Oordelen

01/11/2013 - 12 reacties

rompertje

Bovenstaand rompertje vond ik op mijn allergeliefde Pinterest.
Er waren dagen dat ik dacht; nu trek ik kleine A. dit rompertje aan en draagt hij het dag en nacht.
Ik bedoel; die meningen die ik kreeg toen ik zwanger was kon ik nog maar net handelen, maar toen kleine A. eenmaal werd geboren….
Krieb-bels.

Dus ik dacht daar ook aan als andere moeders sprak. Als ik tenslotte zo kriebel werd van dat ongevraagde advies, zouden anderen dat vast ook hebben. En bovendien is het gewoon onbeschoft, want hallo: een moeder kan zelf wel heel goed beslissen wat wel of niet goed is voor het kind.
Nee jongens, ik, Des, zou zeker niet zo’n oordelende moeder worden.

Tot ik van de week door Instagram scrolde. Ik zag een foto van Fatmumslim (u weet wel, van #fmsphotoaday) waarin ze haar kleine droeg in een Baby Bjorn*.
Ik liet een comment achter “please dont tell me that’s a Baby Bjorn?”.

Ik werd meteen terechtgesteld. “It frustrates me at how judgmental some people are”, was 1 van de comments. En “come on ladies, not cool”.

Ik schaamde me. En terecht.

Voordat ik moeder was had ik zeker een mening over het moederschap. Dit stukje over thuismoeders bijvoorbeeld (“babies slapen toch alleen maar?” KARMA BITES ME IN ME ASS). Of dit stukje over tante E die alleen maar over haar kinderen praat. Of dit stukje, over die moeder die haar kinderen niet onder controle had.

 Begrijp me niet verkeerd, ik heb nog steeds mijn eigen mening over bovenstaande stukjes. En dat mag ook best, lijkt mij, we leven tenslotte in een vrij land.

Ik kan me nu als moeder-zijnde echter zoveel beter inleven. Als een moeder thuis wilt blijven omdat ze voor haar kinderen wilt zorgen; wie ben ik om daar wat over te zeggen?  Als iemand alleen over haar kinderen wilt praten kan ik dat natuurlijk irritant vinden, maar zet ik zelf niet bijna elke dag een foto van kleine A. op instagram? En dat meisje in de trein; misschien is ze alleenstaand, en was ze die dag moe van het werken, moest ze haar huis nog schoonmaken, had haar date nog niet terug gesmst, en kon ze het gewoon even niet aan om haar kinderen rustig te houden.
Bij de draagpraat-groep gaf gisteren iemand de comment dat “niemand een Baby Bjorn aanschaft met de gedachte: ik ga mijn kind lekker laten bungelen. Ze schaffen het aan omdat  het ze fijn lijkt hun kindje dichtbij zich te dragen”. Dus wie was ik als moeder om Fatmumslim op haar “fout””  te wijzen?

“Who gives anyone the right to judge another mom. It’s a hard enough job without having judgements from others. We should only strive to uplift on another”- liet iemand achter bij de foto van Fatmumslim.

Ik zou er een voorbeeld aan moeten nemen. 

Hier een stukje waarom ik de Baby Bjorn minder goed vind.

 

Vorige post Volgende post

12 reacties

 • Reageer ais 01/11/2013

  knapwel hoor des,datje je eigen ‘mistake’ inziet en jezelf corrigeert. Dat je over je eigen ‘fout’nadenkt. Netjes van je ook <3

 • Reageer Sylvia 01/11/2013

  Dat rompertje blijft briljant 🙂 En ach, iedereen maakt fouten, toch?

 • Reageer Elise 01/11/2013

  Des, ik vind het echt zo knap dat jij ook over dit soort dingen kan bloggen! Ik vind het echt inspirerend om te lezen, ik hoop dat ik me ook ooit zo kwetsbaar durf op te stellen 🙂

 • Reageer Anne 01/11/2013

  Ok nu weet ik ineens wat over babydraagmethoden, alvast een voorbereiding op later, zullen we maar zeggen. En joh, iedereen komt er weleens achter dat ze zich beter anders hadden kunnen gedragen in bepaalde situaties. Wat Ais zegt, jij ziet het tenminste in. Maar stiekem… begrijp ik je punt wel, ik zou nu later ook kiezen voor een ergonomische drager 😉

 • Reageer Eva 01/11/2013

  Vind het al drie dikke complimenten waard dat je zelf inzag dat je toch beter niet zo had kunnen reageren. Veel mensen hebben dat niet eens door. Foutjes maken mag best, als je zelf inziet dat het de volgende keer beter moet/kan. Iets met een ezel en een steen.

 • Reageer Food Love and Happiness 01/11/2013

  Mooie quote aan het eind! Ik ben geen moeder, heb dus nog geen idee wat het inhoud, maar it’s a hard job dus respect voor alle mama’s 🙂

 • Reageer Maris 01/11/2013

  Mooie stukje meid. Tja, oordelen doen we allemaal. Ik probeer het ook minder te doen en mensen te laten.

 • Reageer Mieke 01/11/2013

  Mooi geschreven. Soms is een oordeel eruit voordat je er erg in hebt, zeker op social media. Wat maar weinig mensen doen is daarna terug komen op hun oordeel en hun excuses maken. Respect voor jou dus!

 • Reageer LNNK 02/11/2013

  Soms roep je iets voor je er over nagedacht hebt en het is goed om daar achteraf even bij stil te staan. Het maakt je menselijk..

 • Reageer Sas 03/11/2013

  Goed om even bij stil te staan inderdaad.

 • Reageer Natalina 03/11/2013

  Holy cow, ben gewoon maan-den niet op jou blog geweest. En niet omdat ik je niet meer leuk vind hoor, in tegendeel. But you know, life’s a busy bitch sometimes en heb zelf een paar maanden niet geblogd, ben net weer een week bezig! 😀

  Kom zeker weer vaker langs! Groet uit Oslo!

 • Reageer Kauthar 04/11/2013

  Mooi dat je hier zo open schrijft, zo is er ruimte voor dialoog en wederzijds begrip (ehum ;)). Want weet je Des, ik dacht vroeger dat zo’n draagdoek gewoon een hipster manier van je baby dragen was en dat zo’n ‘rugzakje’ ook prima zou zijn. Als ik door jou niet anders had geweten, dan had ik mijn kindje ooit misschien met alle liefde en naïviteit in zo’n rugzakje gedragen. Ik zou het dan erg waarderen als iemand mij erop zou wijzen dat het niet goed voor mijn kindje is, maar de manier waarop maakt veel uit, vooral omdat je dan geen idee hebt van de ‘foutheid’ van je keuze. Oordelen nee, oprecht adviseren vind ik ok. Graag zelfs.

 • Laat een reactie achter