Go Jo Frost!

13/03/2015 - 24 reacties

Ed hoest de laatste tijd. Ik heb tijm hoestdrank voor hem gekocht en hiervan mag hij 3x daags een theelepel van. Hij vindt het heerlijk, die hoestdrank.

(Sommige mensen hebben normale kinderen, ik natuurlijk weer niet).

Elke keer als hij een theelepel hoestdrank mag wilt hij perse nog een theelepel. Dat mag natuurlijk niet, dus vervolgens komt er een aanval van boosheid, woede, huilen en vooral dramatisch gejengel.

Dit gedrag vertoont hij ook als we hem zeggen dat hij op moet houden zijn broertje te slaan, zijn brood op de vloer te gooien of als we zeggen dat hij even geduld moet hebben om iets te krijgen.

LOML en ik hebben hier even voor moeten zitten. Hij zit natuurlijk volop in zijn peuter pubertijd. Hoe gaan wij hier als ouders mee om? Hoe kunnen wij Ed het beste leren wat de regels zijn? Wat zijn de grenzen? Bij welke “opvoedtechniek” voelen wij onszelf ook prettig bij?

We vonden al snel dat de “time-out” methode van Jo Frost aka the Nanny prima was. Als Ed iets doet wat niet mag, waarschuwen we hem tot 3x dat hij moet ophouden. Daarbij zeggen we ook “als je nu niet ophoudt dan moet je in de hoek”.

Wat ik zelf fijn vind aan deze methode is dat Ed even kan afkoelen en weet dat hij iets doet wat niet mag. Daarnaast is het ook belangrijk voor mij om af te koelen. In een bui van gejengel is het zo makkelijk om te schreeuwen en hem af te snauwen met een godverdomme hou nou even op, maar dat is het liefste wat ik dus wil voorkomen.

Als Ed eventjes in de hoek heeft gestaan, houdt hij vanzelf op met jengelen. Hij wordt rustig, komt weer even bij mij zitten en gaat vervolgens verder met spelen.

Kortom: ik dacht dat ik de gouden opvoedfomule in handen had. Tot ik dus over de #stopjofrost actie hoorde en de vele blogs en meningen in mijn timeline las.

Wat blijkt: Jo Frost is helemaal verkeerd bezig. Het is helemaal niet goed (zelfs schadelijk!) om je kind in de hoek of op de “naughty chair” (ben ik de enige die daar een heel ander beeld van heeft?) te zetten. Je kan je op dat moment beter afvragen wat er is met je kind, waarom huilt hij zo, waarom gedraagt hij zich zo, wat wilt hij nou echt?

Ik snap dat ergens wel, echt.
Ik heb er bijvoorbeeld soms moeite mee om te beslissen dat Ed even op moet houden met jengelen, vooral als ik geen reden zie voor hem te jengelen. Maar wie ben ik om te beslissen dat Ed misschien eens een keer zich niet lekker in zijn vel voelt? Is dat niet hetzelfde als ik tegen een depressief persoon zou zeggen “hou eens op je zo te voelen en doe eens vrolijk!”?

Maar ik ben wel zijn moeder. Zijn ouder. Zijn opvoeder. Is het niet juist mijn taak om grenzen te stellen aan Ed? Dat hij weet dat het niet netjes is om continue zijn brood op de grond te gooien? Dat hij weet dat hij even geduld moet hebben als hij iets niet wil? Als ik ervoor kies  om te voorkomen tegen hem te schreeuwen of erger; en hem dus in de hoek laat staan, waarom is dat echt zo erg? Als zelfs het in de hoek staan van je kind “fout”  is, en “niet mag”, hoe stel ik dan in hemelsnaam grenzen aan mijn 2 jarige peuter?
En slaan we juist door die hele #stopjofrost actie niet heel erg door in de “een kind moet vooral alles mogen en kunnen” wereld?

Kortom: wederom ben ik als moeder het spoor weer een beetje bijster. Ik weet het even niet. Of eigenlijk wel. Want voorlopig werkt de time out methode prima bij ons.
En in het uiterste geval, als dat niet meer werkt, geef ik hem gewoon nog een extra theelepel hoestdrank.

Vorige post Volgende post

24 reacties

 • Reageer lisa 13/03/2015

  Doen wat goed voelt! Dat is het belangrijkst. En altijd maar je kind willen begrijpen lijkt me heel moeilijk. Volgens mij heeft een kind heldere regels en grenzen nodig. Ik word ook altijd moe van ouders die altijd maar argumenten geven waarom iets niet mag. Soms mag iets niet, gewoon omdat ik het zeg. En daar luister je dan maar naar! *zwaait met vinger*

 • Reageer iooon 13/03/2015

  Ik zit zelf met dezelfde overwegingen. Ergens snap ik de anti-jo’s maar van de andere kant denk ik ook dat het in de hoek staan best kan samen met aandacht voor het kind. Uitleg waarom, een moment van napraten na het afkoelen.

  Ik zal waarschijnlijk wel voor een middenweg gaan.

 • Reageer Marloes 13/03/2015

  Haha, dan was ik vast ook zo’n abnormaal kind ;). Ik was gek op hoestdrank, als mijn zusje wel ziek was en ik niet, dan ging ik net doen alsof ik ook moest hoesten en zei tegen m’n moeder dat ik ook pijn in m’n keel had en dus echt hoestdrank nodig had. Die hoestdrank voor kinderen is gewoon veel te lekker! Als de time-out prima werkt, gewoon daarmee doorgaan. Zelf heb ik totaal geen opvoedervaring, maar zulke dingen lijken me zo frustrerend, al die verschillende meningen. Als je samen met je man iets hebt gevonden wat voor jullie werkt, dan denk ik dat dat het beste is.

 • Reageer Manja 13/03/2015

  ach weet je, mensen gaan altijd van het ene uiterste naar het andere. Ik denk dat het heel goed is om grenzen te stellen, hebben mijn ouders ook gedaan en ik denk jouw ouders ook? En ik moet zeggen, ik ben er best ok uitgekomen, goed heb ook mn troubles, maar geen foute vrienden, nooit problemen gehad met politie oid, heb een studie gedaan (eigenlijk twee), heb werk en een goede relatie. Mijn broertje net zo. Als het werkt voor jullie en jij vind ook je rust (ook erg belangrijk!!!) dan zou ik me daar niet druk over maken hoor!

 • Reageer Marjolijn 13/03/2015

  I love Jo! Je ziet toch dat die kinderen EN de ouders er op vooruit gaan, waarom twijfelen mensen daaraan? Anyway, mijn kind is 13 en in de loop van haar leven heb ik al heel vaak gedacht: Zou ze daar geen trauma aan over houden? Nou geloof me, zodra ze 13 zijn en een grote bek hebben denk je: Was ik maar wat vaker streng en consequenter geweest HAHA

 • Reageer wietske 13/03/2015

  Kinderen zijn gebaat bij duidelijkheid. Drie x waarschuwen en dan ff op de gang, ik zeg prima! Al dat softe gedoe heeft een deel van de hedendaagse jeugd bepaald geen goed gedaan. Doen wat jij denkt dat werkt, ik denk dat de nanny goed bezig is. Ach, en iedereen wil tegenwoordig ergens een plasje over doen!

 • Reageer Dionne 13/03/2015

  Laatst las ik in de Quest dus een heel artikel over opvoeden he, en dat kwam er eigenlijk op neer dat GEEN ENKELE opvoedmethode pedagogisch verantwoord is.

  Ja.

  Ben je mooi klaar mee.

  Gelukkig zijn we allemaal mensen en doet niemand het perfect en kunnen psychologen ook over 20 jaar nog gewoon hun brood blijven verdienen met ‘en van mijn moeder moest ik altijd in de hoek terwijl ik eigenlijk hunkerde naar liefde weeehhhh’.

 • Reageer Petra 13/03/2015

  Wij moesten vroeger ook even afkoelen, we moesten dan op de trap zitten. Nou, dat was natuurlijk supersaai, want er is in de gang niks te doen, horen of zien. En de trap zat ook niet lekker. Dus als we: ‘…anders moet je op de trap’ hoorden, dan waren we een stuk sneller weer lief, haha. En wij (ik en mijn tweelingzus zijn dat trouwens, haha) prima er uit gekomen. Als het voor jullie werkt, gewoon doen dus. Zou ik zeggen, maar goed. Ik ben dan ook geen moeder.

  Wij vonden hoestdrank vroeger trouwens ook lekker, haha! Dat kan ik me nu echt niet meer voorstellen, brrr.

  • Reageer sylvia 14/03/2015

   Hahaha, hier precies hetzelfde! Stiekem probeerde ik dan naar mijn slaapkamer te sneaken omdat ik daar dan kon spelen, maar dat leverde alleen een extra tijdje gang op 😉 Voor mn gevoel ben ik er door die paar time-outs ook echt niet slechter op geworden.

 • Reageer Sette 13/03/2015

  Ach Hoe je t ook ’t doet er is altijd wel iemand die wat te piepen heeft. En iedereen heeft weer iets anders wat ie belangrijk vindt. Ik vind ’t belangrijk dat mijn kinderen luisteren en geen grote mond hebben dus als zij niet luisteren of een grote mond hebben dan moeten ze even in de hoek of op de gang na een duidelijke uitleg waarom ze daar zitten. Werkt prima zolang wij daar consequent in zijn. Het zou wat zijn als ik ipv in de hoek aan mijn 3-jarige vraag waarom zij iets doet en wat ze voelt… Dan zou ze waarschijnlijk zeggen dat ze moe is aangezien dat haar favoriete smoesje is voor alles… dat gaat dus bij ons niet werken.

 • Reageer Wen. 13/03/2015

  Ik neem aan dat het een combi is toch? Dat je je kind heus wel aanvoelt in dat hoekje 😉 En niemand is perfect, overal is wel wat op aan te merken. Iets met bomen en een bos 😉

  Ik moest grijnzen om je naughty chair en die extra lepel hoestdrank 😛

 • Reageer Nathalie 13/03/2015

  Ik werk als pedagoog in een leefgroep met kindje van 0-12 jaar. Ik vind Jo awesome en haar methodes werken zeker.
  Time outs zijn prima, kind van 2 –> 2 minuten op time out.
  Het is ook maar hoe je het aanpakt, als je dit op een rustige en normale manier kan doen is er helemaal geen probleem.
  Een kind kan EN grenzen krijgen, En veel liefde zodat ie zich lekker kan ontplooien in een zelfverzekerd leuk kind dat geen verwend ettertje is 😉
  Plus, in zo’n tv show zie je slechts momentopnames en moet alles snel opgelost lijken terwijl Jo en haar team voor en na de opnames natuurlijk ook nog verder blijven begeleiden en ondersteunen, maar ja helaas nemen vele mensen tv echt way to serious he.

 • Reageer Rox 13/03/2015

  Volgens mij is er niets mis met afkoelen hoor. Daarna zou je altijd nog rustig kunnen praten en vragen waarom hij zo doet. Al denk ik dat weinig 2-jarigen verder komen dan “ik wil koekje”.

  Ik ben zelf een Vrije School kind en vind dat te gek, maar ook wij hadden regels thuis. Tegenwoordig is het all about de zachte aanpak en het kind voelt zich zus en het kind voelt zich zo. Ik has vroeger ook gewoon grenzen en ben er echt prima uitgekomen. Dus ik ben voor time-outs als dat het beste voelt en het beste werkt bij Ed.

  Ouderschap kent ook modetrends, maar wat mij betreft doe je lekker wat je zelf wilt.

 • Reageer Madelon 13/03/2015

  Gewoon doen waar jij je goed bij voelt. Ik vind de redenatie van de anti jo’s interessant maar in de praktijk gaat het nou niet altijd zoals je zou willen. Daarnaast vind ik dat je prima van een naughty chair gebruik kan maken al zou ik het zelf omdopen tot chillspot. Even tot rust komen, bespreken wat er niet goed ging en hoe we (ja we) het anders gaan doen en klaar. Ik ben een hele strenge mama maar breng het zoveel mogelijk positief 😛

 • Reageer Marike 13/03/2015

  Ik geloof wel dat iedereen zijn weg wel vindt als moeder… En als de gedachte achter het idee van opvoeden goed zit, komt het vast ook wel goed met het kind.

  En van een extra lepel hoestdrank is nog nooit iemand doodgegaan. Of althans niet dat ik weet. En daarmee bedoel ik niet in mijn omgeving.

 • Reageer Maai 14/03/2015

  Precies dit is waar ik me de afgelopen tijd zo druk over maakte. Wij hadden ook altijd een time out in de gang (voor de glazen deur, ze kunnen ons gewoon zien). Toen las ik steeds vaker dit en begon ik te twijfelen. Je kind juist in zo’n drift bui meer aandacht nodig heeft. Maaruhm…. Hoe doe je dat? A. Ze halen soms het bloed onder mijn nagels vandaan en dan is het onmogelijk rustig met ze te gaan zitten over waarom ze zich zo gedragen, ik ben zelf namelijk niet rustig. B. Ik heb meer kinderen die eerst getroost moeten worden als ze in hun arm zijn gebeten en c. Peuter kan zich nog onvoldoende uitdrukken. We zijn weer terug naar de time out en we hebben er over na gedacht en besloten dat het goed is zo. Inderdaad, ze hebben grenzen nodig. En als ze zijn gekalmeerd kunnen we praten…

 • Reageer Maaike 14/03/2015

  Mijn zoon heeft echt wel verschillende huiltjes hoor… Ik herken het echt als hij echt verdrietig is of als hij boos is… Dus als hij boos en driftig is gaat hij echt naar de trap en als hij daar nog door gaat zet ik ‘m in bad met de kleren aan en als hij dan nog een grote mond heeft gaat de koude douche erover… Klinkt heel hard maar ik beloof je dat dat pas 3x is gebeurd en ik had toen al heel veel lelijke woorden gehoord en hij had me geslagen en gekrabd…

  Maar als hij echt verdrietig is knuffel ik hem tot het weer helemaal goed is…

  oh en hij is al bijna 7 en leert heeeeeele lelijke woorden van klasgenoten en daar hebben we vaak genoeg gesprekjes over… =D

  Oh en hij is ook heel erg lief hoor =D

 • Reageer Whitney ♡ Whtnysworld 15/03/2015

  Ik denk dat het belangrijkste is om te doen waar jij je als ouder goed bij voelt. Jij kent je kind het beste en wat voor het ene kind werkt, hoeft niet voor het andere kind te werken. Duidelijkheid en regels is voor elk mens nodig.

  Hoestdrank vond ik ook lekker.. don’t know why haha.. hoop dat hij snel van zijn hoest af is.

 • Reageer Marlies 15/03/2015

  Goh, in belgie leeft jo frost niet zo. Vorig jaar ging ik naar een opvoedcursus ‘positief opvoeden’ waarin de nadruk staat op positieve aandacht en communicatie met je kind, en een werkbaar plan voor als de kindjes niet luisteren. Daat laatste nam slechts twee lessen in van de reeks van tien, om maar te zeggen dat positieve aandacht volgens mij echt wel het belangrijkste is, maar ik meen dat er een stok achter de deur nodig is voor als de kindjes niet luisteren. Misschien dat het hele ‘luisteren naar je kind’ perfect werkt als je eer eentje hebt, of meerdere die super braaf zijn. Maar niet met mijn dochters. Ik complimenteer die, luister naar wat er scheelt, probeer individuele aandacht te schenken als ze er behoeft aan heb, maar als ze niet luisteren, of onbeleefd zijn, dan gaan ze paar minuutjes in afzondering tot ze weer gekalmeer zijn. Werkt prima hier. Zonder zo’n time out zou ik niet weten wat ik moet doen. Dus, je bent prima bezig volgens mij. Het ene kind zoekt ook meer zijn grenzen dan het andere. Ik heb twee uitdagende meisjes, en een prima luisterende jongen. Dat stelt me dan ook wel weer gerust: het ligt niet aan mij of aan mijn opvoedmethode…

 • Reageer Mille Pagine 16/03/2015

  Ik denk beste mevrouw helemaal niet, maar ik weet wel dat in opvoedingsland altijd trends zijn. Zoals in voedingsland. De ene keer is een time out trendy, dan weer is het te zwaar. Ik zou zeggen, lekker mee doorgaan, als het zo goed werkt. Vroeger moest ik ook wel eens afkoelen op een stoel of op mijn kamer. Vond ik niet leuk natuurlijk, maar ik heb er niets aan over gehouden en het werkte waarschijnlijk best goed 😉

 • Reageer Woolywoot 17/03/2015

  Alleen een moeder weet wat goed past bij haar kind. Ik heb nog nooit een boekje zitten lezen of een televisie programma zitten kijken over hoe het hoort. Daar was ik bij het consultatiebureau al achter gekomen, dat ook de ”profs” het niet allemaal weten en gewoon alles uit het boekje halen wat op dat moment in de boekenkast staat. Ik weet nu zeker dat ik het grotendeels goed heb gedaan, want ik krijg zelfs van de schooldirecteur complimenten over mijn kinderen. Maar wat het precies is wat ik deed…Rechtvaardig en consequent zijn. Een kind gunnen kind te mogen zijn (dus geen nee zeggen als de enige reden is dat jij geen zin hebt om iets schoon te maken (in de modder springen moet ook wel eens kunnen :-), lekker bij je in bed laten slapen (het zijn mijn dierbaarste herinneringen geworden en ze willen op een dag écht wel in hun eigen bed, geloof de boeken niet!), maar vooral ook doorzetten. Jij hebt het laatste woord. Al komen ze 15 keer van hun stoel en jij wilt dat ze aan tafel blijven zitten, dan zórg je dat ze blijven zitten door ze constant weer terug te zetten. Vinden ze niet leuk, maar na 20 keer geven ze het echt een keer op en dan weet je: de volgende keer proberen ze het niet meer (tot er weer een puberperiode komt…en dan fris je even hun geheugen op 😉

 • Reageer Lenneke 22/03/2015

  Ik vind het heerlijk dat jij zo lekker open over het ouderschap schrijft. Het lijkt me de hel en het lijkt me nog het allerergst dat iedereen er per se een mening over moet hebben en die dan ook nog eens moet uiten.

 • Reageer Ilham 25/03/2015

  Ik heb niet eens kinderen en erger me al aan de opvoed-maffia!

 • Reageer annelies 31/03/2015

  Wij doen, onacceptabel gedrag negeren en afleiden. En positief gedrag benoemen en belonen. Niet vanuit een opvoed filosofie maar omdat met een time out meneer niet blijft zitten. Ik moet toch eens gaan uizoeken hoe je dat goed doet.

 • Laat een reactie achter