Flesweigeraar

05/01/2015 - 16 reacties

rihanna

Op dit moment heb ik 1 klein stresspuntje in mijn leven. Niet heel groot hoor, ik mag absoluut niet klagen verder, ook bijna niet iets wat echt het schrijven waard is, maar toch:

Joep is een flesweigeraar.

Yep.
Oh, ik was (en ben) zo blij dat de borstvoeding nu wel goed gaat. Er is melk, Joep drinkt het netjes op en ik heb een mooi voorraadje melk in de vriezer. Voor als ik straks eventueel weer aan het werk ga, maar ook: dat ik even weg kan. Gewoon eventjes weg, even een dagje erop uit, ik alleen zonder kids. Dat moet toch gewoon kunnen, dacht ik enthousiast.

Nope.
Joep kan namelijk helemaal niets met een fles. Ook niet met een speen. Doe een speen in zijn mond en hij spuugt het net zo hard weer uit. Of hij speelt er wat met zijn tongetje mee.  Hetzelfde met een fles. Hij heeft geen idee wat hij met dat ding in zijn mond aan moet. Dat hij er aan kan zuigen en melk kan drinken komt totaal niet in hem op. Je ziet hem kijken “wtf heb ik in mijn mond, en hoe spuug ik het weer uit?”.
Dat is tenminste als hij in een goede bui is. Als hij in een slechte bui is gaat hij heel hard huilen en is hij boos.
De borst. NU.

Ik heb ondertussen echt van alles al geprobeerd:

 • hem niet zelf de fles geven
  – een shirtje van mij om de fles heen wikkelen
 • een panty om de speen heen
 • niet oefenen als hij echt honger heeft
 • eerst op een pink laten zuigen en vervolgens hoppa snel de fles erin mikken (Joep trapt hier niet in. Je ziet hem verontwaardigd kijken “ wat flik je me nu?”.
 • verschillende houdingen terwijl hij de fles krijgt.
 • alle soorten spenen en flessen al geprobeerd.
 • gesproken met het consultatiebureau en lactatiedeskundigen.

We (LOML, mijn moeder en schoonmoeder) oefenen en oefenen maar tot nu toe is het maar 2x gelukt. Natuurlijk is borstvoeding geven het fijnste wat er is, echt. Maar een nadeel is ook dat je “geen kant op kunt” (ik overdrijf nu even). Laatst was ik de stad in met mijn zusje en uiteindelijk, na 2,5 uur kreeg ik toch een appje “sorry, maar hij wilt echt de fles niet en heeft nu echt honger”.  Je bent aan je kind gebonden, terwijl ik oh oh zo snak naar me time. Gewoon een dagje weg, bijvoorbeeld naar Amsterdam voor de lekkerste choolademelk. Of naar mijn bestie die in Rotterdam woont zodat ze mij dan eindelijk de markthal kan laten zien.Tegelijkertijd besef ik me nu ook hoe anders Joep hierin is dan Ed (die we na 2 maanden uit logeren konden sturen omdat hij juist wel uit de fles kon drinken).

Inmiddels heb ik deze cups besteld. En nog 2 maanden, dan is Joep alweer een half jaar en kan ik met hapjes beginnen. Dan gaat het fles voeden hopelijk ook beter lukken.

En tot die tijd blijven we oefenen. Kom op Joep. Pak die fles. Gun mij die chocolademelk.

Vorige post Volgende post

16 reacties

 • Reageer roxane 05/01/2015

  Blijven oefenen. Hier ook een weigeraar. Dronk maar 20 cc dus dat was lastig weggaan. Savonds en snachts clusterde ze zich helemaal suf.. mondmotoriek is echt oefenen (techniek fles is anders) of tongriempje in weg? Aangezien speen ook ploept.. hopelijk werken de cups, is beetje knoeierig maar uiteindelijk drinken deze kids razendsnel uit gewone beker. Ideaal geen lekkende tuitbekers door je huis te plakken 😉 elk nadeel heeft… zet ‘m op mama en joep.. voor je ’t weet heb jij die mok choco aan je mond!

 • Reageer annelies 05/01/2015

  Wat voor fles gebruik je? Ik heb nogwel nieuw model avent die lijken wat meer op een borst als het oude model ik hoor het wel als je wilt proberen.

 • Reageer Jolien 05/01/2015

  Wat vervelend! Hopelijk lukt het snel.

 • Reageer iooon 05/01/2015

  Oh dat lijkt me zo rot. Ik las er laatst bij iemand anders ook al over, geen idee of ze daar nou de oplossing hadden gevonden. Die zijn naar een lactatiekundige gegaan.

  Hier wordt de fles gelukkig wel geaccepteerd maar lukt het maar niet om tijd te vinden om die melk voorraad op te bouwen. Moet wel, anders komen we ook de deur niet uit zonder koter. Zelfde probleem, andere oorzaak.

 • Reageer Maai 06/01/2015

  Ik las je titel en dacht, nee, ik ga het niet lezen, dan ga ik huilen maar deed het toch. Blijf oefenen meis, Melle was ook een die hard fles weigeraar en je kent het verhaal een beetje toch? Heeeeeel veel geduld heb je nodig. Succes en geef vooral niet op. Liefs

 • Reageer Nene 06/01/2015

  Ik weet dat mijn ouders dat vroeger ook over mij vertelden, en dat ze toen geheel tegen alle regels in, het gat in de speen van de fles groter gemaakt hebben. Kwam er makkelijker wat uit en snapte ik tenminste wat de bedoeling was 😉

 • Reageer elisse 06/01/2015

  Heb je er al eens over gesproken met een lactatiedeskundige? Mijn mama is het ook en zij krijgt dit wel vaker te horen, ben er zeker van dat er wel een oplossing voor bestaat die voor Joep wél werkt. En ik gun jou die chocomelk, dus hopelijk gaat het met die cups beter? 🙂

 • Reageer Rinke 06/01/2015

  Hallo Des, volg je blog al een tijd met veel plezier en reageer eigenlijk nooit, maar nu kan ik misschien helpen. Onze dochter weigerde ook uit de fles te drinken. We hebben toen een andere fles geprobeerd (S-fles van Difrax) en dat ging toen vrij snel zonder problemen goed. Hoop dat je hier wat aan hebt 🙂
  (wat spannend om iemand die je helemaal niet kent advies te geven!)

 • Reageer Maartje 06/01/2015

  Hoi, nu ga ik ook maar eens reageren, ook al krijg je honderd verschillende adviezen. Zelfde probleem hier met bijna even oud zoontje. Ik zat behoorlijk in de stress want moest bijna aan het werk, dus noodtactiek toegepast: twee middagen weg, flesjes melk en zoontje achtergelaten bij de oma. Zij heeft net zo lang geprobeerd totdat hij het opgaf, dit duurde ongeveer één uur per flesje. Daarna elke dag een flesje gegeven en dat ging steeds ietsje beter. Na ruim een week dronk hij zonder problemen. We kwamen er trouwens ook achter dat de melk voor hem te koud was, dus opwarmen hielp ook nog wat. Maar het was wel even doorzetten dus… Succes!

 • Reageer Ais 06/01/2015

  1. Wat heeft rihanna hier mee te maken?
  2. Ik heb heel lang naar die cup gestaard maar… hoe drinkt joep daaruit? Ik lees de beschrijving en ik denk: moet hij het oplikken ofzo zoals een kat? Snap het not
  3. Ik vind je echt zielig hoop dat Joep stopt met gierbakken-gedrag en jou die chocomelk gunt.

 • Reageer Hanneke 06/01/2015

  Oh wat lastig!

 • Reageer Francesca 06/01/2015

  Owwww dit is niet fijn.. (ergens ook weer wel omdat de bv goed loopt…) maar me time is ook wel HEUL fijn natuurlijk.

  Een vriendin van me had hetzelfde, die kon tijdens de pauzes (ze is schooljuf) op en neer naar het kdv om te voeden… Die kleine is nu 1 en stopte van de een op de andere dag met de borst…. drinkt uit zijn tuitbeker en het is dus nu alweer geschiedenis…

  Het is een tijdelijk ongemak, hou volll (je hebt geen keeueuuuussss…. jammer genoeg..)

 • Reageer Whitney 06/01/2015

  Ai wat lastig dit.. Zelf geen ervaring mee en aan je lijstje te zien heb je al van alles geprobeerd. Hang in there! Joep neem die fles hihi..

 • Reageer S. 07/01/2015

  Vervelend zeg!! Hé, je stelt het erg dapper voor, zo van ‘een beetje vrije tijd zou eventueel wel tof zijn’ – maar het moet na vier maanden wel heel erg vermoeiend zijn niet langer dan twee uur weg te kunnen gaan. Zorg zo goed mogelijk voor jezelf tot er een oplossing is.

 • Reageer Lenneke 11/01/2015

  Ik weet precies niks van baby’s en voeding, maar ik vind het wel rot voor je. Echt.

 • Reageer Paul 17/01/2015

  Ik kan me voorstellen dat je je gebonden voelt daardoor. Ook deze tijd gaat gelukkig voorbij, maar een half jaar maximaal 2,5 uur van huis kunnen is natuurlijk niet leuk. Wordt die chocolademelk niet gewoon bezorgd? Lijkt me een prima cadeautje van de LOML voor jou!

 • Laat een reactie achter