Een heel gelukkig zalig suikerfeest gewenst&vrede op aarde!

08/08/2013 - 10 reacties

image

Vandaag is het suikerfeest.
Idul Fitre. Of hoe wij Indonesiers het dan zeggen: Selamat Idul Fitri!

Zoals elk jaar is het tot op het laatste moment afwachten wanneer suikerfeest precies is.
Er wordt gekeken naar de stand van de maan, en je mag niet meer dan 30 dagen vasten (maar wel 29 bijvoorbeeld).
Het had dus gekund dat morgen pas suikerfeest is.

Op het laatste moment is het dus pas duidelijk. Dat beslissen ze ergens in Saudie Arabie, denk ik. Vervolgens wordt er een telefoontje gepleegd. Ik vermoed naar een oud omaatje die iedereen kent. En die belt dan iedereen op; om te vertellen wanneer het suikerfeest is. En die vertellen het ook weer verder. En zo komt het uiteindelijk in Nederland. Mijn schoonmoeder krijgt het van haarfamilie te horen, wij krijgen het van familie in Indonesie te horen, enz enz.
En ouderwetse telefoonboom-manier dus.

Dit jaar heb ik, zoals vorig jaar, niet meegedaan met het vasten. Ik vind het best jammer. En LOML ook. LOML kan niet zo goed alleen vasten. Hij vind het leuker om overdag met mij te mailen, de hele dag door, wat we ’s avonds gaan eten.
Dan krijg ik rond 11 uur ’s ochtend een mail “ik heb zo’n in baklava!”. Of “zullen we vanavond guacemole maken!!”.

Hij vindt het dit jaar wat saai, met mij. En eerlijk gezegd: ik ook wel. Want dat ’s nachts opstaan heeft toch wel wat. En als die eerste slok warme thee als je de hele dag niet hebt gegeten; ook dat heb ik gemist.

Hierdoor heeft suikerfeest nu een heel ander gevoel bij mij . Terwijl ik altijd zulke mooie herinneringen heb aan suikerfeesten. Vrij van school, nieuwe kleren, geld krijgen van ooms en tantes, naar de moskee in Amsterdam, en ’s nachts knikkebollend aan tafel. Ik hoop dat ook mee te geven aan kleine A.

Om het suikerfeest gevoel een beetje aan te wakkeren heb ik daarom maar koekjes gemaakt. Suikervrije koekjes voor suikerfeest; alleen ik kan dat.
En omdat kleine A. al wat rozijntjes, spekjes en een lego blokje heeft gekregen van zijn “klasgenoten” van de creche, ben ik ook de kwaadste niet.
Koekjes in een boterhamzakje, briefje en een blauw lintje erom heen.

Zo’s soccer mom word ik dus.

 

Vorige post Volgende post

10 reacties

 • Reageer Mieke 08/08/2013

  Kan me voorstellen dat samen vasten leuker is dan alleen. En dat je het ook kan missen.
  Fijn suikerfeest!

 • Reageer amine 08/08/2013

  Fijn suikerfeest over het beslissen wanneer het suikerfeest is. Turken doen berekenen het maar de rest kijken naar de maan als de nieuwe maan daar is beslist de hoogste islam organisatie van het land dat het de dag nadien bayram of eid is. Turkije Belgie Nederland SA etc hebben vandaag al suikerfeest maar naar verluid zou het in marokko pas morgen zijn

 • Reageer T 08/08/2013

  jij ook een fijn suikerfeest Des. Vroeger dacht ik ook dat het door een wijze oma werd besloten 😀

  Enne wel fijn dat we het mogen vieren zonder te vasten. HA

 • Reageer Laura - what about her 08/08/2013

  Ik vind jou geweldig. Fijn suikerfeest! Ik wil ook lekkere hapjes.

 • Reageer Anke 08/08/2013

  Selamat Idul Fitri! Hoop dat de koekjes gesmaakt hebben 🙂

 • Reageer manja 08/08/2013

  Fijn suikerfeest en super leuk dat je van die zakjes hebt gemaakt (vooral met de suikervrije koekjes voor het suikerfeest)!

 • Reageer Tess 09/08/2013

  Eid Mubarak!

 • Reageer Marcella 11/08/2013

  Lekkere dingen heb je gebakken! En wat leuk dat je A wat mee gaf. Doe je volgend jaar weer mee?

 • Reageer Lisa 11/08/2013

  Dan wordt het volgend jaar vast extra fijn! 🙂

 • Reageer Femke 11/08/2013

  Hee wat een leuk initiatief, van de koekjes op de creche!

  Het lijkt me een heel speciale tijd, het vasten met daarna het feest. Ik zou het graag eens meedoen, en meemaken. Het lijkt me zwaar maar bijzonder. Dit jaar leek het me wel heel zwaar met dit weer trouwens. Veel respect voor iedereen die heeft meegedaan. 🙂 Fijn suikerfeest!

  (Ik weet het, dat was eigenlijk drie dagen geleden dus, maar ik wilde het toch nog gezegd hebben.)

 • Laat een reactie achter