Compliment

30/08/2013 - 11 reacties

compliment

Van iemand moet ik mezelf elke dag een complimentje geven.
Dat hoeft niet al te groot, zei ze. Bijvoorbeeld ‘vandaag heb ik de kattenbak opgeruimd” of “ik ben uit bed gekomen”.

Okidoki, dacht ik. Doen we even.

Ik zag haar een week later weer. Of ik het ook echt had gedaan, vroeg ze
“Eh nou, dat weekend nadat ik je sprak, maar ehh..verder niet nee”.

De waarheid is dat ik echt was vergeten om mezelf een complimentje te geven. Gewoon totaal niet aan gedacht.

Had je er echt niet aan gedacht, vroeg ze toen. “Of had je misschien gedacht dat het niet nodig was, want wat voor complimentjes kun jij jezelf nou geven, toch?”

Ik was even stil.

Wat heb je gisteren gedaan, vroeg ze toen. Was er gisteren misschien iets waar je jezelf een compliment voor kon geven?

Ik dacht even na. Gisteren..gisteren..wat deed ik toen? Ik ging werken. Ik ging kleine A. op halen van de creche. Ik had gekookt. Samen met kleine A. nog gelegen op bed. Met LOML ’s avonds de stad in gegaan, dat was wel leuk..ehh even denken..

Het hoeft niet iets groots he, zei ze.

Ik wist het echt niet. Moest ik mezelf nou serieus een compliment geven omdat ik ging werken? Of ging koken?

“Ik ehh, nou ja..even denken…nou op werk heb ik mijn taken aan 1 stuk afgehandeld, in plaats van continue op het internet te loeren. Dat vond ik wel goed van mezelf, denk ik”.

 “Denk je?”

“Ja, nou ja. Dat is toch eigenlijk heel normaal? Om gewoon aan 1 stukj je taken af te werken? Moet ik mezelf nou een schouderklopje geven voor iets wat ik jusit gewoon hoor te doen. Ik hoor juist niet op internet te loeren, dan moet ik mezelf daar toch geen compliment voor geven?”

“Maar je doet het wel. Zoals waarschijnlijk zoveel mensen. Eventjes op internet surfen, eventjes op een website, een webshop, een blog, en voor je het weet ben je een half uur verder en heb je nog niets gedaan. Maar dat heb je dus niet gedaan gisteren. Je bent gewoon aan het werk gebleven. Dat is toch een compliment waard?”

“Ja. Tja. Nu je het zegt”.

“Jij denkt meteen aan Oprah-achtige dingen. Moeder Theresa formaat. Maar dat hoeft een helemaal niet. Voor iets heel kleins mag jij jezelf best een complimentje geven hoor”

 Vandaag maakte ik toch een ontbijtje voor mezelf [/compliment]

Vorige post Volgende post

11 reacties

 • Reageer Food Love and Happiness 30/08/2013

  haha moeder Theresa formaat… leuk stuk dit, goed om hier eens bij stil te staan. Ik heb nog niet zo heel veel gedaan vandaag, maar mijn complimentjes (ja al meerdere) zijn:
  ik heb een licht, gezond ontbijtje voor mezelf gemaakt, ik heb de afwas gedaan voordat dit te grote proporties aannam en ik heb even iemand gebeld die er nogal doorheen zit, om even te kletsen en kijken hoe het gaat 🙂

 • Reageer manja 30/08/2013

  Toen ik een tijdje niet goed in mn vel zat heb ik een ‘witboek’ bijgehouden. Een dagboekje waar je elke dag iets positiefs in moet schrijven. Ook heb ik mezelf een spreuk gegeven, soort van goed gedaan!!! of Jeeeeej! (weet eerlijk gezegd niet meer wat het was) en telkens als ik iets goed gedaan had moest ik dat zeggen in mezelf (of hardop). Het ging erom dat je weer positieve dingen in je leven brengt. In het begin was het moeilijk, maar op een gegeven moment best leuk, zat mezelf de hele tijd complimentjes te geven 😀

  En pas zag ik iemand op instagram en die schreef voor 40dagen elke dag 3 dingen waar ze dankbaar voor was van die dag, en niks mocht overeenkomen, dus niet elke dag dankbaar zijn dat je een dak boven je hoofd hebt. Vond ik ook wel mooi 🙂

 • Reageer Wendy 30/08/2013

  Ik zeg vaak tegen mezelf dat ik ook eens wat vaker bij de kleine dingen stil moest staan. Vaker een complimentje voor mezelf, vaker genieten van kleine geluksmomentjes. Maar het daadwerkelijk doen, dat blijkt toch vaak lastig. Terwijl dat zulke onzin is.

 • Reageer Femke 30/08/2013

  En kun je er weer eentje toevoegen, komt-ie:

  Vandaag heb je weer een heel leuk stukje geschreven!

  Ik meen het. Goed om bij stil te staan dat kleine dingetjes ook een compliment waard zijn.

 • Reageer T 30/08/2013

  Ooh Des, dat heb je weer leuk gedaan.

 • Reageer Anouk 30/08/2013

  Wat een wijze vriendin. Wauw.
  Herken mezelf ook erg aan je reactie.

 • Reageer Sam 31/08/2013

  Mooi stukje, heel fijn om ook dit soort dingen te lezen. Dat je echt bent en zo goed kan schrijven. Dapper! (Compliment)

 • Reageer Sas 01/09/2013

  Ik vergeet dat ook altijd, mezelf complimentjes geven. Toch maar eens gaan doen.

 • Reageer Marieke 01/09/2013

  Dit is zo goed. Heel veel dingen lijken alsmaar vanzelfsprekend, maar waarom zou je er niet even bij stil staan! Goede tip om jezelf wat meer te leren waarderen. Ik ga het proberen!

 • Reageer ais 02/09/2013

  Compliment aan mijzelf dat ik vorige week vrijdag e i n d e l i j k mijn paspoort heb verlengd. Eindelijk. 50€ lichter maar de klus is geklaard.

  Ik heb je plaatje van complimentjes net – stiekem op wurrk want ik werk niet aan één stuk door – uitgeprint en die gaat in mijn lijst van lijstjes&foto’s aan de muur. Of aan mn deur, voor als mn vrinden vertrekken en een compliment nodig hebben.

 • Reageer Lezenswaardig | Het beste van September | ..::Horstinkistan::.. 01/10/2013

  […] Compliment ~Des geeft zichzelf een compliment. […]

 • Laat een reactie achter