Wat kleine A.de hele dag vreet

22/04/2014 - 22 reacties

wpid-img_20140422_143513.jpg

 

Eventjes twijfelde ik of ik dit stukje wel zou schrijven. Soms lees ik dit soort stukjes bij andere mama blogs en dan zie ik alleen maar gezonde dingen erop staan en voel ik een soort waarschuwende vinger naar mij als lezer. Ik voel me dan als mama heel slecht aangezien ik mijn zoon al een keer een klein hapje van mijn Oreo brownie heb gegeven (I know, so so bad).  Ik wil als moeder dus met dit stukje niet met een vingertje omhoog zeggen: foei aan alle moeders die hun kinderen veel suikers of brood en potjes geven, maar ik wil gewoon een blogje schrijven. Want laten we wel eerlijk wezen: dit is gewoon nog mijn blog en wat jullie er nou van vinden maakt me niet echt heel veel uit (als ik poep wil schrijven, dan doe ik dat gewoon. Poep. Zo.)

Enfin, kleine A. is nu 14 maanden en wat vreet zo’n kind nou de hele dag? Nou dit dus:

’s ochtends geef ik hem een flesje vruchtenthee en een bordje havermout met ongezoete amandelmelk, wat kaneel, kokosrasp, chiazaad en lijnzaad. En oja: een theelepel pure arganolie. Deze heb ik van mijn schoonouders gekregen en komt van een familie uit Marokko die het zelf maakt. Het is echt pure arganolie en smaakt overheerlijk.

Ik geef hem tussendoor wat dadels en een bekertje versgeperste jus d’orange. (Ja, een bekertje van Barbapapa. Ik heb dus laatst zo een leuke speelgoedwinkel gevonden, ze verkopen er gewoon Barbapapa servies!! Hoe cool is dat??).

wpid-img_20140422_143442.jpg

Ik leg hem op bed, en daarna geef ik hem als een bordje Griekse yoghurt met lijnzaad olie en een half geprakte banaan.

’s Middags geef ik kleine A. zijn “warme eten”.  Zoals ik hier eens schreef; rond 1800 uur kleine A.warm eten geven is een drama. Hij is dan moe, jengelig, stout en er vliegt dan regelmatig wat eten in het rond. Warm eten is net wat ik gekookt heb.  Hij vindt quinoa, couscous of zoete aardappel heel  lekker. Ik ben er inmiddels ook achter dat hij gek is op gekruid eten. Hoe gekruider hoe beter. Ik gebruik overigens geen zout en waar nodig is een zoutloos bouillonblokje.

Als tussendoortje geef ik hem fruit. Ook geef ik hem over de hele dag drinken: vruchtenthee of kokoswater.

Als ik ga eten, rond een uurtje of 6, half 6, eet kleine A. meestal met mij mee. Soms maak ik een banaan-ei pannenkoekje voor hem. In ieder geval eet hij nog wat kleins/lichts.

Vlak voor het slapen krijgt hij nog een flesje ongezoete amandelmelk. Ik heb niet het idee dat hij dit echt nodig heeft, maar het is meer een momentje samen aan het eind van de dag.

Ik dacht dat opvoeden moeilijk was, maar dit hoort er dus ook bij. Het mooie van een baby/dreumes is dat ze zo lekker blanco/schoon zijn. Je kunt ze dus vormen hoe jij als ouder wilt en tja: daar hoort het eten wat je geeft dus ook bij. Ik vind gezond eten al voor mezelf heel belangrijk; voor kleine A. vind ik het nog belangrijker. Wel besef ik me, nu al, hoe moeilijk het kan zijn. Hoe doe je dat later bijvoorbeeld met kinderfeestjes, waar misschien veel ongezond eten zal zijn? Hoe doe je dat met commentaar als “van een beetje suiker gaan ze heust niet dood hoor”? Of met de kinderopvang waar ze vaak nog de schijf van 5 van het voedingscentrum volgen (helaas moet ik daarbij zeggen).

Ik las laatst ergens de quote “beter inconsequent goed dan consequent fout” en ik wil dit graag toepassen bij het eten dat ik gaan kleine A. geef. Het liefst zo gezond mogelijk en dus geen suikers of slechte koolhydraten, maar die 2 dagen op de crèche of een verwenweekend bij opa en oma: goed.
Het is eigenlijk zoals de rest van de opvoeding; je probeert er het allerbeste van te maken.

Ps. Hippe vraag aan jullie (ook aan de niet-moeders) op het laatst: maar hebben jullie nog tips wat ik kleine A. aan gezond voedsel kan geven?
ps2. Vandaag 20 weken echo gehad, en alles ziet er goed uit! Oftwel: de niertjes zijn goed (ik: oh ik dacht dat de ogen waren?). Het maagje ziet er goed uit (ik: oh dat is niet het hoofdje?) en hij heeft ook 2 voetjes en 2 beentjes (LOML: oh dat is niet zijn piemeltje? (uitslover)).

 

Vorige post Volgende post

22 reacties

 • Reageer Lin 22/04/2014

  Omg, dit klinkt zo gezond, GOOP is er niets bij hoor. Fijn dat de 20 weken echo goed is gegaan babe x

  • Reageer Des 23/04/2014

   gwyneth zou trots op me zijn he

 • Reageer Pien 22/04/2014

  Ik moest toch eens op je blog kijken, nu ik je in het echt heb gezien! 😉 Had ik nog niet gedaan.. *schaam schaam* Wat schrijf je leuk! En wat een lekker ventje heb je!

  Knap dat hij zo gezond eet, ik probeer het ook, maar lukt niet altijd!

  Onze Faas houdt er van avocado, lekker (ook op een rijstwafel bijvoorbeeld) en gezond! Sinds kort hebben we een sapcentrifuge, dus lekker zelf appelsap maken (en wortelsap, courgettesap enz.)

  Succes met de tips!

 • Reageer Amira 22/04/2014

  waarom geen schijf van 5 heb ik iets gemist?

  • Reageer Des 23/04/2014

   eh nou het Voedingscentrum houdt dus nog de schijf van 5 aan. Maar uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dat een zeer ouderwets voedingsschema is, en ook eigenlijk helemaal niet gezond. Om een voorbeeld te geven: ze raden aan je kinderen wit brood,wit pasta en aardappel te geven. Hele Hollandse keuken dus, maar die witte koolhydraten zijn helemaal niet goed. En dan raden ze ook bijv brood met een beetje jam(en dus vol met suiker) aan. Of beker melk (wat ook niet zo gezond is). Helaas houdt de creche en het consultatiebureau hier nog wel aan, wat ik eigenlijk wel jammer vind. Ik geloof in borstvoeding, veel fruit en groente en in ieder geval volkoren koolhydraten.

   • Reageer S. 24/04/2014

    O Des, danku om al mijn ideeën even samen te vatten.
    Inclusief wat ze op de crèche doen.

    Verder heb ik een vraag:
    eet kleine A. alles zelf? Of maakt jij nog van alles een papje en voer je hem? En als hij alleen eet: lukt dat goed? Eet hij ook echt of het is vooral een hoop gemors? (En zo ja, vanaf wanneer zo ongeveer ging het goed?)

    PS Super foto!!

    • Reageer Des 24/04/2014

     Nee, ik voer hem nog eten hoor. Ik blend het nog wel, maar niet heel erg zacht. Hij mag best een beetje wennen aan grote happen.

 • Reageer Anne 22/04/2014

  Lijkt me ook een lastig punt, maar aan je omschrijving te zien lukt het je thuis in ieder geval goed om voornamelijk gezonde kost voor te schotelen. Ik had laatst nog een discussie met mijn moeder over toekomstige kleinkinderen, ik zei; die geef je geen snoep dan he. Mijn moeder: ach, daar moet jij je niet druk om maken als ze bij oma zijn. Ik; dat doe ik dus wel, ik wil dat niet. Mijn moeder: jammer dan. Euh… Ja, vind ik toch een puntje.

  Je laatste zin is treffend, je probeert er het beste van te maken. Spot on.

 • Reageer Iooon 22/04/2014

  Ik heb er nog geen moment over nagedacht. Ik ben zelf wel brood eter (oké nu met de zwangerschap minder) dus ik verwacht dat ik mijn kind dat ook te eten geef. Ik ben wel heel erg tegen snoep en chips, maar dat hou je toch niet helemaal tegen denk ik. Maar goed, hangt er ook allemaal vanaf wat jullie eten, en wat hij zelf lust. Ik ben wel van eten wat de pot schaft en niet apart koken (als ze wat ouder zijn dan).

 • Reageer Dina 22/04/2014

  Lijkt mij hartstikke prima wat jij kleine Adam voert. En dat Barbapapa-servies.. <3
  Fijn om te lezen dat alles er goed uit zag op de echo!

 • Reageer Mirthe 22/04/2014

  Jeetje, en ik dacht dat ik gezond at! Ik denk dat je snoep met feestjes en traktaties op school en zo onmogelijk kan vermijden, maar als je gezond eten krijgt thuis geeft dat de doorslag 🙂 Ik heb vroegahhh thuis altijd gezond gegeten (wel brood en kaas en alles, maar geen of amper chips/snoep/frisdrank) en kies dat nu ook nog voor mezelf. Bij anderen eet ik wel ongezonde dingen als het er is, maar omdat ik gewend ben aan veel groente en fruit en zo als avondeten en tussendoortjes is dat ook wat ik nu voor mezelf kies en zou ik nooit patat halen of zo. Zeker als het vanzelfsprekend is en als er niet moeilijk wordt gedaan over eten (wat bij jou volgens mij ook zo is, je kind eet gewoon mee en er is geen stress of gedoe omheen) is dat positief denk ik.

 • Reageer Madelon 22/04/2014

  Gezond eten voor de mini. Daar ben ik me over aan het inlezen. Ook hier het streven zo gezond en puur mogelijk en ongezond snoepen kun je als je 20 bent ook nog wel haha.

 • Reageer Petra 22/04/2014

  Hier ook zo gezond mogelijk hoor. Maar op een feestje of bij opa en oma vind ik het niet zo heel erg als ze een keer wat te snoepen krijgt. Ze is gelukkig ook dol op groente en fruit.

 • Reageer Rebecca 22/04/2014

  Niet druk om maken! Gewoon doorgaan.
  Fijn dat alles goed is met de nieuwe baby. En met jou;-). Liefs

  • Reageer Des 23/04/2014

   dank voor je lieve reactie Rebecca :)!

 • Reageer Shanti 22/04/2014

  Uuuhhh waarom zou je je een slechte moeder moeten voelen? Je geeft hem hartstikke gezond eten als je het mij vraagt! En dan mag hij toch best een keer een stukje van een overheerlijke Oreo Brownie? Zou ik ook niet kunnen weerstaan als uik hem was hoor 😛

 • Reageer Fatima 23/04/2014

  geen flauw idee, weinig tips hierzo.
  maar vind het wel interessant om te lezen hoe jij het aanpakt.
  Ziet er erg gezond uit!

  Wat betreft het avondeten: heeft hij dan gewoon (nog) geen honger?

 • Reageer Marah 23/04/2014

  Goed bezig! Ik heb helaas geen tips voor je, maar verbaas mij er ook altijd over hoe het op kinderopvang/crèche/basisscholen gaat. Mijn BFF heeft een zoontje dat al wel naar opvang gaat, daar hadden ze in het reglement staan dat er absoluut niet met snoep en chips getrakteerd mocht worden. Ouders luisterden daar gewoon niet naar (“een keer chips mag wel”) en de opvang deed er vervolgens niks tegen. :/

 • Reageer Sigrid 23/04/2014

  pfoeh nou ik sloeg steil achterover hoor bij wat je ‘m geeft!
  je bent er heel bewust mee bezig en ik denk dat dat ‘the key’ is voor gezonde voeding (voor iedereen), waar je ook voor kiest, als je er bewust over nadenkt eet je meestal automatisch gevarieerd en dus ook gezond(er).

  ik denk dat ik dat later heel anders ga doen (lees: ik ben zelf nogal een eenvoudige eter, dus gewoon fruit, groenten en wat er verder is (pasta, couscous, aardappels) dus ik vrees dat ik dat bij m’n eventuele nakomelingen ook niet aan ga vullen met chiazaden en arganolie, maar goed dat A het er zo goed op doet, want wat is ‘ie al groot (en leuk! wat ene lieve foto en wat lijkt hij op jou zeg!)

  dat loslaten lijkt me wel moeilijk hoor, je hebt zelf natuurlijk een visie over al deze dingen, het is dan lastig als je de creche/je schoonouders/de oppas niet kan ‘controleren’, maar ja, het is natuurlijk wel echt zo dat je niet doodgaat van een keertje suiker, vet en slechte koolhydraten, dus zo kun je het misschien niet te moeilijk maken voor jezelf…

  wat fijn dat de echo goed was! xx

 • Reageer Roos 23/04/2014

  Woei Des, diepe buiging voor jou hoor, ik voel me nu zo’n slechte moeder waar je het over had in je eerste alinea..Hier nog 3 flessen op een dag, fruit in de ochtend met een bekertje water, tussen de middag 2 boterhammen met smeersel (smeerkaas, jam, cottage cheese, vegetarische smeerworst, geprakt fruit), in de middag rooibosthee met een Nijntje koekje, rijstewafel, ontbijtkoek of soepstengel en ’s avonds kook ik warm voor haar, vanavond krijgt ze bijv. zoete aardappel/courgette/zalm. Daarna nog wat kwark of volle yoghurt. Al met al probeer ik me er bewust van te zijn dat ik haar nu goede eetgewoonten aan moet en kan leren, ze is nog zo klein dat ze nog niet zoveel ‘eist’.

 • Reageer sterrie 25/04/2014

  Jeeeeetje Des, wat gezond allemaal! En ik maar denken dat ik gezond bezig ben! (Fruit, brood, jam, koekjes… )

 • Reageer Sanne 27/04/2014

  Haha, mooie opmerking: beter inconsequent goed dan consequent fout. Die houd ik er in! En wat kook jij lekker voor A.!

  Wat betreft voedselinspiratie voor kleine kinderen: laatst kreeg ik het kookboek Easy Peasy. Erg leuk! Net verschenen en met veel lekkere, verantwoorde recepten en voedingstips voor kinderen van 0-4 jr. Ook nog eens leuk vormgegeven. Moet zeggen dat ik zelf geregeld trek kreeg bij het lezen van de recepten 🙂

 • Laat een reactie achter