Aan alle vaders van dochters

11/04/2015 - 19 reacties

579014_10150715324572684_458812305_n

 

Bij ons, op de wc, ligt de Linda Magazine. Er staat een interview in met Dimitri Verhulst. Hij geeft toe een slechte vader te zijn.

 “Ik zie mijn dochter minder en minder. Zij verwijt mij mijn sociale luiheid. Ik vergeet zaken als verjaardagen. Vorig jaar was ze boos omdat ik haar geen zalig kerstfeest had gewenst. Ik ga de discussie dan met haar aan terwijl ik later denk “waarom doe ik zo koppig? Ik kan dat kind toch wel een zalig feest wensen als zij dat fijn vindt. Maar ik doe het niet. Het lukt mij niet.

 “Als ze als embryo naast me had gezeten, had ik haar platgedrukt. Niet persoonlijk bedoeld hoor, ik wil haar natuurlijk niet dood”.

 “Ik had alleen geen vader willen zijn”.

Vroeger toen ik nog klein was deed ik met vriendinnetjes altijd een spelletje. Je staat in een kringetje en je zingt “onder de tafel ligt een briefje, en daar stond op geschreven, op wie ben jij verliefd?”.
“Op papa”, riep ik altijd heel enthousiast. En ik was niet enige. Al mijn vriendinnetjes waren verliefd op hun papa.

Ik had het er laatst met mijn vriendinnen over. Over vaders en dochters. Dat vaders hun rol als vader op dochter niet moeten onderschatten. Want als vader ben je de eerste man in het leven van je dochter. Haar eerste liefde. Alle mannen die na jou komen zal ze altijd vergelijken met jou.
Als vader kan je niet zomaar denken dat je alleen maar een opvoeder bent. En dat je de belangrijke dingen overlaat aan de moeder. Want natuurlijk: de moeder doet ook wat. Moeder zal wellicht uitleggen wat je moet doen als je ongesteld wordt. Of samen met dochter de eerste bh kopen. De moeder kleedt aan, moeder vertelt en legt uit.

Maar de vader, wat doet hij dan? In alles hoe hij zich gedraagt en uit zal invloed hebben op het leven van zijn dochter.

Behandel jij  vrouwen slecht? Bedenk dan dat je dochter dit ook zal voelen. Of vertel jij je  dochter regelmatig dat ze prachtig is zoals ze is? Geeft je bevestiging aan je dochter? Zeg je haar hoeveel je van haar houdt? Wat koop je op haar verjaardag? Niets, want je hebt geen flauw idee, of elk jaar een bos bloemen? Stuur je een kaartje op precies haar verjaardag, of komt er standaard elk jaar een kaartje een paar dagen te laat?
Wat voor zelfbeeld geef jij als vader aan je dochter? Wat voor zelfvertrouwen geef jij haar?

De uitspraken van Dimitri verhulst (hoewel heel ergens begrijpelijk want hij heeft zelf een slechte jeugd gehad, al is dit ook geen excuus) doen mij als dochter van een vader zijnde, pijn.  Hij snapt niet waarom zijn dochter het zo belangrijk vind om gefeliciteerd te worden op haar verjaardag. Om een fijn kerstfeest als groet te krijgen van haar vader. Ik snap het wel. Het is zo’n beetje, maar voor een dochter betekent het ook zoveel.

“Er komt hier geen enkele man het huis binnen die jou ook maar een klein beetje minder goed behandelt dan ik doe”, zei mijn vader eens.
LOML heeft het er maar zwaar mee.

 

 

Vorige post Volgende post

19 reacties

 • Reageer maaike 11/04/2015

  Shit joh… This shit hurts! Mijn ex is echt een mega klootzak en ik zie het al in m’n dochter… Ze is al 23 maar het zit er zo duidelijk… Fuck zooi! Eikel..

  Excuse my french…

 • Reageer Suzan 11/04/2015

  Mooi!!

 • Reageer Marjolijn 11/04/2015

  Prachtig Des.

 • Reageer Dionne 11/04/2015

  Gelukkig is Marijn nu al een meer betrokken vader dan de mijne was/is (het duurde bijv. een week voor hij reageerde op mijn whatsappje dat hij een kleindochter had). Mijn vader heeft nooit een grote rol gespeeld in mijn leven en dat vind ik prima, ik ben blij met het contact dat er wel is en verwacht niks en ben dus ook nooit teleurgesteld. Maar dat is niet wat ik voor mijn dochter wil.

 • Reageer wietske 11/04/2015

  Oei, pijnlijk! Mijn vader heeft ons altijd neergedrukt en vernederd. We konden niks en niks goed doen. Niet goed voor je zelfbeeld kan ik je vertellen. Benijd jullie wel als je een lieve paps hebt gehad. Ben er wel overheen hoor maar gelukkig is mijn dochter wel heel erg blij met haar papa….

 • Reageer Whitney ♡ Whtnysworld 11/04/2015

  Helaas heb ik een shitty vader. Des te belangrijker is het voor mij dat mijn vriend wel het juiste voorbeeld geeft aan onze kinderen. Wil echt niet dat hun hetzelfde mee maken en gaan denken over hun vader zoals ik dat doe.

 • Reageer Linda 11/04/2015

  Ken je het Vader-en-Dochterboek, Des? Van Bert & Hannah Wagendorp. Zou eigenlijk verplichte kost moeten zijn voor alle vaders.

 • Reageer Rachel 11/04/2015

  Ik reageer bijna nooit maar lees al sinds 2 jaar mee. Wat een mooi stuk en wat herkenbaar. Door middel van therapie ben ik erachter gekomen dat ik niet alleen mijn moeder nooit echt als een moeder heb gezien, maar dat mijn vader me ook nooit bevestiging gaf. Mijn band met mannen is tevens slecht dus hier zou weldegelijk een link kunnen liggen.

 • Reageer Wen. 11/04/2015

  Wow Des, mooi geschreven & mooi gezegd van je papa. Lichtelijk tranend hier ^_^

 • Reageer Ikram 11/04/2015

  Een mooi stuk dit! Pure waarheid 😀

 • Reageer Eefje 11/04/2015

  <3

 • Reageer Sylvia 11/04/2015

  Ik zeg altijd gekscherend tegen m’n ouders dat ik geen vriend heb omdat er simpelweg niemand aan pap kan tippen. Toch zit daar wel een kern van waarheid in, want mijn toekomstige kinderen verdienen gewoon net zo’n vader als ik 🙂

 • Reageer Madelon 11/04/2015

  Heel mooi <3

 • Reageer Roos 12/04/2015

  Lieve Des, wat mooi geschreven..Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik 4 was en hoewel ik hem 2 keer in de maand zag, was mijn band met hem nooit erg hecht. Hij was introvert en een echte ‘meneer’, ik was een ongeleid projectiel dat altijd de verkeerde dingen zei en deed.
  Maar ik werd ouder, hij werd milder en we zagen van elkaar dat het allemaal geen onwil was maar onmacht. En inmiddels zijn we enorm close. Daar ben ik heel erg dankbaar voor. Ik zie gelukkig dat het tussen mijn man en dochter al van meet af aan goed zit ♥

 • Reageer Tamarah 13/04/2015

  Prachtig geschreven stuk!

 • Reageer Fatima 13/04/2015

  Jouw stukje en de reacties van hierboven allemaal. 🙁

 • Reageer emily 13/04/2015

  Dit is nou precies wat ik zo jammer vind. Ik heb ooit zo’n relatie met mijn vader gehad, ik was echt zijn meisje. Maar door een trauma in mijn leven heeft hij me zo erg in de steek gelaten. Sinds 1,5 jaar ben ik weer bij een psycholoog en kom er steeds achter wat dat allemaal met me heeft gedaan. Tot de dag van vandaag heb ik nog moeite met veel dingen die zijn terug te koppelen aan hoe hij mij in de steek heeft gelaten (denk maar aan verlatingsangst EN bindingsangst.. en zo zijn er nog meer dingen waar ik al jaren last van heb, wat ik nu doorheb en aan wil werken) Morgen, ongeveer 11 jaar na het trauma, eindelijk met hem samen naar de psycholoog. Want ik ga niet vooruit in mijn leven op deze manier.
  De tijd kan je niet terugdraaien, maar alles wat een papa (maar ook een mama) doet, is van belang.

 • Reageer Food Love and Happiness 13/04/2015

  Mooi en interessant onderwerp Des. Elk kind verdient inderdaad zo’n ouder; elke dochter zo’n vader. Helaas voor velen van ons niet het geval, en voor iedereen die het wel kent: you’re one lucky girl. Enne, volgens mij doet die LOML van jou het aardig goed

 • Reageer Petra 03/05/2015

  Heel mooi geschreven dit! Ik hoop en wens dat mijn man zo’n goede vader blijft voor onze dochter. Net zoals jouw vader voor jou is.

 • Laat een reactie achter