In de ban van de draagdoek

20/06/2013 - 24 reacties

Hip, oudbollig, geiten-wollen-sokken type, je kunt zeggen wat je wilt; maar ik ben helemaal gek van de draagdoek.

Toen ik zwanger was zag ik mezelf al helemaal zo lopen. Door de stad met mijn baby in de draagdoek. Een lekkere fleurige draagdoek met een bijpassend jurkje erbij. En glitterpumps voor de extra “statement”.

Ik had nog helemaal niets in huis, toen kleine A. werd geboren. Ik kocht de Baby Bjorn (90 euro, hatsjiekiedee). Daar droeg ik kleine A. een paar keer in, tot ik de draagdoek ontdekte.
Ge-wel-dige uitvinding. Je hebt je baby lekker dicht tegen je aan en je handen vrij, beter kan niet. Ik kon stukjes typen koken, tv kijken, een wasje draaien, boodschappen doen, wat zeg ik: ik kon zelf op m’n kop staan als ik echt wou (maar dat wou ik niet). Tot ik eens in de stad iemand zag die haar baby op haar rug had. In een draagdoek.
Dat wil ik ook, dacht ik. Dus google ik en wat blijkt..

er is een hele underground wereldje in de draagdoeken.  Zo heb je de rekbare draagdoek. Je hebt ook een geweven draagdoek (die nog beter is), want hiermee kun je je baby op je rug dragen. Je hebt een mai tai  en de ring sling. En dan heb je nog de merken ByKay, de Didymos, de Hoppediz en de Girasol..och jongens. Ik weet er inmiddels zoveel van.

De draagdoeken kun je in verschillende maten kopen. En als je niet weet hoe je de draagdoek moet knopen, check dan eens op youtube op ‘draagdoek knopen“. Hatjekedee. Allemaal moeders die voor je in de rij staan om uit te leggen hoe je de baby het beste kunt dragen. 

Youtube-filmpjes nog onduidelijk? Dan heb je ook nog “draagconsulten”. Yep. Die willen je vanaf 45 euro voor een “consult” van 90 minuten met liefde uitleggen hoe je zo’n draagdoek knoopt, je baby erin zet, en je baby er ook weer uit mietert. Inmiddels heb ik LOML ook uitgelegd hoe hij de draagdoek moet knopen (en wacht ik nog steeds op mijn 45 euro).

De voordelen van zo’n draagdoek? Komtie: minder huilen, ze worden rustiger, ze ruiken een bekende geur, horen de hartslag van de moeder, voelen lichaamswarmte en bewegingen van de moeder, goede emotionele en sociale ontwikkeling, goed voor de motoriek,evenwicht en tastzin, betere ontwikkeling van heupjes en rug, tegen krampjes en reflux, borstvoeding is mogelijk, je hebt je handen vrij, en je hoeft niet met een kinderwagen te sjouwen (bus in, bus uit, en geloof mij maar dat niet iedereen zo vriendelijk is om je te helpen).

Kortom: ik ben voor. En kleine A. ook:

IMG_20130605_071257 20130527_074928 20130604_164505

ps. En schijnt ook een heel “team Baby Bjorn” en een “team Draagdoek” online te zijn. Lees hier een artikel  erover.
ps2. Ik wil nu ook de Manduca draagzak. Maar die kost 94 euro. Ik wacht dus, nogmaals, nog steeds op de 45 euro van LOML. Mijn consulten zijn voor niemand gratis.

Vorige post Volgende post

24 reacties

 • Reageer Lenneke 20/06/2013

  Ik smelt altijd als ik mama’s zo zie lopen. En ik smelt al helemaal als ik knappe papa’s zo zie lopen. (Ik vind jou en A. zo lieeeeeef!)

 • Reageer Latina92 20/06/2013

  Wow. ik vind het nog steeds ongelooflijk dat er van elk onderwerp een hele wereld aan informatie te vinden is op het internet! So many things I don’t know…
  Ik durf het bijna niet te zeggen, straks krijg ik dreigbrieven en poederbrieven van fanatiekelingen, maar de draagdoek en baby bjorn zien er voor mij best wel hetzelfde uit…..there I SAID IT.

  (trouwens de 2e foto met kleine A is LIEFFFF hoe hij zo in de camera kijkt!!)
  (en leuk stukje des)

 • Reageer Nicole 20/06/2013

  Ik heb de geweven draagdoek, jeanswash, van ‘ByKay’. Inderdaad een uitvinding. Ik vind het omknopen bij mezelf makkelijker dan bij manlief, haha. Nu ze 3+ maanden is, vind ik het wel fijner, aangezien de voetjes er nu onderuit mogen bungelen. Ik vond het steeds te eng met die voetjes in de draagdoek: in de foetus houding.

  • Reageer Des 21/06/2013

   jaa, ik ben nu ook met blij met bungelende teentjes!

 • Reageer Anke 20/06/2013

  Jeetje, wat een mogelijkheden. Maar handig zijn ze wel en ik vind het er ook altijd mooi uitzien ja! Heb zo ook een keer een hele dag met vriendin+baby door Berlijn gesjouwd, ik was vooraf inderdaad een beetje bang voor een hoop gedoe met een kinderwagen, maar ze had ook zo’n draagdoek, soms toch wel een stuk praktischer! 🙂

 • Reageer Rosanneke 20/06/2013

  Ik wil ook aan de draagdoek maar manlief vind het eng! En ook onze kraamverzorgster was niet kapot van doeken, die vind die zakken beter..Wanneer heb jij er een aangeschaft?

  • Reageer Des 21/06/2013

   mijn eerste rekbare draagdoek gebruikte ik al toen A. ongeveer 4 weken was. Echt ideaal! Als je de knopen goed kent, dan is het niet eng. Check YT!

 • Reageer manja 20/06/2013

  Leuk!
  Die groene vind ik je ook heel goed staan, kleine A kijkt ook heel stoer, echt een mannetje 🙂

 • Reageer Sterrie 20/06/2013

  Ohhhh, ik wil ook nog steeds eentje, maar kwam er nog niet van eentje te bestellen. Er is ook zoveel keus! Welke vind jij nou ‘het beste’ Des?

  • Reageer Des 21/06/2013

   Als draagzak zou ik de Manduca nemen, als draagdoek: de geweven draagdoek van Hoppediz. Check ook Marktplaats voor goede goedkopere 2dehands exemplaren!

 • Reageer Anouk 20/06/2013

  Kleine A. staat inderdaad geweldig op die tweede foto. En blijven vragen achter die 45 euro hoor 😉

 • Reageer Bas van der Veen 20/06/2013

  Bedankt voor de link, ik zou iedereen wel willen adviseren door te klikken naar het andere, met onderzoek onderbouwde stuk.

  En Latina92, als de draagdoek en Babybjörn er in jouw ogen hetzelfde uitzien, dan heb je niet kritisch gekeken of knoopten de mensen die jij met draagdoek zag niet helemaal goed.

  Wat me opvalt op de onderste foto in het artikel, is dat de benen niet tot in de knieholtes worden ondersteund en de spreidstand onvoldoende is. Precies zoals dat ook in mijn stukjes als kritiek op Babybjörn wordt benoemd.

  Dus misschien is zo’n draagconsulent bezoeken toch zo gek nog niet 😉

  • Reageer Des 21/06/2013

   Bas, doe ik erbij. En Harns zag ik al, Fryslan Boppe (kom oorspronkelijk uit Ljouwert\)

 • Reageer Indira 21/06/2013

  IK WIL OOK ZO’N DING! Als ik een kind heb dan

 • Reageer Mai 21/06/2013

  Leuk stukje, Des! Wist ik maar van de draagdoek af toen J. een baby was. Ik heb sinds kort de ByKay voor mijn oppaskindjes. Ideaal! 😀

 • Reageer Aleida 22/06/2013

  Ik wil nu ook een draagdoek, en een kindje om erin te doen 🙂

 • Reageer Marieke 23/06/2013

  Wat een geld wordt er verdiend aan de kersverse mama’s en mama’s to be. My God! Maar kan me voorstellen dat zo’n ding fijn is, vriendinnetje van mij heeft ‘m ook heel veel gebruikt.

 • Reageer Ikram 24/06/2013

  Ach wat lief! Wel prijzig zo’n draagdoek wow 🙂

 • Reageer Danielle Poortier 24/06/2013

  Ja lijkt mij ideaal zo’n draagdoek! En ziet er ook altijd super leuk uit. Leuk stukje weer Des 🙂

 • Reageer Marah 25/06/2013

  Dat lijkt me echt heerlijk!

 • Reageer Kauthar 25/06/2013

  Des! Omdat ik uit nieuwsgierigheid op wat linkjes hier heb geklikt krijg ik nu constant reclame voor draagdoeken in mijn sidebar. En ik ben alles behalve zwanger.

  Thanks joh 😉

 • Reageer Diana 26/06/2013

  Super leuk stuk! 🙂 En wat een leuke blog!

 • Reageer Bas van der Veen 26/06/2013

  Harlingen, inderdaad 😉

  Overigens: een drager/draagdoek is véél goedkoper dan een kinderwagen. En die hebben wij meteen maar de deur uitgedaan.

 • Reageer Marcella 29/06/2013

  Ziet er altijd wel fijn uit voor de kleintjes en de moeder. Genietze samen!

 • Laat een reactie achter