Bloggen doe je zo

01/10/2015 - 8 reacties

a1bcee9ca77d52dc9957c7616d28ba4a

Laatst was ik op een feestje (ja oma gaat nog naar feestjes hoor) en toen zei er iemand “ik wil ook een blog beginnen. Maar ik weet niet hoe”.

Jongens, een blog beginnen raad ik iedereen aan. Het is zo leuk! Echt. Je kunt lekker schrijven over de dingen die jou aanspreken, en als je even geduld hebt bouw je ook een lezerspubliek op. Dat is ook leuk want op die manier bouw je echt een band op met allemaal leuke lieve meiden die ook nog eens zo af en toe een lieve mail naar je toesturen.

Ik blog ondertussen alweer 10 jaar en sommige lezers/medebloggers ken ik daardoor ook alweer 10 jaar. Tien jaar! Sommige van jullie kennen mij wellicht nog beter dan ikzelf.

Goed. Terug naar hoe je nou een blog begint dus. Ik geef je bij deze mijn tips. Let wel: mijn tips. Mijn blog is niet mijn baan en ik verdien er geen geld mee dus ik kom niet met tips als “zorg voor goede content, zorg voor mooie foto’s, schrijf elke dag (het liefst 2x), spreid het woord via social media, zorg dat je iets weet van SEO” enz enz.  Wat mijn tips dan wel zijn?

 • heb zelfspot. In hemelsnaam: heb het. Neem jezelf niet al te serieus online, daarmee maak je het bloggen alleen maar leuk voor jezelf, en voor anderen (maar ok; maak jezelf ook weer niet te belachelijk).
 • schrijf over wat jij wil. Is dat vandaag over appels en morgen over peren? Meid doe lekker je ding.
 • inspiratie kwijt? Ga er op uit. Het komt niet als je uren naar een leeg word document gaat staren.
 • wees elke lezer dankbaar. Dat is iemand die de moeite neemt even jouw stukjes te lezen. Of er zelf op te reageren.
 • maak je daarom ook niet druk om bezoekersaantallen. Misslip heeft wellicht 50.000 unieke bezoekers, maar dat ga je niet redden. En wil je misschien ook niet want dan moet je 50.000 lezers tevreden stellen. Ik heb al moeite met mijn 2 kids en 1 man.
 • vraag je bij elk stukje af of je het erg zou vinden als je werkgever het zou weten. Niet erg? Lekker op schrijven. Wel erg? Doe er dan een wachtwoord. Ieder mens heeft een beetje recht op privaasie.
 • zet je blog op je cv. Werkgevers google-en je vast wel dus dan ben jij ze in ieder geval voor. En waarom schamen voor je blog? Het geeft aan dat je een blog kunt “opstellen” (verstand van systemen) en dat je stukjes kunt schrijven, waar over dan ook.
 • elke blogger heeft er weleens last van. De druk van stukjes moeten schrijven. Laat het los, echt. Niemand maakt zich er druk over, dus jij moet het vooral ook niet doen. De inspiratie en zin om te schrijven komt vanzelf weer!

Tot zover. Ik ga me voorbereiden voor een….jawel….elevator pitch die ik morgen heb voor een hele leuke functie,  dus als jullie willen duimen dat ik het niet upfuck, graag. Joe!

ps: weet je niet wat je moet koken? Kijk dan gewoon op de leukste foodblog ever.
ps2: nog een tip: spam je blog niet te vaak.

Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reageer Madelon 01/10/2015

  Niets aan toe te voegen!

 • Reageer Marlous 01/10/2015

  Kijk, echte tips waar we nog eens wat aan hebben!

 • Reageer Anke 01/10/2015

  Ik wil al tiijden weer beginnen met bloggen, maar ik doe het niet.

  Ik denk dat jouw stukje een teken is en dat ik nu echt ga beginnen;).

  Succes morgen!!

 • Reageer Maren 01/10/2015

  Okeeeee ik ga eindelijk ook eens reageren na twee jaar lezen zonder tekens van leven want
  1 je bent ong de leukste blogger die ik ken
  2 dat mag ook wel eens gezegd worden

 • Reageer Stephanie 01/10/2015

  Veel succes morgen !

 • Reageer Mariet 02/10/2015

  Superrrtips zijn dit!!

 • Reageer Puck 05/10/2015

  Dat van die CV vind ik echt een goede tip. Inderdaad, een beetje google’er weet je echt wel te vinden, dus ben je ze zo voor. Nooit aan gedacht, maar echt heel verstandig.

 • Reageer Marieke 20/10/2015

  Dit zijn de beste tips!

 • Laat een reactie achter