Linkedin, hoe kom ik hierin???

17/10/2013 - 19 reacties

blog2

Ook bij het bedrijf waar ik werk wordt er flink bezuinigd. Mijn afdeling gaat vanaf april 2014 helemaal weg, dus kregen we gisteren een solliciatieworkshop.

Ik dacht van te voren: dikke prima. Ik weet toch al alles. Dat is vaak zo bij mij. Dat ik denk: ik weet het toch al.
Ik denk dan bijvoorbeeld: oh 10 kilometer hardlopen, kan ik al, dikke prima, en ik kom dan bekaf thuis. Of  “oh maaltijdje kopen voor 10 man, joh makkie”, en dan alles mislukt, dat soort dingen.
Ik dacht dus ook over solliciteren; cvtje, briefje, telefoontje, gaat helemaal goed komen.

Nou dat solliciteren schijnt dus tegenwoordig een vak apart te zijn.

Ik had mijn cv nog opgepimpt met lijntjes en een blauw lettertype en een lekker hip design enzo, maar das niet genoeg. Er moet ook een pasfoto bij, schijnt. Want dan kunnen potentiele werkgevers of “recruiters” zien “wie de persoon achter het cv is”.
Ja, en alle mooie mensen worden natuurlijk aangenomen, duh.

Een cv is ook niet meer een papiertje met een opsomming wat je allemaal gedaan hebt. Nee nee, een opsomming is sowieso een no-no, zo heb ik geleerd bij de workshop. Je moet nu ook op je cv schrijven wat je profiel is.
Wie ben jij, waar sta je voor, wat zijn je waarden, je kenmerken, en nu komt het…wat is je “passie”?
Personal Branding, noemen ze dat.  En graag in 1 of 2 zinnen want je cv maar max 2 pagina’s zijn.

Geen opsomming dus en alsjeblieft niet dat je “flexibel, stressbestendig of allround” bent, want dat is iedereen. Je moet er dus UITSPRINGEN, uit die stapel van 500 brieven die binnenkomen bij een vacature. 
En social media natuurlijk. Daar staan tegenwoordig alle vacatures op.

Maar het belangrijkste, naast het NIET OPSOMMEN EN PERSONAL BRANDING is dus Linkedin.

Linkedin, het was het enige wat ik nog niet had. Ik zag er eerlijk gezegd niet echt de meerwaarde in. Het zou vast het zoveelste tooltje zijn waar je iets mee kan, maar wat we uiteindelijk gewoon gaan gebruiken om mensen te bespioneren.

Maar nee dus. Het schijnt echt te moeten. Dus maakte ik gisteren een profiel aan, uploade een foto en..
nou ja. Dat was het eigenlijk.

Ik snap er namelijk niets van. Helemaal niets. Ik heb geen idee wat een connectie is, hoe ik hier werk kan vinden, waar de vacatures zijn en tot overmaat van ramp heb ik kennelijk gisteren IE-DE-REEN een email gestuurd met het verzoek mijn profiel te linken (??). Ik kreeg zelf een email van een onbekende met de vraag waarom ik haar een mail had gestuurd want ze linkt niet zomaar iemand profiel namelijk.
“Ik weet het ook niet, ik moet het een en ander nog uitzoeken”, antwoordde ik terug.

Kortom, ik voel me net een oude oma die net Facebook ontdekt.
Hulp is hier nodig, lieverds.
Hoe werkt dit, wat zijn connecties, waar vind ik de vacatures enz?
Ik heb namelijk nu onder het kopje “vaardigheden” staan dat ik een uitmuntende risotto kan maken, en dat kan niet de bedoeling van Linkedin zijn, lijkt mij.

 

Vorige post Volgende post

19 reacties

 • Reageer Maris 17/10/2013

  O ik heb echt een schijtshekel aan Linkedin. Kreeg steeds maar allemaal mailtjes. Had al honderd keer alles uitgevinkt dat er was en bleef doodgespamd worden. Heb het uiteindelijk verwijderd. Werd er gek van. Succes ermee!

 • Reageer Laura 17/10/2013

  Leuk stukje, ik ben precies met dit onderwerp bezig voor mijn afstuderen… zou ik dit eventueel mogen gebruiken?

  Groetjes, Laura

  • Reageer Des 17/10/2013

   Dank voor het compliment :). Ehh waarvoor precies? Je mag het best gebruiken maar wel met mijn volledige naam en link van mijn blog erbij 🙂

 • Reageer Eva 17/10/2013

  Ik had een dusdanig mooi CV ooit (twee jaar terug) dat ik vanwege de uitstraling en mijn ‘huisstijl’ ben uitgenodigd op gesprek. Eenmaal daar bleek dat ze gewoon wilden weten hoe ik het allemaal had gedaan en of ik er cursus in had gevolgd. Oh nee, plek hadden ze niet voor me.. Ze wilden graag weten wie ik was en waarom het er zo uitzag.
  Ik ben nog steeds boos als ik eraan terug denk. Miljoen reiskosten en toen een rekenmachientje als bedankje omdat ik langs was gekomen.

  En LinkedIn.. sja. Ik zie de meerwaarde er ook niet van maar doe wel lekker mee. Het schijnt wel SU-PER handig te zijn, maar dat zou solliciteren via Twitter ook steeds meer zijn.

  Oh en jeetje wat stom van die bezuinigingen! Wel fijn opzich wel dat dat niet zo plots komt, maar dat het wel dan volgend jaar april is. Maar stom blijft het.

 • Reageer sterrie 17/10/2013

  Wat grappig dat je hier een stukje over schrijft. Toevallig dacht ik van de week: Misschien moet ik ook eens dat Linkedln aanmaken, aangezien ik nog druk aan het solliciteren ben en dit niet wil lukken (ik begrijp nu: het ligt aan m’n ‘ouderwetse’ CV… ?). Maar op een of andere manier lokte het me toch niet zo.. Ik geloof dat ik een beetje erg old-fashion ben wat betreft solliciteren, hahahaha!

  Wat stom dat de afdeling waar je werkt helemaal weg gaat. Dus nu moet je weer op zoek naar werk.. Good luck!!

 • Reageer Femke 17/10/2013

  Ik probeer altijd een waanzinnig leuke brief te schrijven en mijn C.V. zo op te pimpen zodat het helemaal niet opvalt dat ik niet weet wat LinkedIn is. Volgens mij heb ik er wel eentje. Maar ik snap er geen hol van. Ik lees dus even met je mee voor eventuele tips.

  Hee en wat naar van die bezuinigingen trouwens! Succes met de sollicitaties!

 • Reageer Sigrid 17/10/2013

  oh ik snap linkedin ook niet 🙁 de site is dan ook heel erg slecht. Je kunt je aanmelden bij groepen, dat weet ik wel, en dat schijnt heel nuttig te zijn. En ik denk dat daar de vacatures ook staan :’) (maar ik weet het dus niet)

  Ik heb gister een normaal verzoek van je gekregen hoor Des! Was niks vreemds aan, gewoon een verzoek om connectie ;)!

  ik zie dat je al van alles hebt ingevuld dus het komt vast helemaal goed!

  PS: Spreek je echt (een beetje) Fries?

 • Reageer Anne 17/10/2013

  Oh LinkedIn… Zo naarlingerig. Ik vind het maar irritant, maar weet inmiddels uit ervaring dat het op zakelijk gebied wel handig kan zijn. Vooral als je ook competenties invult en vervolgens mensen met wie je hebt gewerkt vraagt je te ‘endorsen’ voor je competenties. Het kost even tijd, maar uiteindelijk kom je er vast achter hoe het werkt. Eigenlijk is het ook gewoon je CV overtypen met wat extra dingen er bij, omdat die 2 kantjes stiekem ineens verdwenen zijn op LinkedIn en het allemaal uitgebreider kan 🙂

 • Reageer Sophie 17/10/2013

  LinkedIn is vooral heel handig voor recruiters omdat ze zo snel geschikte profielen kunnen scannen. Mijn vriend krijgt als technicus nog steeds iedere maand verzoeken via LinkedIn omdat hij zo gewild is qua beroep.

  Verder ken ik maar weinig mensen die een baan via LinkedIn hebben gevonden maar het is wel goed om een link naar je LinkedIn op je cv te zetten; je kunt dan op LinkedIn makkelijk linken naar publicaties en dergelijke en bijvoorbeeld de inhoud van je scriptie/onderzoek uitgebreider beschrijven. Dat hoef je dan niet op je cv te doen zodat je die korter kunt houden.

  Verder kun je lid worden van groepen met vacatures en tips maar wel verstandig om het kaf van het koren te scheiden: veel groepen bestaan namelijk uit nogal verzuurde freelancers/werklozen die klaagdiscussies starten waar je niets aan hebt.

 • Reageer Miss Moneypenny 17/10/2013

  LinkedIn, lieve help. Ik heb het ook ooit aangemaakt tijdens een zeldzame oprisping van sociale vaardigheden. Ik klik ook vrolijk op iedereen die me uitnodigt (welkom, Des!) maar ik snap er ook geen flikker van. Ik wil niet eens een baan vinden via LinkedIn en ik heb er nog nooit een vacature zien staan. Maar dat laatste kan ook komen omdat ik er nooit kom.

  Enfin, veel succes maar ik kan je helaas niet helpen. 😉

  En toevallig is risotto wel een eerste levensbehoefte en ook geen ‘flexibel, stressbestendig en allround'(what happend to ‘spontaan’ trouwens?) dus ik vind dat je die gewoon moet laten staan. Bijvoorbeeld onder het kopje ‘pré’ of ‘affiniteit met’.

  Succes!

 • Reageer Marieke 17/10/2013

  Ik hou niet van al die opschmuk. Ik heb nog een standaard CV, gewoon zwart-wit in Word, alles onder elkaar opgesomd. En heb nog nooit zonder baan gezeten. *afklopt* Gewoon een enthousiaste, op de vacature afgestemde brief erbij en je komt al een heel eind. Mits je de juiste ervaring en/of opleiding hebt natuurlijk…

  En LinkedIn, tsja.. Heb het wel en accepteer iedereen die ik enigszins ken, maar heb er ook nog nooit wat mee gedaan, haha. Kan je niet vertellen waar de banen staan!

 • Reageer Food Love and Happiness 17/10/2013

  hahaha ik zag je skills vandaag voorbij komen ja;) Het is inderdaad echt een zakelijk iets, waar je dus ook echt je zakelijke connecties toevoegt die je anders op FB bijvoorbeeld niet zou toevoegen.
  Belangrijk is om je profiel zo uitgewerkt mogelijk te hebben. Voeg de functies die je gedaan hebt toe, zeker de meest recente en natuurlijk de functies die het meest relevant zijn. Je kunt bedrijfsnamen, begin en einddata en alles invullen. Omschrijf ook vooral wát je er gedaan hebt, en wanneer je directe collega’s als connectie hebt, kun je een verzoek doen of zou jou willen ‘endorsen’, dat wil zeggen: omschrijven waarom jij goed bent in die specifieke werkzaamheden binnen die functie. Op het moment dat je dan moet solliciteren, is je profiel ook up to date. Solliciteren wordt inderdaad steeds lastiger en vacatures verneem je toch het beste via via. Op de homepagina zie je bijv. statussen van mensen, waar bijv. ook vacatures voorbij komen… heel verhaal van mij, hoop dat het iets helpt!

 • Reageer tam 17/10/2013

  hihih heb je gespot op linkedin. I know, waar is het voor nodig?! Toch hebben mensen mij al opgespoord en aanbiedingen gedaan, moet je na gaan, een docent. Helaas moest ik dan naar de andere kant van NL verhuizen of op en neer reizen. Beide zie ik nog niet zitten.
  Hihihi en ze kunnen mij tegelijk googlen, maar ik weet niet of ik puntje bij paaltje mijn profiel dan nog openbaar gooi, ik heb toch kenmerkende uiterlijke vaardigheden whahahha

 • Reageer Joëlle 17/10/2013

  Voor mij is het gewoon een manier om mijn cv online te hebben staan. En mensen kunnen je inderdaad endorsen, of aanbevelingen voor je schrijven. Ik ben wel eens gebeld door een recruiter of ik wilde solliciteren op een baan, gewoon omdat de zoekwoorden waarop ze had gezocht allemaal in mijn profiel stonden en het ze wel wat leek. Volgens mij is dat het sowieso een beetje bij LinkedIn: het is geen plek waar je vacatures vindt en op vacatures reageert, maar waar headhunters en recruiters jou vinden. Bedenk dus op welke keywords zo’n recruiter zou zoeken en zorg dat je daarvan zoveel mogelijk in de omschrijving van je functies stopt. En probeer te regelen dat mensen recommendations voor je schrijven, nu het nog kan (ben ik zelf ook slecht in, vooral het na twee jaar nog eens contact opnemen met iemand of ze een slijmverhaal voor me willen schrijven).

 • Reageer Aline 17/10/2013

  Hahahahah Thomas riep gister al HUH HOEZO VOEGT DES MIJ TOE OP LINKEDIN?

 • Reageer manja 17/10/2013

  Ik snap er ook niks van. Ik heb een profiel, met wat mensen geconnect en uiteindelijk met bijna heel mijn afdeling geconnect zelfs de artsen (die ik nooit spreek) en ik heb ze ook niet gevraagd, zij mij, gewoon voor het netwerken denk ik.

 • Reageer Sas 18/10/2013

  Ik vind het ook een stom iets hoor dat Linkedin, ligt niet aan jou 😉

 • Reageer Marcella 18/10/2013

  Ik heb je geaccepteerd op LinkedIn en je profiel ziet er al goed uit hoor. En die banen, die vind je daar niet echt. De meeste opties die ik aangeboden krijg zijn in de Randstad, heb ik dus weinig aan. Wel goed dat je zo’n training krijgt van je werkgever, heb je vast veel aan. Succes, hopelijk vind je snel een leuke baan! Ik zoek met je mee, m’n tijdelijke contract word niet omgezet in vast denk ik zo 😉

 • Reageer LNNK 19/10/2013

  Pff ik heb ene Linkedin-profiel, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ik kan je ook niet echt helpen dus. Ik had je al wel gevonden op Linkedin, dat dan weer wel 😉

 • Laat een reactie achter