Tip voor de zzp-ers

08/04/2014 - 13 reacties

image

Mijn zusje maakte in het verleden weleens taarten. En wat voor taarten (zie hierboven). Hele mooie en, kleine kanttekening hoor, ook hele lekkere. Ze maakte er foto’s van, zette het op Hyves en zo begon het een beetje te lopen. Voor ze het wist stond ze zelf in het weekend ’s nachts in de keuken om taarten op bestelling te maken.

Wat ze erg moeilijk vond was er geld voor vragen. Ja tuurlijk, ze deed het niet gratis, maar om een prijs op te noemen vond ze moeilijk. Doe maar wat, zei ze regelmatig. Of “30 euro is wel goed joh”, voor een 3stapeltaart waar ze 2 avonden voor had staan zwoegen in de keuken.

Mijn beste vriendin (ze maakt cupcakes en cakepops) is ook zo’n een. En Wen, mijn persoonlijke kaartjesmaakster, ook.  “Doe maar wat”, of “we zien het later wel”, zegt ze dan.

Sigrid schreef eens een stukje over zzp-ers die gevraagd worden om gratis te werken. Ik vind dat werkelijk waar zo asociaal. Iemand stopt er zijn of haar tijd, zijn of haar kennis, en ik zou het persoonlijk niet meer dan netjes vinden om daar iets voor terug te geven.

Toch snap ik die beginnende zzp-ers ook wel. Ze willen al niet te snel duur zijn. Dat iemand je überhaupt vraagt om een taart/fotoshoot of website te maken is natuurlijk al heel wat.

Ik zie echter ook regelmatig de andere kant van het verhaal. Ik vraag regelmatig hulp aan anderen, is het niet voor mijn blog, dan voor foto’s, een kaartje of een taart. Natuurlijk is het fijn als iemand zegt “joh, zeg jij maar een prijs”, maar voor mij is dat ook moeilijk. Het laatste wat ik wil is iemands talent of kennis afdoen met een flut bedrag. Alsof ik daarmee zeg: joh, ik neem jou totaal niet serieus en het is alleen maar een eer dat je dit voor mij doet, alsjeblieft hier is 10 euro.

Daarom hierbij mijn advies voor al die beginnende zzp-ers of die mensen met een talent/hobby die gevraagd worden: stel vast wat jij waard bent. Want het is voor jou misschien iets voor “leuk erbij” of een “uit de hand gelopen hobby”,maar je stopt er wel jouw kostbare tijd en kennis in. Je bent het waard, echt. Iemand vraagt je niet voor niets voor je hulp. En vinden ze je echt te duur, dan kan je daar heust wel over onderhandelen. Willen ze echt dat je gratis meewerkt? Dan zou ik zeggen daar is de gat van de deur ga dan maar naar iemand anders.

Lief he, zo’n tip van mij op de regenachtige, dan weer zon, dan weer regen-dinsdag.

 

Vorige post Volgende post

13 reacties

 • Reageer Dina 08/04/2014

  Goeie tip op deze regenachtige, dan weer zon, dan weer regen-dinsdag. 🙂

 • Reageer Petra 08/04/2014

  Je hebt helemaal gelijk!

 • Reageer Jazzy 08/04/2014

  Ik weeeeet het, maar geld vragen is zo moeilijk! Ik ben al drie dagen aan het uitstellen om iemand terug te mailen voor een bruidshoot. :’)

 • Reageer Jennn 08/04/2014

  Groot gelijk! Je gaat toch ook niet naar de kapper met de vraag om een gratis knipbeurt??

 • Reageer Sigrid 08/04/2014

  wat een leuk stukje! het is waar hoor, van beide kanten. sommige mensen willen weinig betalen, maar een prijs bepalen is ook moeilijk. ik ben er steeds beter in geworden en als ik nu gewoon een prijs kan noemen zonder er ‘nou, doe maar, of, ongeveer, of kan ook wel wat voordeliger’ te doen geef ik mezelf op de weg naar huis altijd een schouderklopje omdat ik zo’n goede zakenvrouw ben geweest die dag 😉

 • Reageer Rebecca 08/04/2014

  Gewoon betalen voor het gedane werk! Zaken zijn zaken, boter bij de vis! Groot gelijk!

 • Reageer Wen. 08/04/2014

  <3

 • Reageer meike 08/04/2014

  Het is helemaal waar wat je schrijft! Ik heb er 5 jaar over gedaan om redelijke prijzen te durven vragen voor mijn ontwerpen. En alsnog werk ik met ‘eersteklantenkorting’ en dat soort onzin…

 • Reageer Sylvia 08/04/2014

  Kijk, dit was net even de schop onder m’n kont die ik nodig had, thanks 😉

 • Reageer Inge 09/04/2014

  goed advies, en voor de mensen aan de andere kant van de zzp’ers, meestal voel ik mij dan zo wat akward als ze een belachelijk laag bedrag vragen, want je weet ook wel dat er genoeg tijd in gaat…

 • Reageer Roos 09/04/2014

  Ik heb ooit ook een taarten-handeltje gehad, maar idd, ik durfde gewoon niet te vragen wat ik had moeten vragen voor mijn product. Probleem is dat er zoveel handwerk in zat, die dingen werden onbetaalbaar.

 • Reageer Marah 11/04/2014

  Beste tip die ik als fotograaf ooit gehad heb: zorg dat je standaard een basisprijs hebt. Mocht je dan twijfelen of je het voor iemand gratis wil doen, bedenk dan of je deze prijs in een geldbedrag zomaar aan die persoon zou geven. Zo niet? Dan betalen ze gewoon. Een kleine fotoshoot zou je makkelijk 50,- voor kunnen vragen, alleen al qua uurprijs. Wie zou je zomaar een biljet van 50,- cadeau doen?

  Het wordt dan een stuk tastbaarder en er vallen ineens een hoop mensen af ;-).

 • Reageer Marcella 12/04/2014

  Wauw, prachtige taarten! Daar kan je zusje zo een goedlopend bedrijf mee beginnen! Dan kom ik er graag eentje kopen.

 • Laat een reactie achter