Dit stukje gaat over tieten

29/10/2014 - 16 reacties

article-2522180-1A08971D00000578-954_634x634

Ok, ok, toch een stukje over borstvoeding dan. Sorry, ik ben nu eenmaal een mamablogger geworden (gnagnahaha). En ook omdat ik wat (aanstaande) mama’s onder de lezers heb, en wellicht vinden zij het ook wel interessant om te lezen.

Enfin. Borstvoeding dus. Voordat ik verder ga met mijn professionele epistel wil ik nog wel even duidelijk maken:

 • Ik ben geen lid van de borstvoedingsmaffia. Voor mij moet elke mama zelf weten wat ze wil geven: kunst of borstvoeding. En ik heb echt zelf een HE-KEL aan mensen die dingen in je hoofd boren a la ALS JE GEEN BV GEEF DAN BEN JE SLECHT! FOUT! STUUR BUREAU JEUGDZORG OP DER AF!!. Wel vind ik dat borstvoeding het meest gezonde is wat je je baby kunt geven. Dat staat zelfs op de verpakking van melkpoeder. Maar, dat zegt dus niet dat je een niet-gezond kind hebt als je besluit kunstvoeding te geven.
 • Ik wil ook duidelijk maken: borstvoeding is, in tegenstelling tot juist de borstvoedingsmaffia zegt, GEEN vanzelfsprekend iets. Zeker in de westerse maatschappij. Borstvoeding is hard werken, moeite doen en veel geduld hebben. Het is nou eenmaal niet een paar schepjes poeder in een flesje doen en klaar.  Juist als nieuwbakken moeder na wellicht een zware zwangerschap of bevalling kan ik me voorstellen dat je absoluut geen zin hebt in stress rond borstvoeding. Nogmaals: besef dan ook dat je geen slechte moeder bent. Je maakt gewoon een andere keuze, en dat mag.

Ok.

Adam heb ik 7,5 maand bv gegeven. Toen was de koek op. Of nouja, de melk was dus echt op. Dat komt omdat ik geen fijne start had, dat weet ik nu. Want oh, wat weet ik nu veel meer. Zo weet ik nu dat huid op huid contact na de bevalling super belangrijk is om je melk productie op gang te laten komen. Binnen een half uur na de bevalling je kind aanleggen is erg belangrijk. Maar Adam werd immers 6 weken te vroeg geboren en moest meteen weg ter controle. Ik heb dus altijd bv gegeven, in combinatie met kunstvoeding.  Adam vond het moeilijk om aan de borst te drinken en ik dacht dat ik te weinig melk had (hierover later meer).  Ook besef ik nu, hoe weinig informatie er is over bv in Nederland. Je moet zelf overal achteraan gaan. Dat vind ik jammer. Ik denk dat meer vrouwen voor bv zouden kiezen als die informatie meer aanwezig is.

Nu, anderhalf jaar later, weet ik gelukkig veel meer.  Ik vind bv geven zoiets moois en belangrijk dat ik in mijn bevallingsplan duidelijk heb aangegeven: hulp krijgen bij de bv. En dat kreeg ik. Binnen een half uur lag Ayoub al te drinken.

Acht weken later geef ik nog steeds bv.  Ik dacht dus altijd dat ik te weinig melk had, maar dat is helemaal niet zo. Het loopt juist heel erg goed. Ik denk persoonlijk dat het hierdoor komt:

 • Ik had een goede start van de bevalling. Er was meteen huid op huid contact en een lieve kraamverzorger die hielp met aanleggen.
 • Ik blijf aanleggen. Nu begrijp ik ook waarom veel vrouwen op een gegeven moment denken dat ze te weinig melk hebben. De lichamelijk connectie tussen moeder en baby vind ik zo mooi.  Als je je baby namelijk vaak aanlegt, weet je lichaam: he iemand heeft melk nodig. Ik ga dat even snel voor je regelen. Leg  je je baby juist niet of veel minder aan (door vermoeidheid, of door stress,of door pijn  (tepelkloven, au!) ,dan krijgt je lichaam ook dat signaal niet. Daardoor gaat je productie naar beneden, en heb jij als mama dus het idee dat je niet genoeg melk hebt. Ook tijdens regeldagen (je baby heeft vaker honger, want moet groeien), is het belangrijk om te blijven aanleggen. Je denkt misschien dat je niet genoeg melk hebt, maar het komt. Echt! Onze lieve Heer heeft ons vrouwen niet voor niets deze gave gegeven [insert engelen emoji ]
 • Ik neem tijd voor mezelf. Ik snap nu pas de term kraamweek. Ik wou echt dat ik het eerder geweten had. Blijf die eerste week lekker op bed en laat voor je zorgen. Ipadje erbij, veel flessen water. Baby lekker tegen je aan en blijven aanleggen. Oprotten met die kraamvisite,die komen later maar.
 • Ik zorg goed voor mezelf: ook hierom kan ik begrijpen waarom je wellicht niet voor bv zou kiezen. Dacht je na de zwangerschap te denken: yes ik kan nu alles weer eten: helaas is dat ook niet altijd zo. Zo kan ik bijvoorbeeld geen citrusvruchten eten/drinken,want daar krijgt Ayoub krampjes van. Ook kost bv geven veel energie. Veel gezond blijven eten is dus ook belangrijk. Echt, ik vreet zoveel hier, dat willen jullie niet weten. Na een uur heb ik al weer trek.
 • Geduld: nogmaals het is niet vanzelfsprekend. Het is zwaar werken,het kan zelfs vermoeiend zijn. Want jij bent de enige die je kind bv kan geven. Of hoe LOML soms mompelend ’s nachts zegt “lieverd echt, als ik het van je kon overnemen had ik het zo gedaan”.  (yeah right).

Ik heb de borstvoedingsmomentjes bij Adam zo gemist,en kan daarom nu optimaal genieten bij Ayuoub. Ik hoop het vol te kunnen houden tot hij 1 jaar is, maar ook ik weet uit eigen ervaring dat dat niet perse hoeft. Daarom ben ik blij met elke dag die erbij komt.

Nogmaals wil ik benadrukken: je bent geen slechte mama als je kiest voor kunstvoeding.
One happy mother is one happy child.

Verder nog tips: borstvoedingbh’s van de Hema zijn de beste, die van de Hennes zijn ruk. Als je veel geld heb koop je een van Noppies. Vergeet niet die pads te gebruiken! Niets erger dan ergens op visite te zijn en 2 natte vlekken op je truitje te vinden.

Einde epistel.

Ps het is vandaag cat day!

unnamed

Vorige post Volgende post

16 reacties

 • Reageer Laura 29/10/2014

  Oh ik vind dit een heel mooi stukje, Des! Ik hoop dat ik later, als ik ook het geluk heb om een kindje te krijgen, ook borstvoeding kan geven. Het lijkt me een heel mooi iets en dat idee wordt alleen maar weer bevestigd na jouw stukje gelezen te hebben.

 • Reageer Bianca 29/10/2014

  Hahaha… leuk en herkenbaar!
  Ik vind ook dat er weinig informatie beschikbaar is en dat wat er is vaak wel in de trant van ‘het is zo gemakkelijk’ is. Ik geef inmiddels 4 maanden borstvoeding en het gaat erg goed. Ik denk ook dat dat kwam doordat mijn dochter al binnen een kwartier aan de borst lag en ik een goede, ervaren kraamhulp had die mij enorm heeft geholpen. Maar echt, het is doorzetten, vermoeiend, energievretend (echt he, ik eet ook zoveel!), maar ook erg mooi en inmiddels wel echt makkelijk. Ik ga wel binnenkort afbouwen, want al dat gekolf op mijn werk trek ik zo langzamerhand niet meer, dus ik hoop de ochtend- en avondvoedingen voorlopig te kunnen blijven geven en dan kv erbij.. Hoop dat je het zolang kunt volhouden als je zou willen! En zo niet, dat is ook niet erg! 😉

 • Reageer Dionne 29/10/2014

  Ik was sowieso al pro-borstvoeding, maar door jouw stukjes hierover heb ik mijn mening wel genuanceerd. Niet dat ik er verder direct over na hoefde te denken of zo, maar juist omdat jij zo pro bent en tegelijk veel begrip toont voor mensen die geen bv willen geven (of kunnen geven), heb ik ook meer zoiets gekregen van “ja hallo, ieders eigen zaak, bemoei je ff lekker met je eigehh” (denk Haags accent erbij).

  Ik wil het zelf ook graag proberen, maar als het niet lukt of niet goed voelt of whatever, ga ik inderdaad niet lopen stressen of weet ik veel maar knal ik er gewoon een fles in. Bovendien ben ik dan niet de enige die ’s nachts het bed uit hoeft.

  Het is een beetje een wazige comment geworden, maar ik bedoel het ECHT WEL POSITIEF dus ja he nou.

 • Reageer Raf 29/10/2014

  haha kakie bolletjes op mn vacht

 • Reageer Madelon 29/10/2014

  Mooi geschreven Des! Je zegt het heel goed, het is absoluut niet vanzelfsprekend. Je kent mijn verhaal. Het was een van de redenen voor mij om over borstvoeding te gaan schrijven. Om ook te laten zien dat het niet simpelweg kindje aanleggen is en klaar. Ik begrijp heel goed dat er genoeg mama’s zijn die voor kunstvoeding kiezen. Voor mij is elke dag borstvoeding erbij gewoon een geschenk. Het had heel anders kunnen lopen.

 • Reageer Maai 29/10/2014

  Over die info ben ik met je eens. Ik heb bij de eerste altijd een vrij krappe tot zeer krappe productie gehad. Ik weet nu hoe het komt. Veel stress, veel en lang van huis door werk, me veel te veel aantrekken van wat anderen wel niet zouden denken als ik mijn meisje na een half uur alweer ging aanleggen…. Bij de tweede zoveel beter. Hoop de derde nu ook weer op deze manier te kunnen voeden. En ben het ook met je eens over dat je geen slechte moeder bent als je geen bv geeft. Laat iedereen zijn eigen keuzes maken!

 • Reageer Inge 30/10/2014

  Leuk artikel hoor. Ik heb altijd al gezegd dat ik geen borstvoeding wilde geven, en momenteel blijf ik daar ook bij. Het is ieder zijn eigen keuze, en ik ben blij te lezen dat je daardoor geen oordeel gaat vellen :), al is het veel anders hoor…
  Ik ga wel voor herbruikbare luiers, ook iets hé 😉

 • Reageer Whitney 31/10/2014

  Top stuk! De afsluiting doet het helemaal.. hahaha (emoticon met tranen in ogen van het lachen)

 • Reageer Roos 31/10/2014

  Goed stukkie Des. Ook al ben en blijf ik overtuigd fles-moeder 😉

 • Reageer Sanne 01/11/2014

  Echt, ik ga jouw stukjes allemaal opslaan voor als ik ooit ook een keer mama ben <3

 • Reageer Sas 01/11/2014

  Fijn artikel! Ook als niet mama zijnde 🙂

 • Reageer Nicole 04/11/2014

  Je bent m’n heldin. Je bent een van de weinige moeders waar ik me goed voel als moeder. Waarin ik het idee heb dat ik gewoon mag kiezen in wat ik wil en me niet gedwongen hoef te voelen. Ik ben het eens met borstvoeding en ik zal het bij de 2de gewoon weer doen/proberen. Hopelijk dan geen last van vasospasme en kan ik het langer volhouden dan 3 maanden. Maar ik zal nooit een andere moeder bewust een naar gevoel willen geven over kunst- en/of borstvoeding. Net zoals jij niet doet. Je verwoord het perfect en echt: je bent een topmens/-moeder.

  Moeders onderling zijn soms de ergste mensen ever. Vrouwen onderling zijn soms al bitches van de bovenste plank. Moeders onderling, 95% van de tijd moet je er met een grote bocht omheen gaan.

  Natuurlijk hoor jij bij de 5%.

  Nicole heeft gesproken. Zo.

 • Reageer Gwen 05/11/2014

  Wat prachtig geschreven! Bv is echt heel hard werken, vooral in het begin. Na 6 maanden gaat het ‘vanzelf’ is mijn ervaring, maar het begin. Oeff. Stiekem zie ik er onwijs tegenop weer strakjes, terwijl ik er dus ook onwijs naar uit kijk. Hier ging het bij de eerste, ondanks een ks, heel erg goed. Ze lag binnen een uur aan en was een drinktalent zei de verpleging en twee dagen later ook de kraamhulp. Die eerste uren na de bevalling is ze niet (lees: echt niet!) van mijn borst af geweest. Drinken, sabbelen, slapen – Olivia heeft zo’n 10 uur op mij gelegen. 2 dagen later kwam ik bijna om vd stuwing haha. Maar idd: dat helpt zo goed bij het proces! Straks heb ik gewoon een peuter (die dus al 25 maanden drinkt) en baby aan de borst, raar idee haha, maar stiekem ook zo fijn die momenten!

 • Reageer kelly 05/11/2014

  ik ga het proberen! thanks for the tips 🙂
  (enkel terug gaan werken en bv blijven geven, hoe doe je dat??)

 • Reageer Indira 09/11/2014

  Altijd als ik hier kom denk ik: ik wil nu een babyyyyyy

 • Reageer Lindsay - lindsayvallen.nl 12/11/2014

  Yay, fijne informatie voor aanstaande moeder(bloggers 😉
  Echt heel goed dat je dit deelt, waarvoor dank.
  Ik heb eigenlijk nóg een vraag. Ik lees een beetje je blogs terug en die draagdoeken lijken me echt heel fijn en passen bij mijn (pardon, onze inclusief mijn loml 🙂 ideeën over je mini vervoeren. Maar heb jij tips voor cursussen of namen in Utrecht/Randstad? Want Google vind ik een minder betrouwbaar medium dan real life tevreden moeders. Alvast dank! 🙂

 • Laat een reactie achter