Past studeren wel bij je?

07/11/2015 - 3 reacties

Van de week zag ik dit filmpje van Anna Nooshin. Anna, u weet wel, die eigenaresse van NSMBL met niet alleen prachtig haar (haar geheim? Helemaal niets!) en dito mooie kop maar die ook nog eens hartstikke leuk overkomt, tenminste als ik haar vlogs zo bekijk (en gezien de comments bij haar vlogs ben ik niet de enige want ik kan niet 1 negatieve (!) vinden).

Ze vertelt in dit filmpje over de opleidingen en studies die ze heeft gedaan. Aan het eind van het filmpje geeft ze verschillende adviezen waaronder “volg je hart” (duhh, altijd doen met alles in je leven), maar ze zegt ook “studeren is niet voor iedereen”. En ik kan me eigenlijk prima vinden in dit nogal controvorsiele advies.

Zo zegt Anna dat studeren niet bij iedereen past. Sommige mensen vinden het heerlijk om veel theorieen te leren en veel te lezen en zijn hier goed in. Maar stel nou als je hier niet goed in bent? Stel nou dat studeren niet bij je past? Zo schreef ik eerder dit stukje. Ik heb me altijd middelmatig gevoeld in mijn middelbare schooltijd, en ook al had dit ook te maken met mijn zelfbeeld, ik besef ook dat ik altijd moeite heb gehad met studeren.

Waar anderen heel makkelijk de stof oppakken, daar had ik altijd veel meer tijd voor nodig. Zelfs bij vakken waar iedereen makkelijk een 8 haalde, moest ik nog dagenlang blokken en haalde ik met moeite een 6. Het allerleukste aan mijn studies vond ik het stage lopen. Waar andere klasgenoten in het begin ontzettend moesten wennen aan het werkende leven, vond ik dat heerlijk. En ook: ik snapte opeens al die leerstof waar ik tig hertentamens voor moest maken. De praktijk vond ik veel leuker en veel meer bij mij passen. Ik denk dat ik achteraf gezien beter deeltijd had moeten studeren dan een volledige studie.

Anna zegt verder dat studeren bij sommige mensen gewoon niet past, en dat dat ook niet erg is. Dat studeren vooral leuk is als je zoekende bent of als je meer stabiliteit in je leven wilt hebben. Of wellicht gewoon die periode in je leven wil hebben, een leuke levenservaring opbouwen, want zo kan je studeren ook zien.

“Als ik mensen aanneem kijk ik niet zozeer naar de opleiding maar meer naar het cv en levenservaring“, zegt Anna nog. Ook hier kunnen meer werkgevers een voorbeeld aan nemen. Bij elke vacature die ik lees staat dat er om een bepaald MBO/HBO niveau wordt gevraagd, terwijl dat eigenlijk helemaal niets zegt over een persoon. Als iemand ervoor kiest om niet te studeren, maar wel genoeg werkervaring heeft, wie zegt dan dat zo iemand geen HBO niveau heeft? Of misschien zelfs WO niveau?

Kortom: “past studeren wel bij je?” en ik denk dat ik deze vraag ook ooit aan Ed en Joep ga vragen. Tenminste, als het zover is want het spelen met autootjes en busjes is op dit moment gelukkig veel belangrijker.

 

 

 

 

Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reageer Maai 08/11/2015

  Wat goed Des, iets om over na te denken. Wij hebben alletwee wel doorgestudeerd. Maar ik weet bijna zeker dat praktijk mij veel beter af gaat dan de banken. Helaas denk ik wel dat als je sommige dingen graag wil, dat niet altijd zonder studie gaat. Maar je hebt gelijk hoor, we gaan er misschien te makkelijk van uit dat de kinderen het gewoon gaan doen. En uiteindelijk is het belangrijk dat ze hun hart volgen. Dat wil ik ze ook graag mee geven. Kijk mij dan…. Ik doe op het moment helemaal niks met mijn studie…

  • Reageer Des 08/11/2015

   ik denk dat een studie wel nodig is, maar ik vind het wel jammer dat scholen (en werkgevers/bedrijven) niet meer naar de persoon zelf kijken ipv een papiertje wat eigenlijk niet zoveel zegt.

 • Reageer Rox 08/11/2015

  Ik ben juist echt een studeerder! Elke avond lees ik uren en uren over welk onderwerp dan ook. Het maakt me rustig om nieuwe dingen te leren. Onder de mensen komen vind ik dan weer verschrikkelijk!! Haha

 • Laat een reactie achter