Prik in je rug

28/06/2013 - 14 reacties

Want kleine A. dacht dus van ja, ik wil er wel uit, maar ergens vind ik het hier ook wel erg gezellig, dus ik weet het niet, en daar twijfelde hij 3 dagen over, en nouja.
Ik lag dus 3 dagen in de weeen. En dat ging zaterdag nog wel. En zondag kon ik ook nog wel lachen. Maar maandagochtend was ik toch best chagerijnig. En had ik ook best wel pijn. En dan druk ik dat nog best wel zachtjes uit.
En aangezien LOML het (uiteraard) niet kon aanzien dat zijn lieftallige vrouw pijn had, vroeg hij een verpleegkundige of er iemand langs kon komen voor een ruggenprik.

De verpleegkundige ging weg.
En kwam niet meer terug.
Aangezien ik nog steeds pijn had, belde LOML nog maar een keer. Een gynaecoloog kwam langs. “Mijn vrouw heeft toch wel erg pijn”, zei hij.
Ik riep ondertussen tegen mijn zusje “moet eruit. MOET. ERUIT.NU”.
Kan ze nu een ruggenprik krijgen, probeerde LOML boven mijn geschreeuw uit te roepen.

De gynaecoloog ging weg om te overleggen.
Er ging anderhalf uur voorbij.
Terwijl ik ondertussen huilend tegen mijn zusje zei “ga nou weg wee, ga weg!!”, was de gynaecoloog nog steeds niet gekomen.
LOML vroeg nog maar weer een verpleegkundige of er een ruggenprik gezet kon worden.

Ik ga overleggen, zei de verpleegkundige. En ik kom terug. Echt.
Hij kwam ook terug. Maar zei “het is helaas nu niet meer mogelijk om een ruggenprik te krijgen”.

En terwijl ik op m’n zij lag te puffen dacht ik “dus dit is wat Kluun bedoeld”.

Ik kon me namelijk opeens herinneren over Kluuns initiatief tot pijnvrij bevallen. Ik had wat columns van hem gelezen en snel over de website gescrollt. En ook in zijn boek “Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt” (kadotip nummer 1 voor een verse papa) las ik het.
De wezenlijke verschillen tussen Nederland en al die andere landen. Want Nederland mag dan best net doen alsof ze zo voor lopen met het feminisme en emancipatie en weetikveelwatnogmeer; het is hier nog steeds wel normaal dat je als vrouw met pijn hoort te bevallen.
In andere Europese landen krijg je standaard een ruggenprik. En beval je in het ziekenhuis, waar je ook mag blijven om uit te rusten. Nee, nee, in Nederland kost dat geld. Dus wordt van alle kanten geprobeerd het idee tegen te houden dat je een ruggenprik krijgt. Zo zei een kennis van mij dat ze keer op keer van haar verloskundige de vraag “weet je het echt zeker, een ruggenprik?” kreeg te horen. En hoorde ik van 3 andere vrouwen dat toen zij tijdens de weeen om een ruggenprik vroegen, de gynaecoloog wel erg lang weg bleef om te overleggen.
Of hoe een vriendin van me zei: “overleggen”.

Je kan de pijn aan, zeggen verloskundigen. Je lichaam is erop gebouwd. Het is allemaal heel natuurlijk.
Allemaal leuk en aardig, maar ik snap niet waarom een vrouw moet lijden tijdens een bevalling terwijl dat ook gewoon pijnloos kan.

Het enige waar Nederland zo trots mee prijkt is kraamzorg. Gratis. Acht dagen achter elkaar.
Maar goed, als je een helse bevalling zonder ruggenprik hebt gehad, is dat ook wel nodig.

Lees ook anders deze stukjes:
Kluun’s iniatief
Lekker bevallen
Het kan allemaal best beter, Nederland
ps. en ondanks alles toch een
fijne bevalling. Echt.
ps2 Bedankt voor jullie reacties! Ik wil nog even aan toevoegen: een ruggenprik zou ik graag als een recht willen zien, en niet als een plicht. Maar dat, als je om een ruggenprik vraagt, die ook 24/7 per direct mogelijk is. En dat mis ik dus nog een beetje in Nederland.

 

Vorige post Volgende post

14 reacties

 • Reageer Sylvia 28/06/2013

  Damn, waar is de tijd dat ik nog dacht dat baby’s door ooievaars gebracht werden? 😉

 • Reageer Eva 28/06/2013

  Als vriendlief ooit gaat opperen aan kinderen te beginnen, ga ik er denk ik eerst even een eisenlijstje tegenaan gooien. Ruggenprik, liefde, veel ijsjes en zwangerschapsverlof vanaf dag 1 (hoe relaxed zou dat zijn!?) vooral punt 1 lijkt me nu helemaal een must.

 • Reageer Nicole 28/06/2013

  Fucking AGREE!

 • Reageer Vera 28/06/2013

  Ik ben zo blij dat je niet gestopt bent met schrijven :-).

 • Reageer Manja 28/06/2013

  hmm, ik heb juist gehoord dat ze je maar wat graag eentje willen geven, tenminste dat was bij n vriendin het geval. Eentje wilde perse geen ruggenprik, had ze heel duidelijk aangegeven van te voren. En tegen haar is juist de hele tijd gezegd, wil je het echt niet? Weet je het zeker? Ze is toen ook heel boos geworden. Toen ze ook nog koorts kreeg heeft ze uiteindelijk toch toegegeven dat wat verdoving toch wel handig was.

  Nu denk ik, als het niet hoeft dan liever geen troep in mn lichaam, als ik het niet meer zou houden, dan toch maar wel… Maar goed, is op dit moment nog helemaal niet van belang en ik weet ook niet waar ik over praat 😛

 • Reageer Laura 28/06/2013

  Poehee wat een gemier. Ik zou er eerlijk gezegd ook niet zo’n voorstander van zijn, niet als de bevalling nog niet zo lang aan de gang is. Maar twee dagen, hallo.
  Ik vraag me dan ook af wie dit beslist, hè, wanneer je een prik mag. Zouden het mannen zijn? Vrouwen zonder kinderen? Is er een testpanel? Een enquête? Zou er gewoon lukraak wat besloten worden?
  Ik snap ook niet waarom jij er geen zou mogen. Jij en je man zijn volwassen, jullie weten toch echt wel wanneer genoeg genoeg is.
  Het is nu achter de rug, maar feit blijft dat het aan de kaak gesteld moet worden.

 • Reageer Rosanneke 29/06/2013

  En dat is nou waarom ik van tevoren de ruggenprik heb gevraagd..Bij 3 cm werd ie gezet, en ik heb de ontsluiting vrijwel pijnloos door kunnen maken. Ik heb zelfs genoten van mijn bevalling, heel erg bijzonder. Ik kan het iedereen aanraden, en laat je niet gek maken door al die verhalen over de risico’s; niemand heeft het ooit over de risico’s van bevallen zonder pijnbestrijding..Ik heb in ieder geval geen enkele bijwerking gehad, en mijn kind ook niet, het allerbelangrijkste!

 • Reageer Wendy 29/06/2013

  En daarom ging een oud collega van mij, die eerst in België woonde en daar bevallen was van de eerste, voor de tweede ook terug naar België. Wie weet veranderd ‘Medisch Nederland’ ooit nog wel van mening.

 • Reageer Elisa 30/06/2013

  Als ik dit zo lees word mijn verlangen toch wel iets kleiner na een kindje. Maar men zegt altijd dat als het eenmaal voorbij is het meer dan waard is 🙂

 • Reageer Lenneke 30/06/2013

  Nu durf ik dus echt never nooit meer te bevallen. Slik.

 • Reageer Soukaïna 30/06/2013

  Ik zou later graag willen bevallen zonder epidurale injectie. Zowiezo heb ik een fobie voor alles wat aan mijn lijf geprikt kan worden. Een naald in je ruggengraat.. Brrr.. Ik mag er niet aan denken. Trouwens je hebt nog steeds risico’s bij een ruggenprik, als je niet stil ligt of het wordt niet goed aangebracht, dan kan je later rugklachten ondervinden.

  En ook vind ik het persoonlijk er mooi om met de pijn te bevallen. Dan voel je ook echt dat er een nieuw leven uit je komt. Het is een unieke ervaring. Vandaar dat de islam ook zoveel waarde hecht aan moeders. 🙂

 • Reageer Elise 30/06/2013

  Nooit zo over nagedacht eigenlijk. Komt natuurlijk omdat ze in Amerikaanse series strooien met ‘epidurals’. Bah. Ik hoop dat ik me dit stukje herinner als ik ooit een kind loop uit te persen.

 • Reageer Marieke 02/07/2013

  Ohh ik krijg gewoon pijn als ik dit lees, haha… Ik vind dat je helemaal gelijk hebt Des!

 • Laat een reactie achter