alle mensen die roepen iets om hun “gezondheid” te doen, terwijl het nog helemaal niet duidelijk is wat wel en niet gezond is, en dan roepen dat de 5 kilo die ze zijn afgevallen “een leuke bijkomstigheid” is. Wees dan eerlijk en zeg dat je wil afvallen, toch? Niks mis mee!
  Maaaaar daarom ben ik ook zo blij dat jij weer terug bent 😀 We hebben je gemist Des!!

 • Reageer Chezzelia 03/06/2013

  Ik ben er ook zo een hoor! Ik eet gezond en ik laat dat ook zien en schrijf dat ook op mijn blog maar he, ik kan ook gewoon genieten van taart enz. Maar ik heb de laatste tijd ook veel over me heen gekregen over het feit dat ik sport en gezond eet. Dat ik nu mee doe met deze hype maar wat ik wel weet is dat ik het voor mezelf doe en ik loop niet hard omdat dat in is!

 • Reageer Ineke 03/06/2013

  Haha halleluja, fijn dat je terug bent Des!

 • Reageer Sigrid 03/06/2013

  Het is natuurlijk ook wel iets dat in ‘ons’ zit, dat je onzeker wordt van supergezond eten terwijl je zelf een pastaschotel met gesmolten kaas uit de oven haalt. Maar het is dat ‘dit is goed’-toontje en dat Ekoplaza-opscheppen dat het soms een beetje vervelend maakt.

  Ben zelf overtuigd van variatie. Af en toe McDo, elke dag wat fruit en groente. Af en toe een nootje, niet te veel vlees, dan moet het goedkomen 😉

  Ik zal vanavond eens een foto posten van mijn ovenschotel (met kaas) 😉

 • Reageer Sylvia 03/06/2013

  Ik zit nu in m’n tentamenperiode en ben dan even helemaal niet bezig met gezond eten, dat leren is al vervelend genoeg. Toch voel me dan stiekem schuldig als ik essenties van arresten zit te stampen en ondertussen een paar soesjes naar binnen schuif, puur door al die foto’s en artikelen. Normaal gesproken eet ik best gezond, dus ik zou me daar eigenlijk allemaal niks van aan moeten trekken, maar ongemerkt doe je dat toch.

 • Reageer Sonja 03/06/2013

  Ik ben het er ook helemaal mee eens, ik wil gezond bezig zijn maar raak steeds meer in de war over wat nou gezond is… soms lijkt het wel alsof je niks meer mag eten! Maar dat is dan natuurlijk ook weer niet goed.

 • Reageer ioon 03/06/2013

  Ik durfde de bak Chinees die ik gisteren naar binnen werkte niet op instagram te zetten xD zal het de volgende keer wel doen

 • Reageer Laura 03/06/2013

  Wohooo yeah the great Des is back!
  Ik ga straks naar de Nike training in de Vondelkerk waar ik gedrillt ga worden door 10 miljoen squats en me na een uur super gezond voel. Heel goed van mij natuurlijk (al zeg ik het zelf). MAAR… Ik typ dit nu terwijl ik een heerlijke swirl zit te eten, om 13.00 heb ontbeten met een gigantisch bord lekkere pasta incl klonten buffelmozzarella (op instagram, ofcourse!) en ik gisteren een gezonde pilav van quinoa at maar de dag daarvoor gewoon van een heerlijke biefstuk met friet en chocolate fudge cake genoot…
  Een stevige training en gezonde superfood op z’n tijd: heerlijk! Maar het lekker uit balans brengen met al het andere lekkers op deze wereld en daar dan 300 miljoen keer meer van genieten: hemels!
  Je bent gezond als je jezelf gezond voelt.

 • Reageer Elisa 03/06/2013

  Super blogje 🙂 Je moet lekker gevarieerd eten meer niet. Gewoon lekker verschillend eten en gewoon bewegen dan is er toch niks aan de hand. We moeten tegenwoordig mega slank zijn, we mogen niks meer maar eigenlijk werkt alles omgekeerd…

  Lekker doen wat je fijn vind!

 • Reageer Marlous 03/06/2013

  Yo Des ik ben het helemaal met je eens. Lekker boeiend al dat clean eten. Van die vegans die dan helemaal hysterisch doen als ze een keer een stuk geitenkaas eten of cleaneaters die opeens pizza uitkotsen (ik noem geen namen). Pff live a little!
  En opmerkingen van ‘ja helemaal gelijk, in eet nu ook een boterham met hagelslag’ ofzo… Haha nog ik prop er zo nog even een hamburger in! 😀
  Maargoed, ik heb misschien ook makkelijk praten.

 • Reageer manja 03/06/2013

  Je moet doen waar jij je goed bij voelt. Ik merk dat ik zoveel minder energie heb als ik teveel suiker/gluten/zuivel eet dat ik probeer het niet te doen. Maar ik heb ook vaak zin in een ijsje, stuk chocola (idd Tony’s caramel/zout is goddelijk!), lekker broodje en dat doe ik dan ook. Je moet natuurlijk wel blijven genieten van het leven 😉

 • Reageer Madelon 03/06/2013

  De zoveelste hype. Omdat bekende mensen het clean eten ontdekken wil iedereen plots meedoen. Gewoon lekker eten waar je je zelf lekker bij voelt en daar kan best eens wat dirty food bij in. Het leven is geen race voor gezondheidsfreaks Xd.

 • Reageer Ais 03/06/2013

  Pre-cies wat ik denk. Alsof dit niet genoeg is. En ik WERK elke dag van 08:30 tot 17:30 dus ik heb niet eens tijd voor al die ongein.

  Ik ga straks lekker nonvolkorenpasta eten met bolognaisesaus met HEEL VEEL GEHAKT EN KAAS njammmmmmiiie

 • Reageer blauwesokken 03/06/2013

  nou sjonge ben blij dat je dit zegt (heb net een rol oreo’s op) en ik kan al nauwelijks “gewoon gezond” eten omdat ik een dikke snoeper ben.

  dus helemaal mee eens met je stukje, en ben blij dat je er ook zo over denkt!

 • Reageer Chantal 03/06/2013

  Héél herkenbaar. Niet alleen trouwens die pics van gezond eten, maar ook de tig foto’s van de meest hippe dieet. Iedereen lijkt opeens geobsedeerd te zijn door gewicht en gewicht te verliezen.
  Daar krijg ik zelfs de neiging van om af te vallen (Wat ik dus serieus niet mag doen). Precies wat je zegt; je wordt er onzeker van.
  Het erge is dat ik me dus schuldig voel als ik een bakje chips weg eet of cola drink. Bij elk lekker product ga ik me schuldig voelen. En dat is dus precies wat ik niet wil. Want ik wil gewoon eten, genieten en lekker leven en niet constant een rot gevoel hebben als ik iets lekkers maak.
  Dus Des, je bent een topper met je blog!
  En morgen op het werk ga ik extra genieten van mijn zelf gebakken nutella cupcakes.

 • Reageer LNNK 03/06/2013

  Ach ja zo gaat dat online. Ik doe er ook wel een beetje aan mee, maar ik weet dat ik ook nog genoeg andere lekkere dingen eet. Een bord met aardappels is misschien ook net wat minder interessant om op de foto te zetten ofzo haha.
  Alles in het extreme is niet goed, dat geld ook voor extreem ‘gezond’

 • Reageer Saar 03/06/2013

  Amen to this!!!

 • Reageer Aline 03/06/2013

  AMEN. Al dat gecleaneat overal komt me de strot uit. Gewoon 3 keer per dag een goede maaltijd, 2 keer een tussendoortje, 1,5 liter water en ik leef nog lang en gelukkig. Ik ga echt niet mijn pasta en aardappel ovenschotels met krokante kaas opgeven. Doe normaal. En in het weekend los met chocola natuurlijk.

 • Reageer Charlaine 03/06/2013

  Ik hou van jou!

 • Reageer Rachel 03/06/2013

  Wauw wat ben ik blij dat je deze post heb geschreven. Ik herken het zo erg en stiekem hoop ik dat alle clean eaters die alleen maar gezonde dingen op Instagram posten, stiekem ook eens een taartje eten. Maar dan posten ze het denk ik niet op Instagram omdat ze zich dan schamen. Maar het is juist gezond om jezelf af en toe iets te gunnen! Bedankt voor deze post!

 • Reageer Wen. 03/06/2013

  Ik word er ook moe van hoor. Heb ik bijna alles volkoren en voel ik me schuldig als ik een wit broodje eet, doe ik het nog niet goed genoeg (volgens mezelf). Ik weet het allemaal ook niet meer *gooit handen omhoog*

 • Reageer kim 03/06/2013

  Kijk, hierom moet jij bloggen. Omdat je online zegt wat iedereen offline denkt. Ik ben het helemaal met je eens en ik ga dadelijk tony’s eten. Allemaal #dolopdes (fantastische hashtag)

 • Reageer linda 03/06/2013

  Wauw, Des, ik ben het helemaal met je eens.

  En dan zit ik nog niet eens op instagram of twitter, maar zelfs de meest nuchtere mensen om me heen beginnen opeens fanatiek veganistische diëten te volgen en gifgroene groentesapjes heen en weer te slepen. En het ergste: mij proberen te overtuigen dat dat de enige juiste manier is. “”Gewoon eten” is heel ongezond hoor, weet ik dat dan niet? Eet je niet van alle producten de drie keer zo dure biologische variant? Wil ik soms dood voor ik 50 ben?” Hou op! Moet ik me nog een beetje schuldig gaan zitten voelen ook.

  Ik eet gewoon “gewoon”, zoals ik altijd geleerd heb en gewend ben… Niet teveel vlees, genoeg groente (maarja, wat is “genoeg” tegenwoordig?), en ik eet graag fruit (omdat ik het lekker vind, niet omdat ik per se drie kilo blauwe bessen per dag moet eten om gezond te zijn), en eet gerust een ijsje als ik daar zin in heb. Of taart. En als ik een keer geen tijd heb om fatsoenlijk eten te koken, mag het best patat zijn. Lekker boeiend!

  Dit stukje van QI is briljant: http://www.youtube.com/watch?v=qTn3eJG87IQ en vat het wel goed samen denk ik 🙂

  Fijn dat je terug bent!

 • Reageer Anouk 03/06/2013

  Haha Des, je hebt weer eens een zéér herkenbaar stukje geschreven. Vind het héél goed wat je aankaart, laat ons gewoon genieten van wat we eten.

 • Reageer Daan 03/06/2013

  Gezond eten is gewoon ’s ochtends en ’s middags twee boterhammen en warm eten (of ’s middags warm en ’s avonds brood, kan ook. En daar tussenin gewoon zo min mogelijk. En beweging.

 • Reageer Simone 04/06/2013

  Helemaal mee eens Des. Ik heb tegenwoordig geen idee meer wat gezond is. Was dat vroeger bruin brood, melk en ’s avonds groenten en aardappels, nu moet je blijkbaar goji-bessen, vies uitziende groene sapjes, raw chocolate/coconut water/oats en ander raws eten en vooral geen vlees natuurlijk, om goed bezig te zijn en om erbij te horen. Nou ik doe er niet aan mee, ik vind het gewoon de zoveelste hype en bovendien mijn opa en oma zijn ook allebei gezond 90 jaar geworden zonder goji-bessen of green monsters. Ik geniet teveel van eten om me door anderen op internet de les te laten lezen.

 • Reageer Anouk 04/06/2013

  Ik ben het er helemaal mee eens 🙂 Maar als gezond lekker is, is het niet zo’n probleem!

 • Reageer Marcella 05/06/2013

  Eens! Ik was ook al gezond bezig, dacht ik, maar ik word nu voorbij gestreefd door een heleboel nog veel fanatiekere mensen. Deels stimulerend, maar anderzijds wil ik ook gewoon ijs of en toe, of chocolade. En daar mag best suiker in zitten, graag zelfs, haha. En die squats en buikspieroefeningen? Maak ik geen tijd voor, en ik heb niet eens een kindje. Gewoon doen waar je je goed bij voelt en negeren die stomme opmerkingen!

 • Reageer Ilham 05/06/2013

  Ik geef mijn stukjes taart nooit op. Jamais, never, nooit!

 • Reageer Ik kan maar één ding tegelijk, menschen. | Afgeschreven 06/06/2013

  […] die tijd blijf ik alle leefstijlen, van vegan, superfoods, suikervri,j raw foods tot #dolopdes, aanmoedigen via Instagram. Hartjes en duimen omhoog. En richt ik me ondertussen op het uitvogelen […]

 • Reageer Anna 06/06/2013

  True! Het is echt een hype ineens he. Soms vind ik het hartstikke leuk om een dagje mee te doen, met een sapje en een salade. Maar 1 dag in de week vind ik meer dan genoeg. Heb vanavond heerlijk gebarbequed. Met een worst, hamburger en een speklap. Ja!

 • Reageer Ik kan maar één ding tegelijk, menschen. | Afgeschreven 20/07/2013

  […] die tijd blijf ik alle leefstijlen, van vegan, superfoods, suikervrij, raw foods tot #dolopdes, aanmoedigen via Instagram. Hartjes en duimen omhoog. En richt ik me ondertussen op het uitvogelen […]

 • Laat een reactie achter