Trends in opvoedland

17/05/2015 - 9 reacties

PhotoGrid_1431877083841

Goedemiddag allemaal welkom bij het college “opvoedtrends 2015: wat is hot en wat is totaal not?
Ik leg u allen uit wat de trends zijn, en omdat ik nou eenmaal een moeder ben, mijn ongezouten mening erop:

draagdoek/draagzak: duhh. Vergeet de Baby Bjorn als draagzak, mama’s (en vooral veel papa’s!) willen hun baby juist ergonomisch dragen. In een hippe draagzak en anders in die net zo hippe draagdoek. Zoals jullie allen wellicht wel weten ben ik een zeer kundig draagconsulente en ik krijg steeds meer aanvragen binnen. Hartstikke leuk!

Borstvoeding: hiep hoi. Er wordt steeds meer en vooral langer bv gegeven. In mijn timeline van mijn Instagram alleen maar borstvoeding mama’s die allemaal voor minimaal 1 jaar of zelfs langer gaan. Ik geef alweer ruim 8 maanden borstvoeding. Hoewel ik wel merk dat de borstvoeding terugloopt, hoop ik wel tot 1 jaar bv te kunnen geven.

Vaccin-vrij: ik ken steeds meer ouders die er bewust voor kiezen om niet te vaccineren. Bij Joep heb ik me een stuk beter in laten lezen en uiteindelijk hebben wij ervoor gekozen om wel te vaccineren (hoewel we sommige vaccins op latere leeftijd laten prikken).

Homeschooling: zie ik ook steeds meer. Als het niet de vrije school is waar ik steeds meer over lees dan is het wel dat steeds meer ouders (vooral moeders) vrijstelling aanvragen voor hun kinderen. Op Pinterest zie ik ook heel veel “homeschooling” spelletjes, waarmee je dus je kinderen al spelenderwijs thuis dingen kunt leren.

Wasbare luiers: allemaal in het teken van het milieu en natuurlijk minder kosten. Ook ik was even om, vooral vanwege de ontzettend leuke printjes die er te vinden zijn. Ik heb echter van alles geprobeerd, maar Ed houdt het met een wasbare luier niet langer dan 2 uur vol, terwijl hij met een wegwerpluier een hele nacht kan. Na een paar maanden heb ik daarom mijn hele pakket wasbare luiers weer verkocht.

Co sleeping: samen slapen in 1 kamer, dat deden veel ouders al.  Ed sliep na ongeveer 4 maanden al door en toen ging hij “op zichzelf” (haha). Hoewel Joep wel een eigen bedje heeft slaapt hij toch heel vaak bij ons in bed. Ik vind het alleen maar handig dat ik ’s nachts nog half door kan slapen en hem ondertussen kan aanleggen. Ook vaak gehoord: neem een goedkoop kinderbedje van de Ikea, haal de zijkant eruit en leg het bedje stevig tegen jullie bed aan, zo heb je een echte “co-sleeper”.

Rapley: ik zag op Instagram dat sommige moeders de hashtag #rapley gebruiken bij het delen van de vele vreetfoto’s van hun kids. Ik had geen idee wat het was. Rapley gaat vooral om het voelen van voedsel; dat je kindje er lekker mee kan spelen. Niet pureren dus, maar hoppa lekker die hele paprika in t bekkie. Ik “rapley”  soms en geef Joep een stuk brood, maar voor de rest pureer ik het allemaal, persoonlijk vind ik Rapley net iets te eng.

Babygebaren: toen ik net begon met Desdraagt kreeg ik een mailtje van Djoeke van Bijdehandjes. Of babygebaren ook iets voor mij is? Watte?? Het schijnt dus dat je baby al heel vroeg met gebaren zich kan uiten. Handig voor jou want jij kan toch met je baby communiceren en handig voor je baby want hij kan uitbeelden wat hij nou echt bedoelt. Ik heb wel dit boek besteld maar vooralsnog niet echt de tijd/geduld gehad om te gebaren.

Vorige post Volgende post

9 reacties

 • Reageer iooon 17/05/2015

  Ik volg braaf sommige hypes maar de wasbare luiers ben ik echt te lui voor. En bij rapley ben ik gestopt toen ik mn half stikkende kind ondersteboven moest hangen. Helemaal klaar mee.

  Gebaren wil ik nog maar geen tijd om me in te verdiepen. Pech voor Eon, dan maar een mama die hem niet begrijpt.

  • Reageer iooon 17/05/2015

   Oh ja, hoe krijg ik in hemelsnaam Eon met draagzak op mijn rug???

 • Reageer Dionne 17/05/2015

  Homeschooling zou ik dus echt niet aan beginnen he. Ik moet er niet aan denken, je kind met engelengeduld voor de zestienmiljardste keer breuken uitlegen, de gruwel. Voor de rest: ja ehhh kweenie. Vaccineren vond ik altijd iets wat je gewoon doet, klaar. Ter bescherming van je kind. Maar nu ik zelf met een baby naar t cb moest, ging ik er steeds meer tegenop zien en het ‘enger’ vinden, want ja, toch een virus dat wordt ingespoten. Maar goed, wel gedaan dus, HUILEN, zowel ik als zij. Maar ja. Als ze polio of kinkhoest zou krijgen, huil ik nog harder.

 • Reageer Maai 17/05/2015

  Haha lijk stukje. Had het er laatst met mede moeder al over dat dragen ineens hip is. Bij Fenne voelde ik me echt nog een hippie. Met alle bovenstaande dingetjes eigenlijk. Vaccineren hier na inlezen ook keuze om wel te doen. Rapley gedeeltelijk. Liefs!

 • Reageer Inge 18/05/2015

  Dragen, jaaa daar ben ik ook grote fan van, al sinds het begin 🙂
  Wasbare luiers, ze liggen klaar, maar ik heb momenteel altijd wel een excuus om er nog niet mee te beginnen, erg hé, maar het komt nog!
  Vaccineren doen wij zeker, ergens een verplichting tov de maatschappij ook… Veel mensen kiezen nu om het niet meer te doen, met het idee: die ziektes komen niet meer voor… Moesten we terug geconfronteerd worden met alles, dan zouden we wel anders denken (polio gezien, en dat wil je echt niet meemaken)
  Homeschooling, no way! Geduld heb ik daar niet voor…
  Rapley, ja, dat zal ik wel eens proberen.
  Co-sleeping, no way, ons dochter is precies een varkentje, we zouden zelf niet meer moeten slapen 🙂

 • Reageer Whitney ♡ Whtnysworld 18/05/2015

  Ik vind het zo leuk om te dragen. Bij mijn zoontje lukte het niet, heb me er niet in verdiept en daarna werd ik weer zwanger. Nu heb ik een test doek en mijn eerste eigen doek heb ik ook aangeschaft. Happy!

 • Reageer sterrie 31/05/2015

  He, die draagzak… waar is die van? Ben geloof ik niet zo´n knoper, dus dit lijkt me dan nog wel wat.

 • Reageer Danielle 04/06/2015

  Ik had bij de helft geen idee waar het over ging, behalve de draagdoek. Daar heb jij mij al goed in geïntegreerd, haha!

 • Reageer sigrid 09/06/2015

  ik wacht met smart op een nieuw stukje! 🙁

 • Laat een reactie achter