Ik had tandarts moeten worden

17/02/2015 - 11 reacties

IMG_20150217_123543

 

Weet u nog dat ik mijn eerste gaatje had en een foto plaatste van mijn scheve verdoofde bek? Ik nam mezelf heilig voor: nooit meer. Dus: vanaf nu elke dag netjes tanden poetsen en flossen.

Jullie (en dan met name mijn vader want die zegt altijd: POETS JE TANDEN DES) mogen trots zijn. Ik houd het tot nu toe heel goed vol. Ik had nog een afspraak staan bij de mondhygieniste en ik hoopte op veel complimenten. Ik hoopte op z’n minst op een standbeeld of dan in ieder geval mijn foto in de gang met onderschrift “ poetser van het jaar”, maar helaas. Het was ook niet bar slecht hoor: een beetje tandsteen werd weggehaald. Maar wat ik eigenlijk vooral leuk vond: ik kreeg alle ins en outs te horen over het tanden poetsen en waarom dat dan wel zo belangrijk is. Ik leg het jullie allemaal even uit:

 • je hebt tandplak en tandsteen. Tandplak kan je zelf verwijderen door dus goed te poetsen. Tandsteen is hardnekkiger en kan allen de tandarts. En de mondhygieniste dus.
 • je kan zonder te weten heel lang rondlopen met ehh..bedorven tandvlees? Ik weet niet meer precies hoe dit heet, ze heeft het me wel uitgelegd, maar Joep lag naast mij in een kinderwagen te jengelen (ik had geen oppas dus hoppa kind gewoon mee). Maar ehh ok wat ik dus wou zeggen: je kan er vrij lang mee rond lopen. In het ergste geval is je “bot” van je tandvlees (??) ook aangetast en dat wil je niet. Dus tanden poetsen lieve vrinden!!
 • hoe doe je dat nou, dat tanden poetsen? Komtie: dit doe je altijd in 3 delen. Je begint achteraan en neemt eerst de buitenkant. Een paar seconden poetsen per tand en je werkt naar het midden toe. Ben je in het midden dan neem je de andere kant. Ben je hier klaar mee, dan neem je de bovenkant van je tanden. Zelfde verhaal: werk naar het midden toe. Ben je hier klaar mee: poets dan de binnenkant van je tanden. Erg Belangrijk [/vingertje omhoog]. Hier komt namelijk veel speeksel [/vies woordje] en dit veroorzaakt ook tandsteen (volgens mij) (lette even niet goed op, Joep hoorde ik een beetje spugen op dit moment).
 • met een gewone tandenborstel poets je door de borstel schuin op je tand en op je tandvlees te zetten. Poets je elektrisch? Dan zet je de kop op het tandvlees. Je hoeft niet te “boenen”, een elektrische tandenborstel doet dit immers zelf (ja ik was zo’n dombo die alsnog met dat ding ging boenen).
 • poets niet te hard! Daarmee zakt je tandvlees naar beneden en dit komt NIET meer terug (heb ik op een paar plekjes [/fail])
 • gebruik bij een gewone tandenborstel eentje met een zachte kop.
 • zodra de haartjes uit elkaar gaan staan is het tijd om een nieuwe borstel of opzetstukje te kopen.
 • mondwater hoef je niet elke dag te gebruiken. 2x in de week is voldoende.
 • FLOS ELKE DAG!  Mijn mondhygieniste gaf als tip om een wekker/alarm te zetten. Flossen kan dus met draad, raggertje of tandenstoker.
 • Op aanraden van mijn mondygieniste gebruik ik een tandenstoker. Hoe gebruik je deze? 10x heen en weer tussen je tanden, met het platte gedeelde naar je tandvlees! Voor extra schone tanden doe je ook de zijkanten van je tanden, 5 seconden per zijkant.
 • poets je tanden minimaal 2x per dag, duhh.
 • poets minimaal 2 minuten.

Jullie merken het: ik heb blijkbaar mijn roeping als tandarts gemist.

En nu kunnen jullie ook deze tips gebruiken voor een extra mooi en schoon gebit. De kosten die je hiermee bespaard (geen gaatjes enz) kun je aan mij uitgeven. Ik wil namelijk graag een Noorse boskat.
Geen dank he lieverds.

Vorige post Volgende post

11 reacties

 • Reageer Danielle 17/02/2015

  Doe mij dan ook maar een Noorse boskat als pro tandenpoetser, hartstikke handig om social media manager van 2 tandpasta’s te zijn geweest, weet je ineens alles, whoop whoop!

 • Reageer Tamarah 17/02/2015

  Aah, de oma van mijn ex-vriendje van vroegah die hadden Noorse boskatten thuis rondlopen. Ze fokten daar ook mee, zo schattig al die kleine kittens. Alleen zijn die blijkbaar zo populair/waardevol dat een van de katten uit de tuin gestolen is!!

 • Reageer Nene 17/02/2015

  Ja die wil je! Wij hebben 2 noortjes en ze zijn superlief, gezellig en nieuwsgierig. Noorse boskatten schijnen trouwens, als ze wat ouder zijn, sneller kans te hebben op tandproblemen, dus misschien dat een baasje met zulke mooie tanden daartegen kan helpen?

 • Reageer Marjolijn 17/02/2015

  Echt Des jij komt altijd als geroepen. Ik ben namelijk in 2015 al een keer of 4 bij de tandarts geweest (…) en van de week dacht ik tijdens het poetsen: Hmmm… waarom heb ik na 2 minuten altijd het gevoel dat mijn tanden nog niet schoon zijn? Nou. Omdat ik dus blijkbaar niet goed poetste! Bedankt he!

 • Reageer Annagreet 17/02/2015

  Ik poetste dus niet goed, oeps. Bedankt voor de tips! 🙂 haha

 • Reageer Laura 17/02/2015

  De eerste weken nadat ik bij de tandarts ben geweest gaat dat geflos en gerag altijd goed, want dan zit die slechtpartij nog vers in mijn geheugen. En als ik weer een afspraak in het vooruitzicht heb, dan wil het ook wel. Maar daartussenin verzaak ik.

 • Reageer Lauradenkt 18/02/2015

  Neeee, je moet een Siberische kat nemen <3

 • Reageer Aïsha 18/02/2015

  Ok, ok ,ok, ik heb dus altijd in de verkeerde volgorde gepoetst. Maar gelukkig is daar Des, die dit soort pareltjes met ons deelt! En jaaaa NOORSE BOSKAT!

 • Reageer barbara 18/02/2015

  toevallig vanochtend naar de tandarts geweest en zal je zien he, net in het jaar dat ik eindelijk eens een tandartsverzekering(etje) afsluit, heb ik bij de controle een keer GEEN gaatjes(!!!!!!!!).

  zucht.

  dus waar mag de donatie voor die boskat heen? ik voel me zo zuur om dat gaatje wat ik niet had, dat ik met liefde die 40 euro die het normaal kost naar jou stuur.

 • Reageer barbara 18/02/2015

  makkelijker is trouwens om deze week nog naar mij te komen en de zwarte noorse boskat van mijn buren te stelen. ze zijn met vakantie en ik zorg voor het beest, maar ik heb een hekel aan haar want het is een eersteklas diva met een verschrikkelijke naam.

 • Reageer Marieke 25/02/2015

  Kijk, zo leren we nog eens wat. Merci bien!

 • Laat een reactie achter