Dagboekjes

14/08/2013 - 17 reacties

image

Mijn moeder bewaart alles.
Alles.
Nee maar echt.
Alles.

Ze kan niets weggooien. Als mijn zusje en ik iets weggooien vinden we het 9 van de 10 keer terug bij haar thuis.
Laatst ging ik mijn kasten uitruimen. Alle troep heb ik in vuilniszakken gedaan. Mijn ouders waren erbij.
“Hou haar in de gaten”, zei ik tegen mijn pa. “Want ze neemt alles weer mee”.

Mijn vader is helemaal geen bewaarder.
In tegendeel juist, die vindt alles snel “troep”, en gooit ales weg.
Als mijn ouders vroeger de zolder gingen opruimen ging ik ook altijd snel naar buiten.
Komt geheid ruzie van.
Mijn vader: dit moet weg.
Mijn moeder: nee.
Mijn vader: jawel.
Mijn moeder: nee.
Mijn vader: waar ga je het voor gebruiken dan?
Mijn moeder: ik wil dit gewoon houden.
Mijn vader: nee.
Mijn moeder: jawel.
Mijn vader: NEE.
Mijn moeder: JAWEL.
En zo gaat dat de hele zondag door, maar dan tien keer harder.

Het is maar goed dat mijn pa er is om een beetje tegenwicht te brengen, anders kon ik mijn moeder zo aanmelden voor “Mijn leven in puin”, vrees ik.

Tot ik dus laatst weer eens bij mijn ouders was. Bovenop de kast in de hal zag ik een vaasje. In het vaasje zaten bloemen. Papieren bloemen. Een oranje papier om een wc rolletje gewikkeld. “Voor mama”, stond erop. Een oerlelijk moederdagkadootje zoals het hoort, maar mijn moeder heeft het bewaard.

Vorige week hadden mijn ouders weer een opruimwoede. De hele zolder gingen ze opruimen. En wat blijkt: echt alles heeft mijn moeder bewaard. Mijn lievelingspop (Laura, vet eng ding nu), rompertjes, en zelfs oldschool speelgoed. Speelgoed die nu leuk voor kleine A. is. Ze had zelfs de kaartjes bewaard die mensen hadden gestuurd toen ik geboren werd.
Het vintage gevoel straaalt ervanaf.
image

Afgelopen weekend was ik er. “Kom maar mee naar boven”, zei mijn moeder. En tussen alle troep vond ik daar mijn dagboeken. Al mijn dagboeken die ik heb geschreven. Ik was alweer vergeten dat ik zoveel geschreven had, maar mijn moeder had alles bewaard.
Ik weet nog dat ik ergens een foto zag van iemand die al haar dagboekjes nog had. En dat ik toen dacht “oh, ik wou dat ik dat ook had”. Nu blijk ik ook gewoon zoiets te hebben.

Alle dagboekjes heb ik naar huis genomen. De hele avond heb ik me zoet gehouden met de stukjes die ik toen schreef.

“En jullie pesten mij altijd dat ik alles bewaar”, zei mijn moeder.
Dat ga ik niet meer doen, beloof ik hierbij plechtig.

Vorige post Volgende post

17 reacties

 • Reageer Kinga 14/08/2013

  Ah wat leuk! Had mijn moeder maar zo veel bewaard: ik heb alleen mijn oude knuffels en één halfgevuld dagboek nog, helaas..

 • Reageer Aïsha 14/08/2013

  Oooh wat super leuk!!! Ik wou dat mijn moeder dat had gedaan. Sommige dingetjes zijn bewaard, maar mocht stiekem wel meer zijn.

  Nu weet ik wel dat ik dingen voor Aid ga bewaren. Zo leuk voor later!

 • Reageer Marcella 14/08/2013

  Wat leuk zeg dag je al je dagboeken terug vond! Die liggen bij mij op zolder, ook maar weer es opzoeken. Die kaartjes die na mijn geboorte gestuurd werden zitten in mijn babyboek. Nu je dit zo schrijft heb ik veel zin om die ook weer door te bladeren. Leuke nostalgie!

 • Reageer Anke 14/08/2013

  Joh wat leuk! Ik weet eigenlijk niet wat mijn ouders van mij nog bewaard hebben, maar ik weet wel dat ik ergens nog oude poeziealbums heb liggen. Altijd leuk om zulke dingen eens in de zoveel tijd eens in te zien 🙂

 • Reageer Danique 14/08/2013

  O, dat is wel heel gaaf om weer tegen te komen! Vooral als je helemaal niet wist dat het bewaard was. Leuk!

 • Reageer Aline 14/08/2013

  Oooohhh die geboortekaartjes, zo tof! En zo leuk dat je al je dagboeken nog kunt lezen. Ik heb vroegah ook wat dagboeken gehad maar heb nu spijt dat ik niet zoveel heb geschreven. Ben wel benieuwd hoe ik als 12 jarig kind of als 16 jarige puber over ’t leven dacht.

 • Reageer Nicole 15/08/2013

  Gaaf die geboortekaartjes zeg, vind ze zelfs nog leuker dan die ze nu hebben!
  En bij ons hebben we niemand die zo van het bewaren is behalve mijn man dus.. alhoewel ik goed mn best doe om hem dingen te laten weggooien.. Mijn schoonvader daarentegen… poeh die heeft tzelfde als je moeder hihi.. Dan gooit mn schoonmoeder iets weg en vind ze het de dag erop opeens weer ergens in huis!

 • Reageer Food Love and Happiness 15/08/2013

  Wat een leuke post! En ik kan me de frustratie van je vader goed voorstellen, maar inderdaad: het is wel heel bijzonder om dit soort dingen nog te hebben =)

 • Reageer Femke 15/08/2013

  Hahahaha het gesprek tussen jouw ouders heb ik ook zo vaak moeten aanhoren bij mij thuis. 😛

  Maar wat een waardevolle spullen die je moeder bewaard heeft! Zo gaaf! Die dagboekjes, het moet fijn zijn om dat allemaal weer terug te lezen.

 • Reageer Wendy 15/08/2013

  Mijn moeder heeft alle geboortekaartjes ingeplakt in een plakboek. 🙂 En verder is ze ook heel erg ‘bewaarderig’. Ik veel minder en heb er eigenlijk nog nooit spijt van gehad.

 • Reageer Sylvia 16/08/2013

  Haha, ik heb net zo’n verzameldrang als je moeder 😉

 • Reageer Indira 16/08/2013

  Haha wat leuk! Heeft je moeder ze ook helemaal doorgespit? 😉

 • Reageer Sas 18/08/2013

  Mijn ouders hebben ook veel dingen bewaard. Toch leuk om te hebben..

 • Reageer sterrie 18/08/2013

  Oohhh, altijd leuk om dingen van jezelf van vroeger terug te zien/lezen. Dus achteraf maar goed dag je moeder alles heeft bewaard, hahahaha! Ben je zelf ook zo bewaarderig?

 • Reageer Marieke 18/08/2013

  Ohh wat een geweldige, onbetaalbare schatten zijn dat! Moet geweldig zijn om terug te lezen.

 • Reageer Ikram 18/08/2013

  Ach wat lief! 🙂

 • Reageer Lezenswaardig | Het beste van augustus | ..::Horstinkistan::.. 01/09/2013

  […] Dagboekjes ~Des’ moeder bewaart spullen. Voor het eerst in haar leven is Des daar blij mee. […]

 • Laat een reactie achter