En nu houden we erover op hoor

04/08/2015 - 8 reacties

3dbee639c3e0e97710c055526e64b572

Ok, nog een stukje over “gezond” eten dan, en dan hou ik op hoor. Pinky promise.

Linda de Mol schreef eens in haar editorial over het feit dat we misschien te ver doorslaan in dat gezonde eten hype. Al die couscous salades, die quinoa dingen, superfoods, en waarom is iedereen nu tegen brood?
Ik vond het een beetje een zuur stukje, eerlijk gezegd. En Linda is wel echt echt mijn lievelings hoor, daar niet van. Maar ik kon alleen maar denken “NOU EN! NOU EN LINDA, ALS IK EEN QUINOA KUT BEN, NOU EN!”

Kijk.
Weet je wat het is?
Ja, ik begon ook met de superfoods. De chiazaad, de lijnzaad, pompoenzaad en weet ik veel wat voor zaad ik door mijn yoghurt gooide, als het superfood was, at ik het.
En iedereen deed het, en toen kwam natuurlijk, zoals dat altijd gaat, een tegengeluid. Zeg jongens, is dat superfood wel gezond? Is het niet gewoon een “marketing” truc? Is chiazaad niet gewoon vogelzaad (HAHA, WE ETEN ALLEMAAL VOGELVOER, STOMME WIJ MET ZIJN ALLEN)? Slaan we niet allemaal door met onze e-nummers vrees en onze glutenvrije diëten.

Ik geef ook toe, ik voelde me best een beetje dom. En ik heb ook vaak gedacht: is dit nou echt een trend? Is het een fase? Gaat iedereen straks wel lekker normaal doen en gewoon weer hamburgers eten? Misschien wel. Maar ik las ook een interview met een trendwatcher in de krant die zei dat deze hele healthy food trend in ieder geval heeft gezorgd voor 1 ding en dat is dat mensen zijn gaan nadenken. Over eten. Over hun eigen gezondheid.

En das waar. Bij alles wat ik in mijn mond stop (ehhh) denk ik na: wat is het? Is dit gezond? Is dit goed voor mij? Want ik geef toe: ik ben zo’n trouwe trendvolger. Ik mik nog steeds een zooi superfood door mijn havermout/salade/juice. Ik ben zo’n quinoa kut, ik eet die couscoussalades, ja ik drink een vers gemaakte juice elke ochtend.

Maar ik ben ook zo super blij met deze trend. Want als deze trend er niet was, dan zou ik me nog steeds vol en opgeblazen voelen, want zo voelde ik me toen ik nog elke dag brood, pasta en rijst at. Ik las eens een interview met Lin die ook nog elke ochtend trouw superfoods in haar havermout doet en erbij zei “misschien is het allemaal maar een marketing truc, maar ik voel me er goed bij”.  En zo voel ik het ook.
Sinds ik superfoods, meer groente en vis eet, en veel minder brood, pasta en suiker (dat laatste is nog wel een dingetje) kan oprecht zeggen dat ik me lichamelijk veel beter voel.

Wat ik eigenlijk wil zeggen?
Dat ik het ook heust niet allemaal weet met al die e-nummers en glutenvrij enz. En dat ik ook bij elk onderzoek over wat al dan niet gezond mezelf op mijn hoofd krab en en me afvraag wat ik nu weer moet geloven. Ik weet het allemaal niet, echt niet.

Maar ik weet wel: laten we gewoon voor 1x deze trend omarmen. Dat we met zijn allen in ieder geval een beetje zijn gaan nadenken en een beetje gezond zijn gaan eten.

Als ik toch moest kiezen tussen die kale en brussel sprouts of toch met zijn allen naar de Mcdonalds, dan weet ik het wel.

(maar mijn liefde voor de quarder pounder zal nooit voorbij gaan hoor).

Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reageer Manja 04/08/2015

  Same here 🙂 Ik vind superfoods gewoon lekker door mn havermout, wat is er mis mee? Quinoa voor de afwisseling, of boekweit of gort. Brood heb ik nooit echt lekker gevonden, ik was het zo zat om elke middag brood te eten. Nu eet ik lekkere salade’s en heb veel meer energie. En als ik wel brood eet, dan kan ik daar weer echt van genieten 😀

 • Reageer Eline 04/08/2015

  “ik schud mijn hoofd bij mensen die nog steeds ontbijten en lunchen met brood en avondeten met aardappelen.” Des, als andere mensen dat nou fijn vinden, dan is dat toch ook oké? Net zoals jij quinoa en andere superfoods eet en anderen daar ook niet per se over hoeven te oordelen. Toch? 🙂

  • Reageer Des 04/08/2015

   nee je hebt gelijk, dat was niet zo aardig van mij!

 • Reageer Marieke 04/08/2015

  Ik vind gewoon dat iedereen lekker voor zichzelf moet bepalen wat ie prettig en lekker vindt, en het elkaar vooral niet moeten opdringen.

  Ik hou van brood, pasta, rijst en aardappelen. Maar ook van magere yoghurt met fruit en zaden/noten. En gezonde vetten als avocado’s. Maar nog het meest van McDonald’s en Tony’s en ik schaam me daar niet voor.

 • Reageer annelies 04/08/2015

  Als wij maar nadenken over wat we eten. Dan moet de voedingsmiddelen industrie dat ook, en hebben we toch een doel bekijkt.
  Mijn slager vertelde dat hij al geen kruidenmegsels met e621 meer gebruikt.

 • Reageer Ellis 04/08/2015

  Yes, ik ben het helemaal met je eens! Goed verwoord 🙂

 • Reageer yvonne 05/08/2015

  YAY1 zomaar kijk ik een paar dagen niet en zie ik weer stukjes!
  Whoop Whoop! Desje is er weer!!

 • Reageer Fatima 10/08/2015

  Moeilijk hoor. Ik hou van eten maar dan ook echt van eten.
  Ik hou van ontbijten met een bakje yoghurt met havermout en van een tosti met kaas of van een restje soep. Zo ben ik verliefd op salades als lunch maar een tajine met brood of een bord pasta is ook überlekker.

  Door de trends ga je idd wat meer nadenken over het geheel. Maar al met al vind ik alles zo een luxeprobleem van ons, het babbelen over eten en wat nou goed of slecht is of toch wel goed of toch slecht of dit of dat pfff

 • Laat een reactie achter