Roken

04/07/2013 - 14 reacties

Ik had een keer een stukje geschreven over roken. Voor Nadelunch. Ik stuurde het naar, de toen nog hoofdredactrice, Fleur toe, maar ik mailde er nog bij dat ik niet zeker wist of ik het stukje wel online wou zetten.

Het was een nogal “hard” stukje, weet ik nog wel. Waarin ik vond niet-rokers altijd zo zitten te zeuren over rokers. Dat je zelfs niet eens op een terras kan roken, “want de rook waait zo mijn kant op”, werd mij ooit eens gezegd.

Niet dat ik nou zo’n die-hard roker was. Helemaal niet. Zo af en toe een sigaretje op een feestje. Of na het eten, heerlijk. Tot ik zwanger werd. En ab-so-luut niet tegen de rook kon. De stank van een sigaret ging mijn gevoelige zwangere neus nog meer tegenstaan en ik ben nu helemaal gestopt. Ik vroeg me al af waarom mensen roken, ook toen ik zelf nog weleens een sigaret aanstak. Mijn kleren gingen stinken, ik stonk er zelf naar, ik kreeg er een droge keel van maar waarom stak ik dan toch deze sigaret op?

Toen kleine A. net geboren was en nog 2 weken in het ziekenhuis verbleef kwam ik er elke dag. En elke dag zag ik wel wat mensen voor het ziekenhuis zitten. Op een bankje. In badjas. En bijbehorende infuus. En, zo ontzettend schrijnend: een sigaret erbij. Dat je al in het ziekenhuis bent, aan het infuus zit, en dan nog perse een sigaret op wilt steken, sorry ik kan het niet anders verwoorden: maar hoe triest is dat dan? Hoe…sorry…laag ben je dan gezonken? Wat moet er nog meer gebeuren dat je dan eindelijk eens kan denken “klaar. Ik stop ermee. Dit is mijn laatste sigaret”?
Ook bij het programma “4 handen op 1 buik” wat door BNN werd uitgezonden kon ik me zo kwaad maken over de zwangere tienermeiden die maar “niet snapten waarom Nederland zo over hun heen vielen omdat zij een sigaret rookten”.

En terwijl ik dit stukje typ vraag ik me ook af: ben ik nu zo’n zeiker geworden? Zo’n niet-rokende zeikertje met het vingertje omhoog? Want dat wil ik helemaal niet zijn. Echt niet.

Wat dat niemand op de hele wereld niet meer gaat roken; dat gaat natuurlijk ook niet gebeuren. Wat ik dan wel wil? Ik weet het niet zo goed.Misschien verhalen horen van mensen die cold turkey succesvol gestopt zijn.
Zodat ik weet; zie je nou wel. Het kan. Heust.

Vorige post Volgende post

14 reacties

 • Reageer Maris 04/07/2013

  Ik rook ook af en toe, vooral met een wijntje (en tijdens mijn zwangerschappen natuurlijk NIET gerookt). Heerlijk vind ik dat! Vind het alleen vet irritant dat mensen daar ALTIJD wat van moeten zeggen. “Zonde” als ik na mijn zwangerschap weer een sigaret op steek, alsof ik direct een pakje per dag ga roken en “Roken is slecht voor je” krijg je dan te horen. Echt voor die ene sigaret die ik eens per week rook. Weet je wat slecht voor je is, denk ik dan, je er zo druk over maken 🙂 Lekker elkaar laten…

 • Reageer sterrie 04/07/2013

  Ik ben ook zo’n af-en-toe roker geweest. Okeee, ik beken: ik heb wel ’s zomers heel veel gerookt, en winters bijna niks, maar over het algemeen was ik dus zo’n af-en-toe roker. Het ene moment vond ik het heerlijk, het andere moment vond ik het inderdaad gewoon stinken. (Vooral in van die rook-hollen!!) Tijdens m’n zwangerschap heb ik natuurlijk niet gerookt (duh!) en nu na de tijd ook nog niet. (Kan ook nog niet i.v.m. BV) Of ik het gemist heb? Nee, eigenlijk helemaal niet. Nu de zomer weer nadert, heb ik vast wel weer zo’n momentje van: ‘Goh, zou nu wel lekker zijn’, maar heb niks in huis dus het kan gewoon niet. Ik maak me er niet zo druk om. Wat een ander doet moeten ze zelf weten, als ze je er maar niet ‘lastig’ mee vallen. Alleen denk ik soms wel eens bij mensen; “Goh, zou je dat nou wel doen nu je bv. zo ziek bent?”

 • Reageer Emma 04/07/2013

  Mijn vriend is begin dit jaar “gestopt”, tussen aanhalingstekens want hij speelt nogal eens vals. Tijdens feestjes, festivals of als hij last van stress heeft rookt hij nog wel. Maar ik ben zwaar tevreden want voorheen rookte hij een pakje per dag, soms meer. Ik ben geen enorme anti-roker maar vind het wel heel vies en het stinkt. Verder kan ik er niet bij hoe je ervoor kiest om iets te doen wat zo slecht voor je is, maar ik heb nooit gerookt dus waarschijnlijk is dat een geheim wat ik niet snap ofzo. Maar ik ben niet iemand die daar over gaat zeuren, misschien héél af en toe bij mijn vriend maar niet bij anderen. Daar kiest een mens zelf voor, en als ik daar iets van zeg werkt dat alleen maar averechts. Mijn vriends moeder zeurde bijv. continue tegen hem en daar werd hij dan zo gefrustreerd door dat hij meer ging roken, zij vond dat ik ook zo moest doen maar daar zag ik écht het nut niet van. Iemand moet zelf willen stoppen en gemotiveerd zijn, daar kan ik echt niets aan veranderen. Lang verhaal, sorry 😛

 • Reageer Daan 04/07/2013

  Ik heb ook lang gerookt, tot een jaar geleden. Roken zal nooit verdwijnen, tenzij men besluit dat ze de nicotinebelasting niet meer nodig hebben en ze ballen tonen en sigaretten in één klap wereldwijd uit de markt halen. Maar aangezien regeringen goed verdienen aan rookbelasting proberen ze toch uit alle macht er hypocriet voor te zorgen dat de prijzen omhoog gaan, dat er nergens meer gerookt wordt… resulterend in dat alle ingangen van café’s en uitgaansgelegenheden vol staan met rokers, terwijl men binnen sla zit te knagen en schone lucht op zit te snuiven, maar zich ondertussen wel afvragend waarom het buiten zo gezellig is en binnen zo stil 😛

 • Reageer Chinouk 04/07/2013

  Ja hoor, het kan. Nu 5,5 jaar gestopt (cold turkey). 🙂

 • Reageer Ann 05/07/2013

  Wat zwangere meiden/vrouwen betreft: geef je helemaal gelijk. Mag je nog zo verslaafd zijn aan roken, ik vind het sneu dat je voor het welzijn van je kind niet zonder probeert.

  Wat zieke mensen met infuus betreft: een triest zicht, inderdaad. Maar laag gevallen? Neh. Hun lichaam, hun (domme) keuze. Mensen moeten zelf weten wat ze met hun lijf doen, zolang ze er een ander niet mee schaden. En dat doe je wel als je zwanger bent, wat dat ukje kan nog niet kiezen. Maar voor de rest: leven en laten leven.

  • Reageer Tess 05/07/2013

   Hear Hear!!

 • Reageer Lenneke 05/07/2013

  Hm, ja. Ik vind het ook wel schrijnend om te zien, maar aan de andere kant: stel dat je enorm ziek bent, geen kans op beterschap, waarom zou je dan niet doen waar jij van geniet? En als dat elk half uur een peukie is… tja.

 • Reageer Nicole 05/07/2013

  Cold turkey gestopt hier! I love the smoke free life! Manlief rookte al niet, wat het het uiteraard makkelijker maakte. Inmiddels in oktober 4 jaar gestopt!

 • Reageer Aïsha 05/07/2013

  Cold turkey gestopt! In 2008 en nooit meer een sigaret aangeraakt!

 • Reageer Elisa 07/07/2013

  Ik kan me hier goed in vinden. Helaas zit er bij mij thuis een die rookt. Echter rookt hij alleen thuis. Hij kan het ook niet begrijpen dat iemand het fijn vind op de fiets of op een terras te roken…

  Tja rokers…

 • Reageer Mai 07/07/2013

  Hier zo’n zeikerd! Nee hoor, valt wel mee. 😉 Ik rook zelf niet, nooit gedaan. Ik vind het wel erg vies wanneer anderen dat doen en de rook vliegt mijn kant op. Ik zeg er niets van, want het is inderdaad ieder zijn eigen keuze om wel of niet te roken. Voor mij is het een kleine moeite om even ergens anders te staan. Tegenwoordig is het zo dat waar ik ga of sta, mijn zoontje er bij is en mocht er dan zo’n rook situatie zich voordoen waarbij mijn zoontje het inademt… dan zeg ik er wel wat van. Want dan is het schadelijk voor een ander dan de roker, mijn kind.

 • Reageer Sas 07/07/2013

  Nog nooit gerookt en ben niet van plan te beginnen.

 • Reageer Marah 08/07/2013

  Ik heb nooit gerookt, maar mijn moeder is wel cold turkey gestopt. Van de een op de andere dag en nooit meer terug gekeken. Inmiddels is dat al zo’n 10 jaar geleden.

  Wat het ziekenhuis betreft ligt het ook aan de situatie denk ik. Iemand die hoe dan ook nog maar een paar weken heeft en daar rustig van wordt, kan ik nog enigszins begrijpen.

  Aan de andere kant, mijn tante kwam in het ziekenhuis te liggen met compleet kapotgerookte longen en kreeg te horen dat ze NU. DIRECT. moest stoppen anders zou het niet lang meer duren. Dat deed ze niet, rookte vrolijk door en vroeg het bezoek om sigaretten te halen. Ze is twee jaar geleden, anderhalf jaar na de ziekenhuisopname, overleden. Daar kan ik me stiekem wel erg boos om maken, zeker aangezien ze nog iedere dag gemist wordt.

 • Laat een reactie achter