Medium

30/12/2013 - 30 reacties

image

Ik wou, zoals elke blogger betaamd, een samenvatting schrijven over hoe 2013 was en hoe 2014 gaat worden, of in ieder geval, waarvan ik hoop dat het gaat worden, maar ik werd vanochtend wakker met iets anders in mijn hoofd.

En wat ik in mijn hoofd heb wil ik ook meteen opschrijven (oja; ik moet nog vuilniszakken kopen). Ik dacht vanochtend aan hoe middelmatig ik me soms voel. Middelmatig. Gewoon. Normaal. Je hebt bijvoorbeeld van die mensen die zoveel kunnen. Of die alles makkelijk afgaat. Of ergens een talent voor hebben. Ergens heel goed in zijn.

Ik niet.
Ik ben, en dat klinkt dramatischer dan het is, nergens goed in. Nu niet, als kind ook niet. Ik blonk niet uit in sport. Er is geen instrument wat ik kan spelen (zelfs luchtgitaar niet heel goed). Ik kan niet tekenen, niet heel goed koken, niet zingen (playbacken wel). En niets gaat bij mij vanzelf. Je hebt van die mensen die slapend een tentamen maken en daar dan een 8 voor halen. Ik heb altijd wekenlang moeten leren voor iets en dan haal ik met moeite een 6. Ik heb tegen iedereen gezegd dat ik ben afgestudeerd met een 8, maar dat is het niet. Bekentenis: het is een 6.
Volgens mij het laagste cijfer van de opleiding.

En nee, het gaat niet om cijfers, dat weet ik ook wel. Maar soms baal ik er zo van dat het altijd zo bij mij gaat. Ik krijg niet zomaar een baan, daar gaan tig sollicitaties (en teleurstellingen) aan vooraf. Ik klooi maar wat aan in het leven, ik doe maar wat;ik ben maar zozo. Ik heb geen wereldreis gemaakt, ik loop nog maar net 10 km, ik ben niet creatief.  Ik kan me helemaal pissig maken om mensen die wel een talent hebben en daar niets mee doen. Ik ken genoeg mensen in mijn omgeving waarvan ik weet dat ze mooi kunnen tekenen,  of die een stel hersens hebben waarmee ze makkelijk cum laude mee kunnen afstuderen. Maar ze doen er niets mee. Kwaad kan ik  dan worden want geef dat weggegooide talent dan maar aan mij (Eva Jinek zei eens in een interview dat haar vader zei dat mensen die niets met hun talent doen, de gevangenis in moeten. Dat hoeft ook weer niet van mij, maar ik snap zijn punt).

Nu ik dit zo opschrijf vraag ik mij oprecht af: is dit mijn ego die dit allemaal tegen mij zegt of is het gewoon een simpel feit? Des is middelmatig.
En als dat zo is, is dat dan erg? En als het niet erg is; waarom zijn er dan dagen dat ik dat dat me dwarszit, zo dwarszit dat ik boos kan worden op iedereen die wel een talent heeft?

Vanmiddag komt dan wel een stukje over hoe 2013 was (het was een goed jaar).
Ik ga nu een chocoladereep opeten.

edit:toeval? Kreeg op het moment dat ik dit stukje net online zette het liefste mailtje van een lezeres ever

Vorige post Volgende post

30 reacties

 • Reageer Vriendin R. 30/12/2013

  Jij begrijpt toch zelf wel dat je niet Middelmatig bent. Weet je waar jij goed in bent, perfect zelfs !!! Moeder zijn, liefde geven, KOKEN ECHT WEL, de beste vriendin zijn EVAH !!!!

 • Reageer Dionne 30/12/2013

  Ik heb ooit eens een stukje van dezelfde strekking geschreven, alleen vind ik niet dat mensen met talent er iets mee móeten doen.
  Want wat nou als je daar helemaal geen zin in hebt? Ik was op de middelbare school bijvoorbeeld heel goed in Engels, maar ik vond het een schijtvak. En wat als je nu ergens heel goed in bent, bijvoorbeeld wiskunde of andere enge dingen die ik niet begrijp, maar je wilt veel liever een talenstudie doen? Ook al ben je daar eigenlijk helemaal niet zo goed in. Nou ja ook best toch?
  En stel nou dat ik een supergoede seriemoordenaar zou zijn, dan betekent dat toch niet dat ik dat dan maar moet gaan worden? Talenten hoeven niet per se iets positiefs te zijn, maar goed, dat bedoel je hier natuurlijk niet.

  Anyhow. Ik ben ook erg middelmatig, en dat vind ik ook soms wel jammer. Maar ik kan niet kwaad worden om mensen die wel ergens goed in zijn en er niets of te weinig mee doen. Lekker zelf weten. Ik kan het alleen maar heel gaaf en stoer en knap vinden als mensen er wél wat mee doen. Of mensen die ook erg middelmatig zijn, maar zo keihard werken dat ze alsnog uitblinken en komen waar ze willen zijn. Daar zou ik eerder jaloers op zijn, want zelf zou ik dat nooit op kunnen brengen.

 • Reageer Anke 30/12/2013

  Je vergeet iets! Je hebt wel een talent: je kunt namelijk zó leuk schrijven dat ik inmiddels al jaren je stukjes lees, en met mij vele anderen ;). En dat is helemaal niet middelmatig.

 • Reageer Anne 30/12/2013

  Des, wat is dit nou. Ik denk dat dit je ego is ja. Eet maar snel een stuk chocola. Jij bent niet middelmatig. Je bent een van de beste en leukste schrijvers die ik ken. Serieus, geen grapjes of geslijm. Schrijven is sowieso jouw talent. En je hebt er vast veel meer(Dat zie je vast zelf ook al aan de reactie van vriendin R), maar door een computerscherm heen kan ik die natuurlijk niet zien. Daarbij, ik voel me vaak middelmatig. Zelfs beneden-middelmatig. Als een nietsnutje. Alle anderen hebben talenten en ik niet *huilen*. Maar dat doe ik maar af als een zeikerig ego. Wegstoppen die hap 🙂

 • Reageer Froukelien 30/12/2013

  Hallo zeg, als jij al middelmatig bent, wat ben ik dan wel niet?
  Je blogje is super herkenbaar, dat wel. Maar absoluut niet waar, natuurlijk.

 • Reageer Sylvia 30/12/2013

  Ik mag toch hopen dat je schrijven wel als een talent van jezelf ziet 😉 En ach, wat die punten, vele sollicitaties e.d. betreft: je hebt altijd hard moeten werken en neemt daardoor niet snel iets voor lief, schat ik zo. Daardoor waardeer je de dingen die je hebt dan ook meer en dat is dan weer een heel mooie eigenschap 😉

 • Reageer Jorinde 30/12/2013

  Lieve Des, wat herkenbaar. Een tip (niet dat je er om vraagt): vertrouw niet teveel op hoe je jezelf ziet. Dat is namelijk niet erg objectief. Ik voel me ook vaak middelmatig, en ik beloof je dat ik wel eens gedacht heb: had ik maar de discipline om hard te lopen of de humor om super grappige stukjes te schrijven. Dusss je snapt wat ik bedoel, het is een kwestie van perspectief 🙂
  Liefs, Jorinde

 • Reageer Osina 30/12/2013

  Dit is erg herkenbaar. Ik ben blij dat ik dat ik dit heb gelezen, want zo voel ik me momenteel ook. Ik studeer journalistiek en soms heb ik het idee dat ik niks kan (vergeleken met mijn medestudenten, voor een tentamen halen zij vaak een dikke voldoende, terwijl ik een dikke onvoldoende haal of nét een voldoende). Zoals je zegt kan ik ook geïrriteerd raken als mensen niks doen met hun talent. Argh!

  Ik vind trouwens dat je super leuk kan schrijven! Je hebt WEL TALENT 😉

 • Reageer Vera 30/12/2013

  Weet je waar ik jaloers op ben? Op jouw schrijftalent! Je schrijft herkenbaar en grappig en je weet wat dat betekent toch? NOOIT stoppen met bloggen of anders ’t gevang in ;-)!

 • Reageer Indira 30/12/2013

  Je hebt in ieder geval het talent om een hele hoop lezers te blijven interesseren! En dat moet wel 1 van de vele kleine dingetjes zijn waar jij super goed in bent. ’t Zijn de kleine dingen die het doen, toch?

 • Reageer tam 30/12/2013

  Heel herkenbaar Des! Hier ook iemand uit dezelfde range. Ik denk wel dat je ego spreekt omdat je vergelijkt, doet er niet toe, wanneer je dit door hebt gebeurd er altijd een klein wondertje.
  Je bent een super mens, je raakt mij met je blog en je bent lief, dat zijn ook talenten

 • Reageer theselfhelphipster 30/12/2013

  Jouw talent? Superleuk zijn. En OOK nog eens een fantastische schrijfster zijn, OOK NOG. En een supermama zijn. EN JE HEBT HET MOOISTE KIND TER WERELD GEMAAKT JA.

  (ofterwel, Des je bent de allermooiste medium mens die ik ooit gezien heb)

 • Reageer Sanne 30/12/2013

  Geen enkel middelmatig mens op de hele wereld kan zo leuk, grappig en ontroerend schrijven als jij, zoveel mensen zijn daar jaloers op!

 • Reageer Manja 30/12/2013

  Ik denk dat iedereen zich weleens kut voelt, denkt niks waard te zijn, niks toe te voegen aan de wereld. probeer niet te denken aan waar je niet goed in bent, maar denk aan de dingen waar je wel goed in bent.

  Schrijven bijvoorbeeld, je bent echt de leukste op het net! En ik kan niet wachten tot je boek er ooit is, maakt niet uit wanneer dat is, maar als dat er is, is dat het enige boek wat ik voor de lol zal lezen 😀

  En al heb ik je nog nooit ontmoet en gezien hoe je met kleine A omgaat, maar uit je verhalen komt wel naar voren dat hij zich geen lievere/betere etc moeder kan wensen!

  Dikke knuffel!

 • Reageer blauwesokken 30/12/2013

  Dit is dus Heel Erg Herkenbaar (vooral na een zeer nutteloze dag met niks doen terwijl ik zoveel plannen had maar ik ben daar allemaal dan weer niet zo goed in blabla)

  maar Des:
  1. Je kunt SUPERLEUK EN GOED schrijven!!!!
  2. je bent een SUPERMAMA!!!! Inclusief prachtkindje en een LOML
  3. je hebt een draagdoekEXPERT!!! (serieus, ik wil dat later ook, zulke mooie draagdoeken en vooral zulke mooie knopen leggen enzo)

  dus; talent!

 • Reageer amine 30/12/2013

  zeg miss en schrijven dan je bent volgens mij echt wel keigoed in schrijven

 • Reageer Marlous 30/12/2013

  Ha Des, ik ga bijna denkend at je zo’n onzeker 14 jarig pubermeisje bent wat haar Facebook vol gooit met selfies en vervolgens verklaard zo ontzettend lelijk te zijn. 😉

  Maar even zonder grappen, ik ken je gevoel. Ik hebd at ook wel eens. Maar vergeet niet dat iedereen wel talenten heeft! Voor jou voelt het alleen als normaal en daarom niet bijzonder. Maar jij kan bijvoorbeeld ontzettend leuk schrijven en weet daarmee een heleboel bezoekers naar je blog te trekken. Dat kan niet iedereen zeggen hoor! Daarnaast heb je een prachtkind op de wereld gezet en vorm je samen met je man ook nog eens een heel leuk gezinnetje. Hoeveel stellen gaan tegenwoordig uit elkaar? Dus, ook een schouderklopje waard.

  Daarnaast ben je een warm en lief mens, en weet ik dat je m’n blog leest ook al reageer je niet altijd (same here haha ;)), maar als je reageert is het altijd heel betrokken en lief. En dat is ook een talent want sinds ik bij starsucks werk ben ik er achter gekomen hoeveel stomme mensen er zijn.

  Dus. Wees trots op jezelf :-). Liefs en alvast een heel gelukkig 2014!

 • Reageer Laura 30/12/2013

  Ah :(. Jammer dat je je zo voelt. Maar ik denk dat iedereen dat wel eens heeft hoor.
  Ik denk dat het er een beetje bij hoort, net zoals mensen zich soms ook dikker/dommer/minder sociaal voelen dan andere keren en dan andere mensen.

  Ik ben zelf niet perse heel blij dat niet alles me makkelijk afgaat, maar ik denk wel dat het bijdraagt aan persoonlijkheid omdat ik weet hoe ik ergens voor moet werken. Als het dan lukt kan ik ook heel erg trots zijn. Ook denk ik dat als je ergens hard voor werkt dat je dan pas weet wat er nou echt belangrijk is.

  Ik begrijp je gevoel, maar het kan ook waardevol zijn om niet zo veel talent als anderen hebben te hebben.

  (Jij kan weer schrijven) (trut) (grapje)

  Groetjes Laura

 • Reageer Linda 30/12/2013

  Yo, Des, dat talent om leuke stukjes te schrijven heeft niet iedereen. Heel veel liefde voor je blog; ik word altijd blij als ik weer een nieuw bericht zie!

  En: het geeft waarschijnlijk veel meer voldoening als je iets behaalt waarvoor je hard hebt gewerkt. Dankzij een goede portie hersenen studeerde ik makkelijk af, maar daardoor was ik er ook niet trots op. Jij hebt het allemaal zelf bereikt. Go you!

 • Reageer Maris 30/12/2013

  Ja… wat zeggen ze ook wel. Het gras bij de buren is altijd groener? Ik herken je stukje wel hoor. Iedereen heeft van die dagen. Dat het lijkt bij andere mensen veel meer te komen aanwaaien. Maar weet je, je bent zoals je jezelf ziet. Misschien zie jij jezelf als medium. Zonde hoor! Want zo zie ik jou niet. Ik vind je onwijs talentvol. In schrijven. In je prachtige knopen met die doeken. In je lekkere kookkunsten en je prachtige filmpjes ervan op Instagram. Maar wat simpele dingetjes, maar ik vind ze leuk. Ze maken jou zoals je bent. Misschien moet je je talent gaan zien in andere dingen dan in dingen zoeken die je niet kan. Snap je wat ik bedoel? Jouw talent zit ergens anders, alleen zie je het misschien niet altijd 🙂 Lang verhaal, wil alleen maar zeggen dat je niet middelmatig bent hoor. Echt niet! 🙂

 • Reageer Marcella 30/12/2013

  Alle reacties zijn duidelijk: je bent leulleukleuk Des! En je schrijft goed! Kom maar op met dat boek 😉 Zullen we in 2014 eens thee drinken met elkaar op kantoor?

 • Reageer Jennn 31/12/2013

  Heel herkenbaar hoor!

 • Reageer Marieke 31/12/2013

  Heb je je eigen blog weleens gelezen? Ik zou er een boek van maken als ik jou was, Bridget Jones eat your heart out! 😉 Je verhaal is wel een beetje herkenbaar, maar onthou goed: je bent mooi zoals je bent! Je hoeft helemaal niet perse ergens enorm in uit te blinken. Gewoon gelukkig zijn met de dingen waar jij gelukkig van wordt.

 • Reageer Des 31/12/2013

  Jullie reacties!!!! Lief zijn ze

 • Reageer Latina92 31/12/2013

  Heee Des, wat een prachtig stuk. ik denk dat veel mensen zich zo voelen, óók de mensen waarvan jij denkt dat ze talent hebben. het punt is: je omringt je met mensen die dezelfde dingen kunnen en leuk vinden als jij, dus in die groep ben je misschien niet de beste, maar als je even uit die groep stapt en je met anderen vergelijkt zie je opeens dat je wél talenten hebt. zoals jij met schrijven. misschien volg jij ook veel blogs en denk je “mijn blog is maar zozo en is niet zo bijzonder, kijk maar naar de blog van die en die” maar jouw blog is wel hartstikke bijzonder. je hebt echt een groot schrijftalent en vooral hele goede humor 🙂 oh en niet vergeten, volgens mij ben je ook een hele goede en lieve moeder en echtgenoot. wat wil een mens nog meer.

 • Reageer Mirthe 31/12/2013

  De leukste mensen die ik ken hebben geen uitzonderlijke talenten. Ze zijn gewoon leuk om mee om te gaan, gezellig, lief, betrouwbaar, grappig. Er is niets mis mee met een normaal persoon zijn, als je maar een leuk normaal persoon bent en dat ben jij zeker! En je hebt ook nog eens gewoon schrijftalent dus niks middelmatig. 🙂

 • Reageer Susanne 31/12/2013

  Middelmatig dat klinkt zo negatief. Ik noem mezelf altijd gewoon ‘gewoon’. Klinkt al iets normaler :-). Bovendien vind ik je schrijfwijze erg prettig! Dus in mijn ogen ben je niet helemaal talentloos :-).

 • Reageer Flaviena 02/01/2014

  Hi Des, ik heb de helft niet gelezen. Dacht dat je een vage grap maakte, maar ik. geloof. er. niks. van. Je bent een topwijf. Be nicer to yourself dear!

 • Reageer Souki 02/01/2014

  When a succesful author analyzes the reasons for his success, he generally underestimates the talent he was born with, and overestimates his skill in employing it.

  Wystan Hugh Auden

  Des, we houden van je. Dank je wel voor alle glimlachjes die je op ons gezichten tekende de voorbije dikke 6 jaar. Je hebt het geweldig gedaan, en ik verheug me op de komende jaren!

  Xoxo

 • Reageer Eva 03/01/2014

  in heel veel middelmatig zijn is een stuk beter/fijner dan in 1 ding uitblinken (wat nou als je je benen breekt als voetballer of stem verliest als zangeres. dan heb je dus niets. behalve een midlifecrisis.) kijk maar naar de mens. wij kunnen niet supergoed horen/zien/ruiken ofzo, maar omdat we zoveel van die dingen middelmatig kunnen en ze combineren hebben wij het dus lekker gemaakt en zon superspeurhondachtigding niet. en bovendien, jij kunt fantastisch bloggen (dus schrijven)! lig altijd in een deuk! en je inspireert mensen (NENZ oa). klef en cliche dit. maarja, it’s the time of the year ey

 • Laat een reactie achter