Oppas oma

18/08/2015 - 14 reacties

IMG_20150818_212355

 

Ik had eens een collega. Een ietwat oude man, in ieder geval was hij al opa. Twee kleinkinderen heeft hij, maar hij piekerde niet over om een vaste oppasdag te hebben. Kom nou zeg, zo zei hij, ik heb 1 vrije dag en dan ga ik al tennissen. En vissen. En mijn dochter heeft er toch zelf voor gekozen om kinderen te nemen?

Ik vertelde dit verhaal aan mijn moeder en schoonmoeder. Mijn moeder dacht dat ik een grapje maakte, en mijn schoonmoeder sloeg van schrik haar hand voor haar mond. Niet willen oppassen? Op je kleinkinderen? Liever willen…tennissen? Vissen???! De 2 oma’s snapten er beide niets van.

Mijn oud collega is echter niet de enige, als ik dit stukje moet geloven. Laten we het vooral niet zo vanzelfsprekend nemen dat al die oma’s en opa’s willen oppassen. Zij hebben tenslotte ook een leven.

Nou ben ik nog lang geen oma, dus ik kan me er ook heel weinig bij voorstellen. Aan de ene kant denk ik: hartstikke logisch, laat die oudjes nu eens van hun oude dag genieten. Aan de andere kant denk ik: is het juist niet hartstikke heerlijk om te kunnen genieten van je kleinkinderen. Ze verwennen met chocola, koekjes en al je liefde, en als ze vervelend zijn ze weer lekker terugbrengen naar mama en papa, hier alsjeblieft veel plezier ermee?

Ergens denk ik ook dat het cultureel is bepaald. Ik kan me niet voorstellen dat er in Indonesie een oma is die zegt “amehoela, ik pas mooi niet op, ik ga lekker een dagje winkelen met mijn vriendinnen”.

Mijn moeder en schoonmoeder hebben ieder een vaste oppasdag in de week. Toen ik nog zwanger was van Ed hebben we er nooit bij stil gestaan dat zij dan 2 dagen zouden oppassen terwijl ik aan het werk zou gaan. Ze kwamen er zelf mee. Ik wil een dagje, zei mijn schoonmoeder, en weet je wat, zei mijn moeder, ik pas vrijdag wel op. Toen ik thuis kwam te zitten bleven ze komen waardoor ik dus elke week 2 volle dagen lekker me-time heb. Tijd om te hardlopen, tijd om te lunchen, tijd om te solliciteren, tijd om ordinair uit mijn neus te vreten.

De twee oma’s doen alles. Ze geven ontbijt, ze geven een flesje, ze geven een fruithapje, doen ze op bed voor hun middagdutje en gaan met ze naar de speeltuin. Mijn moeder hield vol toen Joep de fles weigerde en mijn schoonmoeder vroeg of ik haar wou helpen met de draagzak. Ze wonen niet in de buurt en rijden elke week dus heen en weer. Voor ons. Of nouja, niet voor ons, maar voor de kleinkinderen. Ze zouden niets liever willen. Als mijn moeder vrijdag heeft opgepast, appt ze mij ’s avonds “ik mis ze”.  De oppasdagen zijn niet genoeg voor de oma’s, nee nee. LOML en ik moeten het goed verdelen dat Ed en Joep ook vaak genoeg blijven  slapen. Het hele weekend. Joep slaapt ’s nachts nog niet door, maar de 2 oma’s staan gewoon op om hem een flesje te geven. Soms hebben ze een tijdje niet bij ze geslapen en dan krijg ik vanzelf stille hints. “Nou Ed, dan moet je binnenkort maar weer bij oma slapen he”, zegt mijn schoonmoeder dan.
Ze gaan heel goed mee met onze manier van opvoeden al moeten we beide oma’s behoorlijk afremmen met het verwennen. Aan de andere kant: zijn oma’s daar juist niet voor bedoeld?

Kortom: Ed en Joep hebben 2 super oma’s. Ik ben super blij met ze en vind het zo mooi om te zien hoeveel ze genieten van hun kleinkinderen. Soms zitten we met zijn allen aan tafel en breng ik het verhaal weer op van mijn oud collega.
De 2 oma’s snappen er nog steeds niets van.

Vorige post Volgende post

14 reacties

 • Reageer Jacobien 19/08/2015

  Mooi stukje, goed om de oma’s eens zo in het zonnetje te zetten :). Ook wij prijzen ons gelukkig met twee oma’s die ook beide een dag in de week voor onze Eef zorgen. En we kunnen niet vaak genoeg eens langs komen in het weekend, de oma’s (en opa’s en Eva) vinden het altijd een groot feest. En wij ook, want het is mooi om te zien hoe sterk de band tussen de grootouders en onze dochter is. En bovendien, zodra er een oma in beeld is ziet ze ons niet meer en kunnen wij, jawel, in alle rust een kop koffie drinken op de bank!

 • Reageer Inge 19/08/2015

  Ik had ook altijd het idee dat grootouders stonden te springen voor een oppasdag… Bij mijn ouders was dat en is dit nog steeds zo, iedere donderdag staan ze voor de deur, klaar om de kleine op te vangen. Mijn schoonouders daarentegen, dat is heel andere koek, toen we vroegen of ze een dagje in de week willen oppassen (beide werken ook part time), kwam er geen antwoord, en is er nooit een antwoord gekomen… Maar, nu willen ze wel dat we daar iedere zaterdag of zondag gaan zitten, en dan denk ik: mooi niet! ik heb één weekend in de week, en dan doe ik ook lekker wat ik wil met mijn gezinnetje, of ben ik nu gewoon evil?

 • Reageer Dionne 19/08/2015

  Knor heeft ook twee oppasoma’s en een oppasopa (die hoort bij de ene oma) en gaat daar ook op vaste dagen heen + extra’s. Kwamen ze ook zelf mee, ik had t zelf niet gevraagd. En t is inderdaad heel fijn, want een vriendin van mij heeft dan nog geen kinderen, maar haar ouders hebben al aangekondigd dat zij dat niet gaan doen en haar schoonouders zijn ver weg + ziek. Dan wordt die crèche ineens wel een grote kostenpost en het is ook jammet dat je kind(eren) hun opa en oma niet zo goed kennen. Maar kan me inderdaad ook voorstellen dat je daar als opa/oma geen zin in hebt, het is toch een hele verplichting iedere week

 • Reageer Lotte 19/08/2015

  Heel lief om te zien hoe blij ze zijn met hun kleinkindjes!!

  Ik snap echter ook opa’s en oma’s wel die niet zo’n vaste dag willen. Mijn ouders bv zijn nog erg jong (50 en 54) en werken meer dan full time (eigen zaak).
  Los van of ze het willen, zou t dus niet eens kunenn als m’n zus of ik binnenkort een kindje krijgen! Verder heeft m’n moeder ook altijd gezegd dat ze heel graag heel veel wil oppassen, maar wel als echte oma. Dus liever vaak een weekendje of avond, dan echt een vaste dag. Omdat je dan ook meer een rol in de opvoeding hebt, ipv verwennende oma.

  Maar we moeten maar kijken hoe het gaat als we een kindje krijgen over een paar jaar ;)! Ik verwacht in ieder geval totaal niet dat mijn ouders hun agenda zomaar leeg maken voor ons!

 • Reageer Mariet 19/08/2015

  Mooi stuk! En wat supersuperfijn dat Ed en Joep twee fantastische oma’s hebben! Vooral omdat ze het zelf ook zo leuk vinden om op te passen 🙂
  Ik ben zelf heel blij met mijn eigen oma’s (en opa’s!). t/m mn vijftiende heeft de moeder van mijn moeder twee dagen in de week op mij en mijn zusje gepast. Vonden we hartstikke leuk!! Wij kamen dan twee dagen in de week bij opa en oma op de boerderij (vanaf daar gingen we ook naar school)

 • Reageer Fatima 20/08/2015

  Het is soms niet te begrijpen, mijn moeder gooit namelijk al vaak genoeg duidelijke hints dat ze kleinkinderen wil hebben 😀 En ze is haar dagen al aan het verdelen: als jullie allemaal in de buurt blijven dan krijg ieder 1 dag maar dan wil ik wel vrijdags naar de moskee kunnen. En als je verder woont dan breng je de kinderen in de vakantie langs <3

  Maar aan de andere kant, ik begrijp sommige grootouders wel hoor. Vaak gaat het om 1 dag in de week voor een kleinkind… maar nog vaker gaat het om meerdere dagen voor kleinkinderen van verschillende kinderen. Ik ken vrouwen die bij mijn moeder aangeven dat ze blij mag zijn nog geen kleinkinderen te hebben want hoeveel ze ook van hun houden: ze zijn gewoon moe en kapot na het oppassen op energieke peuters/kleuters. Het voelt als part-time werken omdat ze dan 2/3 dagen oppassen en daarnaast natuurlijk ook nog de kinderen+aanhang op bezoek krijgen hahahaha

  Soms moeten ook de kinderen nadenken en beseffen dat ze hun ouders/moeders niet teveel moeten belasten want ja, sommigen zijn al wat ouder en niet goed te pas. Anderen hebben inderdaad een eigen (sociale) leven die zij weer opzij moeten zetten voor de kinderen (best wel egoïstisch eigenlijk hahahah) omdat de kinderen perse beide willen werken of per se niet teveel willen betalen aan de opvang.

  Zoals een tante altijd lachend maar stiekem toch gemeend zegt: Ik was zo blij toen ze uit de luiers waren en volwassen werden en nu moet ik weer opnieuw beginnen.

  Moehiem, oppas-grootouders verdienen in onze samenleving een dikke vette pluim!

 • Reageer Fatima 20/08/2015

  Ik lees nu het artikel en besef dat daar alles al instaat hahahaha.
  Had ik dus niet hoeven te tikken.

 • Reageer Ikram 20/08/2015

  Zo’n leuk stukje 🙂 Idd oma zijn je hebt het of je hebt het niet! Ik denk ook dat het eerder cultureel bepaald is. Ik heb marokkaanse roots en voor mijn oma die dan in belgie woonde was het ook niet meer dan normaal om op te passen. En dan niet als karwei maar gewoon omdat ze het echt leuk vond:) Gosh wat mis ik haar :'( Ik moest echt aan haar denken bij dit stukje.

 • Reageer Iris 20/08/2015

  Wat lijk je op je moeder, zeg!

  En heerlijk dat oppassen; mijn moeder past ook een dagje op en ze vindt dat zo leuk om te doen. Voor ons is het natuurlijk ook heel fijn, scheelt weer een dagje kdv en kleine J vindt het ook gezelliger.

 • Reageer barbara 21/08/2015

  ach wat een lief verhaal zeg
  wat ontzettend lief en zorgzaam van de oma’s. sowieso, gezinnen waarin familiebanden heel belangrijk zijn > vind ik top

 • Reageer Ester 21/08/2015

  Wat een lieve grootouders hebben jouw kinderen; een geluk is het 🙂

  Al heb ik nog geen kinderen, en is dat voorlopig het plan ook niet, ik denk wel dat het een luxe is als je grootouders hebt die op je kinderen willen passen. Ik ga er niet vanuit dat mijn ouders, mits we in de buurt wonen, op mijn kinderen zouden passen; maar ik denk eigenlijk wel dat ze er voor open zouden staan als dat voor ons uit zou komen.

  Mijn schoonouders wonen in Mexico, dus dat zou wat minder praktisch zijn 😉 Echter, de kinderen van de drie zussen van mijn vriend zijn bijna geheel opgevoed door mijn schoonouders. Dat is dat weer het andere uiterste.

 • Reageer Lin 21/08/2015

  Mooi stukje Des! Vroeger heb ik heel veel bij mijn opa en oma gelogeerd (helaas waren er twee al overleden) en ik voelde me heel erg thuis bij mijn opa en oma. Mijn moeder zou volgens mij het liefst elke dag oppassen, die kan niet wachten.

 • Reageer Maaike 28/08/2015

  ik kan niet wachten tot ik oma word… M’n dochter is 23 en nog lang niet bezig met kinderen… en m’n zoon is 7 hahaha dat duurt dus nog heeeeeeeeeeeel lang… maar ik heb toch ergens stiekem de hoop dat ik binnen nu en 10 jaar wel ergens oma ga worden =D

  Ik weet niet of mijn dochter het daar ook mee eens is…. =D

 • Reageer Leestips augustus - Mamaliefde 31/08/2015

  […] kinderen van Des gaan iedere week een dag naar oma en opa, twee dagen in de week. Naar aanleiding van een discussie […]

 • Laat een reactie achter